Strava v tehotenstve

siiri
21. feb 2013

Ahojte, baby,
rada by som vás poprosila o radu ohľadom stravovania v tehotenstve.
Ide o to, že pred tehu bola moja životospráva veľmi biedna, z veľa vecí mi totiž býva ťažko, tak sa im vyhýbam, veľa vecí mi jednoducho nechutí, alebo ďalší prípad - niečo mám rada, jem to dokola a potom sa toho presýtim, že to nemôžem ani vidieť.+ som odmalička strašne na sladkosti, musím mať denne min.2 sladkosti. Koľkokrát môj jedálniček vyzeral nasledovne: piškóty na raňajky, potom nejaký chlieb s paštétou (samozrejme len s 2 druhmi, lebo iné nezjem), sladkosť, polievka zo sáčku alebo nejaká iná suchotina na večeru, sladkosť... Jednoducho na suchej a polotovarovej strave som vedela vydržať dlho (a chutilo mi to). Samozrejme si moje telo pýtalo aj varené veci, no keďže trištvrtinu vecí, čo jedávajú normálni ľudia nemôžem ani cítiť, tak som jedla v podstate jedlá stále z tých istých ingrediencií len na iný spôsob. (Možno vám to príde čisto ako fajnovosť, ale mám skrátka divný žalúdok, behala som po rôznych vyšetreniach, ktoré nič neukázali).
A potom som otehotnela, prvý trimester nerátam, lebo som mala chute úplne mimo, teraz som v druhom trimestri a neviem, čo jesť. Teda, bojím sa, že tak ako sa stravujem, nie je veľmi dobré pre bábo. Snažím sa jesť zeleninu, surovú, ale len pár druhov (mrkva, uhorka, kapusta, šalát, varená brokolica, karfiol, kaleráb, cuketa, kukurica, ostatné nezjem). Ovocie zbožňujem, no teraz v zime je to otrasné, nikde nič nie je, tak sa dokolečka napchávam jablkami, citrónovou šťavou, kiwi a mandarínkami (z plechovky, hanba mi). Snažím sa jesť aj varené a výživné veci, mäso však jem len kuracie a mám ho v lepšom prípade raz za týždeň, aj to len keď si spomeniem, že aj mäso treba jesť. Ryby som začala viac jesť teraz v tehotenstve, a to raz za mesiac, tiež keď si spomeniem - a to stále len filé z tresky na masle. Keď mi chutí "bravčové" mäso, tak vždy len tie najsprostejšie veci s najmenším podielom mäsa - jemná saláma, obyčajné párky a také podobné múkové záležitosti. 😔 Mliečne veci mám veľmi rada, no tiež ich jem asi len raz do týždňa.
Nemôže takáto "jednostranná" strava uškodiť bábätku? Predsa len, iní jednostranci ako sú vegetariáni si mäso kompenzujú vhodnými spôsobmi, takže majú dostatok potrebných živín a vitamínov z iných jedál, ja mám pocit, že nemám. :( (A pred tehu sa mi to prejavovalo v kvalite vlasov, nechtov, zubov. :-/)
Ak to mám zhrnúť, tak môj jedálniček pozostáva z:
kuracie mäso na všetky spôsoby - zemiaky na všetky spôsoby - zelenina (spomínaných pár druhov, hlavne cibuľu neznášam, ani vo varených jedlách, čím veľa jedál odmietam) - ovocie (takmer všetky druhy) - sladkosti (hlavne keksíkovité, koláče) - cereálie (snažím sa teraz sladkosti nahrádzať aspoň o trošičku zdravšími čokoládovými cereáliami), ovsené vločky - syry, mlieko, tvaroh, jogurty, smotany...
Myslíte, že to stačí? Čo zo spomínaných jedál nie je dobré neustále konzumovať v tehotenstve? (Okrem sladkostí, tých sa nedokážem zbaviť. 🙄 ) Konzumáciu ktorých jedál by som mala posilniť, pridať? Prípadne, nepoznáte nejaké chutné a zdravé recepty? (A hlavne rýchle a ľahké, lebo ja vždy zvyknem variť až, keď som už hladná). Rada vyskúšam aj nejaké nové suroviny.
Ďakujem! 🙂

sissy27
21. feb 2013

@siiri čo ti na toto povedať? ak nie si ochotná kvôli dieťaťu zmeniť stravovacie návyky, tak čo si vlastne ochotná mu poskytnúť? 😕 a keď začne jesť tuhú stravu, tak mu dáš sáčkovú polievku a salámu? ja tiež teda nie som fanatik do zdravej výživy, dám si aj klobásku aj sladkosti, ale to je taký problém hodiť do hrnca kus kuraťa a zeleninu a spraviť normálny vývar (polievku)? a to ani nehovorím o tom, že je to lacnejšie ako sáčková polievka... cestoviny, strukoviny - nič? investuj do nejakej dobrej kuchárskej knihy, najlepšie aj s obrázkami, lebo sa hovorí, že človek je v prvom rade očami - aj keď u teba to asi tak nebude, lebo neviem, čo na instantnej polievke alebo paštéte z konzervy vyzerá lákavo 😝 (nie že by som to nikdy nejedla, ale skôr ako poslednú možnosť a nie ako seriózne jedlo)

siiri
autor
21. feb 2013

@sissy27 kde je napisane, ze NECHCEM zmenit stravovacie navyky??? Ved prave preto som ziadala o radu, lebo ich zmenit chcem!!! Nikde som nepisala, ze teraz v tehotenstve jem sackove polievky a pastety? Stravovala som sa tak pred tehotenstvom, uviedla som to ako priklad.
Co sa tyka vyvaru a polievok, nerobi mi to problem, lenze ked spravim doma polievku, muz nema rad polievky a potom sa tym napchavam ja 3 dni a potom mi to vobec nechuti. (V malom neviem varit.)
Kucharskych knih mam kopec, aj z nich varim, ale zase len upravene recepty so surovinami, ktore mam rada, takze aj ked najdem novy recept, vzdy su tam tie iste suroviny.
A povedz mi, ako mam jest nieco, co mi nechuti - to sa mama tym napchat nasilu a potom to vyvracat??? Skusam stale zacat jest aj ine veci, ale ked mi to nechuti, tak to do seba nedostanem, aj ked sa snazim.
Zo strukovin mi je strasne zle, tie vobec nejem, cestoviny ano, ale len so syrovou omackou alebo nasladko, inak nie.

Najlepsie je vzdy cloveku nadat, priala by som ti mat na chvilu tento blby zaludok, ktory stale strajkuje (a lekari ti povedia, ze je uplne zdravy), tazoby po jedlach, nechute k jedlu (ktore som si nevymyslela rozmarom). Mozno by si inak pisala.
Zase cely modrykonik - clovek si pyta radu a len ho potopia. Tak dakujem... ☹

sissy27
21. feb 2013

@siiri za to, aký máš žalúdok, si môžeš sama - sa čudujem, že z normálneho jedla ti je zle a ťažko, ale zo sáčkovej polievky a podobných "delikates" nie... pritom je to ten najväčší humus a odpad, rýchlosoli, umeliny, to ti nevadí a ani zle ti nie je, dokonca ani zo syrovej omáčky... problém bude niekde inde ako v tvojom "citlivom" žalúdku...
sú jedlá, ktoré ani ja nezjem (vyprážaný syr,lečo, pľúcka na smotane a mnoho mnoho ďalších), ale mi nehovor, že napr. z chudého hovädzieho na prírodno s tarhoňou alebo ryžou ti je ťažko...
veľa záleží aj od kvality surovín, aké koreniny používaš, ako jedlo pripravuješ, lebo keď si x rokov fičala na sáčkových polievkach, tak prepáč, ale dovolím si zapochybovať o tvojom kuchárskom umení... a úprimne, ani sa nečudujem, že ti nechutí obyčajné jemne dochutené jedlo, keď ti chutia presolené paštéty, salámy a podobne...
a mimochodom,ryba - to nie je len filé z tresky, dnes máš dostupných toľko druhov rýb, stačí si vybrať...
test na helicobactera ti robili? pochválila si sa na gastre svojimi stravovacími návykmi? čo na to povedali?
napíš, z akých surovín si ochotná sa stravovať a isto sa nájdu baby, ktoré ti poradia dobré recepty aj pár užitočných trikov...

siiri
autor
21. feb 2013

@sissy27 Aj zo syrovej omacky mi je tazko, a kolkokrat aj z tych hluposti. (Najem sa a potom to citim v zaludku pol dna). Pises stale ako keby som v kuse jedla len sackove polievky a ine blbosti (nepisala som, ze tomu tak je), ja jem aj normalne jedla, len stale z rovnakych surovin.(Z tych co som spominala.) Ked sme pri tom, sackovu polievku som jedavala tak raz za dva mesiace, tak isto aj ine polotovary. Vasinou som bola na suchej strave (t.j. pecivo) alebo na zemiakoch. (A zo salam som vzdy jedla len kuraciu sunku, jemnu salamu som zacala jest len nedavno a aj to ju mam raz za mesiac, ak vobec, podobne je to aj s parkami). A ano, varim malokedy, lebo muz sa naje v praci a druhe varene jedlo mu nechuti, pre seba sa mi neoplati varit. Cez vikend varim, no muz tiez nemusi vela jedal, takze je to zase o tom istom. (Variacie z tych istych surovin.) Alebo povie, ze nech uvarim to, co mame radi obaja, ze sa neoplati varit extra pre jedneho a extra pre druheho.
Ako som pisala, hovadzie a bravcove maso nejem, nechuti mi a ryzu tiez nemusim, takze ano, tu spominanu kombinaciu by som nezjedla.
Ano, mozno u vas v BA predavaju milion druhov ryb, tu v zapadakove nic nie je, jedavam aj kapra, pstruha, zubaca, ked su k dispozicii, mam ich rada.
Robili mi vsetky dostupne testy (vratane toho na helicobactera), aj mi pchali sondu do zaludka a nic nenasli. O stravovani samozrejme vedeli, no co mi mali na to povedat? Mali ma napchavat vecami, ktore nemusim, aby mi z nich nasledne bolo zle?
Sama nie som spokojna so svojim stravovanim a viem, ze je zle, takze mi velmi nepomoze, ked ma zdzubavaju este aj cudzi ludia. ☹

domeli
21. feb 2013

@siiri len som rýchlo preletela príspevok, ale nevidím Tvoj jedálniček ako pohromu 🙂 Hlavu hore. Jedz, čo Ti chutí, nemusí to byť super zdravé bio a neviem aké, ale bude fajn, ak to bude výživné, bohaté na vitamíny a nie na "zlé" éčka, nie veci nepasterizované. Malé prehrešky (káva, sladkosť a čo ja viem čo ešte v prijateľnej miere) nikomu neublížia - ani Tebe, ani bábu. A ako motiváciu k vareniu ako takému na mnohé recepty (zdravé i menej zdravšie) odporúčam tému tu na MK - Čo dnes varíte - dajte inšpiráciu. Uvidíš, že sa Ti zachce variť aj samej pre seba 🙂 Toť môj názor.

bamb27
21. feb 2013

@siiri a neskusis uzivat nejake probiotika? ...evidentne ak mas problemy s travenim, uzky jedalnicek lebo nechuti ti, nerobi dobre,, moze byt aj problem s crevnou florou ,,ja by som to najprv nejak poriesila zvnutra, a potom skusala nove chute, nove postupy varenia a podobne,,, a inak zas ta strava nie je az taka katastrofa, nic moc, ale tak pri troche dobrej vole to zmenis,,, skus si v ramci volneho casu citat o stravovani ako takom, o tom co ktore potraviny obsahuju a na co maju vplyv a aj o tom co sa do potravin pridava a to aky ma vplyv,,, niekedy to je len v hlave,,, akysi blok a treba odblokovat proste, pomaly, postupne nenasilne,,,, na druhej strane budes pripravena ked zacnes davat prikrmy svojmu dietatku,,, a budes mu chciet dat len to dobre

petra8786
21. feb 2013

ja som veganka a v tehotenstve moj jedalnicek vypadal takto...Ranajky-chlieb maslo rastlinne,rajciny,paprika,desiata -pomaranc obed -ryza so zeleninou,olovrant varena brokolica alebo kel,vecera ovči syr alebo jogurt,a rozne oleje,lanovy,makovy,mandlovy atd....ked som bola tehotna jedla som trosku aj mliecnych vyrobkov,aj ked obycajne ich nejem..ale zasadne ovcie...v podstate cele tehotenstvo som bola hlavne na zelenine a ovoci,keby to mam zhrnut a narodil sa mi takmer 4kilovy syn 🙂takze pohoda a maso som ziadne nejedla....moje nacastejsie jedlo bola brokolica 🙂

sissy27
21. feb 2013

@siiri tak ale čo ti poradiť? to nelúbiš, hento nelúbiš, z toho ti je zle, to ti nechutí...jak s malým deckom... a všetci sme zlí, lebo ty nevieš, čo máš jesť... ak si chcela čítať len slová útechy, že je to ok a prospieva to teba aj drobcovi, tak si mala rovno napísať, isto by sa našla dobrá duša, čo by ti vyhovela..
a okrem toho, že máš milion výhovoriek prečo sa nedá stravovať normálne, tak dosť si odporuješ, v prvom príspevku píšeš, citujem "nejaký chlieb s paštétou (samozrejme len s 2 druhmi, lebo iné nezjem), sladkosť, polievka zo sáčku alebo nejaká iná suchotina na večeru, sladkosť... Jednoducho na suchej a polotovarovej strave som vedela vydržať dlho (a chutilo mi to). " a potom zrazu len raz za dva mesiace si také jedávala... " Ryby som začala viac jesť teraz v tehotenstve, a to raz za mesiac -stále len filé z tresky" a v ďalšom príspevku už zrazu aj kapor, zubáč, pstruh...tak kde je pravda?
nie, v BA nepredávajú milion druhov rýb, ale v hociktorej Bille alebo Tescu výber je, mi nehovor, že nevytiahneš päty do okresného mesta ako je rok dlhý a nemáš doma mrazák...
kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody...
a ešte jedna rada od p. Murphyho - čokoľvek sa dá zjesť, ak je to pomleté dostatočne najemno...

siiri
autor
21. feb 2013

@sissy27 tak prepac, ale tehotna som zatial len 3 mesiace, takze zatial som mala len kapra na Vianoce a file minuly mesiac a tento, lebo mi to nenapadne dat si rybu kazdy tyzden.
Nechcela som slova utechy, chcela som radu, ale ty si zase extrem na opacnu stranu, ani nie rady, ale pindanie - to vie robit kazdy najlepsie, lebo to je najlahsie.
Vsetko som pisala len PRIKLADY, nebudem pisat svoj kazdodenny jedalnicek pred tehu a teraz v tehu (ktory sa uz dost lisi od prikladu, ktory som dala), lebo by som zapisala celu stranu, samozrejme, ze nejem kazdy den sackove veci a teraz uz vobec nie. Sucha strava nie su len konzervy a sackove veci, ale zjavne pre teba ano.
A ospravednujem sa strasne, ze nie som taka dokonala, ze nemam uzasny zaludok ako ostatni ludia, vratane teba a dovolila som si sem napisat o radu. A podotykam, ze rada je nieco ine ako zdzubavanie. Ale tak co som ine od kona mohla cakat, ze? 😎

@domeli @bamb27 @petra8786 Dakujem velmi pekne za reakcie!
@domeli veru jem, co mi chuti, no odkedy som tehotna snazim sa jest zdravsie ako pred tehotenstvom, zelenina, ovocie, pozeram aby mliecne veci boli nepasterizovane ako pises.
@bamb27 dakujem za radu, pokusim sa 🙂
@petra8786 super, da sa to aj bez masa, to si ma potesila 🙂 Inak priklad tvoho jedalnicka vyzera velmi lakavo a chutne. 😵

siiri
autor
21. feb 2013

@sissy27 A este jedna vec , verim tomu, ze pri dietati sa aj ja nejako rozjem, kedze planujem samozrejme varit mu vsetko, aj to co nelubim. 😉

monika2606
21. feb 2013

@siiri myslím že tvoj jedálniček je celkom v pohode.....ja som sa tiež nestravovala nejako extra zdravo ale vo všetkom je niečo zdravé aj v nezdravom 😀 😀 a ak si neni proti vitamínom tak si to poisti nimi...

jesika26
22. feb 2013

@siiri stravuj sa tak ako to tebe vyhovuje, jedz tú zeleninu a ovocie, ktoré obľubuješ a nenúť sa do niečoho, z čoho ťa bude naťahovať na zvracanie. Ja tiež teraz nedám zeleninu do úst(paradajky,uhorky....), lebo mi to v tomto ročnom období nechutí, všetko je umelé a pochybujem, že to je až také zdravé, kedže je to dopestované na umeline. A to že máš rada iba kuracie, tak si daj iba kuracie na rôzne spôsoby. Mne teraz nejde na chut maso, dám si ho 2-3x do týždna, ale dám si radšej najpríklad buchty na pare, dukátové buchtičky, palacinky.... 😀 . A musím sa priznať, na konci 4mesiaca mi hrozne chutili "vifonky", tak si si ich dala a čo teraz??????

lily14
22. feb 2013

ahojte,mozem sa opytat...za ryby sa pocitaju aj ryby a tuniak v konzerve???ci to radsej nie ja si z toho robim na ranajky pomazanky..

nanyka
22. feb 2013

@siiri nič si z toho nerob, že neješ ryby vo veľkom, nemá sa to s nimi preháňať, sú plné ťažkých kovov, je dokázaná spojitosť s autizmom u detí napríklad...
konzervy to isté, je tam sajrajtu až až...
to už si daj radšej to kura (ak máš možnosť, tak domáce) 😉

katulka1141
22. feb 2013

sirii urob si jedalnicek na tyzden a zarad tam vsetko co by si mala jest.jogurty,mliecne vyrobky denne.zeleninku podla tvojej chute a ovocie tiez.strukoviny aspon raz do tyzdna,masko a ryby aspon 4 krat do tyzdna.napriklad.
Ranajky-celozrne chlebiky s maslom a sunkou a nejaka zelenika ktoru lubis.cerealie s mliekom alebo jogurtom.prazenica,ovocie s jogurtom
obed.kuracie masko s ryzou alebo cestovinkou.rybu so zeleninkou a zemiakmi.cestovinove salaty s niecim.ja si kazdy den robim polievku a mam ju aj na druhy den.
vecera aj nieco sladke ak mas chut buchty,natierky,alebo to co si jedla na obed.oblozene tanieriky so zelenikou.salaty zeleninove
desiaty a olovrant ovocie a zeleninka alebo jogurt .oriesky,
daj si aj ten keksik ale za odmenu,ze si dnes zjedla nieco zdrave.podla mna nie si na to ma az tak zle len to treba trosku zlepsit🙂

jaanik
23. feb 2013

je fajn, ze si sa rozhodla zmenit jedalnicek...tazko Ti radit nejake jedla, ked neviem co Ti chuti, z coho je Ti zle...ja som vegetarian co skusal jest maso zaciatkom tehotenstva, ale po celkom dost pokusoch co maso skoncilo skoro spat na tanieri som to vzdala... ked to nejde, tak to nejde, znasilnovat sa nebudem... kurca zvladnem, ale iba obcas a v poslednej dobe nezvladam ani to.... ak ho zvladnes tak ho jedz, i ked mne gynekolog povedal, ze lepsia je hovadzina kvoli zelezu, ale to janezvladam...skus zaradit do jedalnicka strukoviny - cicer, soja, sosovica, fazula... semena a orechy... co sa tyka polotovarov, tym sa vyhni uplne, tie jedla sa daju uvarit zdravsim sposobom a omnoho chutnejsim... a sladkosti? skus miesto nich orechy, ovocie, ci susene ovocie, jogurt s cerealiami... zarad do jedalnicka bielkoviny - tvaroh, cottage cheese, mliecne vyrobky... skus si na nete najst nejake zeleninove jedla, net je plny zdravych chutnych jedal... ja jem v postate vsetko co mi chuti, okrem masa, to je moj celozivotny nepriatel, plesnivych syrov, s tymi som mala vzdy problem a sladkosti, tie sa mi hnusia...

nanyka
25. feb 2013

@katulka1141 prečo zrovna na večeru niečo sladké? sladké sa odporúča doobeda, nie večer..

katulka1141
25. feb 2013

nanyka to bol len priklad.🙂 ja tiez vacsinou jem sldake doobeda,ale od kedy som tehotna tak mam chut na sladke vecer.🙂

nanyka
25. feb 2013

@katulka1141 aha 🙂 chápem

barbishkamiracle
15. mar 2013

na tomto linku najdes v globale co potrebujes ;)
http://miracle-maternitycare.webnode.sk/otazky-...

zanulka16
4. feb 2014

Som tehu a ja sa stravujem takto raňajky mandarinka (2,3,4 😀) a ktomu si dám jogurt alebo taketo niečo potom pomaranče na obed polievka ( vyvar) sližičky, dám si aj druhé ale to až tak okolo 14:00 cestoviny,maso,ryžu,zemiaky ale zasa mi aj veľmi chutia hranolky :-/ a večera už je zasa o ovocie (a tí už ziem aj za kilo pri telke 😀) ale musím povedat zelenina mi nič nehovorí je mi stoho už napohlad zle a sladkosti asi tak 2 krát do týždňa.... Myslela som ai že mám zle stravovanie aký máte názor nato vy?

jaj7
5. sep 2014

Ahojte mamicky prosim poradte som v stvrtom mesiaci tehotenstva a zjedla som plesnive maslo ktore bolo tyzden otvorene v chladnicke, na okraji toho papieroveho obalu bola taka ruzova plesen co som si bohuzial vsimla az ked som ho isla zabalit do toho papiera spet

matarka
5. sep 2014

@jaj7 Nemame Ti velmi co poradit. Ked Ti nebolo zle (alebo nebude neskor), hadam sa nic neudialo. Ak Ti zle bude, chod k lekarovi. Drzim palce, aby z toho nic nebolo.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre