Kúpa pozemku počas manželstva

6. sep 2023

Ahojte, rodičia mi chcú dať peniaze na kúpu jedného menšieho pozemku, ide o sumu 22000 eur. Som momentálne vydatá, ale je možné, že sa v budúcnosti s manželom rozvediem, lebo nám to nefunguje, velmi sme sa odcudzili a niekedy je to s nim velmi ťažke. Ak kúpim teraz pozemok počas manželstva, bude patrit aj jemu? Nechcem mať potom s tým zbytočne starosti. Aký postup by bol najlepší, aby patril iba mne? Majitelia chcú ísť na prepisy ku notarovi do konca septembra najneskôr. Ďakujem za rady.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sirka9
6. sep 2023

Áno, pokiaľ ho kúpiš počas manželstva, bude patriť aj jemu. Nech ho kúpia rodicia a darujú ti ho. Dar a dedičstvo nespadaju do BSM

simsalabim
6. sep 2023

Ak manzel suhlasi, da sa este u notara pozemok vynat pred kupou z BSM. Ja tak mam kupeny pozemok. Dar sa da totiz napadnut (napr surodencom).

hipuska
6. sep 2023

Mozu ti darovať aj peniaze. Píšem preto, ak by hodnota pozemku bola vyššia ako tých 22.000. Zas, ak by si bola na mieste muža, investovala by si dom a stavala na pozemku ktorý ti nepatrí?

draik
6. sep 2023

Ak na kúpu použijete len peniaze z daru resp. iné vaše výlučne prostriedky, pozemok bude iba Váš, hoci ho kúpite za trvania manželstva.

aurelia2000
6. sep 2023

@draik A ako to prosím preukáže v budúcnosti?

draik
6. sep 2023

@aurelia2000
Výpismi z účtu a prípadne aj darovacou zmluvou.

hipuska
6. sep 2023

@draik ale tie peniaze musia byť na účte pred manželstvom. U nás bol problém s dokazovaním, že tie peniaze boli použité presne na kúpu. Darovacia zmluva je istota

draik
6. sep 2023

@hipuska
Samozrejme.....že nemusia. Dary nespadajú do BSM.

hipuska
7. sep 2023

@draik myslela som to v prípade, ak by tie peniaze darované neboli. U nás bol problém to dokázať