Týždňové dieťa je stále na prsníku

adka998
12. feb 2022

Ahojte. Prosím Vás poradili by ste mi?
Trápi ma, že moje týždňové dieťa je nonstop na prsníku. Začalo to včera. Táto noc bola príšerná chodila som s ňou s plačom po celom byte lebo ani za svet som ju nevedela ukľudniť. Chce byt stále na prsníku. Zoberiem ju, hneď hľadá prsko, ukľudní sa a keď zaspi som ju opatrne chcela dať do postieľky. Len po chvíli keď zistila že nemá prsko tak spustila obrovský plač ktorý išiel ukľudniť len a len prsnikom. Nechce cumel a v noci dávam aj UM ktoré mi radili ešte v pôrodnici dokrmovat kvôli tomu že mám malo mlieka a pomaly sa rozbiehalo. Snazim sa už len kojiť ale keď ona je nonstop hladná. Cez deň sa snazim jej nedávať UM a vyslovene len kojiť lenže ona by ten cecek mala nonstop. Ani neviem či papa alebo prečo je stále taká mrzutá a nervózna. Čo by ste mi poradili? Keď nechce ani cumel. Odpojim ju z prsa a hneď hľadá bradavku a hádže s hlavou s otvorenými ústami. A horšie je to že UM jej môžem dať len každé 3 hodiny, vypije celu fľašu a nie že by zaspala ale ona o 5 minút zase plače a chce prsník. Veď nie je možné aby aj po tej flaske bola hladná. A keď náhodou zaspi tak o hodinu sa zobudí hladná. UM jej nemôžem dať a z prsníka si myslím že sa nenaje.
Doktorka mi povedala že ju môžem mat max 15 minút lebo inak môže pouzivat prsník ako cumel a ja môžem prísť o mlieko. Neviem si s ňou dať rady. Cez deň sa to dá prežiť aj keď mám pocit že čoskoro prídem o bradavky ale v noci som neskutočne nervózna a už nevladzem. Od pôrodu som nespala a mala nonstop plače. Najprv nie a nie sa prisat žiadne kojenie len UM a teraz zrazu nie a nie byt bez prsníka.

barbora0308
12. feb 2022

@adka998 Na tvojom mieste by som sa spojila s nejakou dobrou laktacnou poradkynou, ta ti bude vediet najlepsie poradit a pomoct.

katkadud
12. feb 2022

@adka998 dostala si ako rady kopec nezmyslov, žiadne také ako max 15 minút a ze prídeš o mlieko lebo sa veľa koji neexistuje 🤦‍♀️
Skus sa pridať do skupiny laktacna poradňa tu na MK, a volaj si domov laktacnu poeadkynu keď treba, lekárka a sestričky v pôrodnici často radia uplne bludy ktoré sú už dávno vyvrátené.
Samozrejme ze dieťa chce prsnik mat aj ako cumel, tak to príroda vymyslela ze prsnik je na jedenie aj na ukludnenie.
Dieťa sa ma kojiť tak často a tak dlho ako chce, je ešte malička, potrebuje ta cítiť.

michaela789
12. feb 2022

Neviem, čo by si chcela poradiť. Je to 2tyzdnove kojene dieťa.... Mne to správanie pripadá úplne normálne - možno preto, že aj moji synovia boli takí, neviem. Ale tiež boli stále na mne. Spala som s nimi na hrudi, inak nezaspali... A samozrejme, prsník do úst... Podľa mňa len vydržať. O týždeň bude úplne iná. Ale je strašne maličká na to, aby sa jej niečo vštepovalo alebo naopak vytesňovalo. Ona ide čisto po inštinkte a ten jej káže pýtať si mamu... A tou si ty.

veroonr
12. feb 2022

@adka998 kde inde ako na prse ma byt male babatko ❤️ kojenie neriesi len krmenie, ale aj kopec inych veci.... Skusila by som si najst vhodnu polohu na kojenie po leziacky, hlavne v noci aby si si mohla aj pospat. A fakt neviem aka doktorka moze v roku 2022 povedat ze prides o mlieko ked budes stale kojit 🤦 Je to narocne, drzim palce aby ste si nasli svoj sposob fungovania tak aby ste boli obe spokojne

michaela789
12. feb 2022

A ešte dodám, že na jednej strane vravíš že máš malo mlieka, na druhej dokrmuješ... To že si dcérka pýta ti stimuluje tvorbu.. Takže buď chceš kojiť alebo nechceš

gionella
12. feb 2022

@adka998 v nemocnici som mala spolubývajúcu a toto jej presne mala robila keď zaspala tak na minútku dve doslova a len plakal a plakala až kým jej sestričky nedoniesli fľašu. Vypila fľašu a spala 4 hodiny. Potom ten ísty kolobeh celé hodiny na prsníku a len čo ju dala z prsníka dole zase to iste a opäť po niekoľkých hodinach mamičku sestričky presvedčili na fľašu a dieťa opäť spalo 4 hodiny. Tým chcem povedať či tvoja mala nie je jednoducho hladná. Nemáš vahu aby si ju odvážila pre a po papani a mala prehľad koľko vypila a či to je teda hladom? Druha vec že pre take babatko je prsníka jedina životná istota čokoľvek im je prsník je záchrana. Či boli bruško či sú unavene či niečo iné ich trápi hľadajú prsník. Ale pri takom maličkom bábätku by som povedala že je len hladná.

asocial
12. feb 2022

@adka998 je to bezna vec. Bud to vydrzis a zoberies to ako fakt, alebo UM. Dieta som kvoli tomu nedavala do postielky, u prveho sme skusali, ale bolo to ako u teba. A tak som ich kojila a kojila, aj v noci sluzila ako dudlik. Nonstop aj niekolkonhodin. Bez dudlika. Je to vec toho, co preferujes. Ani moje riesenie nebolo asi uplne ok, ale tak som to citila.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
asocial
12. feb 2022

A takym lekarom, co tvrdia, ze max 15 minut, by som nariadila povinne vzdelavanie. Take hluposti sa sirili pred 40 rokmi, a preto takmer nik nekojil. Dieta nechce byt na prsniku iba kvoli mlieku.

katkadud
12. feb 2022

@asocial ja toto nechápem, ako môžu lekárky aj sestričky na šestonedeli taketo bludy radit. Ako je možné že sa zdravotnícky personál nevzdelava aj v tejto oblasti a takto deptaju nové mamičky 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

zara1357
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
babymarket_sk
12. feb 2022

@adka998 rozumiem, že je to vyčerpávajúce. Môžem poradiť popri ostatných mamičkách možno skúsiť ešte iný typ cumlíka, napr. Bibs, myslím, že niekedy ten cumlík je lepšie riešenie ako vystresovaná unavená maminka.

ajka0207
12. feb 2022

@adka998 treba si ujasniť či chces dojčiť alebo nie. Ak áno, tak sa obrat na nejakú laktačnu poradkyňu. Správanie tvojho bábätka je úplne normálne a väčšina rád ktoré si dostala dojcenie kazia. Ak ťa toto správanie obmedzuje a dojčiť nechceš, nikto ti to nebude mať za zle a UM problém vyrieši.

jankaovecka
12. feb 2022

Doktorka ti povedala uplnu kravinu...taku blbost pocujem prvykrat🤬 to je fakt podpora od zdrav. personalu..
Ty si zrejme mala ine nadstavenia a ocakavania o kojeni a o tvojom babatku. Tak sup sup, rychlo sa vrat do reality a bud s malou, spi s nou a stale dojci. To co ti robi je naozaj normalne a prirodzene. Prestuduj si mamilu stranku. Nauc sa rozlisit ci mala pije alebo len dudlikuje. Juj krasne obdobie🙂 ja uz to mam s mojimi za sebou.
Hlavne klud a nestresuj❤️

michaela789
12. feb 2022

@asocial na tych 15 minútach som sa zasmiala aj ja. Pani doktorka by si mala plesnúť po čele a radšej byť ticho. môj by umrel od hladu a frustrácie 😅 Prvé týždne bol na prse aj cez hodinu... Vo dne aj v noci... A normálne sme prežili, ja aj on, mlieka mám ajajaj a kojenie sa mu pekne skratilo na pod 10 minút.

luccija
12. feb 2022

@adka998 15 min odporúčajú preto, aby si si neznicila bradavky.Deti pijú prvé minúty a potom sa hrajú, dudluju, medzitým spia ...chce byť pri tebe a nie v postieľke, túliť sa, cítit Ta...ak papa tak vidíš ako prehĺta a pracuje s pusou, ak sa len hra skús dať prst do jej pusy a uvidíš ako sa zase pritiahne a začne piť.Teraz by som jej dala umelé a snaž sa prikladať a prikladať a kojit.Ja som aj kojila aj odsavala a dávala z fľašky aj mala cumel od druhého dňa a kojila skoro 3 r.Nikto nevie či je hladná či Ta chce cítiť...cika dosť ma dosť mokrých plienok?vyskúšaj aj iné cumle.Prdi, kaká?

mimi3008
12. feb 2022

@adka998
Necitala som ostatne komenty, ale to urcite nie je pravda, ze ked bude viac, ako 15 min na prsniku, prides o mlieko. To po prve. Po druhe, ked si predstavim, ze male tyzdnove babo vypije celu flasu UM, musi mu byt tazko na brusko, mozno preto sa tak budi. Odkial vies, ze je hladna? Babatka maju silny saci reflex, podla mna to, ze hlada, nemusi byt len kvoli hladu, mozno sa len chce ukludnit na prsniku a citit ta pri sebe a toto je pre babo najprirodzenejsi sposob, ako mat mamu pri sebe. Spi v postielke alebo pri tebe? Skus si ju dat k sebe, bude ta citit blizko seba a mozno bude lepsie spinkat. Skus napisat na stranku mamila.sk, tam maju aj online poradenstvo...

janulik_95
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
panda21
12. feb 2022

Ja by som dala povinne dovzdelávanie každej sestricke a lekarke. Aj mňa presviedčali že každé 2 hodiny skôr nemám dávať lebo dieťa iba vymýšľa, že max 15 minut jeden, 15 minút druhý a do postielky, inak bude so mňa cumel. Keď si predstavim že niekto sa týmto riadi a potom prichádza o mlieko 😓 môj syn bol na prsníku prvé 3 mesiace snáď nonstop, papal, upokojoval sa, zaspaval, veď na to tie prsia máme. 9 mesiacov boli našou súčasťou a teraz ich plesneme do studenej postielky samých.. Jasné že plaču. Treba si uvedomiť, že kojenie neslúži iba na kŕmenie a svet bude ľahší 🙏

nevenka
12. feb 2022

@katkadud presne tak, mam 3 deti a kazde bolo ine, ale chlapci, ked konecne som ich naucila po mesiaci na holy pranik bez klobucikov, tak sa neodlepili odo mna, cucali aj hodinu, zlaticka. Dcerka, tak ta sa nacucla od porodnice za 10 minut, grg a spala. Kym nezacali koliky a mali sme po spanku 🙈.

nevenka
12. feb 2022

A teraz mi to cuckanie chyba. Ak je babo dobre prisate, bradavky sa fakt neznicia. Mne ich nicila odsavacka, ked uz. Teraz ma drobec 14 mesiacov a cez den uz nema cas cuckat, to je par hltov a uteka a vynahradza si to zas v noci. Vecer sa meni chlapcisko na babatko 😅.

sojorez
13. feb 2022

@adka998 Mne sa paci cesky vyraz dojcenia - kojit. Spajam si ho s uspokojenim vsetkych potrieb dietata - materske mlieko je od "hladu, smadu i jedu". Tyzdnove dietko ma maly zaludok, materske mlieko rychlejsie travi, nie pri kazdom prilozeni vypije rovnake mnozstvo mlieka. Ak chcete kojit, zrusit um (hlavne tie nocne davky - vtedy je najvacsia tvorba prolaktinu, zodpovedneho za produkciu mlieka), prikladat castejsie, podla potrieb dietata. Pri jednom kojeni striedat prsniky - zacat jednym, prilozit k druhemu. Pri dalsom kojeni zacat tym, ktorym ste skoncili. Nechat dieta dostatocne dlho na prsniku, blud 15 minut by uz pediatri nemali sirit.
Niektore deti vytiahnu mlieko za par minut, inym to trva dlhsie. Navyse tam moze byt problem s refluxom - nemusi byt len ten viditelny, ked mlieko ide von. Dcera mala skryty reflux a spravanie rovnake - po nakojeni jej mliecko slo pazerakom hore, stipalo ju a tak potrebovala vkuse sat, inak bola nepokojna. Skuste zvysenu polohu dietat po nakojeni pri spani, ci by to nepomohlo. Ja som pouzivala satku/ nosic - vela deti si tak uspokoji potrebu kontaktu s mamou a ak by vyzadovalo prsnik, da sa kojit i v tejto polohe a Vas to neobmedzuje v cinnostiach.

michaela789
13. feb 2022

@sojorez 👍👍👍👍👍👍👍

bororka
13. feb 2022

@adka998 nám pomaly prechádza táto závislosť. Trvalo to 3m. Non stop. Ja som si to otočila tak, že je super, že ju viem aspoň nejako ukludnit 😃
Dudel oficiálne prijala pred 3 týždňami, tesne pri dovŕšení 3m.
Mne najviac pomohol spací vak a obliečkaz vankúša. Keď kojím, na kojo vankúši je obliečka. Keď zaspí, chytím rohy a prenesiem ju. Spací vak zabezpečí stálu teplotu tela, takže nezistí, že je inde 😃 Ale to ti odporúčam do budúcnosti. Teraz si uži čas dudlania, ver mi, prejde 🙂

essenceee
23. feb 2022

bud rada, ale na druhu stranu, nemaš slabe mliečko?