5 ročné dieťa sa bojí otca

4. apr 2020

Ahojte.
Mam 5 rocnu dceru a ide o to ze ked muz si vypije nie vela ale jednoducho na oslave napr mala sa ho boji. Kedze on je vtedy "mudry" mudruje ja sa nad tym nepozastavujem, malej rozprava ze ako ma lubi atd. Do toho ine a mala stale ze mami a preco je ocko taky atd nehovoriac ze musi spat pri mne tu noc lebo sa boji toho ze muz mi nieco spravi.
Hovoeim este raz nie je nebezpecny nekrici nebije ani nic len mudruje

hindakus
4. apr 2020

Tak nech nepije..

gubiko
4. apr 2020

Deti vidia pod povrch a vycítia, keď niečo nie je v poriadku. Keď ho vidí opitého, cíti sa neisto a necíti sa pri ňom v bezpečí. Nemusíš jej nič vysvetľovať, akurát jej ukazuješ, ako jej nerozumieš. To, čo ty vnímaš ako niečo, nad čím sa "nepozastavuješ", ona vníma inak. Daj jej priestor na to, aby to mohla prežívať tak, ako to naozaj má. A buď jej vtedy bezpečím a istotou ty.

jajka71
4. apr 2020

Dieta citi, ze je nieco inak, reaguje len na to, ze sa neciti bezpecne, neciti tzv.pevnu podu pod nohami, co je nevyhnutne. Dolezite je, ju nechat, nech si to preziva, nepresviedcat ju o opaku, lebo sposobi sa tym len vacsi zmatok. Urobit si nejake ritualy v tychto pripadoch (ked sa tomu neda vyhnut), aby sa citila istejsie a vedela, ze nech sa stane cokolvek, tou istotou je mama, ktora je tu pre nu.

heidy222
4. apr 2020

Neviem ako u vas ale my si vypijeme az Ked deti spia, to by mozno vyriesilo ten problem 😂

0silvia0
4. apr 2020

no ved teraz sa na oslavy nechodi, podla mna to dlho potrva, kym sa budu ludia zgrupovat pri roznych alkoholovych prilezitostiach... medzitym mozno na to zabudne. A k otazke, otec jej je neprijemny taky brblavy, tak ti to dava najavo...

autor
4. apr 2020

@0silvia0 trz samozrejme nie keďže sa nestretávame v tejto situácii

autor
4. apr 2020

@gubiko takto mi to nenapadlo. Vravievala som jej že nech sa nebojí že všetko bude ok.

@jajka71 aha takže ak sa bojí nevravieť že nech sa nebojí?

@0silvia0 tiež si myslím ale nezabúda keďže min rok tiež to tak bolo.

Muž sa však pod obraz boží neopíja

sissy27
4. apr 2020

Úplne jednoduché riešenie - muž nech nepije v prítomnosti dcéry. Buď ju neťahajte na akcie kde si on “musí” vypiť alebo proste nech nepije keď je dcéra prítomná. Dá sa to oddeliť. Aspoň dovtedy, kým dcéra podrastie a bude sa jej to dať lepšie vysvetliť. Ja som ako dieťa tiež neznášala pripitých dospelých (oslavy, dovolenky s partiou), hoci sa nikdy nič dramatické nestalo. Len proste sme vtedy iní, deti nás tak bežne nepoznajú, zrazu sme pre ne cudzí a nechápu prečo.

autor
4. apr 2020

@sissy27 je to mozne. Mala to nepozna a je to len psr x za rok ... ked su narodeniny alebo tak

lujza123
4. apr 2020

Keby ma iba trochu hrknute tak si to dieťa ani nevšimne. Takže boji sa ho keď je ožratý (a vôbec sa jej nedivim). Riešenie je iba jediné, nepite pred ňou. Keď plánujete oslavu tak ju radšej nechajte spat u babky, dedka.
Naozaj, pred dieťaťom maximálne jedno pivo, pohar vína a keď zaspí potom sa bavte. Deti sú na alkohol extrémne citlivé.
Moja chodieva k otcovi na víkendy, raz čosi oslavovali tak si vypil viac aj s kamarátmi... Mala (vtedy 8 rocná) sa z toho takmer rok spametavala, nechcela tam vôbec chodiť, tatko jej to musel dlho, dlho vysvetľovať, ospravedlňovať sa. Pritom nič nerobili iba boli hlučni a hlúpi, ale v detskej hlave je z toho trauma ktorú bude spomínať ešte v dospelosti.

nuttellien
4. apr 2020

Neverim, ze sa boji "mudrovania" tam musi byt nieco viac

jajka71
4. apr 2020

Musi byt ucastna pitia otca a jeho reci v opojeni? Ak ano, nenutit ju to rozoberat, neupozornovat na to, potom sa moze stat, ze povie v skolke nieco, co zamrzi ak sa to bude rozoberat, alebo nakresli otca s flaskou ci poharikom...dieta citi a vnima, ze je nieco inak...nepotrebuje o tom aj pocuvat a ospravedlnovat otca, ze je to normalne...ono vie, ze to tak nieje kazdy den (ak to nieje) a tak vnima, ze to je inak...

autor
4. apr 2020

@nuttellien muz nas nebije ani nic. Len ma reci ... ale ako tu pisu baby pre nu je to ine kedze ho takeho nevidi kazdy den. V zivote mna ani malu neudrel to by sme spolu uz neboli.

@lujza123 pod obraz bozi ozraty neni jemu staci aby si dal jeden poharik toho a jeden onoho a uz. Preto mu stale vravim nech nemiesa.

0silvia0
4. apr 2020

Nie nech nemiesa, nech nepije pri dietati vobec. Ty si nevies predstavit, co jej vadi? Tie sklenene leskle oci, priblble usmevy a pletuci sa jazyk, toto pre nu zrazu nie je otec, ktoreho pozna, ale nieco ako cudzi chlap..

autor
4. apr 2020

@0silvia0 tak to je pravda ... to uz nie je akoby jej otec kedze to nevidi casto skoro vobec. Takze asi najlepsie spravim ked sa to nahodou stane tak ked ma bude volat pojdem s nou spat. Aj sa mota tak jej urcite vadi aj to :-/

0silvia0
4. apr 2020

jasne, urob vsetko tak, aby ho v takom stave nevidela a mas po probleme...

autor
4. apr 2020

@0silvia0 mozno zavazilo aj to ze raz na druhy den bolo muzovi zle a videla ako utekal na wc a 🤮 tak sa zlakla ze co ockovi je.

zooeynka
4. apr 2020

Krasa. Dievcatu sa postupne ulozi v hlave ze ked ocko(jej muzsky vzor)pije je to ok. Ze mamicka jej hovori ze to bude v poriadku, cize jej zensky vzor bez mihnutia oka akceptuje muzove chlastanie a vravi ze je to ok. Cize takto to ma byt v rodine. Skus si tipnut akeho partnera si pravdepodobne v buducnosti najde...(fakt jej drzim palce aby mala na alkoholikov averziu ako si mysliet ze je to ok)

gubiko
4. apr 2020

ubezpečuj ju slovami, ktoré sú tebe blízke, kľudne aj neboj sa.
ale dôležitejšie ako toto, teda to, čo povieš je, čo ona v tej chvíli cíti z teba, teda či naozaj aj ty cítiš tú istotu, že sa naozaj nie je čoho báť, že naozaj je všetko v poriadku. keď toto bude ona z teba zachytávať, bude sa mať vnútri o čo oprieť a bude sa cítiť v bezpečí. a hej, určite s ňou vtedy spi, ako si aj sama navrhla, podľa mňa to je veľmi dobrý nápad.
musím ale povedať, že ju takto vystavujete pre ňu nie dobrým pocitom a trochu si koledujete o vznik nejakého bloku alebo traumy u nej (niektoré deti, ako to tu už aj vyššie niektorá mamka písala, môžu naozaj zareagovať veľmi citlivo až traumou hoc aj po jednom takomto zážitku). čiže ako píšu mamky, nebyť s ňou, keď som opitá ja alebo otec je najlepšie riešenie.

autor
4. apr 2020

@zooeynka chces povedat ze tvoj muz nikdy si nevypil? Opakujem po 150ty krat ... NIKDY nenadaval mne ani malej NIKDY nás neudrel. Len ako tu pisali baby jednoducho jej nejde do hlavy preco je muz taky zrazu. Malu miluje zboznuje. Vacsinou sa to stane ked idu niekam a kolegami napr oslavit a tam popiju niekedy viac. A ked pride domov tak ho je pocut samozrejme. Nesoferuje opity nikdy.

@gubiko toto potrebujem pocut presne. Stane sa ze ho vidi kedze v lete su grilovacky atd ... co chodievame alebo chodia k nam tak max 2x kedze mala ma v juli narodeniny. Ja nepijem takze ...
Nvm no ja ked som mala bola tak som videla otca aj opiteho a traumu ako taku nemam. A to rovnako ako moj muz nas oco nebil ani nekrical nikdy.

kristina2412
4. apr 2020

Tu by som neriešila ako dcéru zbaviť strachu a ako jej to celé vysvetliť,ale riešila by som muza,aby ho v takomto stave viac nevidela. My si s manželom tiež dáme občas pohár vína ale zásadne je to až po západe slnka 🤣a vtedy keď deti spia.

sunny8
4. apr 2020

Ja nie som už dávno dieťa ale pred alkoholikmi mám rešpekt. Alebo sa ich bojím ? Takže dcérku chápem ! Má pravdu .. dieťa cíti viac ako dospelý vidí

gubiko
4. apr 2020

nejde o traumu, ale o ten dôvod, pre ktorý si spustila túto debatu. tvoja dcéra sa necíti dobre, keď vidí otca opitého. ty si to mala v detstve tak, ona to prežíva takto. ja by som úplne nešpekulovala nad tým, ako to ustojí ona a pokiaľ môžeš a vieš niečo urobiť, zmeniť, tak by som to urobila. držím palce.

sunny8
4. apr 2020

@0silvia0 presne si to opísala .. až ma naplo pri tej predstave že toto musí dieťa vidieť. A ten smrad ako bonus k tomu 🤢

autor
4. apr 2020

@sunny8
@gubiko na druhu stranu mala ptm sa s nim nechce rozpravat na druhy den. Tak vtedy poviem ze to ma za to ze prehnal to

0silvia0
4. apr 2020

@sunny8 ano, na ten alkoholicky puch som zabudla, taky nechutny tatko sa jasne ze musi dietatu hnusit🤒

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
4. apr 2020

@taskataska fajn mam na neho navrieskat? Nechodi tak stale domov. Na muza sa vtedy hnevam lebo vie ako to je s malou ptm. Ked mu je ptm zle ignorujem ho ... to je same jaaaj mne je zleee atd. Ja vrieskat na muza pred malou nebudem. Nechvalim ho za to. To ze nepijem neznamena ze som puťka co si da skakat po hlave. Je april a doteraz nic ... dokonca na Silvestra min rok sme boli banda aj deti z rodiny a pohoda neožierali sa.

Niektore pochopili co som chcela a niekto robi z mojho manzela alkoholika kt nas bije atd.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bluka2
4. apr 2020

Sranda, ako male dieta jasne chape, ze pod vplyvom alkoholu je clovek nevypocitatelny (alebo menej vypocitatelny) a toho faktoru sa boji. Niektori dospeli to ako keby zabudli, co sa mi zda trochu disconnected. Nehovorim o pohariku vina samozrejme... baby ti uz dobre poradili