V škôlke nezvládajú môjho skoro 5-ročného syna

18. jan 2024

Ahojte, nemyslela som ze sem budem raz písať, no prosím o pomoc. Mam skoro 5 ročného syna a polroka chodí do škôlky. Učiteľky mi po polroku povedali ze syn je nezvladnutelny, ze stále beha, kričí, predbieha sa v rade a nepočúva. Zostala som veľmi sklamaná. Pojašený je aj doma pri hre so súrodencami. Lenže keď sme niekde pri iných deťoch alebo na návšteve tak je ukážkový. Poslušný, nerobí neporiadok, nekrici, nebeha, hra sa s deťmi. Ako mu dohovoriť alebo co urobiť aby sa v škôlke pekne správal? V škôlke ho posadia na stoličku a vylúčia z hry keď nepočúva. Ale to však nestačí, všade chce byť prvý, stále chce byt v "hlavnej roli". Doma to je tiež tak, keď varím už stojí pri hrncoch a asistuje úplne so všetkým. Taktiez pri upratovaní vidí smeti a uteká po vysávač. Nerozmaznavame ho ze by sme mu kupovali nesmie aké somariny. Darček dostáva len na vianoce a na narodeniny. Zaspáva sam bez akéhokoľvek problému, vlastne je už veľmi samostatný, dokonca dokáže prebaliť aj bábätko úplne sám. Lenže čo robiť aby bol v škôlke poslušný? :/

martinmmartin
18. jan 2024

Je jedinacik? Je zvyknuty byt stredobodom vesmiru pre teba? Tak sa tak sprava aj inde,

nafka0483
18. jan 2024

@martinmmartin Pise predsa o surodencoch!

martinmmartin
18. jan 2024

@nafka0483 pravda

judit47
18. jan 2024

Trenujte aj doma, vidi spinu bere vysavac-povedz teraz to povysavam ja ty nabuduce/alebo nepovysavame az vecer..trenuj jeho trpezlivost nemoze byt vzdy prvy a vzdy po jeho.

Ako reaguje doma ked nieje po jeho? Vybusne? A preco 5 rocne dieta prebaluje sam? Lebo chce,alebo chce dokazat vsetkym ze to vie,alebo ho to ucite? 5 rocne dieta ma mat svoje zaluby,hry a svet nie starat sa o mladsieho surodenca.

autor
18. jan 2024

@judit47 keď mu napríklad poviem ze ešte vysavat netreba tak ma ešte pár otázok ze kedy a prečo ale nemá nervy ani nič, ide sa hrať alebo niečo iné. Prebaluje sam preto ze chce, nik ho do toho nenúti. Zacíti ze je bábo pokakane sam si donesie plienku a zároveň sa pri tom aj zábava. Keďže je to už 1 ročne dieťa ja sama mám problém už prebaloval keďže už chce utekať a tak, a keď Prebaluje on, tak sa pri tom obaja zabávajú.. Samozrejme Prebaluje tak max 1x do týždňa nie vkuse 🙂

1angelika
18. jan 2024

@martinmmartin čital si len nadpis?

judit47
18. jan 2024

@autorka

V tomto pripade,by som povedala, ze dieta sa stotoznilo s rolou dospelaka aj jeho zodpovednosti/autoritou.

Ked sa ho opytas,ze preco neposlucha v skolke co povie?preco nerespektuje len tam a vsade inde ano? Ked ty alebo muz nieste pri nom ako sa sprava? Nieje to tak,ze respektuje len vas dvoch a nikoho ineho? Mozno treba natom popracovat, ze nieke dospelak, ani nema taku zodpovednost,ked je surodenec pokakany ma povedat mamke/tatovi a pripdne spolu prebalit, nema brat tuto zodpovednost na seba a automaticky ho prebalit-on je dieta ktore ma dodrziavat pravidla🙂neviem si predstavit ako sa 5 rocne dieta ,,zabava,, pri prebaleni okakanej plienky 1 rocneho surodenca😂

autor
18. jan 2024

@judit47 keď je sám napr u starých rodičov alebo len s niekym dospelým tak je kľudný normalny. Keď sa opýtam prečo sa predbieha v škôlke v rade povie ze on nechce byť na konci.
Samozrejme väčšinou povie ze treba pre baliť alebo ze smrdí alebo ze sa pokakalo. Píšem že neprebaluje stále..

judit47
18. jan 2024

@autor

Rozumiem, tak jedine trenovat respektovanie pravidile a trpezlivost aj ked ,,umelo,, navodene situacie.

Idete von chce stlacit vytah-povies ze teraz ty potom nabuduce on apod.,drzim palce

kacena4
18. jan 2024

na to aby bol v škôlke poslušný musíte zmeniť prístup k nemu doma. predpokladám že dostane všetko čo on chce, v tej chvili ako to chce on. predpokladam ze vam aj skace do reci ked sa s niekym rozpravate, lebo on chce... (to nie ue vycitka, len konstatovanie) lenže v škôlke má učiteľka 25 detí a musí pozornosť rozdeliť medzi všetkých. a deti sa ucia poslusnosti tolerancii, cakat kym pride na nich rad. drzim palceky v trenovani tohto

negymama
18. jan 2024

mali by ho v skolke viac zamestnat. Poverit ho "dolezitymi" ulohami, doslova urobt z capa zahradnika. Lebo tym ze ho tlmia, nakazu sediet na stolicke, tak sa v nom este viac hromadi energia a chce ju niekde vybit.
Nech mu nakazu nieco "dolezite" urobit, ulozit stolicky, pomahat inym detom s obliekanim, ci obuvanim na prechadzku, /ked doma rad prebaluje asi ho bavi pomahat s obsluhou.

autor
18. jan 2024

@kacena4 nie vôbec to nieje tak ze dostane co chce. Ani nemá všetko na čo ukáže prstom. Keď chce niečo povedať tak najprv povie "Mami?" Alebo "Oci?" vie kedy sa rozprávam s manželom ja a kedy môže hovoriť on.

autor
18. jan 2024

@negymama áno on chce byť stále pomocniček. Každé ráno pani učiteľka zvolí niekoho iného, no lenže on im chce byť každý deň... Samozrejme ze nieje každý deň, ale častejšie ako iné deti je.. Asi pili učiteľka uši s týmto. Poukladá si hračky po sebe vždy, len keď sa idú napr napapať tak sa postavia do radu a on chce byť vždy prvý v rade, taktiež keď posielajú videa zo škôlky tak deti sedia v kruhu aon okolo nich beha.

chiarisimo
18. jan 2024

Keby ste ho skúsili dať na nejaký pohybový krúžok?

autor
18. jan 2024

@chiarisimo keď bude chodiť do školy áno, teraz mi ho ešte v okolí nikde nezoberú ako skolkara. Nežijeme vo veľkom meste takže tu niesu také možnosti.

anavianavi
18. jan 2024

z toho co pises mi pride velmi sikovny a vnimavy. asi je taky, lebo sa mu to takto paci, alebo vyhovuje mu to. Skusila si mu navrhnut odmenu? Napriklad mu povedz, ze ak bude poslusny (presne mu povedz, co ocakavas) a na konci dna sa ucitelky spytas na tieto veci a ked povie, ze posluchal dostane odmenu za spravanie. Casom sa nauci byt poslusny a odmeny skoncia.
alebo ho postras, ze za zle spravanie ho neodporucia do skoly, alebo ho daju k malym detom, ktore este nevedia dodrziavat pravidla.
Ty ho poznas najlespie, vysvetli mu situaciu a dohodnite sa na niecom. Motivuj ho nejako. Mne pride ako rozumny chlapec z opisu.

dennissa16
18. jan 2024

@kacena4 myslim,že si v tomto smere vzdelaná (špeciálne,iné,mozno nie ukážkové deti) a všetko…. nechcem sa ta dotknúť, ale musím napísať,že častokrát sa u teba stretávam s názorom,že ak je akýkoľvek problém s dieťaťom v škole, co sa týka správania, vzdy to otacas na chyby rodičov….

luccija
18. jan 2024

Podľa mňa to je jeho temperament vždy sú niektoré deti v úzadí a ostatné vpredu vodcovia triedy.neviem nakoľko rusi riedu, ale spolužiakov nebije, nenadáva tak si to mala otočiť učiteľka je študovana čo Ti radi?musíš mu dohovoriť, že su tam aj iné deti nemôže byť stále prvý, stále pomáhať pozrite si video spýtaj sa ho prečo pobehoval?no je to tak nie každé dieťa je ako knedlík niektoré viac rešpektujú iné skusaju a idú si stále svoje.

redana
18. jan 2024

Ja mam presne takeho syna..uz v skolke mi ucitelka neustale prizvukovala jeho spravanie..ano asi od 2,5 roka je velmi narocny, mal extremne obdobie vzdoru, neustale rozprava, vsetky myslienkove pochody mi musi zdelit, vsade chce byt, vsetko ho zaujima, jednoducho je ho vela vsade, je neprehliadnutelny..my sme si uz zvykli, teraz samozrejme vystrkuje rozky v skole, bude mat 9 rokov..boli sme s nim aj u psychologicky, vysledok bol velmi silna osobnost, nadpriemerny intelekt..to mi uz aj v skolke zdoraznovali, ze je naozaj velmi bystry..v skole naozaj exceluje, vyhrava sutaze, v tomto smere nemam s nim problem..profesionalne sa venuje sportu, ma 6x do tyzdna treningy..a napriek tomu sa nevie zmestit do koze, doma mame striktne pravidla, ktore dodrziavame, inak by to bolo este horsie..

dennissa16
18. jan 2024

@luccija
👍🏼presne takého doma mam a môžem sa aj rozkrájať nezmením ho…. Môžem s nim akurát dookola pracovať a vysvetľovať (co aj robím), ale v niektorých situáciách sa proste jeho povaha prejavuje naplno

roja01
18. jan 2024

V dobrom, je to buduci direktor. Sikovni, schopni a aktivni ludia mali vzdy vlohy k riadeni, vybavovani a zabezpecovani. Je to ich povaha. Netreba ich za to karhat, len vysvetlovat, objasnovat a davat priklady.

luccija
18. jan 2024

@dennissa16 mala som takých v triede.To boli malí dospelaci už ich nebavili hračky skôr chceli stále pomáhať s nástenkou, čokoľvek chceli vysávať namiesto upratovačky stále im išla pusa sto otázok no áno je to náročné, ale je to ich povahova črta prečo ich trestať?stale sa všade hovorí podporte individualítu deti, ale v konečnom dôsledku ich chcú mať všade v škôlke, skole všetkých tichych, poslušných malé ovečky len nevybocit z radu.

dennissa16
18. jan 2024

@luccija bohu vďaka za ucitelov ako si ty 👏

autor
18. jan 2024

@luccija áno ale pani učiteľka dala dnes jasne na javo ze jednoducho neposlucha a stále si robí čo chce. Keď všetci sedia ticho tak on nie. Ma veľmi prenikavý hlas takže je ho všade počuť...

kacena4
18. jan 2024

@dennissa16 nie "vzdy" to neotacam na chyby v rodicoch, len nastavim rodicovi zrkadlo ci to nahodou nie je takto, ci sa tam najde alebo nie je na nom, ak sa tam najde a napravi svoje spravanie voci dietatu cim ho uci inemu spravaniu a dieta sa "zmeni" je to super, ak aj po zmene rodicov je spravanie rovnake treba uvazovat o nejakom probleme, napr. v tomto pripade o ADHD, ale to je az dalsi krok, ine je o tom sa rozpravat z oci do oci s rodicom a hladat cestu a ine je poradit v ramci jedneho prispevku

negymama
18. jan 2024

inak presne take dieta, ale dievcatko mala dcera ako spolužiacku v skolke. Mala generalka, bolo ju vsade vidiet, pocut, mala prenikavy hlas. Kazde vystupenie "tahala" o par decibelov hlasnejsie, o par tonov dopredu. Vsetkych poriadila, obsluzila, zapinala gombiky detom. "riaditelka zemegule" 🙂

negymama
18. jan 2024

V skole si syn mozno viac najde miesto. Take deti maju ucitelia celkom radi, su aktivne, hlasia sa na vsetky sutaze, i na tie co ostatne deti nechcu ist. Takisto chcu robit nastenky, projekty, prezentacie aj nad ramec. Skola sa nimi moze chvalit.

ivangeline
18. jan 2024

Podla.man je problém v skolke. Zmente skolku. Ucitelky. Mozno ma len neg. vztah k skolke? Hadam..

autor
18. jan 2024

@ivangeline škôlku miluje veľmi sa tam teší, aj na pani učiteľky

bluka2
18. jan 2024

Vedieť sa prispôsobiť je tiež dôležité. Ja by som mu povedala, že ak sa nabudúce budú sťažovať, ostane so mnou doma. Potom by sa celý den nudil, kým pracujem a potom by tu schopnosť určite rýchlo získal…