Škôlka a neočkované dieťa

18. jan 2021

Prosím viete mi potvrdiť alebo vyvrátiť či platí že neockovane dieťa nemoze ísť do skolky? Riešilo sa to v r. 2019 veľký ošiaľ bol a teraz som sa dozvedela vraj to nakoniec neschválili a dieťa teda môže normálne nastúpiť, hľadala som tu k tomu diskusie ale nenašla nič aktuálne a na nete sú k tomu len extra stručne nformácie že novelu neschválili, len či sa to odvtedy zas nemenilo? Ďakujem

anjelicek26
18. jan 2021

Pozri si stanovy skolky, to je rozhodzujuce. Viem, ze kde chodi sestre maly, neockovane neberu (bez papieru od lekara, ze dieta nesmie zo zdravotnych dovodov) a ked je v skolke podozrenie na infekcnu chorobu (musi neockovane dieta ostat doma)... U nas v skolke zas kopiruju v den nastupu do zaznamov ockovaci preukaz 😅 Kazdopadne spytaj sa v skolke, oficialne take nariadenie, ktore by zakazovalo nastup neockovaneho dietata do skolky neexistuje. Dieta ma byt - zdravotne sposobile.

masinka
18. jan 2021

jedna vec je co je oficialne schvalene, druha co sa skutocne robi. ked sa prihlasi 100 deti a mozu zobrat 30, tak neockovane nevezmu "pre nedostatok miesta"....

nica123
18. jan 2021

Neviem čo sa schválilo a čo nie, ale ja ako matka a ako lekárka by som bola určite proti aby moje dieta chodilo do skolky s neockovanymi deťmi, ak nemajú kontraindikácia k ockovaniu.

babo_n
18. jan 2021

My sme nemali žiaden problém 🙂

matkahelka
18. jan 2021

uplne v pohode. v skolke, kam chodila dcera, bolo takych deti viac. a ucitelky sa neraz pozastavili nad tym, ze tie neocko su o polovicu menej chore ako tie ocko. moja dcera vychodila 3.5 roka skolky bez akychkolvek atb

matkahelka
18. jan 2021

@nica123 a preco? ved tvoje deti ak su ockovane, tak su predsa chranene, ci nie? 😉 jedine, zeby si tomu ockovaniu az tak neverila 😉

anjelicek26
18. jan 2021

@matkahelka to je o imunite a nie ockovani... moji su ockovani a chori nebol nikto 4 roky a aj to syn schytal infekcnu mononukleozu, to si nevyberies... ATB mali zatial len 2/4 deti raz v zivote.. toto neni statistika "moje tvoje"... ide o to, ze to nezaockovane ked sa o nieco hnusneho poreze a nema protitetanovku alebo schyta niekde zltacku tak potes koste... to by ma vobec nelakalo... ale to si kazdy rodic rozhodne sam, ako pises - moje si riesim ja, ine deti ich matka.

matkahelka
18. jan 2021

@anjelicek26 ja som puho skonstatovala, nad cim sa neraz pozastavili ucitelky v skolke, nerobim propagandu (ne)ockovaniu. a tetanovku pri takychto typoch urazov na svk pichaju hned pri osetreni, pretoze nikde nie je jasne deklarovane, ako dlho ma telo protilatky po tom-ktorom ockovani.

marca12
18. jan 2021

@nica123 nie som proti ockovaniu,len ma zaujima,preco sa toho tak bojis ved tvoje dieta je ockovane.

zuzicka256
18. jan 2021

@matkahelka joj tento bludny argument milujem. Vies preco su deti, ktore su neockovane "safe"? Pretoze je nastastie velke percento zaockovanych deti, ktore chrania tie nezaockovane. Vola sa to kolektivna imunita. Ockovanie je ucinne len nad nejake percento zaockovanosti. To sa potom dobre vyskakuje mamickam co budu rozpravat ake su ich deti zdrave aj bez ockovania. No bodaj by nie ked ich chrania ockovane deti. P.s. neutocim ☝️

andrea_ff
18. jan 2021

@zuzicka256 👍👏👏👏

matkahelka
18. jan 2021

@zuzicka256 a ja milujem bludne argumenty, ake je ocko skvele! mas vo svojom okoli/rodine deti, kt.ockovanie spustilo taku chutovku ako diabetes? alebo este vacsiu chutovku akou su epi zachvaty? tak bud rada, ze take deti nepoznas! toto nie je diskusia ci ockovat ci neockovat, toto je diskusia o tom, ci neocko dieta vezmu do skolky.

anjelicek26
18. jan 2021

@matkahelka mne synovi ockovanie spustilo autoimunny defekt a ockujeme dalej, s rozumom... pediater zhana odvtedy mono vakciny, vsetko mu robia v nemocnici, davaju maximalny pozor...riziko tie choroby dostat je pre neho pri jeho diagnoze stale vacsie, o tom to cele je.. takze poznam take, mam take doma... Ale ako pises, toto je tema o inom.

zuzicka256
18. jan 2021

@matkahelka ty si zacala s tym, kto sa boji ked ma ocko dieta. Predstav si ze poznam neockovane aj ockovane deti, ktore maju rovnake ochorenia ☝️ sama mam postihnutu mladsiu sestru, ktora si predstav je ockovana a je autistka a ma rozne pridruzene choroby(krv, hormony) A cuduj sa svete mama zdrava, otec zdravy a my ostatni surodenci(vsetci 3ja ockovani) tiez. Su veci ktore si proste neovplyvnis. Niekde nastala chyba a nikto nevie kde. Bolo by najjednoduchsie to hodit samozrejme na ockovanie.

zuzicka256
18. jan 2021

@matkahelka hej a otec je epileptik. No nie je to dedicneho povodu, ma to z tazkeho urazu hlavy ked padol na bicykli. Byt tebou neucim deti radsej jazdit. Ved nikdy nevies 🤷

ckatka
18. jan 2021

@nica123 sa len tak zamýšľam....ze čoho sa bojíš, keď tvoje deti sú očkované...
Napríklad. Moje dieťa je zaočkované proti všetkému, čo sa dá. Ale v živote by mi nenapadlo riešiť, ze jeho spolužiak nie je. Ved predsa keď môj je, má imunitu, keby hneď to tamten dostal....to je princíp očkovania. (Áno, môžme sa baviť o minimálnom percente ľudí, ktorí imunitu nemajú aj napriek očkovaniu, ale to je dosť výnimočné.)
Tiež sme lekárska rodina, tak ma to zaujíma...ockujeme (aj seba) proti všetkému okrem chrípky.

matkahelka
18. jan 2021

@zuzicka256 deti o ktorych pisem maju v kartach uvedene, ze je to alergicka reakcia na niektoru zloziek z vakciny. su to deti, ktore boli od malicka tip-top zdravi a MMR im zabezpecilo dozivotne diagnozy. pediatricka mojej dcery, 60rocna pani pretlacala ockovanie zubami-nechtami, kazdeho kto ocko odmietol hlasila na RUVZ aby dostal pokutu.az do okamihu, kym si nezaockovala vlastneho vnuka a skoncil na 3 tyz.s poruchou dychania v nemocnici. ona sama mi povedala, ze ak by spolu nebyvali, maly by zrejme neprezil, pretoze by mu nevesta nevedela dat spravne prvu pomoc. tiez je to nasledok niektorej zloziek vakciny. odvtedy, cuduj sa svete, nasa pediatricka nikomu ockovanie nenuti a nikoho na RUVZ nehlasi. a koncim s tymito nezmyselnymi a nikdy nekonciacimi pre a proti! kto chce, nech ockuje, kto nie, nech neockuje! otazka je v diskusii polozena jasne!

ckatka
18. jan 2021

Pri nástupe do škôlky dáva lekár papier ze dieťa je "zdravotné spôsobilé". O očkovaní sa tam nikde nehovorí. Škôlka nemá právo žiadať očkovací preukaz.

zuzicka256
18. jan 2021

@matkahelka znova opakujem, ty si zacala. A nikde som nenapisala, ze nie je mozne aby ockovanie nespustilo nieco co clovek proste v tele ma a caka len na podnet, ktory to spusti, v niektorych pripadoch je to nanestastie ockovane. Ja sa stretavam(skrz sestru) s vela postihnutymi detickami a ze maju rozne tie diagnozy, a vela ich nie je ockovanych prave preto lebo to ich zdravotny stav nedovolil. Zacala som sa o to zaujimat ked vysiel ten "boom neockovania'.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danim
19. jan 2021

@zuzicka256 súhlasím. Len aby potom mnohé neboli prekvapené... keď ich deti budú cestovať po svete, študovať v zahraničí... a nikdy nevieš kde je aká kolektívna imunita.

matkahelka
19. jan 2021

@danim po svete cestujeme od dcerinych 9 mesiacov. v 11 rokoch ma moje dieta nalietane viac ako kdektory biznismen 🤭
@elizabet173 odcituj ma, kde som pisala, ze ocko ma vplyv na imunitu 😉 pisala som, ze sa nad tym neraz pozastavili ucky v skolke

danim
19. jan 2021

@matkahelka veď ide o život tvojej rodiny. Mne to je jedno. Ja si riešim svoju rodinu. Ja som tebe nič nepísala. Máš svoj názor, maj. Ja mam tiež svoj.

anjelicek26
19. jan 2021

@danim hlavne niekde v krajine tretieho sveta ries teraz urgent protitetanovku ci tazky priebeh osypok... nechcela by som. Ale ako pises, zbytocne presviedcat ludi, co idu len jednu liniu a nic vpravo vlavo ich nezaujima, nech je za tym akykolvek argument.

danim
19. jan 2021

@matkahelka určite tu nechcem rozvíjať diskusiu očkovanie- lebo to nemá zmysel a ani na to nezaložili tuto diskusiu.

danim
19. jan 2021

@anjelicek26 úplne si to vystihla. Mam ten istý názor. Držte sa v zdraví.

autor
19. jan 2021

Ďakujem za odpovede ale väčšina z vás si pomýlila otazku a odpovedá úplne od veci, nechcela som vyvolávať hádky ohľadom očkovania na to sú tu iné témy. Pre niekoho nie je dostatočné ani to ak má dieťa vedľajšie účinky pretože dokaz že to má z toho a že by sa to nestalo aj tak. Kontraindikácie na Slovensku by som chcela vidieť kto uzná. Pani na ruvz sa vyjadrila že ani ona by v takom prípade nedala ockovat a reakcia lekára? Máme to skúsiť pod dohľadom v ambulancii pre rizikové očkovanie. Čo prosím skúsiť?!! Moje dieťa je pokusny králik? A ak sa nieco pobabre to očkovanie z neho vytiahnu injekciou alebo čo? Nie ďakujem, nemusím sa obhajovať pred zdravými ľuďmi ktorí niesu v mojej situácii, svedomie mám čisté.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nesiris
19. jan 2021

@matkahelka pýtaš sa to lekárky. Predpokladám že ty zrejme budeš tiež pani doktorka...Možno doktorát z imunológie?... Ver tomu, drahá matka helka, že po tejto pandémii sa legislatíva upraví a sprísni tým smerom, že očkovacie preukazy budú spĺňať svoju funkciu a to v súvislosti s každým očkovaním od narodenia. Mňa skutočne udivuje , že ani po tejto pandemickej facke si niektoré matky neuvedomujú význam a dôležitosť očkovania. K tvojej pripomienke, nebojím sa o svoje očkované dieťa, ale o jej babku, ktorá ju príde vyzdvihnúť, pretože ona z dôvodu svojej diagnózy nemohla absolvovať očkovania. A určite je dosť detí, ktoré sú na tom podobne, kontraindikácia nepustí. Tak títo ľudia sa už od neočkovaného dieťaťa môžu nakaziť a keďže zrejme majú problém s imunitou, priebeh ochorenia môže byť veľmi ťažký až fatálny...čistý egoizmus v kombinácii s ľudskou hlúposťou...Rada si prečítam tvoj odborný výklad aj s citáciami renomovaných(pozor to je dôležité) vedeckých prác.

matkahelka
19. jan 2021

@nesiris odpovedala som k teme, ktora je dana- neockovane dieta do skolky vezmu. ak chces diskutovat o ockovani, najdi si danu temu.