Ako zvládate dieťa s dyslexiou?

moncurikkk
9. mar 2023

Ahojte prednedavnom môjmu 8 ročnému synovi (druhakovi)diagnostikovali dyslexiu,dysortografiu a dysgrafiu.
Už v prvom ročníku sa mi niečo nezdalo nešli všetky pismena aj čítanie bolo ťažšie.
Ako mama som vycitila,že to nebude prechodom so škôlky do školy.
Keď sme boli v špecke minuli rok nevedeli nám s určitosťou povedať ci to dyslexia bude.
Tento rok nám to už potvrdili.
Chcem sa spýtať, ako ste to svojmu dieťaťu vysvetlili?
Ja sa mu snažím povedať,že to nieje choroba,ale je to jieco výnimočné čím vyniká že vidí aj medzi riadky a vždy mu dávam príklad Einsteina ,že aj on bol dyslektik a vynašiel elektrinu,že by sme bez neho boli po tme...
Ako to prijali spolužiaci Vášho dieťaťa?
Nevysmievali sa mu v škole?
Ako ste mu vysvetlili,že je integrovaný a ma mat asistentku?
Chcem sa spýtať, ako to zvládate?
Ako sa učíte ?
Mam veľa otázok, ktoré potrebujem zodpovedať .
Preto Vás prosím kto ma skúsenosti, kto vie ako si pomôcť ako to prekonať.
Prosím napíšte mi ďakujem.
My to máme o to horšie, že ma ešte aj uzkost čiže všetko zlé znáša veľmi zle je neskutocne citlivý mame aj svoju psychologicku.
Len ja by som chcela pohľad rodiča a pohľad dieťaťa ,ktorý si tým už prešli alebo prechádzaj
Ďakujem verím,že si tu budeme všetci nápomocný🙂

kalifka
9. mar 2023

@moncurikkk sú tu skupiny, kde sme mamičky takýchto detí. Ja mám chlapca ale už na strednej a tiež máme viacero dys... diagnóz.
Ja sa napríklad doteraz učím s ním, lebo si to vyžaduje sám. On sa naučí a ja skúšam, úlohy a projekty už píše bezproblémov akurát da mi skontrolovať.
Môj napríklad asistentku nemal - škola nebola ochotná mu zadovážiť, ale zvládli sme to. Nebudem klamať bolo to náročné obdobie, ale veľa ma to naučilo trpezlivosti a aj manžela. Musíte obaja držať spolu a rovnako pristupovať, nepolavovať. Môj to prijal, že je "iný" a nebral to ako nič zlé, pochopil, že integrácia mu pomôže sa lepšie - hlavne ľahšie zvládnuť učivá teda školu. Čím bol starší, bolo to lepšie a lepšie. Napríklad nemal stres, keď nestíhal písomku - mal navyše čas, alebo keď to nevedel dať na papier - poprosil učiteľku, že chce skôr odpovedať ústne a nebol nikdy problém.
Ako zažili sme rok, keď prišli nové pani učiteľky, nechceli dodržiavať integráciu ale rýchlo sme to vyriešili - stačilo použiť " školská inšpekcia" a fungovali sme v ďalšom režime.
Teraz na strednej profesorky, prihliadajú na jeho potreby a sami koľko krát navrhli čo a ako.

kalifka
9. mar 2023

@moncurikkk ak chceš kľudne napíš aj Ip 😊

pribinak
9. mar 2023

Prosím tá, Nehovor mu že Einstein vynašiel elektrinu, deti sa mu budú smiať

Moja mama ako ucitelka to vysvetľovala deťom tak, že niekto má prvý, niekto nevie kreslit, iný je nešikovný na telesnej, niekto nemá kamosov a niekto má dyslexiu, ťažko sa mu číta a píše
Ale že asistentka mu bude pomáhať a keď bude trénovať tak to určite všetko doženie a bude to super
A vždy vyzdvihla to v com je to dieťa šikovne, čo mu ide v com sa mu darí

A hlavne dať to u dieťaťu príležitosť pocítiť úspech

kaktusik007
9. mar 2023

@moncurikkk elektrinu - teda to aby nebola tma - cize ziarovku, vynasiel edison. Rovnako on bol ten, ktory skonstruoval prvu elektraren. Eintein riesil teoriu relativity a ak sa bavime o elektrine, einstein vysvetlil fotoelektricky jav, co ale elektrina ako taka nie je. Rozvod striedaveho prudu si dal patentovat Nikola Tesla ked mal Einstein asi 8 rokov...

alandra
9. mar 2023

Dcera má dyslexiu,dysortografiu, ciastocnú dyskalkúliu.... Ja neviem,nejako špeciálne to neriešime ako jasné učenia atd to áno ale že by mala dverá z toho depky to nie.

@kaktusik007 a Edison "vykrádal" Teslu a iných,nebol to až tak úžasný vynálezca.

kaktusik007
9. mar 2023

@alandra ano, v 19storoci mali s tymi patentami celkovo chaos, ale v konecnom dosledku je to mimo tejto temy... len proste som nedokazala prejst bez povsimnutia poznamku autorky co vravi svojmu synovi o einsteinovi, obzvlast, kedze o nom je prave najma E=mc2

heln
9. mar 2023

@moncurikkk tak ti poviem, moja ma uz 11, ja som vedela uz v skolke, ze budu problemy, prve roky v skole boli trapenie, ked dostala konecne integraciu a ulavy tak to zacalo byt ovela lepsie. deti ju beru uplne normalne, poznaju sa aj od skolky, maju viac integtovanych a aj "horsie" deti. teraz ide na pretestovanie.
my sme mali nepostupujuci porod, stracala ozvy, potom akutna sekcia, kazdy den si uvedomujem a som rada, ze su to len dysfunkcie, mohlo to dopadnut ovela horsie.

terry658
9. mar 2023

@moncurikkk úplne chápem tieto otázky. Mojej dcére to diagnostikovali minulý rok. Konečne sa mi uľavilo. Ona má aj spomalený reakčný čas a tiež problém s vnímaním zvuku.
V škole píše krátke diktaty alebo doplnovačky. Písomky nepíše do konca, lebo tam nedôjde.
Veľmi pomôže vyrábať pomôcky doma. Najlepšie obrázkové. Všetko sa učiť hovorením nahlas. Musím jej to vždy najskôr prečítať a potom sa to učíme podľa toho, čo počula. V písomkach skús učiteľku poprosiť aby dávala väčšie riadkovanie a tiež typ písma väčší.
Na čítanie zaberajú čítacie okienka, najmä pri čítaní v čítanke.
Neni to žiadna tragédia je to prosto iný typ učenia sa. Moja číta knihy potichu. Už ich za minulý rok asi 10 prečítala.
Aj naša to brala citlivo ale stále dookola som jej vysvetľovala, že ona zato nemôže. Viacerí dospelí v našej rodine to majú včetne mňa, takže sma vidí, že sa s tým dá žiť

ninusa221
9. mar 2023

Môj brat ma a je veľmi spoločensky nikto sa mu nikdy nevysmieval. Celkovo tých deti je teraz strašne veľa kľudne aj 5-6 z triedy takže nijak špeciálne by som to nevysvetľovala.

moncurikkk
autor
9. mar 2023

@terry658 ďakujem za odpoveď no on tiež potrebuje svoje tempo a čítať mi úplne odmieta kúpila som holubiu agentúru a ešte mu chcem tých smradov kúpiť tak aspoň takto ho chcem naučiť chcieť mať rád čítanie

viestta
9. mar 2023

@moncurikkk mam dyslexiu, v časoch keď som chodila do školy o integrácii žiakov a o pedagogických asistentov nikto ani nesnívalo, o dodržiavanie ulav, ktoré mi boli odporúčané z pedagogického centra musela mama s učiteľmi bojovať, z niektorými márne. A napriek všetkému som aj zmaturovala a aj žijem úplne normálny život bez obmedzení.
Nič tragické sa nedeje, treba byť dieťaťu podporou a pozitívne ho motivovať a hlavne neľutoval ho. Tým narobíš viac škody ako úžitku. A venovať dieťaťu čas a lásku.

terry658
9. mar 2023

@moncurikkk neviem aké sú vo vnutri riadky a veľkosť písma. Tieto knižky sme nepozerali. No bolo mi odporúčané kúpiť čítačku kníh. Vraj sa tam dá text priblížiť.
Čítanie nahlas vraj nemáme veľmi skúšať. Iba pár viet, lebo sa veľmi rýchlo unaví.

mirro
9. mar 2023

@moncurikkk čaká vás dlhá a ťažká cesta. Synovi diagnostikovali všetky dys, dá sa s tým žiť. Už je z neho dospelák, vyštudoval odbornú školu, veľmi slušne zmaturoval a vedie normálny život.

palomka
9. mar 2023

Môj je piatak a na konci 4 ročníka nás učiteľka odporučila ísť kvôli týmto diagnozam k psychologicke. Tiež ma všetky tri potvrdene. Ale ma len slabú dyslexiu. Skôr sa ho týka dysgrafia a najmä dysortografia. V podstate už v škôlke necelé maľovať a ani doma nikdy nechcel kresliť, vyfarbovat a maľovať. V 1r s plačom ťahal prvé čiary a potom písmená. Bol to des. Mam stasruliu dcéru a ta také diag. nemá, takže mne ani nenapadlo, že niečo z toho môže mať. V 2r sme zistili, že potrebuje okuliare a preto sme to k tomu pripisovali. No a učíme sa spolu. Ja čítam, vysvetlím a atak si lepšie zapamätá. Niektorí učitelia nerešpektujú, že nemá písať patminutovky. Nemá zle známky ale niekedy sa stane, že prečíta otázku na písomke a nevie odpovedať, lebo mu to v hlave neprepne, že čo má robiť a pritom keby sa ho učiteľka opýtala, tak odpoveď by vedel. Integrovaný nie je, má len odporúčania.

moncurikkk
autor
10. mar 2023

@pribinak ďakujem🙂

moncurikkk
autor
10. mar 2023

@kaktusik007 jaj ďakujem len neviem poviem relativity ,ako by som mu vysvetľovala🙂 ale ďakujem za prehľad aj sa mi nezdalo,ze asi ten Edison,ale ľahšie som mu to podala v tom znení o Eist.

moncurikkk
autor
10. mar 2023

@mirro super ďakujem za podporu 🙂

kaktusik007
10. mar 2023

@moncurikkk ako by si mu to vysvetlovala? uplne normalne, ja som mojmu vysvetlovala v siedmich rokoch gaussovu krivku, zakon zachovania energie vedia asi od piatich..

vroni
10. mar 2023

Ano, mam dieta s takouto diagnozou. Cvicime, skusame, mame na to knihy aj psychologicku na telefone, ale ide to pomaly a tazko. A nepomaha tomu ani učiteľka, ktora sa rozhodla, ze decko je proste len blbe a lenive a ona netuší, preco by v plnej triede mala venovat nejaku zvlastnu pozornost prave môjmu decku (ma 14 deti v triede, nie 30). Akurat mam na buduci tyzden termin u riaditelky, tak tam idem narobit krik a informujem aj zriadovatela. Ucitelku nevyhodia, je ich ako safranu a kym deti nevrazdia vramci vyucovania, tak sa vlastne nic nedeje, ale nerada by som, aby ho ucila aj na buduci rok.

erikapeter
5. apr 2024

@kalifka Môžem sa spýtať, kde chodí do školy váš syn? Stačí len typ školy.

kalifka
5. apr 2024

@erikapeter chodí na chemickú školu ☺️

cucoryedka
5. apr 2024

@moncurikkk ahoj, pracujem ako pedagogicky asistent a kazdy den vidim, ze s detmi, s ktorymi rodic dennodenne precvicuje zvladaju veci lahsie (tak ako aj bez poruch ucenia, obzvlast s tymi, co maju poruchy). Nevravim, nie vzdy to ide, ale trpezlivym pristup, a naozaj treningom, vieme pomoct aj detom, ktore maju poruchy ucenia. Syn mal v 1. rocniku problemy s citanim, pisanim, diagnostikovat som ho nedala, ucivo zvlada bez problemov, rozhlad ma taky, ze schova mna, a ze slovina trosku potrapi, neberiem tragicky, mame na com pracovat. Teraz je piatak a vzdy to vytiahne na ciste. Len je to naozaj o tom, ze stale kolom dokola precvicujeme a snazime sa zlepsit co sa da. Viem, ze zavisi od stupna diagnozy, od roznych dalsich okolnosti, ale drviva vacsina problemov tkvie v tom, ze sa privru oci pred problemom a tvarime sa, ze treba len ulavu a dieta odbremenit. Nehovorim, ze som teraz kruta a ked vidim, ze moji ziaci, ak si nieco nevsimnu tak zlomim nad nimi palicu. Ale v zivote mu nik neda ulavu, len preto ze je ma. nejaku dysfunkciu, musi sa naucit s tym zit a pracovat s tym. Viem, ze je to beh na dlhu trat, a nie vzdy sa chce, ale treba vynalozit vsetko co v nas je, aby sme svojim detom v tomto boji pomohli.

cucoryedka
5. apr 2024

@moncurikkk este co pomaha tymto detom, pomocky a hlavne tie, ktore urobi doma sam alebo s rodicom ... napr. ak sa ucia neznele sp. tak napisem tu veticku Pufo chyta sest kacic. Dieta sa ju uci, kym ju nevie naspamat , uci sa to napisat, priradit znele spoluhlasky k nim a vie pracovat dalej so spodobovanim ... Treba najst ten spravny sposob. 😊 Drzim palce!