Darovacia verzus kúpna zmluva

6. nov 2023

Dobry den, prosim o skor pravnu radu. Existuje nehnutelnost, ktoru chce majitel darovat. Je pre "obdarovaneho" istejsi podpis darovacej zmluvy alebo je istejsie urobit kupnu zmluvu na nejaku symbolicku cenu? Nie je potom kupna zmluva kvoli totalne netrhovej cene spatne napadnutelna darujucim? Pytam sa, lebo vztahy nie su stopercentne, takze pripusta sa mala moznost, ze majitel o nejaky cas bude vymyslat a nehnutelnost bude chciet ziskat naspat do svojho vlastnictva. Moze byt darovacia, pripadne takato kupna zmluva napadnuta dedicmi majitela po jeho smrti? Dakujem.

elenka.k
6. nov 2023

nie som odborníčka, prepáč, ale keď už dotyčný prepíše na osobu dom , či zmluvou darovacou alebo riadnou so symbolickú sumu, môže jej to byť už jedno - dediči nedostanú nič. Trvaj na prepise.

maranco
6. nov 2023

Neviem presne, ale dedičia asi môžu napadnúť akúkoľvek zmluvu. Len by museli dokázať že v čase podpisu zmluvy osoba nebola spôsobilá na právne úkony, pod nátlakom, oklamaná, že ste mu podstrčili zmluvu na podpis a nevedel čo podpisuje.

Podpisy si dajte na zmluve overiť u notára. A možno by ako poistka stálo urobiť video kde by majiteľ porozprával o svojom želaní a darovaní/predaní. Aby bolo jasné, že je pri zmysloch a je to jeho vôľa a nie je pod nátlakom.

martul
6. nov 2023

@elenka.k nie si odborníčka a predsa si sa vyjadrila a zle.

cacianka
6. nov 2023

1. Dobre si premysli prijatie daru, ak je osoba svojská a občas sa ziadania daru späť
2. Ak je dar, nemôže byť podmienený, a spätvzatie je striktne vymedzené v zákone - napr. nový majiteľ - obdarovaný neposkytne darcovi pomoc v chorobe, starobe, je odsúdený za trestný čin, a jeho správanie resp.vladtnictvo daru odporuje dobrým mravom. Presné znenie nájdeš v zákone.
3. Kúpa nehnuteľnosti za neprimerane nízku cenu sa môže považovať za zastieraný právny úkon,
4. Dediči môžu dediť iba to, čo má zosnulý vo vlastníctve v čase úmrtia, ak už majetok predal/ daroval, nemajú čo dediť - ale , môžu kúpnu aj darovaciu zmluvu napadnúť. Či budú úspešní, či preukážu neplatnosť, či budú mať dôkazy je druhá vec a rozhodneme súd.
Tu nie sme v odbornej skupine, preto píšem laicky, výrazne orientačne, ak chces lepšie rady, vstup do skupiny tu na MK " Právne poradenstvo" pozor nie poradňa. Je verejná bezplatná, a na 600 stranách si vieš pohľadať cez heslá a # rady právnikov, aj v úvode skupiny je niečo podstatné.
Stačí tam čítať, najdeš mrte príspevkov na takúto tému.
Aj pod týmto tvojim príspevkom a diskusiou je zopár diskusiív podobnom duchu,

alickapusinka
6. nov 2023

Dobre si rozmysli tuto vec. Ak by dar pýtal nazad musí to dať na súd a budeš chodiť po súdoch. Najhoršie kšefty sú s rodinou či už blízkou alebo vzdialenou. Nikdy nič nie je zadarmo ak by vám to dal vo forme daru určite na starobu sa poisti tak že bude ho treba doopatrovať .Ak vám to predá príklad dom 50 tisícový za 5 tisíc eur to je príklad tak je to veľmi okate .Chodia tu právnik aj pravnička.TY by TI vedeli povedať presné.

elenka.k
6. nov 2023

@martul ak je to na zmluve a cez právnika notára - prepísaný, dom už nespadá do dedičstva iných, je je jasné aj lajkovi!

martul
7. nov 2023

@elenka.k je jasné aj lajkovi! Že dedičstvo sa na na súde napadnúť.

espeo
7. nov 2023

Ak budeš tu nehnuteľnosť predávať do 5 rokov od nadobudnutia, budeš platiť daň z príjmu z rozdielu medzi predajnou cenou a cenou nadobudnutia. Cena nadobudnutia bude bud trhová cena v čase darovania, alebo kúpna cena.