Čo si myslíte o testovaní školskej zrelosti?

dana1000
5. apr 2022

Čo si myslíte o testovaní školskej zrelosti? Učiteľky dieťa chvália, spec.pedagogicka odporúča odklad. Komu veriť? V MŠ je každý deň, na testovaní cca 1 h.

pribinak
5. apr 2022

@dana1000 čo uviedla ako dôvod?
Učiteľky vidia dieťa každý deň, ona len 1-2x. Vedia čo dieťa baví a čo nie. Aké sú silne a slabé jeho stránky
Môžeš dať dieťa odtestovat ešte raz v inom CPPaP

letfenixa
6. apr 2022

@dana1000 co konkrétne je dovodom na odklad? Mne psychologička z CPPaP nepovedala o synovi nič, čo by som sama nevedela.

adamadent
6. apr 2022

Stretávam sa často s názorom... ze odporúčajú odklad, že pre deti narodené aj máj jún júl august je lepší odklad. Matky ktoré žiadajú odklad si za 5 min vybavia pečiatku lebo však dieťa je hravé. Deti septembrové októbrové sú často rok navyše v škôlke často ich nútia poobede spat a vlastne stagnuju pardon zreju. Určite by som odporúčanie školskej zrelosti nechala v rukách učiteľky v MS, ktorá je s tým dieťaťom každý deň.

evabb35
6. apr 2022

@dana1000 Prečo neveriť špeciálnej pedagogičke? Prešlo jej rukami veľa detí, má skúsenosti...Učiteľky MŠ zase nevidia problém do hĺbky, šikovné dieťa ešte neznamená, že je 100 % zrelé na školu. Deti dozrievajú nerovnomerne. V niektorých zručnostiach sú šikovné a v niektorých zručnostiach, ktoré sú potrebné napr. na čítanie, písanie sú pozadu. Záleží od Vás, rodičov, či budete čas sa prváčikovi venovať viac, keď bude potrebné s ním viac trénovať písanie, či čítanie, lebo môžete dať do školy, aj keď nebude na 100 % zrelé dieťa na školu a bude dozrievať v priebehu prvého polroku minimálne, ale bude to chcieť viac pomoci, budete ešte kadečo doháňať, kým nedozrie úplne na školu. Ale dá sa to. Pokiaľ má takú povahu, že to bude brať ako výzvu a nebude mu to vadiť, že nebude hneď patriť medzi najlepších žiakov.

makova333
6. apr 2022

@dana1000 verila by som specialnej pedagogicke, ktora ma na to vysokoskolske vzdelanie a prax. Pri vsetkej ucte k pani ucitelkam, ktore su sice s detmi viac, ale naozaj nemaju kompetencie ani vzdelanie na to, aby posudili, ci je dietatko zrele na skolu. Specialny pedagog robi s dietatom testy zrelosti, ucitelky urcite nie. Ucitelky mozu vypozorovat socialne zrucnosti dietata alebo jeho emocionalnu stranku, ale urcite nie pripravenost na skolu po npr. kognitivnej stranke.

sojorez
6. apr 2022

Ja zas mam pocit, ze v poslednej dobe je moda odkladov... Dala by som na nazor uciteliek a Vas pocit. Mne speci pedagogicka navrhla odklad, ked som sa pytala, ci na zaklade vysledkov testov, tak ze nie. Ze byva casto chory. Oponovala som, ze nemam dovod nechavat z tohto dovodu dieta rok navyse v skolke, syn sa do skoly tesi, tahaju ho starsi surodenci, zvlada pisat, zacina citat, v matike ovlada pojem stoviek, tisicok, rok v skolke by stagnoval. Navyse odtial nosi take odrody virusov, ze skolia aj nas rodicov a starsie deti 🤦🏼

luccija
6. apr 2022

@dana1000 verila by som špeciálnej pedagogicke
Čo udala aký dôvod?

luccija
6. apr 2022

@dana1000 daj pretestovat aj u inej

mimikarol
6. apr 2022

Ja by som dala na radu učiteľky. Tá je s dieťaťom každý deň, ma tiež skúsenosti. U nás to nechali na učiteľky v škôlke. Psychológ bol v čase korony, deti ani nevidel, len si pozrel pracovné zošity. Alebo by som si vybavila ešte súkromné stretnutie u iného psychológa nech aj ten zhodnotí a zariadila sa podľa toho.
A čo tu píšu že deti sú hravé? Jasné že sú, veď to sú asi všetky v tom veku/veľká väčšina ... Moja je marcová, teraz prváčka a minulý rok, keď sa takéto veci riešili bola ako iné dieťa oproti tomu aká je teraz. To sa nedá ani porovnať

h2
6. apr 2022

Ver sama sebe, ty poznáš svoje dieťa najlepšie. Môj syn je narodený v auguste, preto som bola zvedavá, ako mu vyjde test školskej zrelosti, hoci som bola rozhodnutá ho dať do školy. Obidva razy, keď ich testovali v škôlke, však zhodou okolností chýbal. Mohla som ho síce vtedy ísť dať otestovať individuálne, ale nechala som to tak. Do školy išiel a čas ukázal, že to bolo dobré rozhodnutie, patrí medzi najlepších žiakov v triede.
Ak máš ty sama pocit, že školu zvládne, tak ju zvládne. Do nástupu do školy je ešte takmer pol roka, za ten čas ešte tiež urobí pokroky.

sense
6. apr 2022

Co uviedla ako dôvod? Učiteľky aj ty si dieťa poznáš viac, spec pedagogická ms špeciálne vzdelanie, dieťa ale nepozná.

stanulienkat
6. apr 2022

Zaver pedagogicky je odporucanie. Vobec sa tym nemusis riadit.

clovekoj
6. apr 2022

Ja by som si vypočul názor všetkých a urobil si prienik z toho ako vidím dieťa ja, ako učiteľka v MŠ a ako vidí dieťa ten, čo mu robil testy školskej zrelosti.
Každý môže mať v niečom pravdu. Ale ani jeden ho nevie posúdiť komplexne a objektívne. Rodič pozná svoje dieťa najdlhšie, vie aké je, ale nie vždy ho vie posúdiť objektívne. Učiteľka ho pozná istý čas, ako pracuje v skupine, ako zvláda predškolskú prípravu. Psychológ, alebo špeciálny pedagóg je síce odborník, ale zas z jedného či dvoch stretnutí s dieťaťom, ho nedokáže objektívne vždy posúdiť, ak napr. v ten deň nemalo dieťa svoj deň, alebo zle reaguje na cudzích ľudí a pod. To môže veľmi skresľovať.
A je aj dôležité, v ktorej oblasti je dieťa nezrelé. Ak v sociálnej, tak rok naviac v MŠ mu môže pomôcť. Ak v intelektovej, tak rok naviac v MŠ mu až tak veľmi nepomôže. Na to by boli práve dobré 0.ročníky, ak by boli. Tam je nutné doháňať všetko čo dieťa nevie, aby zvládli nápor, ktorý ho čaká v 1.ročníku.
A záleží aj od MŠ, ako sa predškolákom venuje. U nás to bola bieda. Mali sme odklad, ale tie aktivity v MŠ, čo ho mali pripraviť na školu, boli minimálne, sem tam nejaký pracovný list. Ale veľa sme pracovali doma, boli sme aj v CPPPaP, tak sme to doma potiahli.
Ale ak by bola možnosť, tak pre nás by bol 0.ročník oveľa ideálnejší, ako naviac rok v MŠ. On bol sociálne vyzretý až až dosť, všetko zvládal bez problémov, len sme potrebovali dotiahnuť veci po vedomostnej stránke, nakoľko jeho to veľmi nebavilo sedieť a učiť sa 🙂

letfenixa
6. apr 2022

Napr u nás, kebyže chcem, tak ma odklad, lebo je júlový. Ale to podľa mňa nie je dôvod na odklad, dátum narodenia. Ďalšie čo by mohlo byť, je chorobnosť, ako bolo spomenuté vyššie. Ale to tiež nie je dôvod na odklad. Záver bol, že do školy je pripravený, ruka uvoľnená, je pravak, ruky nestrieda, ale ak by som chcela, tak odklad môže mať. Nechcela som.

kopaskova
6. apr 2022

@dana1000 Dôležité je vedieť,či dieťa bolo testované v MŠ alebo priamo na individuálnom sedení v nejakej poradni. Treba sa bližšie pozrieť na dôvody pre ktoré vám spec. pedagóg odporucil odklad. Niektoré veci sa dajú ešte do septembra potiahnuť a vylepšiť, iné sú skôr genetika a nedajú sa dotrenovat. Vyjadrím sa aj k učiteľkám v MŠ a ich názoru na zrelosť. Zažila som xkrat učiteľky, ktoré tvrdili,že dieťa je šikovne a pripravené na školu. A dôvod prečo? Každé dieťa,ktoré dostane odklad a zostáva ešte rok v MŠ zaberá miesto inému dietatu,kt. nemôžu z kapacitných dôvodov prijať. Dieťa s odkladom musí mať vypracovaný individuálny vzdelávací plán presne podľa nedostatkov kvôli kt. má odklad. Do tohto plánu má rodič právo nahliadnuť a pýtať sa ako s dieťaťom v MŠ pracujú aby to dobehlo. Učiteľkám sa do toho moc nechce preto radšej prižmuria očko a povedia rodičovi,že dieťa je šikovne a pripravené. Ďalšia vec je tá,že sa často rodičom boja hovoriť pravdu,že dieťa je nezrelé v nejakej oblasti. Či už preto,že v malých škôlkach sa všetci poznajú ( najmä na dedinách) a učiteľka nechce byť tá zlá,ktorá to vysloví alebo proste preto, že rodičia reagujú hneď negatívne a útočne. Zasa si neidealizujme učiteľky v MŠ.

heln
6. apr 2022

@dana1000 ucitelky dieta chvalia lebo je sikovne, zvlada zadania atd..... spec.pedagogicka sleduje aj ine veci, pozornost, ci je dieta vyrusitelne, ci rozumie zadaniam a mnozstvo inych veci...
dala by som dieta pretestovat do cpppap, v pripade odkladu aj tak treba ich vyjadrenie.

heln
6. apr 2022

@dana1000 a este druha vec, aky mas pocit ty?
moja dcera bola napriklad drobna, skolska taska by ju zvalila na zem a vedela som, ze potrebuje odklad a dobre som spravila

zuzana9393
6. apr 2022

Syn bol nedavno tiez. Jemu sice odklad neodporucili, ale mal tam slabsiu pozornost a niektore ulohy, ktore robi doma uplne bez problemov tak tam urobil iba zaciatok. Pritom doma robievame rozne cvicenia a ulohy, mame taky hruby zosit. A bavi ho to, dokonca aj sam si to vezme. Cize mi to pride divne. Aj ostatne mamicky to hovorili, ze doma deti vedia a tam nevedeli.

evabb35
6. apr 2022

@sojorez V prípade častej chorobnosti záleží od toho, či prebehlo domáce predprimárne vzdelávanie. Lebo ak ste doma sa predprimárnemu vzdelávaniu nevenovali, tak to potom v tom prvom ročníku je treba dohoniť. Je málo tak kvalifikovaných učiteliek na ZŠ, ktoré robia s prváčikmi predprimárne vzdelávanie, ak to považujú za potrebné. Na tých ZŠ sa na to ohľad neberie, niektoré učiteľky majú súčasne vyučovanie aj na 1. stupni, aj na 2. stupni a často sa nestíhajú pripravovať na vyučovanie na 1. stupni. ZŠ je veľmi infekčné prostredie tiež.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
6. apr 2022

@kopaskova presne názor učiteľky by ma nezaujímal.Je iné pracovať v kolektíve a každé dieťa individuálne a psychologicky sledujú úplne iné veci

evabb35
6. apr 2022

Navyše v tejto dobe je veľmi vysoká chorobnosť na 1. stupni u učiteľov a vychovávateľov, veľmi veľa suplovaní, do toho dištančné vzdelávanie, učitelia nestíhajú sa tak venovať prváčikom ako pred pandémiou, kedy sa s nimi ešte vyhrali...teraz na to nie je vôbec čas.

ritalein
6. apr 2022

@dana1000 sice je kazde dieta ine, ale z osobnej skúsenosti mozem povedat, ze viac by som sa priklonila na stranu specialneho pedagoga ako ucitelky v skole. Za dalsie, ty ako matka musis poznat, ci by dieta školu zvladlo.
My sme boli sukromne u psychologicky, kedze v CPPPaP nepracovali, ta odporucila odklad. Ucitelky v skolke vravelu, ze je sikovny, ze moze ist do skoly, ale my sme vedeli, ze tu školu by proste nedal - nie kvoli vedomostiam ale pozornosti, emocnej stranke, bolo by to trápenie ako pre neho, tak aj pre nas. Podla mna je prvy rocnik velmi podstatny, preto ten odklad aj mal. A urcite mu to prospelo.

veronika3110
6. apr 2022

toto vobec nie je pravda... ako učiteľky máme výborný prehľad o kognitívnych procesoch dieťaťa.. robíme s nimi aktivity, vedieme si z nich diagnostické hárky, výsledky produktov činnosti... učiteľky už dávno nie sú len tie, ktoré majú strednú školu... máme vysoké školy, niektoré aj doktoráty, ktoré sa viažu priamo na predškolskú pedagogiku...
pracujeme podľa štátom daného vzdelávacieho programu, kde je presne napísané, čo má dieťa ovládať.. podľa toho celý čas pracujeme, plánujeme aktivity, takže vieme čo má dieťa vedieť, aby bolo pripravené na školu a vieme, či to ovláda alebo nie..
navyše narozdiel od psychologičky máme komplexný prehľad... dieťa sa správa inak, ked je samé na vyšetrení u vlastne niekoho nového a keď je v kolektíve.. a čudujte sa svete, aj v škôlke riešime úlohy s deťmi samostatne a nie len hromadne... na psychologickom vyšetrení sa diagnostikujú základné kognitívne procesy - nič, čo by sme my v škôlke nevedeli.. počítať, pomenovať tvar, farby atd.... ale zrelosť nie je len o tom, je to o viacerých faktoroch.... akurát, že ona má na to pečiatku a je treba to mať takto oficiálne na papieri, ak je potrebný odklad.. učiteľka môže len odporučiť...
väčšinou sú učiteľky tie, ktoré si všimnú, že dieťa môže mať nejakú poruchu a odporučia vyšetrenie... čím nechcem psychologičky nejako znevažovať...ale tieto názory, že učiteľka nič nevie, lebo má v triede viac detí je úplna hlúposť...
vidím ako napr. v zošite pracuje každé jedno dieťa, sledujem ho, vidím, či robí samé alebo opakuje vypracovanie po ostatných, vidím, či rozumie úlohe, ako dlho mu to trvá, či sa sústredí atd atd...

ibrunova
6. apr 2022

Odporúča, neodporúča, na testoch zrelosti ste boli? Či len tak v škôlke?

kittykat22
6. apr 2022

@dana1000 urcite specialny pedagog. Pani ucitelky v skolke su fajn, ale nevedia o vzdelavani v 1 rocniku nic. Mne povedali ako v skolke tak na logopedii, ze syn je v pohode a nevidia dovod na odklad. V poradni mi povedala pani ze vobec - syn musi mat odklad a v ziadnom pripade nemoze do skoly. Posluchla som poradnu a dobre som spravila. Syn mal problem so zvuk. rozlisovanim a aj po odklade ma vynimku s diktatov, lebo este nepocuje uplne cisto. On to dobehne - ale problem tam je. Keby som neposluchla poradnu tak syn by sa len trapil. Neda sa to dobehnut - pretoze nema vyvinuty sluch poriadne. Trebalo pockat. Kamaratky co maju hyperaktivnych synov s poruchou pozornosti deti do pripravky nedali a spatne lutuju. Chlapci nestihaju ucivo, nedokazu sa sustredit, zlostia a skola je celkom peklo. Hlavne maju zle znamky. Ja som vysmiata 😀 syn v skole exceluje. Inak dostat odklad je vynimocne - neviem ako u vas. ALe u nas dieta nedostane odklad len tak. Spec. pedagog musi vidiet vazny dovod, ze da odklad. Je velmi vela deti a malo tried.

sojorez
6. apr 2022

@evabb35 Neviem, ci by som to nazvala riadenym predprimarnym vzdelavanim. Mame doma pracovne zosity, ktore preberame. Chodime do muzei, po hradoch. Na vyletoch urcujeme podla kluca rastlinky, na naucnych chodnikoch sledujeme stopy zvierat. Dcery robia do skoly projekty a syn nasava informacie i od nich - par dni dozadu plnil kinderka roznymi predmetmi a sledoval, ako rozdielne sa spravaju vo vode v zavislosti od hmotnosti. Naposledy ho zaujimalo ako sa vyraba papier z dreva, tak sme si pozreli film a potom robili recyklovany papier zo stareho papiera. U nas je syn tretie dieta, vela pochyti od surodencov, do skoly sa tesi. Nechat ho v skolke len z vyssie uvedeneho dovodu by podla mna nebolo dobrym riesenim.

kacena4
6. apr 2022

necitalasom prispevky... treba si vsak u uvedomit ze ucitelky sa na dieta pozeraju z pohladu skolkara a hrania sa. specialka pedagogicka/psychologicka z lohladu zvladania skoly a zataze v nej. samostatnost, schopnost komunikonat k veci a respektovat prikaxy a pokyny trpezlivosti a schopnosti pracovat sustredene od cca 8 do 12 ...

evabb35
6. apr 2022

@sojorez hej, takéto tie veci v predškolských zošitoch a v škôlke ešte robia tie vytlieskavacie cvičenia slová na slabiky vytlieskajú, tú prípravu na čítanie...na vytváranie matematických predstáv...najlepšie sa opýtať učiteliek čo robili s predškolákmi, keď bol chorý, lebo je to rôzne.

evabb35
6. apr 2022

@veronika3110 tiež si myslím, že v škôlkach je často tak kvalitné predprimárne vzdelávanie, že keď kvôli chorobnosti ho dieťa neabsolvuje, tak potom sa mu to ťažko dobieha v prvom ročníku. Navyše v tejto dobe, už učiteľky prváčikov stíhajú menej, už je to viac na rodičoch, ktorí tiež nestíhajú, takže v tejto dobe zlatá škôlka.