Genetická konzultácia

pituska89
14. okt 2013

Ahojte som v 20 tt, bola som na sone a doktorovi sa nieco nezdalo na hlavicke mojho babatka, ale triple testy boli negativne, prosim vas o kazdu radu ci skusenost. Co obnasa vysetrenie na genetickej konzultacii???? Dakujem

kazunomiya
14. okt 2013

Ahoj, no mne sa to stalo minuly tyzden tiez a dobre ma to vydesilo, ale uz som v pohode - moj lekar ma upokojil, ze nejde o nic vazne (a mozno nejde dokonca vobec o nic!).
Co ti ten lekar odporucal? Je to tvoj osetrujuci lekar, alebo iny? Ja som sa kvoli nejakym drobnym nalezom isla poradit so svojim lekarom a jeho nazor bol ze nejde o nic take, co by si vyzadovalo nejak extra riesit, staci to sledovat. Jeden z tych nalezov bol na hlavicke a vraj nemusi vobec nic znamenat, vyskytuje sa bezne aj u zdravych deti. Je dolezite, aby si si nechala vysvetlit, nakolko je ten nalez zo sona zavazny.
Tiez som mala vsetky krvne testy OK.
Odporucali ti amniocentezu? (Odber plodovej vody,zisti sa z nej genetika dietata, teda take tie zavazne chromozomalne vady). Pokial ide o amniocentezu, treba vediet, ze je tam 1 percento, cize 1 zo 100 pravdepodobnost (riziko) potratu - pokial nie je ten nalez zo sona zavazny, tak by som to neriskovala.

miku1
14. okt 2013

@pituska89 Ja som na genetike bola, a úprimne, bola to akurát tak strata času. Dali mi vypísať dotazník, o rodičoch, súrodencoch - či už mojich alebo manželových. Potom si ma lekárka zavolala dnu, viac menej ten dotazník so mnou ešte raz prečítala a to bolo celé....V tom čase som akurát ležala v nemocnici, na toto skvelé vyšetrenie ma sanitkou prevážali do inej nemocnice, strávila som na chodbe 1 hodinu, u lekárky 5 minút. Keď som prišla späť, rovno som v nemocnici lekárovi povedala, že to mohli radšej tú lekárku vytočiť a dať mi ju k telefónu, a ušetrili by mi čas, nervy a hlavne by som neblokovala sanitku. Hlavu hore, skús ísť ešte k nejakému inému lekárovi na 3D, nech sa na to pozrú aj iné oči a uvidíš. Prípadne choď na amniocentézu. Ja som pri prvom tehotenstve ju tiež absolvovala. Ak teda chceš mať fakt istotu. Ale myslím, že iný ultrazvuk by pre istotu aj stačil. Určite bude všetko OK. Musíš tomu veriť 🙂 Držím palce.

pituska89
autor
14. okt 2013

Dievcata dakujem velmi velmi pekne za podporu, kazunomiya- doktor, ktory ma vysetroval je len doktor na sone, takze nie moj zensky. Povedal tiez, ze je to mala pravdepodobnost, ze tam nieco bude- ale o prve babo sme prisli tak som hrozne vystrasena.... zajtra mam ist ku svojmu zenskemu uvidim co povie na to on. kazunomiya- tebe lekar povedal aj co by to mohlo byt? lebo oni radi povedia, ze to nemusi byt nic a to druhe radsej nepovedia, aby nevystrrasili zenu. Nechcem robit z komara somara ale je to strach isto vies sama aky...... dakujem za odpoved velmi si to vazim

kazunomiya
14. okt 2013

@pituska89 ano, vsetko mi vysvetlil a to iste mi povedal moj gynekolog. Ja by som ti odporucala ist sa poradit s tvojim osetrujucim, nech ti povie co si mysli.
Ver mi, ze to nezlahcuju. Praveze moja skusenost je ze oni su na tych sonach velmi opatrni a radsej odporucia genetiku/amniocentezu, kontrolne vysetrenie... aj vtedy, ked s velkou pravdepodobnostou vobec o nic nejde a este ti to aj otvorene povedia. Proste to je o statistike a ked vidi nejake znaky, tak ti ich musi napisat do spravy aj s odporucanim, hoci nic nemusia znamenat.

Moj postreh z toho bol - ked ide o dieta, dokaze nas vystrasit cokolvek, co nie je pod nasou kontrolou. Ale take veci sa budu diat cely zivot, takze lepsie je sa naucit s nimi vyrovnavat. A este porozmyslaj, co by sa pre teba zmenilo, keby nahodou vysledok bol, ze dieta je postihnute.

pituska89
autor
14. okt 2013

Dakujem, zajtra hned idem ku svojmu gynekologovi....

kazunomiya
15. okt 2013

@pituska89 daj vediet, co on na to. Verim, ze ta upokoji. 🙂

pituska89
autor
16. okt 2013

kazunomiya- ahoj tak bola som u svojho zenskeho a aj na genetike. Zensky mi povedal ze by to nemalo byt nic vazne ale poslal ma na genetiku, tam mi dnes povedali, ze mi odporucaju odber plodovej vody- som odmietla, tak som isla na 4 D sono, kde je uzasny doktor a ukludnil ma, ze to su take cysty, s ktorými sa bezne stretnáva, ale isto vraj nie je potrebny odber plod. vody. vraj do mesiaca by mali zmiznut same... uvidime nechame sa prekvapit ale snazim sa verit lebo myslim pozitivne 🙂 a to je podstatne pre moju dcerku a mna a moju rodinu 🙂))))

kazunomiya
16. okt 2013

@pituska89 cysticky v cievnom pletenci na hlave? Tak tym sa vobec ani trochu netrap. To mame aj my a je to normalny nalez. Moj doktor povedal, ze sa s tym deti aj rodia. On to na ultrazvuku videl a ani mi to nehovoril, na tom morfologickom ultrazvuku to tiez videl a povedal, ze to nie je nic vazne. Zmizne to casom ako sa hlavicka vyvija - ide o to, ze sa tam hromadi krv lebo nestiha dost rychlo odtekat, ale to sa samo napravi casom. Jedine, preco to beru ako riziko je, ze sa to statisticky castejsie vyskytuje u deti s Downovym syndromom a pod. Lenze z jednej takejto veci fakt nemozno este uvazovat nad tym, ze by dietatko bolo postihnute.
My sme mali este 2 dalsie drobne nalezy a kvoli tomu ze boli 3 tak ma ten doktor z morfologie tiez strasil amniocentezou ale povedal, ze podla neho je moje dieta uplne zdrave.
Bud pokojna 🙂
Paradoxne som rada, ze som nasla niekoho dalsieho, koho takto zbytocne vyplasili. Budme rady, ze to bolo len kvoli niecomu takto nezavaznemu.

kazunomiya
16. okt 2013

@pituska89 posielam ti srdiecko 🙂

martinella1
16. okt 2013

@pituska89
@kazunomiya
Chcem Vás trošku utešiť a pridať svoj príbeh. Ja som tiež bola na morfologickom, kde mi taktiež u malej objavili 2 cystičky na mozgu, veľmi som sa zľakla, ako inak, hlavou mi preletelo snáď milión otázok ......nenavrhli mi ani amnio, ani genetiku, keďže doktor na sone povedal, že o nič vážne nejde, len to treba sledovať, že by to malo do mesiaca vymiznúť. Vyzeralo by to zlé, ak by tam bolo viacero markerov, ktoré by vykazovali niečo iné, nie bežné a odlišné. Ale keďže aj prvotrimestrálny screening, tripple testy dopadli super, tak nebol dôvod sa obávať,...ale ja som sa aj tak stále bála....a potom mi mm povedal, že aj tak už nenarobíme, tak na čo sa nad tým trápiť....a mal pravdu, vzali sme to tak, že to proste bude ako má byť.....na ďalšej poradni mi už môj gyndoš povedal, že to nič nie je a že to má takmer každé druhé dieťa....a vymizne to.....a nakoniec na ultrazvuku povedal, že je už všetko ok....rodiť mám teraz v piatok, ale verím, že všetko dopadne super a malinká bude zdravučká....naozaj sa neobávajte, ak vám niečo objavia, lekári sú opatrní a ich povinnosťou je vás na to upozorniť.....preto hlavu hore a užívajte si brušká

kazunomiya
16. okt 2013

@martinella1 dakujem a doplnam, to nie su cysty na mozgu, len na cievnom pletenci, mozog to nijak nezasahuje. Specialne mi to ten lekar na morfologii vysvetloval. O to viac som sa divila ked mi do zaveru napisal ze odporuca zvazit amniocentezu. Ale je to uz jedno, ja som sa so svojim gynekologom poradila a dohodli sme sa na postupe - sledovat a ked bude treba tak mi vybavi kontrolne vysetrenia.

pituska89
autor
17. okt 2013

velmi pekne vam dakujem, viete co clovek preziva, ked vam doktor povie ze tam nieje nieco v poriadku, hned si kazda z nas predstavi neriesitelny problem. tak to bolo aj u mna a tato diskusia ma velmi povzbuzdila, idem sa vydavat- uz som myslela, ze to zrusim som bola uplne s nervami na konci. Este raz dakujeeeeeeeeeeem velmi velmi velmi pekne

kazunomiya- si velmi mila zena, rada by som ta spoznala aj trochu lepsie ak si na FB a nebude ti to vadit mohli by sme sa pridat a popisat blizsie, dokonca medzi nasimi detickami bude asi len mesiac rozdiel 🙂))

Moje meno na FB je : Adriana Fobelova

kazunomiya
30. okt 2013

@pituska89 akurat som ti tu prisla napisat, ze podla dnesnej kontroly uz cysticky z cievneho pletenca na hlavicke zmizli, aj ked pre istotu mi este lekar zariadi v nemocnici kontrolne vysetrenie, aj kvoli tym dalsim dvom veciam co na tej morfologii vtedy videl. Inak sa babu dari zjavne vyborne, dufam, ze aj tvojmu.
A idem si ta kliknut na tom FB 🙂

miselka007
5. dec 2013

Ahojte zienky, ja som vcera bola na morfo utz a lekat ma tiez poslal na genetiku ale z takeho dovodu ze ked pozeral babatku organy a prisiel na oblicky tak ze ma zvacsene nejake kalisky v ktorych su oblicky.Mam z toho aj foto zo sona a s tym mam ist.Vravel mi ze sa nemam obavat, nemalo by to byt nic zle lebo u chlapcov je to skoro bezne ale ze ma radsej posle.No a ja sa samozrejme obavam pretoze zatial som mala vsetky testy negativne aj ked babatko cele pomeral tak nic nenaznacovalo tomu ze by malo mat Dawnov syndrom.Tak neviem teraz ci sa mam strachovat alebo nie a samozrejme by som nerada isla na odber plodovej vody lebo z toho mam tiez strach.... stretla ste sa niektora s tymto?Dakujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre