8 mesačné dieťa neštvornožkuje

marika_zz
30. aug 2014

Ahojte. Prosím Vás o nazor pripadne skusenosti, ak ste sa s podobnym problemom stretol. Mame 8-mesacneho synceka, ktory zatial nestvornozkuje. A momentalne nas trapi to, ze dostal sa do takeho stadia, ze sa uz vobec nesnazi dostat k hrackam. Len lezi na brusku, kope nohami, trosku sa ponatahuje a ked zisti ze sa nevie pohnut, tak ostane na mieste. Jedine sa vie tocit okolo svojej osi a trosku sa posunut aj dopredu. Ale jeho snaha kazdym dnom slabne. Velmi nas to trapi. Cim to moze byt? Snazime sa ho motivovat, aby sa vo svojom vyvoji posunul dalej, ale takto stagnujeme uz asi 2 mesiace. Chodime aj na neurologiu, kde mame ist na kontrolu v septembri, tak som zvedava co dr. povie, ked jej to takto opisem. Taktiez cvicime kvoli slabemu chrbatiku, kde mame cviky aj na lozenie, ale absolutne to nezabera. Viem, ze vsetko chce svoj cas a kazde dieta je ine a netreba nic silit, ale mame teraz velmi zle obdobie. Syncek ma pradepodobne separ. krizu + nervozita kvoli zubkom = nedokaze sa absolutne pohrat, dokonca aj ked som pri nom a stavim mu vezicky a pod., nic ho uz nebavi. Na brusku uz nechce byt takmer vobec, stale len ujuka a mrnka. Preto si myslim, ze by mu velmi pomohlo keby zacal stvornozkovat aby sa dostal tam kam potrebuje a mohol objavovat svet.
Pritom ked bol mensi nam vsetci hovorili aky je zivy, pretoze neustale kopal nohami a rukami ked lezal alebo bol v kresielku. Co robi aj dnes na chrbte alebo tiez v kresielku, len na tom brusku sa mu nejako prestalo pacit. Na jednej strane na nom vidim, ze je zvedavy, ze chce ist objavovat, na druhej strane sa vobec nesnazi za niecim ist.
Za reakcie vopred dakujem.

piacere
30. aug 2014

môj druhorodený bol do desiateho mesiaca ležiace bábo a ležal len na chrbte. Od narodenia nenávidel polohu na bruchu. Nikdy sa neplazil, len sa točil okolo vlastnej osi a trošku cúval, ale väčšinu času bol na chrbte. V deiatich mesiacoch sa sám posadil, dva dni na to začal štvornožkovať, stavať.... teraz má rok a lieta okolo nábytku ako strela 🙂 a nikto by mi neveril, že ešte pred dvoma mesiacmi len ležal na chrbte....

adka2011
30. aug 2014

Ako dlho toto obdobie trva? Mozno ho naozaj teraz trapi nieco ine (zubky..?) a ked mu to nejde hned (nejdu vsetky deti ihned ako rakety), tak sa hneva, trapi a kasle na to. Mozno len trochu trpezlivosti. Pokial lekari potvrdia, ze je OK, nechala by som to cele nanho. Doma mame zivy priklad - starsia dcerka zacala samostatne chodit az tyzden po 18 mesiaci (!), proste sa na to necitila a potom zacala rovno behat. Stvornozkovat zacala az po roku. Ta mladsia je uplny opak. Ma sedem mesiacov a uz zacina chodit popri nabytku...

janikes
30. aug 2014

tak to som zvedava, co ti poradia, lebo my mame ten isty problem...8mesiacov a nic a zda sa, ze je z toho nervozny, lebo tiez len mrnci 😒

daniela1983
30. aug 2014

kamoska ma 17 rocnu dceru a viac krat spominala, ze do 10 mesiacov iba lezala na chrbte a nic, ziadna aktivita.chodila neskoro. je inak uplne normalna, len teda loptove hry na telocviku su pre nu nocna mora. ale napr chodi na step a je v tom velmi sikovna, takze sa jej tie nohy rozhybali, neboj sa to pojde 😉

bonaqa2013
30. aug 2014

Niektoré detičky sú troška iné. moja posledná dcéra neznášala polohu na brušku. Plakala a plakala.... Treba len trpezlivosť, popr. možno budete cvičiť vojtovku. My sme ju tiež cvičili.

siska53
30. aug 2014

@marika_zz takto..syn bol sice dost sikovny,plazil sa uz kusok pred 6.m.,ale lozit zacal az po 9.m.,no uz sa aj posadil a aj stal..takze to plazenie je stale ok..
Dcera bola ina,vo vsetkom zaostavala,museli sme ju stimulovat..ona vsetky tieto veci zvladla neskor. Podla neurologicky mala slabsi svalovy tonus (vlastne asi aj ma,to je asi natrvalo) a ortoped skonstatoval aj hypermobilitu. Odporucili nam plavat alebo chodit na detske cvicenie.
Napriek tomu zacala chodit presne vo veku ako dcerka @adka2011 - tyzden po 18.m. Teraz by si to na nu nepovedala.
Nestresuj,september je uz pozajtra, vydrz,povedia ti. Niektore babatka maju jednoducho iny vyvoj,vzdy je tolerancia niekolko mesiacov,v ramci ktorych je to ok.

micicka
30. aug 2014

@marika_zz
@janikes moja dcerka sa zacala tazko horko plazit v 10 mesiacoch, bola som uz z toho trosku nervozna, ale nasa dr vobec nestresovala. Chodit zacala ako 13mesacna a je uplne v poriadku. Absolutne sa nemusit trapit, ani tym, ze nejaky cas stagnuje. Neboj ono to pride, kazde dieta potrebuje svoj cas, treba im ukazat ako na to, trosku pomoct, ale do nicoho nenutit, nic nesilit. To male telicko vie kedy je pripravene, este ma dost casu, urcite sa neboj.

nini1010
30. aug 2014

Moje dieta sa do 9. Mesiaca iba plazilo.nic ani nesedela,nestvornozkovala.v priebehu 2 mesiacov vsetko dobehla,dokonca sa najprv postavila a potom zacala stvorkovat.takze sa netrap,tiez mi to nebolo jedno.

lauricka
30. aug 2014

tazko posudit, nemusi to byt nic, deti maju svoje tempo. Ale daj na svoje instikty. Ak sa Ti zda, ze nielen, ze nenapreduje, ale skor opacne, tak je dobre, ze idete coskoro k neurologovi. Nech Vam prida cvicenia. Bobath, Vojta, plavanie...Alebo kludne zajdi aj za nejakym dalsim fyzioterapeutom detskym este k tomu navyse. Nikdy nevies, kto je nakolko sikovny a bude vediet pomoct, ci poradit, ci zhodnotit stav. To tu nikto nedokaze.

ruthke
30. aug 2014

Dcerka zacala stvornozkovat na 11 mesiacov, chodit v 17 tich. Je absolutne v poriadku.
Ale urcite treba konzultovat s lekarom.

miminka327
31. aug 2014

@marika_zz môj syn nikdy neštvornožkoval,je zdravý nikdy mu nič nebolo...má teraz 10 rokov 🙂. Vôbec ho to nezaujalo táto poloha a nikdy som ho nenútila 🙂. Uvidíme čo malá,či bude opačná bude štvornožkovaťn🙂 . Držím palce nech ste fit 🙂 možno bude skôr chodiť,ako loziť 🙂 nemusia všetky deti byť tabuľkové.

petrarac
31. aug 2014

neviete v akom veku ste ste stvornozkovali vy alebo otec vasho synceka? moj otec si viedol o takychto veciach dennik ked som bola mala a moja sedemmesacna dcerka zatial robi vsetko presne vtedy ked som to robila aj ja. ja som uz vraj v deviatich mesiacoch chodila ale neskor som sa bala v skole telesnej a nie som ani velmi na sport takze ak doktor povie ze je to ok tak vobec nie je dolezite kedy zacne..

norwayka
31. aug 2014

moj najstarsi sa len plazil, nikdy nestvornozkoval a v 10m uz chodil. stredny zase sa nikdy neplazil, hned stvornozkoval a chodil v 10 m. najmladsi aj lozil, aj stvornozkoval a chodil v 10m. ale napriklad aj posadit sa sam posadil az niekedy v 9-10m.

cica869
31. aug 2014

kazde dieta je ine...moja tiez zacala v 10tich mesiacoch stvornozkovat, tiez nerada bola na brusku aj pretacat sa zacala neskor a chodi od 13stich mesiacoch aj my sme chodili na neurologiu koli predcasne uzatvorenej velkej fontanele a zatial v pohode

bubutko
31. aug 2014

moj syn zacal stvornozkovat az po tom, ako sa v 9m sam postavil a vedel sa sam posadit. odvtedy zacal prichadzat na stvornozkovanie a od 10 - 15m stvornozkoval plus chodil popri nabytku, nechcel sa pustit sam. az v 15m sa osmelil a zacal chodit sam plnohodnotne bez drzania. fakt sa to neda porovnavat, je to individualne. a ja ako dieta som nikdy nestvornozkovala, ani nelozila, ale to preto podla mna lebo nas nasi davali do choditka tak ani nebolo kedy. teraz mam aj vdaka tomu problemy s chrbticou a skoliozu.

tslobik
31. aug 2014

@marika_zz Moj malý tiež len dlho ležal,chodili sme na rehabilitáciu (aby začal štvornozkovať), ale bolo to zbytočné, len čo tam plakal a plakal. Aj sestrička tam povedala, že je absolutne zdravý a všetko chce svoj čas. Tak ho tam ani veľmi netrápila. Potom sa začal plaziť a plazil sa dlho a zrazu z ničoho nič ho muž v jeden deň naučil tak štvornožkovať, že sme mu nestíhali 😀 Našli sme si svoj spôsob a tie ich "zaručené" cviky aj tak nič nezmohli. Synček dlho štvornožkoval a sám začal chodiť až ako 1 a pol ročný. Bol trošku motoricky pozadu, ale teraz má 2 a pol roka a je celkom zdravé, živé, neposedné dieťa.....Takže netreba mať strach, všetko chce svoj čas, každé dieťa je iné. Čiže neporovnávať a neriadiť sa tabuľkami a nestresovať 🙂 Každé dieťa sa raz naučí chodiť - skôr či neskôr (za predpokladu, že je zdravé samozrejme). A nie všetky deti štvornožkujú......aj keď sa vraví, že je to zdravé kvôli chrbátiku. Ale ja som nelozila po štyroch, ani bratia a sme tu - a bez ujmy 🙂

bubutko
31. aug 2014

@marika_zz inak takyto lenoch bol aj moj drobec, a vies co ho presvedcilo aby zacal lozit? dala som ho na holu plavajucu podlahu, bez podlozky a kusok pred neho som polozila mobil, alebo dialkove. to vsetky deti zaujima. a vtedy sa za nim zacal tak natahovat rukami, ze ho to posuvalo dopredu a tak na to prisiel. musi mat naozaj poriadnu motivaciu, lebo takto to vyzera ze to lahko vzdava.

sunny15
31. aug 2014

Moj syncek tiež nenavidel polohu na brušku, od 4mesiaca sa pekne otacal,ale plazit sa ci stvronozkovat?to teda nehrozilo...sedel sam bez opory v 7mes.ale posadil sa prvykrat sam len v 10mes,bavilo ho chodit za ruky...cize od 10mes.ked urobil prve 2kroky tak do 1roka sme s nim takto chodili...ked mal rok zacal chodiť...ale len opatrne...okolo nabytku nechodil vobec a v postielke sa vytiahol len ked mal tiez rok...potom to uz islo pekne...a inac ani jeho nemotivovali hracky na zemi nič..ked ich nedociahol plakal a ostal lezat kym sme mu hracky nedali...a este nieco na stvornozky sa prvykrat dal v 11mesiacoch-a o par dni uz stvornozkoval ako divy 😀 😀 cize kazde dieťa je ine,ma ine tempo...moj bol lenivy 😉 a pritom od narodenia strraaaasne zivy...aj teraz ho vkuse daco zaujima nezastavi sa ani na sekundu poriadne...a myslim ze pohybovo nebol taky sikovny ale zas uz v 8mes hovol mama baba tata,tu papa...a rečovo bol popredu oproti rovesnikom.

emma_932
31. aug 2014

@marika_zz ani moj syn nestvornozkoval, ked mal 8 mesiacov. ani nelozil. ani pri nabytku v zivote nechodil. len sa v den, ked mal 9 mes. postavil a vyrazil. a odvetdy sa nezastavil. takze tak. klud 😉

natinecka
31. aug 2014

moja dcera neštvornožkovala vôbec ani to nevedela, naučila sa rovno chodiť, syn zasa štvornožkoval...každé dieťa je iné..

lenkamatus
31. aug 2014

@janikes my mame doma to iste presne a mame 9 mesiacov,umrncana lebo sa nikde nevie dostat...no zle zle obdobie....

emilia25
31. aug 2014

Joj toto mi pripomina mojho najmladsieho synceka my sme tiez boli velmi pozadu ale moja doktorka mi povedala ze vsetko ma svoj cas.nechodili sme na ziadne cviky.ale ked som s nim cvicila sa jedoval a spieral naucil sa sediet az pri svornozkovani si pekne sam sadol aj behat sa mi naucil dost neskoro mal asi rok aj 8 mesiacov ale uz mi pekne robi vsetko sam aj sedi aj beha ako pekny 2rocny chlapec.

brady1
31. aug 2014

@marika_zz Tak moja bola na tom podobne,chodili sme aj cvičit,všetko pekne cvičila.Ja som povedala že je trochu leniva a rehabilitačna mi to potvrdila časom. Moja začala štvornožkovat ked mala rok a chodit 18mes. Aje uplne ok, napredovala sice pomalšie ale napredovala. Možno aj tvoje napreduje,len možno v niečom inom alebo momentalne pomalšie. Alebo len moc očakavaš, napr. dieta ma sediet bez opory v 9mes. Niektore mamičky maju rychlejšie deti alebo prehanaju. Napr samozfrejme že tučnejšie dieta je stabilnejšie. Ale preštuduj si odbornu lit. a zistiš že tvoje dieta nie je pozadu. To len vy velmi vnimate okolie a porovnavate. Každe dieta je ine a jedinečne. Nebude cely život ležat 😉

babulka82
31. aug 2014

starši neznašal polohu na brušku ,neštvornožkoval a chodit začal ako 13 mesačny .Mladši syn bol a je rad na brušku dodnes,štvornožkovat začal ako 7 mesačny a chodit ako 15 mesačny. Neporovnavat,motivovat aj ked nie vždy sa to da .Toto je take najhoršie obdobie pre deti,začinaju zuby rast ,dieta nevie chodit je nervozne. 😖

lenkamatus
31. aug 2014

@marika_zz my presne to iste a mame 9 mesiacov,ja nestresujem,myslim ze vsetko ma svoj cas....je to velmi zle obdobie lebo vlastne nikam sa nevie dostat iba mrnci takmer cely cas co je hore...som z toho na nervy,ale tak snad sa to posunie pomaly..

fopka
31. aug 2014

@marika_zz no nas zacal stvornozkovat, az ked sa dokazal sam posadit. Bolo to ked sa prehupol do deviateho mesiaca. Je pravda, ze sam bez problemov a velmi rad sedel (ked som ho ja posadila) uz od siedmeho mesiaca, v sedacke na jedenie, tam dokazala byt aj pol dna, len sa sam nedokazal posadit. je pravda, ze kym zacal stvornozkovat, tak sa presuval na brusku smykom bez problemov, nestagnoval. nestresovala by som kvoli tomu, ak tam nie je zdravotny problem, dieta sa posadi a zacne lozit, ked samo uzna za vhodne, ze prisiel ten spravny cas. pozri, my sme boli dlho bez zubkov, kym druhym polrocnym detom trcia uz prve spodne tesaciky, my sme oslavili prvy rok absolutne bezzuby.... teraz ma maly jeden rok a dva mesiace a konecne sme sa dopracovali k prvemu zubku... paradoxne, aj ked milionom detom na svete vyjdu ako prve zuby tie spodne, nam vrchny ... nestresujem kvoli tomu, nestresuj ani ty... kazde dieta je ine a vie kedy je jeho cas (ak tam nie je iny problem samozrejme)

betunka39
31. aug 2014

Moje starsie deti ani jedno nestvornozkovali.stredny syn pi cviceni vojtovky vobec nesiel na styri.ale rovno do sedu a pkrom do roka chodil.Najmladsiadcera sa plazila asi do 9mesiacov.tiez nechcela byt na brusku.Potom zraze zacala na styri a hned do roka ajchodila.Myslim.ze kazde dieta je ine a ma svoje tempo.Sestyn syn zacal az v desiatich mesiacoch a chodil dozadu.Ak sa ti nieco nezda.chcem sa spytat ako casto cvicite a ci maly lri tom place?Lebo ak slravne cvicite.malo by to zaberat.ak nie tak asi treba zmenit cviky a cvicit napr.Vojtovku.

sharlotta
31. aug 2014

@marika_zz podla mna je uplne v poriadku a zvlada to, co ma zvladat. Urcite ti to potvrdi aj neurologicka a povie ti, ze tvoje obavy su zbytocne. Teraz sa vytvoril akysi kult sutazenia a porovnavania. Dcera napr sa zacala plazit, ked mala 7 mesiacov, potom dlho nic a ako 9 mesacna sa posadila, o 2 tyzdne na to postavila, zacala stvornozkovat a potom zase dlho nic, az 13 mesacna zacala chodit. Syn ma 10 mesiacov a stvornozkovat zacina az teraz, aj to tak smiesne, doteraz sa len plazil a celkom rychlo, tak to mu stacilo, nemal motivaciu vymyslat nieco ine. Este sa nevie posadit, ale zato stoji a zacina chodit okolo nabytku. Najprv sa dieta otaca okolo vlastnej osi, potom sa zacne plazit, potom sa stavia na 4 a pohodava sa dopredu a dozadu, snazi sa dostat na vyssie miesta, klaci, zacina stvornozkovat, postavi sa, sadne si. Sed je pritom zo vsetkeho najnarocnejsi a dieta si sadne, az ked ma dostatocne pevny chrbatik a ten si spevnuje stvornozkovanim. Takze ja sa netrapim. Ak by si chcela, "plavanie" s babatkami velmi pomaha spevnovat detom telicko a aj napredovat.

tamilenka
31. aug 2014

Každé dieta sa motoricky vyvíja individuálne , určite sú odchylky od tabuliek a takých detí je veľa , ktoré si idú svojim tempom, či už popredu , alebo pozadu. Ja mám dve detičky , pri dcérke prvorodenej som sa striktne riadila knižkami , tiež zaostávala motoricky resp išla si svojim tempom, cvičili sme Vojtovu metodu všetko dobehla , dnes by som to už riešila inak , moj synček má 14 mesiacov , tiež patrí do skupiny lenivcov , štvornožkovať začal keď mal rok to robí stále pomaličky sa postavuje ale nesilím ho do ničoho riadim sa "sedliackym " rozumom a materinským inštinktom, vidím, že napreduje a tak z toho nerobím tragédiu , ty si poznáš svoje dieta najlepšie , ak vidíš , že robí pokroky aj ked slimačím tempom je to OK, a to že raz je aktívnejší a raz menej ani ty nemáš každý deň rovnaky .... držím palce !

tatanka1
31. aug 2014

@marika_zz deti robia pokroky po skoloch teda dlhsie nic aj dva tri mesiace (to si my myslime ze nic ale oni sa pripravuju) a potom zrazu velky pokrok v roznych oblastiach teda zacne lozit sadne si a aj postavi napriklad, a to s odchylkou 1 tydzna... takze netreba stresovat cvicit motivovat a vsetko pride