Dokázali ste darovať krv aj pri slabých žilách?

interneta
27. jan 2023

Ahojte. Dnes som sla prvy raz darovat krv. Myslela som, ze to zlyha na parametroch, ale nakoniec sa nic nekonalo, lebo slabe zily. Priamo na transfuznej stanici mi vraveli, ze to je zvacsa genetika, ked som sa pytala, ci ma vobec zmysel to skusat nabuduce (sami mi to navrhli). Obe laktove jamky ma aj bolia, kamosku nie. Pri klasickom odbere mi vzdy pozeraju obe ruky a vahaju, ze z ktorej, no nikdy mi nebolo povedane, ze ich mam naprd. Jasne, tema darovania sa vtedy neriesi. Bol s tym problem aj pri porode. Len som pocula, ze zas mi praskla zila. Myslela som, ze vsak porod, specificka situacia. Kamoska mi vravela, ze obvodna jej na zily odporucila cecko a nasla som aj clanok s roznymi tipmi, co na to pomaha od stravy az po cvicenie. Pomohlo to niekomu realne? Jedna vec su na prd zily, ale mohlo odber ovplyvnit aj to, ze som bola nervozna (v strese)? Som, zial, streser, tazko sa mi s tym pracuje. Nervozna som bola uz i tak a ked som este pri odbere pocuvala o slabych a praskajucich zilach, tak mi to nepomohlo. Vdaka za skusenosti, ci sa vam to zlepsilo, ze ste darovat krv mohli a vdaka comu.

msnesquik
27. jan 2023

@interneta ahoj, skus ascorutin, moze sa to zlepsit, ale nejaky vyrazny posun si myslim, ze nenastane...niekto ich ma proste slabsie, ja mam take krehke cievky, ascorutin trosicku pomaha

interneta
autor
27. jan 2023

@msnesquik nieco s rutinom a pohankou bolo spomenute v tom clanku (ten nazov mi to pripomenul). Vy ste krv aj darovali?

marca12
27. jan 2023

@interneta Skusala som viackrat darovat krv a nikdy sa nepodarilo. Nevedeli mi napichnut zily. Obe ruky dopichane a netiekla krv aj ked som predtym vypila vela vody. Skus ascorutin a vitamin c. Mne ani to nepomaha,co ma mrzi,rada by som chodila darovat.

msnesquik
27. jan 2023

@interneta ja nie, ale dostavala som

interneta
autor
27. jan 2023

@marca12 och no, skoda :(

simona20201309
27. jan 2023

@interneta ascorutin? Na odber krvi? No neviem ci toto je dobra rada... ale nie som zdravotník, len sa mi to nevidí. Stačí piť viac vody, ale nestačí pred odberom, ale uz den predtým. Stres to určite ovplyvni. Ako sa hovorí ,,ani krvi by sa mi nedorezali". Takže toto to tiež určite ovplyvňuje. A na slabé žili určite cvičenie. Véd si všimni tých kulturistov. Žili im trčia zo vsadial.
Ešte to vyskúšaj. Pi veľa vody, nie len v ten deň. Nemáš sa čoho báť. Nepozeraj sa ako ti pichaju. Trosku pocvic s cinkami, nos ťažké nákupy... 😀
Nie som zdravotník, ale mam zlatú plaketu... takže nejaké tie desiatky odberov mam za sebou.

interneta
autor
27. jan 2023

@simona20201309 ja sa nebojim ihly, klasicke odbery zvladam, myslim, normalne. Ani na to nepozeram. Sama nechapem, ze som z toho bola takato. Ked ihlu vytiahla, tieklo to tak, ze sama zdravotnicka utrusila poznamku na styl, ze "no teraz to tecie". Mamina mi spominala, ze ked som bola mala a brali mi po prvy raz krv, tak som bola v takom soku, ze nesla ani kvapka. Radsej by prijali, keby som revala, aspon by to tieklo :D Prave tie cinky a plavanie boli tipy z clanku. Ak by to pomohlo, bolo by bolo super. Horsie je to uz s tym stresom..

interneta
autor
27. jan 2023

@simona20201309 muz mi tiez spominal tych kulturistov 😆

simona20201309
27. jan 2023

@interneta ja tiež nemám ukážkové žily. Bežne ma napichnu na 3-4 pokus... Chcela som ísť aj na plazmu, ale na to vraj žily nemám- tam potrebuješ naozaj pevné žily. Pre mňa je to nepochopiteľné, ako môže mať z toho niekto strach. Tak ako niekto nechápe, že ja sa bojím lietať. 😀
Raz to dáš!

marca12
28. jan 2023

@simona20201309 mne to poradila sestricka na transfuznej stanici

mogaa
28. jan 2023

@interneta ascorutin je na cievy, nie žily.....skôr na malé cvievky aby nepraskali, teda na pružnosť.....ale žily nerozšíriš🙂pre odbere keď ideš darovať krv je jednoducho tá ihla širšia ako pri bežnom odbere krvi a to neovplyvníš.....ja mám rovnaký problém...v mladosti som krv darovala viac krát, teraz to jednoducho nejde.....a cvičiť cvičím a aj silovo ale mám tenučké žily🙂, takže darovanie krvi nehrozí....cvičením ovplyvníš skôr pružnosť aby žila nepraskla ale neviem akým spôsobom by mala ovplyvniť "hrúbku žily"