Zmena priezviska dieťaťa bez súhlasu otca

19. apr 2022

Ahojte, chcem sa opytat ci niekto riesil zmenu priezviska BEZ SUHLASU bio otca a sud to aj napriek tomu zmenil. Hned v uvode napisem ZE MA NEZAUJIMAJU dristy typu musi suhlasit inak sudnou cestou. To uz sa riesi prave sa pise sudny navrh kedze bio otec nesuhlasi aj napriek tomu ze za roky si plni iba vyzivovaciu povinnost aj to len preto ze uz bola podana exekucia v minulosti. moja dcera ho ani nepozna a sucastneho manzela oslovuje otec kedze Sme spolu od jej roka a pol. Ja chcem len vediet ako dlho sa to tahalo, kym ste vybojovali zmenu priezviska. Dakujem 🙂

erikaa09
19. apr 2022

Hned na prvom pojednavani. Od podania navrhu na sud cca pol roka kym bolo sudne pojednavanie. Ale to vsetko zalezi od sudu ako je vytazeny a od sudcu ci povoli zmenu.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
19. apr 2022

@tomi97 dakujem za tvoju realnu skusenost a ze si si dala namahu odpovedat 🙈 tvoja odpoved mi pomohla

lenkaa222
19. apr 2022

záleží od viacerých okolností..hlavne teda od sudcu...ale áno poznám taký prípad na prvom pojednávaní aj keď sa bio otec vyhrážal, že syna vydedí priezvisko zmenili...ale otcovi ostali rovnaké práva aj povinnosti

dievcacitajucelist
19. apr 2022

@lenkaa222 to sa da ? Zmeniť priezvisko aj keď bio otec nesúhlasí?

erikaa09
19. apr 2022

@dievcacitajucelist ano da. Ale musia byt nato dovody. Napriklad ze sa o dieta nezaujima, neplati vyzivne ...

autor
19. apr 2022

@lenkaa222 vobec ma netrapi zeby nededeli ved aj tak nema nic. V podstate budem podavat 2 ziadosti nezavisle na sud jedno zmenu priezviska, druhe osvojenie. U nas bio otec v zivote nehra ziadnu rolu okrem splodenia. Moju dceru nevidel viac ako 5 rokov a tie 4 zvysne nenavstevová tlmer vobec alurat sem tam sa prisiel ukazat na stretko co mal urcene sudom aj do vavsinou opity. A ak bol triezvy tak sedel na okraji ihriska. Moja dcera hovori mojmu terajsiemu manzelovi otec. Ma 9 rokov a od 1,5 roku sme spolu, mame spolocne dalsie dieta. Mna len zaujimala realna skusenost ako dlho sa to natahuje ledze mala sa ma casto pyta ci uz sa moze predstavovat ako jej otec, ledy si moze zosity do skoly napisat s inym priezviskom.

lenkaa222
19. apr 2022

@dievcacitajucelist dá...reálna skúsenosť...v podstate sa zmení len priezvisko....ale to záleží od veľa okolností....

lenkaa222
19. apr 2022

trvá to dosť dlho a teda ak otec bude robiť problémy tak ešte dlhšie a nakoniec to nemusí ani prejsť..všetko však záleží od súdu a od mesta kde bude súd...nbiektoré vytýčia pojednávania od návrhu do dvoch mesiacov niektoré do pol roka iné zas aj do roka (ale to už je také extrémnejsie)