Čo vám pomohlo na akné?

luck13
5. jan 2015

Ahojte,
ani v puberte, počas dospievania som nemala problémy s pleťou...ale teraz, posledný rok a pol..A stále sa to zhoršuje..Každý deň niekoľko nových hnisavých vyrážok. Už neviem čo robiť. Vyrážky sa tvoria hlavne na brade a v okolí úst.
Už polroka sa vyhýbam mliečnym výrobkom, bielej múke..a takmer úplne aj sladkostiam.
Vyskúšala som klasické dmkovské produkty i Biodermu...Zinkovú masť. Začala som užívať zinok, probiotiká.. A nepomáha..Pijem čaje (zelený, mätový..týždeň v mesiaci žihľavový na prečistenie).

Teraz užívam tretí deň Doxyhexal (antibiotikum od kožnej) a kúpila som si radu biokozmetiky Dado Sens Purderm (čítala som ako to mnohým pomohlo)..ale pleť sa mi zhoršuje..Vraj to pri prírodnej kozmetike býva na začiatku, ale fakt neviem, či to neprestanem požívať. Ako dlho také čistenie prebieha? Máte niekto skúsenosti?

Rozmýšľam aj nad IPL-mám na brade od vyrážok červené fľaky, ktoré mi ani po polroku nemiznú. Pomohlo vám niečo?

Veľmi by ste mi pomohli, ak by ste napísali nejaké svoje rady, čo vám pomohlo.

Viem, že okolo brady, je oblasť hormónov...a že to s nimi môže súvisieť.. Ale antikoncepciu určite nechcem (obávam sa, že potom to bude ešte horšie).. A máte skúsenosti s nejakými inými tabletkami? Čajmi?

Ďakujem veľmi...Viem, že o akné sa už veľa písalo...Tak sa vopred ospravedlňujem..

kaja0210
5. jan 2015

Fuu ked uz toto vsetko nepomohlo,urcite ist na krvne testy, na poriadne gyn. vysetrenie a vylucit sladke vody, slane a pit veeela cistej vody aj 3litre denne. Ja som mala tiez v 23 hnusnu bradu a dovtedy som nepoznala akne. U mna to bola unava a zla strava. Pomohla mi kozmetika herbal life. A hlavne poriadny pitny rezim 🙂 ak toto nepomoze a na testoch sa nic nenajde,tak najst prirodnu liecitelku ta ti nastavy presny rezim stravy,bylinkovych olejov...ale musi to byt fakt dobra liecitelka.

dreamer_
5. jan 2015

Ja som používala istú dobu Zineryt. Pomohlo mi to 🙂 ale neviem ako to je, či to nie je na recept.... Ja som tiež najskôr skúšala biodermu, všeliaké krémy, ale potom som mala Zineryt a postupne mi to začalo miznúť. 🙂

warholette
6. jan 2015

@luck13 mne pomohla navsteva lekarky. ta mi nasadila Retin-A na noc, ktory odstrani vrchnu cast buniek, a na rano antibioticky krem ktory zabije bakterie co ziju na pokozke. pouzivam to uz rok a pol, prve vysledky som videla asi po 2 mesiacoch pouzivania. zakladom je pouzivat oba, nestaci len antibiotika, pretoze tie sa pod pokozku nedostanu. pitie vody, jedenie zeleniny, ovocia, cokolady, stres - absolutne to nema na akne ziaden ucinok, kedze akne sa tvori HLAVNE bakterialnym zapalom.

kkl82
6. jan 2015

antibiotika pomozu, ak sa jedna o bakterialny zapal, no nie vzdy dokaze lekar presne urcit, ci sa jedna o skutocne akne. podla mna by bolo dobre zistit, ci nejde o nejaku alergiu ci autoimunitnu chorobu prejavujucou sa zapalom pokozky. na to ti pripravky nepomozu, treba najst spustac reakcie. maste a kremy ti mozu zmiernit prejavy, no z dlhodobeho hladiska nic nevyriesia. vitaminy tiez tazko odhadovat, co ti presne chyba, ak namas spraveny kompletny krvny rozbor. a tiez to moze byt hormonalnou nerovnovahou, no osobne nie som zastancom umelych hormonov (ako napr. aj antikoncepcie) v takychto pripadoch. takze pricin a sposobov liecby je mnozstvo, treba bojovat a skusit v prvom rade zistit pricinu.

tinapa
6. jan 2015

@luck13 Mne pred rokmi pomohla výborná kozmetička v Nemecku, robila mi hĺbkové čistenie pleti od akné, už teraz neviem presne čo všetko, ale ležala som tam zo začiatku aj tri hodiny.. Podľa mňa ti pomôže len kvalitná kozmetička a kozmetika- myslím že používala Maria Galland a mne domov dávala inú, už neviem akú, ale trochu lacnejšiu.. a tiež dobrú... tu doma som nebola pri žiadnej kozmetičke už dlho, lebo stále porovnávam s tou a tej sa asi niktorá nevyrovná.. 🙂

luck13
autor
6. jan 2015

ďakujem vám pekne 🙂
U dermatologičky som bola, dala mi tie antibiotiká, ichtyolovú masť..Keď som sa jej pýtala, či by mi nepomohla nájsť príčinu toho..Bola taká, že u akné sa to nevie a že to bude ešte dlho trvať. Spýtala som sa jej, či to nemôže byť tou hormonálnou nerovnováhou-a zasmiala sa, že tak sa mám dať sama do rovnováhy.

Fakt bola veľmi nepríjemná a pri tom, celkom mladá lekárka v dobrej nemocnici v BA..som si myslela, že ak sa tam preradím, pomôže mi.. No realita je taká, že som odtiaľ odchádzala zo slzami v očiach a moja gynekologička mi hormonálny profil neurobí, pokiaľ jej neprinesiem potvrdenie od kožnej. A ja fakt k tej kožnej tak skoro nechcem ísť.

Skúsim začať chodiť kozmetičke a viac piť vodu.. Hm :/

severankasr
6. jan 2015

u nás ma kožná jednoducho odmietla riešiť, vraj nie som ťažký prípad a mám si kúpiť Vichy a strčili mi v ambulancii len leták. S mastnou pleťou, rozšírenými pormi (pleť mám ako jahoda) bojujem už dvadsať rokov a nič doteraz nepomohlo, lekári ma odmietajú,ku kozmetičke chodím pravidelne, absolvovala som aj chemický piling pol roka, mikrodermaabraziu niekolko kúr,ale pleť mám stále porovitú a večne upchate pory, som tlakárka, takže nesolím a snažím sa stravovať zdravšie, stále je to rovnako mastné, lesklé a upchaté, teraz používam kozmetiku naturasiberica na mastnú pleť, v obchodoch som už vyskúšala hádam všetku dostupnú, nič nepomohlo.

mimi8814
6. jan 2015

@luck13 ajoj, mala som presne to iste... pomohla mi jedine antikoncepcia a po vysadeni tehotentstvo. teraz uz pat mesiacov je maly na svete a zatialsa plet drzi, obcas sa nejaka vyrazka vyhodi ale to je nic oproti tomu co bolo.... tieto vyrazky pri brade su hormonalne, takze zrejme inac ako upravenim hormonov sa to nezlepsi...

rebeka11
6. jan 2015

@luck13 Ahoj , ja som mala zlu plet uz od puberty a zlepsila sa mi len tehotenstvom a potom po tehu sa mi to za par mesiacov vratilo. Chodila som od puberty kozmeticke..musim povedat, zachvilu som mala to iste ako pred kozmetickou... Uplnou nahodou, dostala som vzorku La Roche Posay Efeclar Dou... nanasala som si krem iba na noc a kazdym dnom sa to lepsilo.. Teraz si ho nanasam iba niekedy mozno raz za MESIAC.. a som velmi spokojna Nechcem tu robit nijaku reklamu, ale jedina vec co mi pomohla... A krem nie je zvlast drahy.. okolo 11E

malinka158
6. jan 2015

@luck13 ahoj ja mam tiez ten isty problém ale narozdiel od teba ja sa nim trapim asi uz od 12 rokov. Teraz mam 22 a vyzeram stále jako v puberte, vyrážky sa mi robia nielen na tvari ale aj na rukách a chrbte ☹ ☹ ☹ Mam s toho uz nepekne jazvycky a pigmentove skvrny ☹ ☹ ☹ Uzivam HAK VREYA ktora je priamo na akne, prve 3 mesiace uzivania som mala naozaj pokoj sice sa vyrážky tvorily ale nie v takom mnozstve. Teraz uzivam 7 blister a vsetko je jako na zaciatku, plet mam mastnu no zaroven v okoli nosa a na cele ju mam taku suchu ze sa mi supe ☹ Tiez mam doma tie tabletky DOXYHEXAL ale zatial som ich nezacala užívat, dost sa bojim tych vedlajsich ucinkov. Ty ich uz jako dlho užíváš? vidíš aspoň trosku nejake zlepsenie?

17alexis
6. jan 2015

@luck13 ja trpím akné už neuveriteľných 15 rokov!!! Za tú dobu som mala troch rôznych kožných lekárov a keď som prišla k môjmu terajšiemu kožnému a pýtal sa ma, čo všetko som užívala, tak asi v polovici "sypania" názvov všetkého možného ma stopol a dal mi Roacutan. Samozrejme, predchádzal tomu odber krvi a pýtal sa ma, či nemám depresie a samovražedné sklony. Prvýkrát som to brala rok a pol, po čase sa mi vrátilo a teraz to beriem zas... je to jediné, čo mi kedy aspoň ako-tak zabralo a ničomu inému už ani neverím. Na ten ROA však nesmieš byť tehotná, počas liečby nesmieš otehotnieť a aspoň 6 mesiacov po dobratí tiež nesmieš otehotnieť a treba pravidelne chodiť na pečeňovky.

17alexis
6. jan 2015

@malinka158 Ja som kedysi tiež okrem iného brala aj Doxykexal a nič... :(

tanka0904
6. jan 2015

ahojte ja trpim dlhe roky na akne.... neskutocne mastna plet upchate pory.... proste cista katastrofa, najprv som samozrejme skusala pouzivat klasicke pripravky z drogerie na aknoznu plet.... vyhodenw peniaze a takmer absolutne ziadny efekt, neskor som presla na olejceky od salossu sice som pocitovala trosicku zmenu no boáa som stale strasne mastna a mala som zly pocit zo seba efekt minimalny a taktiez to stalo koíec penazi.... dalsi moj pokus bol zmenit stravu stravovat sa zdravo nejest biele pecivo atd atd...... efekt ziadny..... uz som bola zufala tak som zasla za koznou dala my nejake rady a par priíravkov a moja plet je o 90% lepsia popisem vam teraz moj kazdodenny ritual s pletou. rano vstanem dam si na vatovy tampon kokosovy olej a prejdem snim celou pletou zatial si umyjem zuby a necham to posobit potom klasika oplachnem vlaznou vodou na to nanesiem konopny hydratacny krem korektor na male vyrazky a ide sa ... pocas dna obcas pouzijem kozmeticku vreckovku aby som sa neleskla. vecer zasa pouzijem kokosvy olej a odlicim sa. odlicujem snim aj oci proste celu tvar potom si plet umyjem konopnou emulziou je to taky ako ked gel - to mi plet presusi, neskor popozeram vyrazky na tie male si nanesiem belakne krem od kozmeticky a na velke hnisave vyrazky zinerit od koznej necham zaschnut a celu tvar pretriem mastou z konope 🙂 konopnu kozmetiku odporucam akne nadherne mizne a to som si myslela ze som uz strateny pripad ;)

preshibana
6. jan 2015

Nedam dopustit na Zineryt.....myslim, ze ho musi predpisat lekar a hradis si plnu sumu....neprijemne ho citit, aleozaj zabera....ale zalezi asi aj od formy a rozsahu....vela stastia kazdopadne.

nely459
6. jan 2015

Vysadila som mliecne ..akne odislo

redlola
6. jan 2015

@luck13 u mna sa vsetko zlepsilo ked som prestala fajcit, obmedzila sladke jedla a hlavne pocas a po tehotenstvach, tiez mam odskusane zinkove masti, kremiky, mydielka, samponiky, etc.

malinka158
6. jan 2015

@17alexis naozaj? 😲 vobec ziadne lepsenie si nemala po doxyhexal?

44janica44
6. jan 2015

Mne kremy od koznej nepomahali. Osvedcila sa mi kozmetika himalaya. Konkretne antisepticky krem nie je purceny priamo na akne ale mne pomohol. NA velke bolave vyrazky som davala ich krem nacakne. Tiez neem maska je fajn. Pouzivam tuyo znacku vyse roka a som spokojna. Teraz na tvar pouzivam lahsie kremy kedcsa objavi vyrazka hoji sa daleko rychlejsie. Kazdy vyrobok stoji par eur. Oproti drahym kremom daleko lepsi ucinok. Aspon u mna

suldenka
6. jan 2015

Tak ja som trpela akne od 15 rokov a to mam teraz 35 takze si zratajte aka je to doba co tym trpim teda presne 20 rokov trapenia to bolo!!!!pochodila som vsetkych koznych co existuju pojedla vsetky lieky plus aj roacutan to svinstvo ktore mne vobec nepomohlo teda ked som ho uzivala ano ale potom sa to znova vratilo a ten isty kolotoc sa zacal znova.Minula som tolko penazi za kremy a masti a lieky a kozmetiku a kozmeticku ze to radsej uz ani neratam no bol to des a zufalstvo!!!!potom mi prisli na to ked som si dala vziat krv na potraviny ako cokolada,mliecne vyrobky,stiplave atd a teda mi zistily ze mi skodilo sladke teda cokolada od znacky milka vsetky druhy obsahuju prasok kakaovy ktore vytvara a upchava akne plus oriesky a vsetko orieskove jedine co smiem je margotka a kde je kokos to mi nerobi nic takze to zhrniem a skodi mi cokolada znacka milka plus vsetko kde su oriesky,samotne orechy,stiplave veci,toto som prestala jest a moja plet je ako znovuzrodena k tomu som tehotna takze je teraz zo mna nastenka🙂 🙂 🙂 kebymi to pred tolkymi rokmi zistily nemusela som tak hrozne vypadat a to stacilo nejest cokoladu,orechy,mandle,pistacie vsetko kde je ten prasok skodlivy a este granko to obycajne tiez nesmiem ani kakao a vysledok sa dostavil ze som sama nechapala tak skuste babule obmedzit cokoladu,mliecne vyrobky a oriesky a stiplave a mozno vam to pomoze drzim vam palceky🙂

17alexis
6. jan 2015

@malinka158 jediné, čo mi pomáha je Roacutane.. Ja som však "stratený prípad". :D

moniaak
6. jan 2015
malinka158
6. jan 2015

@17alexis ja sa uz tiez citim ako strateny pripad 😒 tiez som skusila kopec pripravkou od koznej, ked som zacala užívat HAK tak som sa tesila ked som videla zlepsenie, a teraz to mam zase jako na zaciatku ☹ o tom Roacutane som vela citala vraj fakt pomaha, ale tie vedlajsie ucinky no dakujem pekne. Asi mi neostava nic len sa s tym nejako zmierit

lennulik1
6. jan 2015

@luck13 ahoj,
mam 31 a akne mam asi od 16 rokov. chodila som koznej, kozmeticke... a vzdy to bola pomoc len na chvilu. nikdy sa to neriesilo nejak "zvnutra", vsetko len same kremiky, masticky, vodicky... potom mi kozna odporucila HAK, tak som to skusila. plet bola super, pokial som HAK brala. ale po vysadeni, ked sme sa zacali snazit o babo sa to vratilo cca do 8 mesiacov. nech som nejedla cokolvek, nikdy som nezbadala zmenu. bola som aj u infekcnej na hlbkovom rozbore krvi, aj u zubarky, gynekologa a krcneho, ci nemam zapal. a vsetko ok. chodila som aj do ustavu lekarskej kozmetiky v PN, tam som chodila na IPL (fotorejuvenizaciu), to mi super pomohlo, vybielilo flaky po akne, zlepsilo plet, bola aj na pocit taka jemnejsia a pory stiahnute. aj mikrodermabraziu som absolvovala asi 3x - celkom pomohlo. no ale ked som tam uz prestala chodit (zacala som pracovat v inom meste), tak potom sa to postupne vratilo. v tehotenstve bola plet omnoho lepsia 🙂 ale par mesiacov po porode a plet je zase nic moc... do Roacutane som nechcela ist, pride mi to svinstvo pre telo a teda chceme este jedno babo, ale aj tak do Roac. nepojdem. radsej budem brat do smrti HAK, pretoze moje najvacsie zelanie je, raz sa zobudit, umyt tvar, nakremovat a ist nenamalovana "do sveta". pretoze bez mejkapu ani postarku nevybavim, co sa tak hanbim.
aby som nezabudla - skusila som mnozstvo vselijakych kremov a neviem este coho, co "zarucene" pomahaju na akne - clean and claer, od oriflame (asi milion typov pripravkovna akne), volne dostupne znacky co sa daju kupit v drogerii, alebo aj lekarni (bioderma /mam pocit, ze ta jedina sa ako tak dala/, avena...) ale nenasla som nic take, co by som si povedala, ze waw.
prajem vela stastia, aby si zistila pricinu a vyliecila akne.

ivanam5389
6. jan 2015

Malasom tiez zle skusenosti s akne cca od 15r., lekarka mi nasadila antikoncepciu no po jej vysadeni mala somasi 21rokov sa mi akne postupne vratilo. Poskusala som velmi vela kremov roznych znaciek.
Poviem pravdu masti od koznej mi nezaberali vobec strasne ma mastili, a zineryt je velmi zly aj ked mnohe s nim mate dobre skusenosti co sa tyka kne, ale strasne vysusuje plet a dlhodobe pouzivanie pleti vic skodi.
Uplne najlepsia vec ktoru moze kazda zena trpiaca na akne je urcite pravidelne navstevovat kozmeticku, podla mna to bez toho nejde. No a samozrejme najst kozmetiku ktora jej sadne co je ale dost narocne na cas aj peniaze kedze vieme ze je na trhu toho strasne vela a vsetko treba pouzivat minimalne 2-4 tyzdne kym sa dostavia prve vysledky. Co sa tyka man skusala som bezne znacky ako Vichy, Bioderma, Clinic, Lancome, Esthee Lauder, Alcina, Comfort Zone.......kedze som kozmeticka mala som pristup k roznym znackam kozmetiky. Jedine co viem odporucit na 100% je zakaz pouzivania vyrobkov ktore obsahuju alkohol! Ziadne vysusovanie! Tym ze akne vysusujete podporujete nadmernu tvorbu mazu.
Posledneho pol roka som objavila neskutocnu kozmetiku, je to u mna top jednicka 🙂 zbavila ma aj skvrn a jazviciek ktore mali aj niekolko rokov. Je to kozmetika Institut Esthederm, pomerne nova na nasom trhu.
Odporucam vam vyskusat, je to Francuzska lekarska kozmetika, u nas sa da zakupit v kozmetickych salonoch a niektorych lekarnach. Myslim ze u mna je to jedina kozmetika s dokonalym ucinkom, urcite ju uz nevymenim. A este jedna paradna vec Esthee Lauder - idealist, pore minimizer 🙂

buba1993
6. jan 2015

Tiež sa dlhé roky trápim s akne. Zineryt pomohol na chvíľu ( neskutočne vysušuje pokožku ) , teraz nedám dopustiť len na kvalitnú pleťovú vodu...
https://31.media.tumblr.com/f9d7ef554f86f88dac8...
Ževraj tie, ktoré majú mastnú pleť a vyrážky môžu používať detské mydlo Bupi a tým si umývať tvár...

buba1993
6. jan 2015

Ešte odporúčam skúsiť Zinkovú masť a KOLOIDNE STRIEBRO...

17alexis
6. jan 2015

@malinka158 ja nemam absolutne ziadne vedlajsie ucinky. Na kazdeho to posobi inak. Prvykrat som mala suche pery, ale teraz je to ok.

malinka158
6. jan 2015

@17alexis ja sa skor obavam tych depresii 😒 citala som ze sa pocas uzivania ani nesmie zena depilovat tak to by som asi vyzerala ako opicka 😀 😀 😀

17alexis
6. jan 2015

@malinka158 preto ja necitam hluposti. V lete sa opalujem, co by sa vraj nemalo lebo medved, depilujem si mieato nad hornou perom voskom, obocie mi kozmeticka depiluje voskom a ani depky nemam napriek tomu, ze povahovo som melancholik a flegmatik, tak som uplne v pohode. Keby som videla, ze mi prepina alebo by som mala jeden z tych mnohyyyych vedlajsich ucinkov, tak by som to prestala brat. Kazdy organizmus reaguje inak. Kym moja spoluziacka na strednej pribrala z HAK 12 kg, ja som z tej istej schudla 3 kg. Roa je posledna moznost, nepredpisuje sa rad-radom, ale ked nic nepomaha, treba skusit aj to.

malinka158
6. jan 2015

@17alexis urcite este skusim tie tabletky doxyhexal ak ani to nepomoze poradim sa s koznou