Je zavčasu učiť 2,5 ročného abecedu?

27. feb 2022

Ahojte, je este skoro zacat ucit 2,5rocneho abecedu, rozpoznavat pismenka? Ucili ste aj vy vase deti uz od takehoto veku alebo je to este prilis skoro?

dominika_sk
27. feb 2022

Moj syn ma dva roky. Vie celu anglicku abecedu, počitať do 10 po slovensky aj po anglicky. Bavi ho to🙂

judit47
27. feb 2022

Ahoj ak vie ine veci ktore ma 2.5r dieta zvladnut tzn.obliect a vyzliect sa,samostatne jest odplienkovany,drzat ceruzku/stetec pri kresleni a z hrubej motoriky tie klasicke veci(skakat striedat nohy do schodovo atd) tak preco nie.
Ak nevie nieco z hore spomenuteho zamerala by som sa nato co ma ,,vediet,, a je v jeho veku potrebne a nutne a nie ucit ho abecedu ktoru ho budu ucit v skolke a skole🙂

ajuga
27. feb 2022

Bolo to tu uz spomenuté ak zvlada zakladne cinnosti ako jedenie, cikanie do nocnika, drzanie ceruzky ako tak, zaujima sa o knihy, vie sa s pomocou obliecť, zahrat sa osamote, umyt zúbky a tak... tak kludne mozete zacat s ucenim nad ramec 🙂 ale ak toto nezvlada, skus sa na to zamerat, abeceda pocka, moja 5rocna nepozna vsetky pismena. Poznam xy zien ktorym je smiesne, ze 2.5 rocne dieta precurava olienky cez den a netrafi lyzickou do ust, ale s pismenami sa chvalili uz rok dozadu (dieta trafilo pismeno stylom pokus omyl)
Kazdopadne ak o to javi záujem, treba to podporit. Ak je to preto, lebo susedovie dieta uz pozna abc,l a ty nechces zaostavat, tak kasli na to

didi2102
27. feb 2022

Ak má dobrú slovnú zásobu,rozpráva pekne a všetko čo napísala mamka predo mnou ovláda tak áno , ja osobne to neucim ani 3rocneho,zameriam sa na rozšírenie slovnej zásoby a nevie kresliť,skôr puzzle, mozaiky a také veci riešime,máme aj rôzne pracovné zošity kde sú aktivity rôzne , potom mám 2rocnu a s ňou si len rozprávame slová,počuje keď syn ráta, tak vie neake čísla a potom klasické pesničky si spievame

elizabet173
27. feb 2022

učila by som ho to len vtedy, ak by o tie písmenká prejavovalo záujem, ináč má minimálne dva roky čas. Tak, ako bolo písané vyššie, nech má čistú výslovnosť, nech nemá plienky, vie sa samo obliecť, najesť, pozná zvieratá, farby, dopravné prostriedky, pár riekaniek....to, že trojročné alebo aj mladšie dieťa pozná celú abecedu, vie počítať do desať slovensky aj anglicky, neznamená vôbec nič. Nie je to nijakou zárukou toho, že bude v škole a v živote úspešné, učitelia by vedeli rozprávať veľmi dlho. Dieťa treba rozvíjať po všetkých stránkach, má mať dostatok podnetov, ale oveľa rýchlejšie sa učí niečo, čo ho zaujíma, nie to, čo ho chce naučiť mama.

zuzitko74
27. feb 2022

Okolo troch rokov deti začínajú mať záujem o grafické symboly, takže ak má záujem, tak by som jeho zvedavosť uspokojila a s písmenkami a s čísielkami by som sa s dieťatkom pohrala. Ak ešte záujem nemá, tak by som s tým počkala. Nič mu neutečie.

iwesska
27. feb 2022

Kym dieta nie je predskolak,tak sa rozhodne ucit abecedu nema. Nechces ho rovno zacat ucit aj citat,aby nezaostaval? Je uplne ine,ked sa jedna o nadane dieta,ktore prejavuje prirodzeny zaujem o ucenie a informacie tohto typu a same sa o pismenka zaujima - vtedy by si sa ale tuto informaciu nemusela pytat,pretoze ten zaujem sa neda nevsimnut. A je uplne ine cielene dieta drilovat abecedu,co je absolutne kontraproduktivne. Nechaj ho uzivat si detstvo,lebo toho,co bude "musiet" po nastupe do skoly este bude dost.

zontik
27. feb 2022

Moja dcéra mala 2roky, a abecedu sa naučila stavanim puzzle. Ani som ju to neučila, len vždy, keď sme vzali dielik, povedala som, aké je to písmeno. A po dvoch dňoch to vybalila ona na mňa 😂..ale samú od seba by ma nenapadlo ju to učiť,aj keď deti sú veľmi múdre, čo mi neraz dokazujú 😂😊

sense
27. feb 2022

Podľa toho čo už ovláda a ci ma záujem on o to alebo ty,
Ja som dcéru neučila, naučila sa sama svojim záujmom a otázkami... A neskôr v škôlke a škole...
A ako to už niekto hore napísal dbala by som na to aby zvládal základné veci

marianarem
27. feb 2022

Dieta sa dokaze naucit pismenka uz ovela skor, moj ich vela poznal uz v 14 mesiacoch. Ale nejaka nutnost a zakladna zrucnost to v 2.5 roku ani podla mna nie je, ucila by som len ak dieta javi zaujem. Pre dieta su to proste tvary, tak ako sa nauci vkladat tvary do vkladacky, nauci sa aj pismenka. Nie je to ziadny znak maleho genia, no mnohi rodicia to tak beru. A nema to podla mna ani vela spolocneho s citanim v tonto veku.
Ja som to mojho "ucila" len preto, ze kedysi ho bolo treba pri jedeni prikrmov dost zabavat a uz som jedneho dna nevedela co, tak som mu iba hlaskovala nadpis knihy. A zapacilo sa mu to, chcel to opakovat, tak som mu potom nakreslila taku tabulku v pismenami. Tak si ich dost zapamatal uz v tych 14m. Potom ho omrzeli a tak zase nieco zabudol, ja som rozhodne ziadne hodiny pismeniek nerobila. Potom ho to zase zaujalo a tak na striedacku doteraz, uz ma 2r2m. V podstate ich vie zhruba rovnako dobre ako pred rokom a ako som povedala, k citaniu sa nijako zatial nepriblizil (a ani sa o to nepokusam 🙂 )

katka1389
27. feb 2022

To mate teda sikovne deti moj ani za svet nechce rozpravat ale vsetko rozumie ukaze len povedat este nie ....

mamina1419
27. feb 2022

@katka1389 ja mám doma rovnakého drobca. Má 2 a pol roka a nechce rozprávať . Rozumie ukáže ale nepovie.

didi2102
27. feb 2022

@katka1389 syn sa rozhovoril cca 3r 1-2mesiace , do vtedy tiež len ukazoval ,rozumel ,teraz som rada keď je ticho 😄👍

orangiiina
27. feb 2022

Moj sa naučil sám pomocou ŠPZtiek. Vyumyval síce všetky auta, ale strašne ho to bavilo. Abecedu vie od 1,5 roka, ma 2 a vôbec ešte nerozpráva.
Týmto sa nechcem chváliť. Chcem len naznačiť, že dieťa, ktoré ma záujem sa naučí samo, ale ak nemá, netlačila by som ho do toho. Sú iné veci, ktoré su podstatnejšie pre dieťa ako obliekanie, jedenie a vykonavanie potrieb mimo plienok. Moj to nevie, sle hlavne, že abecedu vie 😀 rodina hovorí, že to bude filozof.
@katka1389 každé dieťa je iné, je normálne, že tvoje ešte nerozpráva, ešte stále na to ma vek. Ani moj a ide mat 2 roky a to sa mu skutočne venujem. Nedozreli im tie hlavičky na súvisle slova 🙂

danica2711
27. feb 2022

milujem tieto premotivované (slušne povedané) matky...

dskjhfdlkdjhl
27. feb 2022

Moja dcera poznala pismenka v 1.5 roku, ale neucili sme ju-sama sa pytala, ze ake je toto pismenko a ake je toto pismenko a ja som jej vzdy len povedala, ze ake pismenko to je, naucila sa to velmi rychlo. Ale keby ona s tym neprisla, tak by som ju isto neucila pismenka. treba sa zamerat na veci, ktore dieta zaujimaju.

mogaa
27. feb 2022

cielene učiť dieťa abecedu v tomto veku je hlúposť nad mraky.......iste, sú deti ktoré v tomto veku vedia predniesť Mor ho! , ale nevedia sa vypýtať na záchod, nevedia poďakovať, nevedia pozdraviť....iné je ak sa dieťa samo pýta a chce vedieť v rámci hry....ale je to naozaj zbytočné....ak už ho chceš niečo učiť tak naozaj odplienkovať, obliecť, najesť sa, poďakovať, pozdraviť, základy slušného správania....

zuzinabila
27. feb 2022

Je to urcite skoro ked sam nejavi zaujem.ja mam 4 deti,z toho 2 pred nastupom do skoly citali knihy.lenze,naucili sa spontanne odpozorovanim🙂teda nikto ich doma nemucil

simona92101
27. feb 2022

Pokial je dieta sikovne a bavi ho to,tak preco nie.dcerka tiez zacala v tomto veku,ale sama od seba,z pesniciek.potom chodila stale za mnou a pytala sa,ake je to pismenko a cislo.vsetko sme sa ucili formou hry,vonku cita spztky a napisy na autach, ked si kresli tak vzdy aj zopar pismenok precvici. Ovlada vsak aj z vyssie spomenutych cinnosti,t.j komplet odplienkovana,samostatna pri obliekani,jedeni,umyvani zubov atd..

evalin88
27. feb 2022

Syn bude mat onedlho 4 a vyhlaskuje mi velke tlacene pismena v knizke. Zatial neprisiel k tomu ako to spojit. Ja netlacim, skor je to tym, ze vela citame od malicka. On par zvyraznenych slov, ostatne ja. Pozna celu abecedu, rata do 25 ale kreslit napr nechce ani za svet.

palicka
27. feb 2022

Tak neviem. Ja mám zaostalé dieťa. Naše sa naučilo citat v prvej triede. Zato sa vela hral, bicykloval, šantil, naháňal, bol špinavý od blata i piesku, poznal všetky babkine sliepky… nastupuje na gymko. Ja som vedela, že sme niekde spravili chybu. Kebyže ho učím abwcedu (a fuj, som ucitelka) v dvoch rokoch, možno by bol na univerzite. Takto mu pokaziť život!

rachel36a
27. feb 2022

Nie, je to uplna zbytocnost. Ak sa sam zacne zaujimat tak ok, ale naco ho ucit. Považujem to skor za nevyhodu v buducnosti v skole. Nas vedel abecedu skoro, v 3 rokoch uz aj anglicku a azbuku. V styroch cital slova, v piatich knihy..teraz samozrejme ma problem sa v skole sustredit lebo je velmi popredu voci detom...ale nas je VFA ( autista), taketo deti to vedia skoro

mamina1419
27. feb 2022

@palicka nie si v tom sama

kittykat22
27. feb 2022

Ja Vam vsetkym zelam aby Vase deti boli genialne a perfektne a zmenili svet. Ale na konci 1 rocnika na zakladnej skole vsetky deti bez rozdielu pripravenosti budu vediet tu abecedu. Deti ktore nevedeli nic dobehli deti ktore vedeli vsetko behom 9 mesiacov. Rychlost citania doladia v priebehu dalsich par mesiacov. Ste si iste, ze namiesto hovadin a radosti s detmi, chcete travit cas, vynakladat prostriedky na nieco, co Vase deti dostanu zdarma s celym cirkusom okolo za par rokov?

bubuzu
27. feb 2022

Ak ho to baví, tak áno, môjho baví, tak sa "učíme", ale len keď s tým príde sám. Čiže sa neučíme, ale vlastne hráme, vie napísať polku abecedy ale vždy je to tak, že si sadne k ceduľka a začne si sám písať a vyzvedá. Pýta sa, keď čítame. Tak mi to príde v poriadku.

evaachesa
27. feb 2022

Tak na začiatok dňa ma toto celkom pobavilo :D idem akurát za mužom povedať mu že začneme nášho 2,5 ročného učiť abecedu. Som zvedavá na reakciu 😂

bubuzu
27. feb 2022

@evaachesa každé dieťa je iné, robím v škôlke a tie rozdiely v trojročných deťoch napríklad, vedia byť priepastné. A nie je to o tom, že niekto tlačí dieťa, aby vedelo abecedu. Ale naozaj máme deti, ktoré zaujíma len pobehovanie dookolo a kričanie, potom sú takí, čo si v kúte pozerajú knižku a takí, čo by si len celý deň kreslili. Nebudeš toho, čo má momentálne kapacitu a radosť len z pohybu, nútiť sedieť a písať, lebo mu to len znechutíš, zároveň, keď za mnou príde trojročák, že čo je toto za písmenko, nepošlem ho sa naháňať.

bubuzu
27. feb 2022

Čiže, správna odpoveď je, byť citlivý voči potrebám dieťaťa.

evaachesa
27. feb 2022

@bubuzu áno presne takto to vnímam ako to tu bolo niekoľko krát spomenuté...ak má dieťa záujem tak prečo nie? Ale ísť cielene učiť dieťa písmena v tomto veku mi príde mimo 🤷

simona92101
27. feb 2022

@bubuzu presne tak.moju dcerku zaujima vsetko,na vsetko sa pyta,vsetko chce vediet,vela sa rozpravame,citame,tvorime,preto ma aj dobru slovnu zasobu.avsak su dni,kedy len beha,skace,lieta na bicykli.v nicom ju nebrzdime,ked ju nieco bavi,tak ju podporime.a presne ako pises,su deti v triede ktore nerozpravaju,nevedia sa najest,obliect,len skacu,kricia a su take ktore kludne sedia a hraju sa...zaver je,ze ak chxe dieta same,nebrzdim.ak ho to nezaujima,nenutim.