Test školskej zrelosti pre škôlkara

23. nov 2023

Prosim Vás dá sa niekde v rámci štátnych inštitúcií spraviť na vlastnú žiadosť test školskej zrelosti aj zadarmo? Syn mali v škôlke depistaz akurát keď bol chorý. Neurologička mi ale kázala aby som mu dala test pred zápisom určite spraviť. Súkromné centrá, ktoré to u nás v meste robia pýtajú za to dosť peňazí. Ďakujem.

kacena4
23. nov 2023

ak vam to odporucila neuro, mate papier od nej? potom v cpp vam vedia spravit a rovno napisat skole odporucenie v pripade nezaskolenia, teda odklad

zuzkaa1991
23. nov 2023

A nahradny termín alebo iný den nepride do MŠ psychologicka?aj my mame tento týždeň testy a moja ke doma

dori2
23. nov 2023

kazde cpp by malo spravit zdarma

pribinak
23. nov 2023

V CPPaP urobia synovi depistaz.

petruldo
23. nov 2023

Štátne cpp to robia zdarma

kittykat22
23. nov 2023

zavolaj do CPP uz teraz. nemaju terminy hned - ale urcite to stihnes nez bude rozhodnutie kam so synom buduci rok. je to velmi dobre. Syn dostal odklad. Ako som ho ja nechcela 🙈 Nakoniec najlepsie rozhodnutie. Syn dozrel - ma lahku dysfaziu. V prvaku a druhaku sa v tom placal lebo ma blbe sluchove rozlisovanie ale teraz je vyborny. Vsetko dobehol a exceluje. Jedno z najsikovnejsich deti v triede. keby sme ho dali bez odkladu, chudak, by nemal sancu. V triede su deti ktorych rodicia dali aj napriek doporuceniu do prvaku a je bolo to zle. hlavne chlapci tazke ADHD - problem so sustredenim, dyfazie - vobec nestihaju.

kacena4
23. nov 2023

este aby si bola v obraze, depistaz v skolke sa robi len orientacne, t.j. nemusite ju absolvovat. je to len informacia pre rodicia v ktorej oblasti dieta je ok a v ktorej je pozadu (su oslabenia) a treba ich dotrenovat kym dieta pojde do skoly... ale ty pises, ze ti neuro odporucila, takze by som v prvom rade zistovala preco vam to odporucila, ci mate nejake postihnutie, ochorenie....

autor
23. nov 2023

@kacena4 Na poslednej kontrole iba napísala, že odporúča spraviť test školskej zrelosti a osobitne, nie v škôlke. Syn je predčasne narodený ale žiadnu vážnu diagnózu nemá. Má oslabenú jemnú motoriku a je hanblivý komunikovat s cudzími. Chodím s ním na logo aj špeciálnej pedagogicke, trénujeme aj doma podľa ich odporúčania. Aj si sama hľadám na nete cvičenia a na čo ho pripraviť ako predškolaka. Má nedostatky ale pracujeme na nich. Neurologička ho ,,skúšala,, písmená, zoradiť čísla na kartičkach, počítanie, básničky, farby, na aké písmeno sa začína slovo.... Vedel všetko až na 2 písmenká a chcela od neho 2 básničky, no povedal len 1. Ja neviem či som ako matka zaujatá ale podľa nie je súci na odklad, má problém sa sústrediť a je roztržity ale nijako tým nevyniká od ostatných detí v škôlke, to aj obe učiteľky povedali, že bežné dieťa. Možno z neho nebude jednotkár ale myslím si, že do školy je pripravený a neurologička to preháňa. Ale nechcem samozrejme tvrdiť, že mám pravdu ja a ona nie, predsa je to lekár. Povedala, že možno by mu dala odklad ale on už má 6 rokov, zle mu vychadzaju, čiže ešte neisiel do školy. Ale keby mal ešte aj odklad, nastúpil by ako prvák 7r 9mesiacov. Sama som zvedavá čo povie ten test školskej zrelosti ale aj sa toho bojím.
@kittykat22

kittykat22
23. nov 2023

tie testy na skolsku zrelost trvaju skoro 2 hodiny. Su rozsiahle a zamerane na vnimanie, pozorovanie, pochopenie, sustredenie, predpoklady matematicke, jazykove a socialne. Nie je o zoradovani karticiek. Tam nejde o nedostatky, ide o dozretie mozgu - a to nespravia karticky, basnicky ani logopedicka. Mozog dozrieva sam bez rozdielu podnetov. Ja som sa pytala to iste v CPP. Co mozem spravit, aby som synovi pomohla nastupit vcas- a povedali nic. Nemozete urychlit dozrievanie detskeho mozgu. Problem tam je, ze pokial nebude zrely tak sa mu v skole nebude darit. Tam nejde o znamky. Tam ide o frustraciu ktora nastane ked nebude stihat s otatnymi detmi, ked nepochopi co sa po nom chce, ked nema dostatocne vyvinutu motoriku a nedokaze poriadne pisat. A ty mu nedokazes pomoct absolutne nicim. Jeho mozog na to nebude mat kapacitu. Predstav si akoby ti bolo, keby niekto po tebe chcel rozpravat po cinsky a ty poriadne nepocujes. A polovica triedy uz po cinsky hovori a pocita - a ty by si to nepocula. Bolo by to pre teba velmi tazke. Nepanikar. Este odklad nema. Neurologicka chce istotu.
Pockaj, co povedia v CPP. Oni odklad nedavaju len tak. Dieta musi mat velmi dobry dovod aby dosatalo papier. Moja sestra isla o rok skor, moj syn o rok neskor - je najstarsi z triedy a nikdy sa nestretol s poznamkami alebo blbymi recami. V triede nie je sam. Je ich tam 5 po odklade. Prvy aj druhy rocnik bol aj po odklade velmi narocny. Nedat mu ten odklad, tak chudak by ma. v tretom rocniku stvorky.

autor
23. nov 2023

@kittykat22 načo teda majú deti chodiť na špeciálnu pedagogiku, k psychológovi, na všelijaké krúžky na rozvoj keď im to nemá pomôcť do školy? Nemyslím si, že sa nedá pomôcť rozvoju mozgu, mne zase všade tvrdia opak. Cvičte s ním, venujte sa mu, rozvíjajte ho, nech ma veľa podnetov, pomôže mu to k celkovému vývoju. Mám na to iný názor ako ty ale ďakujem ti za postreh. Do školy ho samozrejme tlačiť nebudem, keď povedia že má byť ešte v škôlke, budem to rešpektovat.

kittykat22
23. nov 2023

Mozes ho rozvijat - pomahat. Ale ked nema mozog dozrety a ty chces behom 3 mesiacov zazraky - tak to nenastane. Nedokazes to fixnut nez pojde do skoly. A tie testy prave ukazu, ci to zvladne alebo nie. Ved sa porozpravaj v CPP ked budete preberat vysledky. Inak moj syn bol uplne marny ako som ti pisala a teraz v skole exceluje 🙂 Vdaka odkladu a pravidelnemu pripravovaniu do skoly, nabral zodpovednost :D a predbehol ostatne deti :D ktore sa jednoducho neucia. Veku sa vobec neboj. Deti to neriesia. Je im to sumak.

autor
23. nov 2023

@kittykat22 nemala by som s tým odkladom najmenší problém keby potom nenastupoval do prvého ročníka pomaly ako 8 ročný. Neviem ani či sa to vlastne dá 🙄 alebo ako funguje ten prípravný ročník, či on nie je práve do neho vhodný adept. Volala som k nám do CPP ale zatiaľ nezdvíhaju, tak budem skúšať a uvidíme.

kittykat22
23. nov 2023

prosim ta, moj syn ma tiez narodeniny v oktobri :D takze to ma rovnako ako tvoj syn. Deti chodia na narodeniny, vyjedaju tortu a cislo ich nezaujima 🙂 ale bala som sa toho rovnako ako ty. Ukazalo sa, ze uplne zbytocne.

autor
23. nov 2023

@kittykat22 čiže aj tvoj syn išiel takmer 8 ročný do prvej? No dobre, trochu si ma ukludnila 🙂

letfenixa
23. nov 2023

@autorka prihlas ho na poradňu, to aj tak bola skoro depistaz v škôlke, stačí ti termín v marci. Ja som sa pre synov odklad rozhodla až PO zápise do školy.

letfenixa
23. nov 2023

@autorka ak ti v poradni nedvihaju, napíš email.

yanni
23. nov 2023

7,9 v prvej triede je fakt uz za hranicou ak dieta neozaj nema nejake extremne odchylky. Neviem sot to popravde ani predstavit. Moja dcera ma 8 rokov a je vo 4tej triede (isla o rok skor). Do skoly ma este viac ako 3/4 roka. Ak ma len mensie problemy (jemna motorika atd), tak by som to vobec neriesila. Zrazu urobi taky skok, ze do septembra moze vsetkych strcit do vrecka.

yanni
23. nov 2023

@kittykat22 a mal este rok odklad alebo isiel len ako dieta, ktoremu vychadzaju zle roky. Prakticky normalne "nacas". Odklad je nieco ine.

kacena4
23. nov 2023

ak je predcasniatko dajte ich spravit v cpp, nejde len o vedomosti, ale aj o sluchovu, zrakovu diferenciaciu, pozornosť, pravo/lavu orientaciu... kludne do cpp popr. sa spytaj specpedagogicky aj ona vie spravit orientacnu dg.