Výslovnosť písmen L a R

26. apr 2023

Ahojte. Kedy sa vaše deti naučili L a R? Moje dieťa ma 3,5r a este jej to nejde, no začínajú mi chodit rady ze by sme mali ist k logopedovi... detská dr mi povedala ze ma čas do 6-7r, no zacinam mat obavy 🤔 ďakujem

maryetta
26. apr 2023

Moja dcerka sa naucila ako 5-ročna.
Ono zase čim skor tym lepsie.
Ja som cakala ze ked nezacne sama tak v predskolskej by sme uz isli aby kym pojde do skoly trenovala. Ale naucila sa pekne sama. Resp aj doma som jej davala slovicka aby si trenovala vyslovnost-zacala totiz rozpravat skoro a asi aj preto sa naucila nespravne.

marci77
26. apr 2023

na logopedii sa trenuje tdtdtdtdtd ....ked zvladne povedat velakrat za sebou, tak potom by sa mala naucit aj R

luccija
26. apr 2023

Chodili sme kvôli tomu istému 4,5-5 r

miriz
26. apr 2023

Nám logopedička povedala, že na trénovanie L je čas do 4,5 roka a R ešte neskôr, tuším od 5 alebo 5,5 rokov sa má trénovať.

doriiis
26. apr 2023

Naša sa naučila hovoriť R keď mala 6 rokov

saxana000
26. apr 2023

Moja budr.mat 7 a este stale nevie.moj.muz ma 38 a R doteraz nepovie. 🤣

vamajka
26. apr 2023

L ako 5 r. a R 2 tyzdne pred nastupom do skoly

chillibubble
26. apr 2023

takto, cakacky na logopediach su velmi dlhe. aj pol roka a dlhsie. v tomto veku ma este cas, ale az tak velmi by som to neodkladala. ja som dceru nahlasila do poradovnika ked mala 4 roky. cakali sme pol roka na termin. nevedela K, L a R. K jej nabehlo kym sme sa dostali k logopedicke. L jej nabehlo po 3-4 mesiacoch odkedy sme navstevovali logopedicku a R nevie ani po 9 mesiacoch, ale je tam pokrok. u R je dolezite, aby dieta nechytilo zly navyk. ked sa ho nauci zle, je tazsie preucat ako ucit od zaciatku.

mirkava
26. apr 2023

Môj ako predskolak nevedel r. Chodili sme k logopedicke. V prvom ročníku sa ho naučil. Ale áno chod, čím skôr tým lepsie

chillibubble
26. apr 2023

cize kym dieta namiesto R hovori ine pismeno(L, U, J) alebo ho vynechava je to ok. ak zacne hovorit hrdelne R, francuzske R a pod. to je uz zle...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
reanda
26. apr 2023

l som si nevsimla, r sa syn naucil tusim ked mal sedem, dcera az hadam devat? naucili sa sami, na logo sme nechodili

guiseppinka
26. apr 2023

My sme v at, cize tu sa pouziva to hrdelne r, starsia sa ho naucila niekedy okolo prveho rocnika (kedze ho nepocula vo skolke a v nemcine jej ho netrebalo a rrrrrrrrrrr jej nabehlo az minuly rok v lete medzi prvym a druhym rocnikom. Mladsia je predskolacka a teraz sme zacali chodit na logo, zacali rovno s r,l. Prvy raz mala ukazovat, ci rozlisuje slabiky, teraz uz mame trwnovat rozdiel v slovach... Ked som sa pytala na rozdiel medzi rakuskym a nasim r, lebo rakuske povedat neviem, tak ze to nevadi a mam hovorit nase... Takze uvidime...

hradnapani
26. apr 2023

R a L sa ucia ako posledne - vo veku 6-7 rokov uz by ich mali deti zvladnut, tie pismena sa najtazsie tvoria. Vo veku 3,5 roka ich skutocne nemusi vediet a nemusis sa za tym tak hnat. Ale pre klud duse, mozes ist, ale necakaj, ze dieta bude urcite vediet spolupracovat pri treningu tychto spoluhlasok.

lubka261
26. apr 2023

nas v 3,5r rozpraval tak ze len my rodicia sme mu rozumeli 😀 logopediu by ma v takom skorom veku ani nenapadlo riesit, pediatricka povedala ze sa to zlepsi. aj tak bolo postupne to islo lepsie a lepsie, len R robilo problem, skusali sme tdtdtd ale to nepomohlo, tak sme to zatial nechali tak, ze ked to nepojde pojdeme k logo cca v 6rokoch... a jedneho dna ked mal 5,5 roka z nicoho nic zacal hovorit krasne R.

ericka_l
26. apr 2023

Myslím si, že je to taký vek, že kľudne sa môžete objednať k logopedovi, ono zase termín hneď nedostaneš :D A čím skôr sa naučí, tak tým lepšie.

slavomira236
26. apr 2023

Za prvym terminom sme cakali 8mesiacov..nasa berie prednostne deti nad5rokov predskolakov....trenuje sa aj tak prakticky doma

autor
26. apr 2023

@chillibubble namiesto L a R mi povie J.. teda písmenká nahradí s J 🤔

autor
26. apr 2023

Ďakujem žienky, no toto ma zaráža ze su tak dlhe cakacie doby, to ma ani nenapadlo 🤔 tak ja este pockam nejaku tu chvíľu, ci sa to naučí sama, snáď na tu logopediu nebudeme musiet ísť 👍

brendaa
26. apr 2023

ahoj kým nevie L nenaučí sa R....na konzultáciu sa už môžeš opýtať... okolo 4-5 roka by mohlo dieťa spolupracovať. My sme chodili ako predškoláci a naučili sa🙂

babulkomale
26. apr 2023

Logopedicky zvyknu objednat az na predskolky rocnik, aj ked volas skor. Je ich malo a deti vela a najprv riesia tieto starsie co sa tyka L a R.
Netvrdim ze pri vaznych problemoch nevezmu aj mladsie deti.

derdia
26. apr 2023

Kup knihu rapotacik. Naucis ho to.

anastazia93
26. apr 2023

Sykavky a LR sú najťažšie hlasky. Do 5 roku je to fyziologické ak to nevie.
Ideálne je, ak dieťa v 5 rokoch vie všetko. Medzi 5-7 rokom je ešte predĺženy fyziologicky vyvin, po 7 roku ak dieťa nevie LR už je to chybná výslovnosť.
Pokiaľ ale dieťa hovorí hrdelne R, alebo CSZ medzi zúbkami, to je chybné stále, aj keď ma len 3,5 roka a je dobre to riešiť.

Ako bolo povedané, cakacky sú dlhé, u nás je to bežné aj rok- rok a pol. Pozistujte si od mamičiek ako je to vo vašom regióne, a podľa toho by som sa zariadila.

Môžete doma skúšať zdvíhať jazyk hore na peru, oblizat hornú peru, dávať jazyk za horné zúbky a takto posilňovať jazyk, skúšať L.
Domáce učenie hlásky R často vedie k tomu, že rodičia naučia dieťa hrdelne R a to je dosť problém oducit.

anastazia93
26. apr 2023

@babulkomale no to nie je úplne pravda.

anavixy
27. apr 2023

Mozes vyskusat zatial nejake knizky uz spomenute alebo napriklad aj seriu o Kubkovi alebo Albi kuzelne citanie Rozmotaj si jazycek. Na R (pokial nerackuje, ale len zamiena za j napr.) ma dieta vraj cas aj okolo 6r, ak ostatne zvlada dobre.