Trpnutie končatín a pier.

bosorka2828
23. feb 2020

Ahojte, od decembra mi trpnu ruky, nohy, citim mravencenie po celom tele, najviac na vrchu hlavy, obcas aj strpnute pery. Bola som 2x u neurologa, na mri ma neposlal, ze podla neho zbytocne. Urobil mi na druhom vysetreni EMG, vysla pozitivne tetania. Dal mi magneziove soli, ze by sa to malo zmiernit. Mne to ale neprechadza, naopak mam pocit, ze sa to zhorsuje. Kym predtym mi trpli nohy len po clenky, teraz citim ze jedna je strpnuta az po koleno. Taky pocit akoby som mala skrtidlo a noha bola neprekrvena, drevena. Tie co mate tetaniu, ako vam to trpne, pokial? A ako dlho? Mne sa zda, ze tak 2 tyzdne, potom akoby je tyzden lepsie, citim to minimalne a potom to pride znovu. Neviem ci je to pri tetanii normalne, alebo ist znova za neurologom a dozadovat sa MRI aby sa vylucili zmeny na mozgu, nador, ci skleroza multiplex..

mousegirl
23. feb 2020

@bosorka2828 MRT ti nepomôže. Nádor ani sklerózu multiplex podľa symptómov nemáš.
Skôr by som išla na vyšetrenie štítnej žľazy, najmä príštitnych teliesok, urobia ti hormonálny profil, najmä vylúčenie hypoparathyreozy ako príčiny tetanie.
A neviem či neberies nejake lieky pravidelne, niektoré môžu tetaniu vyvolávať.
Inak proti Tetanu si ockovana?

bosorka2828
autor
23. feb 2020

@mousegirl dakujem ti za odpoved, k endokrinologicke som objednana na koniec marca, tak to s nou urcite preberiem. Skor sa objednat zial nedalo. Tetanovku mi pichali asi 5 rokov dozadu, ked mi isli zosivat ruku na pohotovosti.

rebellefleur
23. feb 2020

@mousegirl - tvrdiť s istotu ze nemá sm je blud, pokiaľ nemá za sebou minimálne mri. Trpnutie končatín a celkovo tela je veľmi častým prejavom ataku pri sm..

bosorka2828
autor
23. feb 2020

@mousegirl a lieky neberiem ziadne, teda okrem spomenutych magneziovych soli a este lieky proti alergii /som alergicka na pel a prave maju sezonu moje dreviny, lieska a jasen/

bosorka2828
autor
23. feb 2020

@rebellefleur prave preto som chcela aby ma neurolog poslal na mri, aby som mala istotu, ze SM to nie je.. on vsak povedal, ze SM vyzera inak, ze mam vysoko pozitivnu tetaniu a okrem EMG vysetrenia ma nikam neposlal.

rebellefleur
23. feb 2020

@bosorka2828 - tak pokiaľ máš už stanovenú dg tetania, tak snáď by sa Dr nemýlil.

bosorka2828
autor
23. feb 2020

@rebellefleur nepoznam nikoho s tetaniou, tak preto sa skusam opytat tu tych, co ju maju, ze ake trpnutie maju. Ci len konceky prstov, alebo po clenok, koleno, ci cela noha, pripadne ruky... lebo ja okrem trpnutia ziadne ine priznaky tetanie nemam.

eruska17
23. feb 2020

@bosorka2828 ahoj. Ja tetaniu mam, mne trpli ruky alebo končeky prstov. Ale posledný týždeň mi trpnu celé ruky okolie líc a nosa. Mávam machule pred očami a akoby som mala na hlave balvan a niečo akoby som mala za okom. Ani ja už neviem ci to je spôsobené tetaniu alebo to bude niečo iné.
Na MR som bola pred pol rokom a všetko bolo ok. Ale teraz sa začínam trocha obávať ci sa tam za pol roka nemohlo niečo zmeniť.

erikavesela
23. feb 2020

@bosorka2828 ja som mala nieco podobne, trpli mi lica, nos, celo, ruky, konceky prstov, obycajne dotyky na stehnach som citila ako velku bolest, dokonca ma bolelo obtieranie nohavic o nohy...absolvovala som dlhodobe masaze a nahrievanie bahnom v oblasti chrbtice, rehabilitacie, cvicenia...a pomohlo...bola som po tehotenstve a porode a podla lekarov som mala pozasekavane nervy v oblasti chrbtice, uz je tomu 11 r....drzim ti palce

aristokratka
23. feb 2020

Pridaj sa k nám do skupiny na fb tetania

element05
8. júl 2021

@bosorka2828 ahoj, mozem sa spytat ako si dopadla? Mam tetaniu a teraz presne to iste co si mala aj ty. To trpnutie koncatin je hrozne...aj pery....

enika1234
18. aug 2023

@erikavesela môžem sa opýtať ako sa riešia pozasekavane nervy?

lucinda010
17. okt 2023

@bosorka2828 ja mám tetaniu ťažkého stupňa a ako píšeš trpnutie mávam niekedy ruky niekedy nohy niekedy mam pocit ze celé telo🙄