Ako pomôcť alkoholikovi, aby prestal piť?

teereezka1
14. apr 2023

Dobrý deň ako pomôcť alkoholikovi aby prestal piť? Nejaké tipy a rady. Ďakujem 🙏

sissy27
14. apr 2023

@teereezka1 nechat ho padnut na dno, aby sa mohol odrazit… ak sam nechce, tak mu nikto iny nepomoze. A pokial bude mat stale za zadkom niekoho, kto zehli jeho prusery, bezhranicne ho miluje, toleruje a zostava pri nom aj v tomto stave, tak nikdy nebude mat motivaciu prestat.

maxalla
14. apr 2023

Obratila by som sa v tejto veci na odbornikov, nie na MK. Google mi vyhodil napr.
https://www.infodrogy.sk/

silvusa123
14. apr 2023

@teereezka1 nijako 🙂 môj otec je alkoholik a je bez roboty 4 roky nechce aby mu nik pomáhal , už bol aj na liečení pred niekoľkými rokmi ale nepomohlo nič , iba klamal ohľadom roboty že si nejakú hľadá pritom bol stále doma a hltal 🙂 takže som sa nasrala zablokovala ho aby mi nevolal a už o ňom nechcem vzivote počuť tak ako on mňa opustil keď som bola malá a nezaujímal sa či máme s mamou čo jesť sa ja teraz nezaujímam o neho , alkoholikovi sa pomôcť nedá pokiaľ on sám nechce aby mu bolo pomáhane

andreatytler
15. apr 2023

@teereezka1 Zial moznosti vela nie je. Toto skutocne musi chciet alkoholik sam. On si musi priznat ze to sam nezvlada a uznat ze s tym potrebuje pomoc. Zial toto si priznat je pre kazdeho alkoholika hotova smrt, lebo kazdy veri tomu ze ma alkohol pod kontrolou.
Mozno sa skus skontaktovat s nejakym vyliecenym alkoholikom alebo organizaciou ktora pomaha alkoholikom, psychologa a poziada o rady ich. Mozno mu dat kontakt na tuto organizaciu a psychologa a dufat ze ten clovek sa sam rozhodne ich kontaktovat.
Ty sa musis havne odosobnit od snahy tomu cloveku pomoct.

marianarem
15. apr 2023

@teereezka1 Moj svokor je alkoholik a ja som sa snazila mu pomoct, cele roky. Manzel samozrejme tiez. Ale je to presne o tom, ze rozhodnutie musi byt jeho, aj vola vydrzat.
Mozes ho ale mozno motivovat. Hybnou silou pre alkoholika moze byt, ak mu hrozi, ze strati nieco, na com mu velmi zalezi. Neviem, v akom vztahu k nemu si. Partnerovi mozes dat ultimatum, ze odides. Manzel sa tiez svojho casu prestal s otcom stykat a rozpravat a povedal mu, ze sa s nim bude bavit az na spolocbom sedeni upsychologa. Po niekolkych mesiacoch tam otec nakoniec siel. Len sme to zial nedotiahli do konca, mali sme dat ako podmienku liecenie. Psychologicka ho nalomila, bol potom aj u psychiatra, vyzeralo to nadejne, ale na liecenie uz nesiel Bolo este viac pokusov, no casom ho prestalo motivovat aj to, ze strati syna Jeho celozivotne presvedcenie bolo, ze prestane sam.

bloger
15. apr 2023

@teereezka1 Venovať sa mu aby nebol sám. Samota je pre alkoholika najhošia. Musí cítiť, že ho má niekto rád. To je podľa mňa cesta k uzdraveniu. Veľmi pomáha aj modliba.

laura07
15. apr 2023

@bloger 😁 si mi spravil deň hneď krajším. A modliť sa ma ten čo pije, či ten čo chce aby prestal piť? 🙈😁

0silvia0
15. apr 2023

@bloger tymto pristupom si uz nejakemu alkoholikovi uspesne pomohol?

banalu
15. apr 2023

To musi chciet hlavne ten clovek, ked sa raz rozhodne potom na odvykacku. Je len mizive % alkoholikov co to zvladli sami.
Otcova sestra sa nikdy z toho nedostala, bolo to take zle, ze s nou nasi prerusili vsetok kontakt s tym, ze ak sa raz bude chciet dat liecit, staci dvihnut telefon a otec jej pomoze. Nikdy nezavolala, ani jemu ani svojej dcere.
Na druhej strane poznam dvoch, ktory poziadali o pomoc a sli na odvykacku, a uz roky su cisty. No oni chceli ist.

0silvia0
15. apr 2023

@banalu a ako skoncila?

bloger
15. apr 2023

@laura07 Bohu žiaľ ty si mi ho nespravila krajším. Je mi ťa fakt ľúto.

banalu
15. apr 2023

@0silvia0 zomrela

0silvia0
15. apr 2023

@banalu na nasledky alkoholizmu?

laura07
15. apr 2023

@bloger 🙈

bloger
15. apr 2023

@0silvia0 Všimni ako to robí kňaz Kuffa. Taký človek sa bez lásky s toho nedostane. A hlavne ak nebude cítiť že je potrebný.

0silvia0
15. apr 2023

@bloger ano viem ze Kuffa posobi v tejto oblasti. Ale pytam sa, ci ty osobne si uz nejakemu alkoholikovi pomohol.

banalu
15. apr 2023

@0silvia0 oficialne na infarkt

viestta
15. apr 2023

@bloger kym alkoholik nepride na to, ze ma problem a kym ho on sam nebude chciet riesit nepomoze mu ani svatena voda ani motlitby celeho sveta. Kym sam nechce, nikto nic nezmoze. Ani Kuffa

bloger
15. apr 2023

@0silvia0 Tak máme v rodine alkoholika. Spadol úplne na dno. Staráme sa o neho lebo mal zlomenú nohu. Dva krát na tom istom mieste. Museli mu tam dať šroby. Býva u rodičov kým si nenájde prácu. Ale má motiváciu sa postaviť na nohy. Neostal na to sám. To je to o čom píšem.

ivangeline
15. apr 2023

Okrem padnutia na dno a nastavenia hranic alebo ignoru. Byyy som skusila zabrdnut do najtazsicu trapeni a mozno sa otvori..

bloger
15. apr 2023

@viestta To je tvoja vec, že neveríš v silu modlitby. Ja viem, že ten človek musí chcieť. Ale ako mu pomôže ked ho budem ignorovať? Presne tak nijako.

0silvia0
15. apr 2023

@bloger no a tento vas alkoholik v rodine uz prestal pit? Alebo popija a vy mu aj tak pomahate? Alebo tym, ze mu pomahate, dufate, ze prestane pit?

viestta
15. apr 2023

@bloger netvrdm, ze netreba pomoct. Ale kym sa sam nebude chciet zmenit, tak pomoc zvonka sa minie ucinkom. Nech by ta pomoc bola od kohokolvek. Je to rovnake pri vsetkych zavislostiach. Kym si zavisly neprizna, ze ma problem, kym sa sam nerozhodne, ze ho chce riesit, kazda pomoc je zbytocna. Poukazat na to, ze ma problem je fajn, ale kym si sam neprizna, ze to fakt problem je, tak je to hadzanie hrachu na stenu. Ked sa rozhodne svoj problem riesit potrebuje podporu okolia, skutocnu podporu. To, ze sa niekto pojde za Jana modlit Janovi nepomoze. Janovi pomoze ak mu venujes cas, jemu osobne, z oci do oci aby videl, ze mu na nom zalezi. A je uplne jedno, ci sa spolu budete modlit alebo spolu pojdete na turu do Malej Fatry, kde si aj ty das len kofolu v bufete, nielen on.

bloger
15. apr 2023

@0silvia0 Pomáhame mu lebo to potrebuje. Na to treba mať ale trošku srdce a súcit. Nie je to ľahká cesta. Ale tomu čo som napísal verím.

viestta
15. apr 2023

@bloger a uz ten alkoholik nepije? Uz si priznal, ze ma problem a uz sam chce nieco zmenit? Uz abstinuje a vy ho v tom podporujete?

maminkadeticiek
15. apr 2023

@laura07 Ma pravdu.Si uboha ze sa vobec vysmievas z takychto veci.Kvoli viere je ubohe sa komukolvek posmievat a kvoli veciam, ktorym nerozumies a figu o tom vies, duplom.Totalny nerespekt.

0silvia0
15. apr 2023

@bloger ale jasne, ze clena rodiny so zlomenou nohou nenechas napospas osudu. Pytam sa ine, ci uz prestal pit, ci komunikujete aj o jeho alkoholizme alebo pomahate len tak bezne ako kazdemu po operacii.

oli18
15. apr 2023

@0silvia0 prechodne asi ano, lebo s tou zlomeninou asi nedojde do krcmy.

0silvia0
15. apr 2023

@oli18 no ved toto sa ho pytam a nechce odpovedat. Ci mu nahodou aj pivecko nedonesu🙈

bloger
15. apr 2023

@viestta Bude sa ešte dobré tri mesiace liečiť. Našťastie bude dostávať 60 percent z platu. Predtým pracoval a zarábal okolo 1000 eur. Poplatí si dlhy a chce sa potom zamestnať. Pomáhame mu ako sa dá. Tak isto aj rodičia. Nevieš si predstaviť čím sme si prešli. Bol by zomrel na emboliu. Musel si pichať do brucha injekcie. Nechcem to tu všetko písať. Ide tu o autorku nie o mňa. Písal som hlavne jej.