Štvorročné dieťa nerozumie

15. dec 2021

Ahojte nám dcérku ktorá mala v auguste 4 roky chodí riadne do škôlky už druhý rok len mám pocit že je oproti ostatným deťom zaoostalejsia v chápaní a rozprávaní..akoby bola rozumcekom rok pozadu..je pravda že s ňou do triedy chodia také deti čo teraz na jeseň už mali 5 ale aj tak .nechápe minulému času ani budúcemu..nechce sa ucit nové veci .. niežeby nerozprávala a nekomunikovala ale ak sa jej spýtam čo robili v škôlke povie mi dve veci že kreslili a papali a to je všetko..Napriklad dnes nebola v škôlke lebo kašle a pýtam sa jej tak zo srandy že či bola dnes v škôlke a povie áno ..bola som..a keď sa jej opýtam a čo dnes robila v tej škôlke povie že papala a hrala sa. Akoby stále nechápala čas .neviem či je fakt pozadu alebo rieisim blbosti..čo myslíte?

uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eeffka
15. dec 2021

Ak to riesis, zrejme to vnimas ako problem. Riesila by som to s ucitelkami, predsa len maju oducene a napozerane. Moja starsia bola stratena v casopriestore este v pripravke, tesne pred skolou jej doslo viac ako vcera dnes a zajtra. Take veci ako pozajtra, alebo po vianociach pre nu bolo uplne nieco nepochopitelne... nastastie jej potom docvaklo a uz je zorientovana az prilis.

annm81
15. dec 2021

Mnoho 4 ročných detí ešte nie je úplne zorientovaných v čase a pojmy dnes, včera, zajtra, dopoludnia, poobede ešte celkom nechápu. Tiež veľa detí odmieta prezradiť rodičom, čo robili v škôlke. Ak je problém len v týchto dvoch veciach, podľa mňa nemusíš mať obavy. Samozrejme, súdim len z tvojho krátkeho príspevku a ty budeš najlepšie vedieť, či má problémy aj inde.

sasitimi17
15. dec 2021

Moja je síce o rok mladšia ale ja keď sa chcem aj niečo viac dozvedieť čo robili v škôlke tak dávam veľa a konkrétnych otázok dám ti príklad: čo ste ráno papali? Chutilo ti to? S akou hračkou si sa dnes hrala? S ktorou kamarátkou si sa hrala? Vyrábali ste niečo ? Ak áno tak sa pýtam či strihala alebo lepila alebo kreslila, či kreslila nejaké zvieratko alebo čo, či spinkala a akú rozprávku im pani učiteľka prečítala, atď.
Moja inak tiež si povymysla, dnes sa jej suseda spýtala nejakú vec a malá odpovedá že áno pritom to bol vymysel… podľa mna je pozadu ale normálne, určite nieje blbá alebo postihnutá 😀 len niektoré deti dozrievajú skôr, niektoré neskôr, presne ako s cikanim do nocnika- každé sa naučí samo kedy ono chce.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikpa
15. dec 2021

Ak sa ti zdá slabé porozumenie alebo slovná zásoba, najvyšší čas ísť k logopedičke. Buď tvoje obavy vyvráti alebo potvrdí a začne s dcérou pracovať. Za 2 roky nastupuje do školy, mohla by mať problém ak bude mať slabšie porozumenie alebo slabšiu reč.

lucindav
15. dec 2021

Treba ísť na logopediu. Prečítaj si na nete o vyvinovej disfazii, oneskorenom vývoji reci.. je rozdiel či rozumie a len nevie sformulovať odpoved, alebo aj nerozumie otázke. Určite odporúčam smer logoped a ten ta pripadne nasmeruje ďalej.