Poradíte ohľadom testovania školskej zrelosti?

keziah
1. okt 2013

Mam 5-rocneho syna, ktory by mal od septembra buduceho roku nastupit do skoly. Vzhladom na termin narodenia prichadza do uvahy aj odklad-preto som ho chcela objednat na testovanie skolkej zrelosti, kedze z roznych dovodov nechodi do skolky. V telefonickom rozhovore som sa dozvedela, ze skolska zrelost u predskolakov sa bude testovat v marci 2014. Zapisy do skol su vsak uz v jabuari-februari 2014. Ako je to teda? Mam zapisat syna do skoly a POTOM skumat, ci je zrely? Alebo ma na urade zaviedli? Ako to bolo u vas?

given
1. okt 2013

Pokial ja viem (nas sa to ale este netyka, ale tiez bude, lebo mam syna narodeneho v auguste), tak deti, ktore k 1.septembru dovrsia vek 6 rok, musia ist na zapis. Az potom budete riesit, co dalej...

billam
1. okt 2013

Musíš ist na zápis - je to zo zákona...potom neskor, ak sa rozhodnes pre odklad, tak to oznamis na škole.

mirica
1. okt 2013

tak ako písala given....zapísať do školy ho musíš, a potom sa bude zistovať či do školy íst už može , alebo bude treba odklad....naši sú tiež tak , že 07/2014 dovršia 6 rokov

bambibam
1. okt 2013

zapíš ho úplne normálne - on dozreje, veľa detí sa za ten pol rok tak zmení a dozreje...

tilly
1. okt 2013

dieta zapisat do skoly musis aj ked davas odklad 😉 a daj si ho otestovat v marci, ja som si dala testovat mojho a testy dopadli uplne skvele, v pohode mohol ist do skoly, ale aj tak som mu dala odklad, dala som ho do nulteho rocnika a nelutujem, bolo to vyborne rozhodnutie... maly je 30.8.

katecameron
1. okt 2013

na zapis ist musis odklad sa riesit potom dokonca aj v auguste sa da vybavit my sme odkladovy cize do skoly uz ideme na 100percent narok inak na zapise som bola len ja maly tam nemal ist kedze sme vedeli ze bdue mat odklad to zalezi od skoly ako to maju zauzivane ci staci ze pride matka alebo aj s dietatom

gondulka
1. okt 2013

Ahoj, môj syn mal v júli 2013 , 6 rokov a má odklad hoci mu testy v škôlke dopadli dobre, no nakoľko býva často chorý a má problém s vyslovnosťou písmena R volila som odklad, na zápis sme ale samozrejme museli ísť a potom doniesť potvrdenie pre psychologičku že je je často chorý, ona na základe toho potvrdenia vypísala a odoslala žiadosť o odklad príslušnej škole kde sme boli na zápis a nám potom škola povolila odklad o rok. Ale musí byť Ziadosť podaná a uvedený dôvod. Nám aj tak pani psychologička povedala, ze deti narodené cez prázdniny je lepšie keď majú odklad aby dozreli a tým rokom aj tak o nič neprídu.

ivett1
1. okt 2013

aj náš bude mať budúci rok v auguste 6 rokov, takže na zápis musíme ísť...do škôlky chodí, je teraz predškolák, len vyzerá to tak, že má zníženú imunitu ...býva často chorý...chodíme aj na imunológiu... a tiež nebudem nič siliť, zapíšeme ho, uvidíme ako dopadne test školskej zrelosti a čo nám odporučí doktorka zo zdravotného hľadiska a uvidíme... myslím, že nič nestratí, ak pôjde o rok neskôr ...(skôr získa🙂...)

kazunomiya
1. okt 2013

Nerob si z toho tazku hlavu 🙂 Vysvetlim ti ako to s tymi terminmi je.
Zrelost sa orientacne testuje niekedy uz v skolkach, ale to su len orientacne testiky, aby sa mohli vcas dat odporucania, ak detom treba v niecom pomoct a pod.
V januari a februari, presnejsie od 15. 1. do 15. 2. su zapisy do skol, to je urcene zakonom. (Kazdej skole konkretny termin urci zriadovatel, co je vacsinou obec.) Na zapis ist MUSIS, v momente ked ma tvoje dieta k 1. 9. toho roka 6 rokov, nezavisle na tom, ci je zrele.
Skola o prijati rozhoduje do 31. 5. (tiez urcuje zakon).
No a medzitym mas moznost ist na testy skolskej zrelosti. Cim neskor ides, tym lepsie ukazu, lebo deti postupne dozrievaju. Poradne robia tieto testy naozaj az tak od marca.
Odklad si mozes v skole riesit na zaklade odporucania z poradne teda tiez do toho 30. 5. ale da sa aj neskor, v pripade nutnosti existuje dodatocny odklad este v priebehu celeho prveho polroka, ale to uz ma svoje uskalia. Odklad mozes dostat aj po tom, co uz bude prijaty do skoly, hoci spravne by skola mala prijat dieta az vtedy, ked ma potvrdene, ze je zrele (co takmer ziadna skola takto nerobi).
Problem mozes mat v skolke, ak nebudu mat vcas rozhodnutie o odklade, moze sa ti stat ze nebudu mat miesto. Z tohto hladiska je zas lepsie vybavit si testy zrelosti cim skor. Neviem teraz termin, do ktoreho skolky prijimaju deti, ale to budes asi ako matka skolaka vediet.

vinifred
1. okt 2013

..môj je 29.6..nechce sa mi to tu vypisovať,je to celé zložité,imunita,zrelosť,alergia atď..všetci od logopédov,až po psychológov volili odklad,dokonca aj ja som bola za..na zápis ísť musel tak či tak.v marci som mala ísť na preskúšanie..ako sa ale prevalil rok,som sa rozhodla,že do školy pôjde..na preskúšanie som nešla,nakoľko nemusím počúvať,ako nenakreslí rovnú čiaru a nieje preto zrelý... 😉 .u logopedičky som stanovila jasné pravidlá,že chcem aby išiel do školy,lebo škôlka mu už nič nedá,len prerastie deti o hlavu..podľa toho stanovila program a bola úplne zlatá..do školy začal chodiť..má tam spolužiakov o rok starších a čím starší,tým horší.. 🙄 ..a ako povedala jedna múdra teta "POKIAĽ DECKO NEZASPÍ O 9.00 RÁNO NAD CHLEBOM,JE PRIPRAVENÝ ÍSŤ DO ŠKOLY.. 😀 Súhlasím..

natadamik
3. nov 2014

my sme tiež boli najprv na zápise a až potom na testovaní školskej zrelosti 🙂, testy mi len pomohli v rozhodovaní, že nemá zmysel syna nechávať ešte rok v škôlke - nudil by sa. Tak mi aj poradili v centre, kde ho testovali. A tak aj bolo. Inak, ak váhate, či je Váš drobec pripravený na školu alebo nie, odporúčam skúsiť pohľadať pracovné zošity Kuliferdo na rozvoj školskej zrelosti aj pre rodičov doma - teraz sa predávali v BA na Prvom veľkom rozhodnutí - taký festival škôl a škôlok pre budúcich prváčikov minulý víkend... Ja som kúpila synovcovi - odporúčam 🙂

ppastelka
3. nov 2014

Som psychológ, venovala som sa odkladu školskej dochádzky. Zápis je povinný, následne vyšetrenia sa vykonávajú od januára do augusta, castokrat aj opakovane. Psychológ zasiela rozhodnutie o odklade do škôlky, ktorú dieťa navštevuje, plus na školu, kde je dieťa zapísané. Tvrdenie, že dieťa nič nestrati ak ostane rok doma je veľmi odvážne, nakoľko je veeeelmi individuálne a nedá sa to zovsebecnovat.

milenka74
3. nov 2014

Zapis je povinny a potom ta mozu poslat na testy skolskej zrelosti.My sme isli na zapis a kedze sa mi nezdala motorika a rec tak sme isli aj na testy a psychologicka odporucila nulty rocnik
inak ak nechodil do skolky tak by som ti aj ja odporucala nulty,ja som velmi spokojna

1talizmanik1
3. nov 2014

ŠKOLSKÁ ZRELOSŤ A PRIPRAVENOSŤ DIEŤAŤA (= ŠK. SPÔSOBILOSŤ)

1) Školská zrelosť je daná geneticky, ide o zrelosť CNS, reprezentuje telesný, sociálny, emocionálny a psychický vývin

Kritériá zrelosti:
- vek, formálne dovŕšenie 6. roku ku 1.9. (INFO: ak je dieťa k 1.9. mladšie, potrebuje odporúčanie od psychológa, ktorý pracuje na CPPPaP, o toto vyšetrenie žiada rodič, ak má rodič alebo vychovávateľ podozrenie, že D. nie je zrelé, tiež sa odporúča vyšetrenie, aby mohlo mať dieťa odklad povinnej školskej dochádzky – zápis na ZŠ sa robí v januári, čiže rodič má povinnosť D. zapísať – testovanie školskej zrelosti prebieha od januára do marca – prípadne sa niekedy navrhne aj kontrola v máji, lebo vývin stále napreduje, ODKLAD u nezrelého dieťaťa je možné realizovať najviac 2 roky po sebe, odklad je stále na 1 rok, ak dieťa ani po 2 rokoch nie je zrelé, je tam podozrenie na sociálne znevýhodnené prostredie – hl. rómske detičky, ktoré nie sú stimulované prostredím, alebo ide o deti s poškodením mozgu)
- telesná zrelosť – dostatočná zdatnosť nutná na cestu do školy, sedenie v lavici, prinesenie učebných pomôcok (základným predpokladom je posúdenie detského lekára – preventívna prehliadka (+ očný lekár, ak je podozrenie na zhoršený zrak) + Filipínska miera – metóda na zistenie telesnej stránky školskej zrelosti – pravou rukou si vie dieťa chytiť ľavé uško ponad hlavu)
- jemná motorika – ukončená osifikácia zápästných kostičiek (D. vystrihuje – pozor, treba sa opýtať rodičov, či s tým má skúsenosti)
- psychická zrelosť, zrelosť mozgu a CNS – v prípade nezrelosti problémy pri písaní, čítaní, kreslení, výslovnosti (tieto problémy dieťa znevýhodňujú)
- zvukové a zrakové vnímanie – D. by malo mať dobrú zrakovú a sluchovú diferenciáciu (schopnosť odlíšenia), schopné analytického a syntetického myslenia (podľa praxe analýza ide lepšie)

2) Školská pripravenosť je výsledkom stimulácie dieťaťa a starostlivosti zo strany rodičov a vychovávateľov, ide o citovú pripravenosť, pripravenosť na plnenie si povinností, sociálna pripravenosť, dieťa je odpútané od matky, vie kontrolovať svoje správanie, vie si plniť svoje úlohy aj na úkor svojho pohodlia, chápe rolu učiteľa a vie sa mu podriadiť, rešpektuje bežné normy správania. Pripravenosť závisí od stimulácie a starostlivosti

Emocionálna a sociálna pripravenosť
- dieťa by malo zvládnuť odlúčenie od matky (attachment úspešne prekonaný)
- prispôsobenie sa novému prostrediu a kolektívu
- nadväzovanie nových kontaktov
- vedieť sa podriadiť autorite

Budúci prvák by mal vedieť
- samostatne sa obliecť, obuť, najesť, ísť na WC (zvládnuté samoobslužné činnosti)
- orientuje sa, aký je deň (vie, kedy je ráno, obed a večer – chyták otázka, ak je vyšetrenie ráno: Čo si robil dnes večer? – D. sa zväčša nedá nachytať, buď povie, čo robilo včera večer, alebo povie, že ešte nie je večer), alebo „Ako sa volajú dni, keď nechodíš do školy? Ako sa volajú dni, keď sú mamka a ocko doma?
- Orientácia o sebe a okolí (vie svoje meno, adresu, meno rodičov...)
- poznať základné farby, počítať do 5
- naučiť sa naspamäť detskú pesničku alebo básničku
- vyjadrovať sa plynule aj v zložitejších vetách
- orientovať sa v priestore (žiadame D., nech urobí krok vpred/ vzad, naľavo/ napravo)
- porozprávať obsah krátkej rozprávky a porozumieť obsahu (testuje sa tým pamäť a porozumenie)
- nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi (súčasť Orientačného testu školskej zrelosti, ktorý pozostáva z 3 úloh: 1) kresba ľudskej postavy (podľa predstavy – ale D. je požiadané, aby nakreslilo pána, aby sa nestalo, že nakreslí princeznú... 2) napodobnenie písaného písma (podľa predlohy) a 3) obkreslenie skupiny 10 bodiek (podľa predlohy) ) – pri kresbe postavy sa sleduje, či má postava všetky súčasti: hlava, krk, trup, končatiny, na hlave nos, ústa, vlasy, končatiny sú nakreslené dvojitou čiarou, chodidlá, správny počet prstov na rukách
- vydržať pri činnosti 15 – 20 minút
- dokončiť začatú činnosť, neodbiehať
- bez problémov si zvyknúť na nové prostredie
- hrať sa spoločne s deťmi
- bez agresivity, vie riešiť spory s deťmi
- nezajakávať sa, nepomočovať sa

Ak dieťa nie je pripravené – typické prejavy sú:
- oneskorený vývin reči, citová labilita, extrémna hravosť, nadmerná pohyblivosť, rýchla únava pozornosti, zábudlivosť, nepozornosť, neschopnosť dokončiť prácu, strach zo školy, ťažkosti s prispôsobením sa kolektívu, nedostatky vo výchovnom prostredí, nedostatky v somatickom vývoji, rané poškodenie CNS, výrazne podpriemerný intelekt
- odloženie školskej dochádzky
- naordinovanie podporného programu na zlepšenie oslabenej oblasti

Príprava na školu je dlhý a cieľavedomý proces, nemal ba byť sústredený iba na posledný rok. Rozhodnutie, či dieťa nastúpi alebo nie je na rodičovi, psychológ a lekár iba odporúčajú.

Diagnostika – proces, ktorý sa uskutočňuje systematicky a pravidelne, aby sa priebežne poznal stav rozvoja žiaka a podľa toho ďalej orientoval svoje pôsobenie. Je to určenie, zistenie, stanovenie, rozpoznanie, pomenovanie určitého stavu slovom alebo symbolom.

Psychologické vyšetrenie školskej zrelosti a pripravenosti trvá v závislosti od toho, akú pozornosť vie D. udržať – pri jednej aktivite vydrží dieťa priemerne 15 – 20 minút, ak sa aktivity striedajú (dynamické/pohybové so statickými, D. vydrží do tej hodinky – väčšinou sa robia 2 stretnutia, kde sa vyšetruje D. , potrebný je aj rozhovor s rodičmi – kým sa psychológ rozpráva s rodičmi, dieťa je na chodbe, čím sa zároveň zisťuje, či D. vie byť bez rodiča (medzitým dostane úlohu, aby niečo nakreslilo), rodičia vypĺňajú anamnestický dotazník (sú to dôležité info)
Pred samotným psychologickým vyšetrením je dobré, keď psychológ ide priamo do MŠ a pozoruje správanie dieťaťa v prirodzených podmienkach – ako sa správa k vychovávateľke a rovesníkom – učiteľky a vychovávateľky zároveň vypĺňajú depistážny hárok – zaškrtávajú prejavy správania dieťaťa a dávajú návrh na odklad alebo odporúčanie na zaškolenie – smerodajné je ale rozhodnutie rodiča)

hausknechtova
4. nov 2014

Ahoj u nas v školke malirobit testy školskej zrelosti no neako to nevišlo sukromne som sa neobjednavala ale určite sa to da nakolko my sme boli prijati do školy aj sme tam mesiac chodili no potom sme sa na zaklade psychologickeho vyšetenia vratili do školky lebo mala bola v škole velmi nepozorna a nesustredentaktiez mi teraz psychologička vravela že keby sme prišli v juni tak nam školu neodporučila takže je to v poriadku na zapis do školy musis ist odklad mozes dat hocikedy