Ako naučiť dcéru písmeno R?

vikkaa
8. máj 2022

baby... nemáte nejaké rady ako naučiť dcéru písmeno r... už sme vyskúšali asi všetko...ďakujem 🙂

pribinak
8. máj 2022

@vikkaa logoped? Vek dieťaťa?

katpizur
8. máj 2022

Logoped a pravidelne cvicenie, nic viacej na to nie je 🙂

elizabet173
8. máj 2022

@vikkaa logopéd

vikkaa
autor
8. máj 2022

skúšali sme už aj logopeda a nešlo jej to ani tam... tak sme začali skúšať doma a nejde nám to🙂

mirkava
8. máj 2022

@vikkaa určite smer logopédia. Nám to pomohlo. Jazyk treba cvičiť

asocial
8. máj 2022

Zavisi od veku...ked ma 4 roky, nie je to tragedia, ked 7, chce to intenzivnejsie cvicit

mirkava
8. máj 2022

@vikkaa ako dlho ste chodili na logopediu? My cca 2 roky kým to zvládol a doma sme poctivo cvičili všetko čo nám Dr. kázala

vikkaa
autor
8. máj 2022

@pribinak už ma 8 rokov... zo začiatku sme chodili na logopediu... ale nešlo jej to ani tam tak sme skúšali doma

diamond007
8. máj 2022

@vikkaa trénovať, trénovať a trénovať. Nič iné. Žiadne že nejde. Proste raz pôjde. Logoped je na dlhšie a opakovať domáce cvicenia

anjelicek26
8. máj 2022

Tak logoped treba chodit dlhodobo a nie skusat, doma cvicit kazdy jeden den.. uz je velkacka, malo to dvano nabehnut. Toto bez intenzivneho venovania sa nepojde.

vulka
8. máj 2022

@vikkaa Logopédia nieje o tom, že sa to tam priamo naučí ale o tom, že pod dohľadom logopéda pravidelne zodpovedne doma cvičíte. Ak nevyhovuje prístup jedného logopéda,tak navštíviť iného. My sme tam vymenili 3. A pomohlo, hoci je fakt, že sme začali už v 3 rokoch.

mariaveronikag
8. máj 2022

môže jej to nabehnúť samé. Ja som mala ten problém tiež, išla som kvôli tomu do školy od 7 rokov a pri nástupe som hovorila "l" namiesto "r".
Išla v tom čase nejaká rozprávka, neviem, čo to bolo už 🙂 pohybovalo sa to rýchlo a hovorilo : ryba, ryba, rybaaaa....asi Scooby Doo 🙂, no a ja som si sama opakovala : "lyba, lyba, lybaaaa...až mi jedného dňa naskočilo "r". A odvtedy rozprávam ako treba 🙂
Predtým som chodila aj na logopédiu, asi 4 roky.

zuzahajdulka
8. máj 2022

@vikkaa ak ma dcerka uz 8 rokov, tak je najvyssi cas to riesit odborne. Aj pri najlepsej snahe sa to doma tazko nauci, ked jej doteraz nepomohla ani logopedia. Cim neskor sa dieta zacne R ucit, tym tazsie to ide, lebo ma uz velmi zakorenu nespravnu vyslovnost, nespravnu polohu jazyka. A hlavne, mozu jej ostat nasledky do dospelosti, respektive cele detstvo, pubertu sa jej dobraci mozu posmievat za rackovanie. To su velmi neprijemne zazitky a ovplyvnia vela veci - sebavedomie, hladanie partnera, zamestnanie - proste predsudky u nas jestvuju a este dlho budu. Skus pozriet sukromnu logopediu - ti byvaju omnoho pokrokovejsi nez statne zariadenia a hlavne kvoli strasne dlhym cakacim dobam, treba podat prihlasku co najskor.

sejbipi
8. máj 2022

Písmenká pozná… trenujte “tdn” rovnako sa pri týchto písmenkach opiera jazyk o ďasná ako pri písmenku R. Chce to len tréning

nikpa
8. máj 2022

@vikkaa treba skúsiť iného logopeda

oli18
8. máj 2022

Tiež sme menili logopedičku a pomohlo.

nikha2809
8. máj 2022

Len logoped a trénovať.Ja som s dcérou podľa logopedicku trénovala každý deň hodinu pred zrkadlom a po troch týždňoch vedela.

fantinka
8. máj 2022

@nikha2809 hodinu? kks nas vydrzi max 15min a uz mu chyba len maly kusok, aby mu nabehlo a stale nic. Uz aj logoped mi vravel, ze uz caka kazdym sedenim ze uz uz to vypluje 😂

nikha2809
8. máj 2022

@fantinka tak nebol to vždy keď lízať, tiež robila cirkus a mrachtala sa po chvíľke ale žiadna telka alebo ísť von kým nebudeme poriadne cvičiť vždy zabralo 😂😂😂

dominci
8. máj 2022

@vikkaa Zuboradie a celustny obluk ma v poriadku? U nas sa mohlo diat cokolvek ale az tera ako jej strojcekom roztiahli obluk hornych zubov tak sa ma jazyk kam opriet a uz to pojde pomaly aj samo.
Ma 12r.

evita_g
8. máj 2022

@vikkaa Hlavne nestresuj kvôli tomu seba ani dieťa. Nie je to koniec sveta, aj keby sa ho vôbec nenaučí. Ja som mala 21, keď som povedala r prvýkrát 😉 A to som ako dieťa chodila aj k logopédovi, ale asi to chcelo svoj čas... veľa času 🙂

nevenka
8. máj 2022

@vikkaa nas syn to zvladol v cca 6,5 roku s tym, ze sme necvicili poctivo a trvalo to rok a pol. Potom prisiel covid, ostali sme zavreti doma a kazdy den sme cvicili podla rad logopedicky, viackrat za den, kratucko, par minut a potom za hodinku zas. A ked povedal bezne nejake slovo, tak som ho zopakovala spravne a on sa snazil sam ho zopakovat, upozornovali sme ho na to, ze sa ma sustredit. A jedneho dna plynule to prislo.

zuzanaete
9. máj 2022

Pod vedenim logopeda treba doma poctivo trenovat. Kolko ste chodili logopedicke? Cim je dieta starsie, tak to moze byt narocnejsie, kedze treba zmenit zvyk ako pokladat jazyk. Mne logopedicka hovorila, ze aj dospely clovek sa vie doucit spravne vyslovovat r, ale aj ked sa to nauci, tak to nezvykne pouzivat, lebo je to o zvyku a ten sa po mnohych rokoch tazko meni.

derdia
9. máj 2022

@vikkaa ahoj urcite nie hovorit cislolen r.
Moja mala ho krasne vie aleniekedy nepouziva... Vtedy jej topekne poviem, a skusime najskor slovo ryba, ruka, krasny..ona si spomenie a vie povedat aj r samostatne.
Ma 4 roky.
Ale krasne rozprava celkovo.
Akma vase dietatko problem, logoped najlrpsie vie co robit.

duracellko
9. máj 2022

u nas pomohol "tdpaslík" za pár dní

stella1993
9. máj 2022

@vikkaa vraj td td td td pomáha. Ale ja ako malá, som chodila tiež na logopediu kvôli R. Mala som aj odklad do školy kvôli tomu. Logoped ma to nenaučil. Mala som asi 9 alebo 10 rokov keď som sa jedno ráno zobudila a povedala som si, že je čas to r hovoriť. Chvíľu mi trvalo kým som našla tu správnu taktiku. Ale chcelo to u mňa proste zaprenie u samej seba. Možno stačí naozaj čas. Cvičením isto nič neskazite. Držím palce 🙂

jarkam84
10. máj 2022

Otvoriť ústa, jazyk oprieť o podnebie a špička jazyka sa má dotýkať predných zubov z vnútornej strany, vydávať pri tom zvuk bzzzz (ako robí včielka), ukazovákom rozkývať uzdičku. Do 15 minút to deti vedeli, dokonca aj 3 ročný.

basska_b
10. máj 2022

Jedna mamina hovorila, ze vsade, kde je R, davali TD a slo to. To bol 5rocny. Je mozne, ze s vyssim vekom deti odmietaju spolupracovat, na druhej strane, mali by byt uz rozumnejsie a chapat potrebnost naucenia tohto pismena.
Vzhladom na to, ako sa aj v dospelosti vedia dospeli smiat ludom, ktori rackuju, by som tomu urcite venovala pozornost. Ked tak zmente logopeda.