Sekcia bez celkovej narkózy - v spánku

iwesska
3. apr 2013

Citala som jeden clanok, z ktoreho som sa dozvedela, ze existuje viac moznosti sekcie ako som si myslela. Sama som po jednej v spinalnej anesteze a nakolko planujeme rozsirit rodinku, je pravdepodobne ze ma to caka opat. Operaciu ako taku som vsak neznasala najlepsie prave kvoli tomu, ze som "bola pri tom", vsetko som pocula, videla, bala sa. Oproti celkovej anesteze, je to ale vzdy lepsia volba, hlavne kvoli zotavovaniu a mensieho rizika pre babatko. Ako som zistila, existuje este moznost kedy zenu operuju v spinalnej anesteze, ale pouzije sa tabletka na spanie. Takze operaciu v podstate prespi v lahsom spanku. Chcem sa opytat, ci mate niektora aj takuto skusenost. A ako u vas prebiehalo zaspatie a prebratie.

aristka
3. apr 2013

buď si v spinálnej anestézii alebo celkovej,aj napriek spinálnej anestézie niektoré mamičky do dosť zle berú,je tu možnosť ju kedykoľvek uspať alebo utlmiť,asi si nenarazila na moc dobrú anesteziologičku ak ťa neprispali,čo sa čudujem lebo je to úplné normálne,skús ,keď pôjdeš rodiť,pôjdeš aj na anesteziologickú ambulanciu ,ak je to plánované,a informovať sa na dobrú anesteziologičku a spojiť sa s ňou,daj na referencie,a nezabudni im povedať tvoj problém,čo si prežila

missatko29
3. apr 2013

Tiez ma to caka a hodlam si vypytat daky oblbovak,nakolko ani v tv operacie nemozem pozerat a ked si predstavim,ze mam byt v diani nie je mi to moc po chuti.Ale zaroven chcem vidiet prve minuty na svete malickej.

iwesska
autor
4. apr 2013

@aristka Anesteziologicka bola praveze velmi dobra, nebyt jej tak tam umrem strachom. Vzdy ked ma nieco co som pocula vystresovalo tak ma upokojila, takze podla hodnot zrejme usudila, ze nebude treba uspavat viac. Mozno keby som robila prilisnu paniku. Vtedy mi to bolo po 2 dnoch rodenia uz aj dost jedno, ale inak som v tomto smere strasny stresak. Takze druhykrat ak to bude musiet byt opat takto a viem, ze je takato moznost, tak sa na to urcite popytam. A potom ked by som spala, tak prespim vlastne aj moment ked babo vyberu a zobudia ma az po zasiti?

sveta27
4. apr 2013

Ja som mala spinal v Košiciach v starej nemocnici a to pri sekcii pri dvojičkách, chválim si to, lebo som hneď videla a počula, že sú v poriadku, aj keď som trochu nevedela dýchať, vraj je to normálne, kyslík mi púšťali len tak trošku, nebolo to nič kritické a teraz dobrá správa pre Teba: na šitie ma uspali ani neviem kedy a ako a potom hneď zase zobudili, anesteziologička bola veľmi milá a myslím, že aj veľmi schopná, aj keď mladučká (veľmi ma mrzí, že už neviem jej meno), dokonca nás bola pozrieť aj na izbe. Takže nemám jedinú výčitku na priebeh sekcie v spináli, bola to tá najlepšia voľba, ktorú mi poradila gynekologička, aj keď som jej tvrdila, že odtiaľ určite ujdem 🙂 Naozaj aristka má pravdu, skús si to dohodnúť... Držím palce.
P.S: Spolubývajúca mala sekciu v úplnej narkóze, mala strašné bolesti po prebudení a nechcela by som prežívať jej strach o bábo, aj keď jej všetci tvrdili, že je v poriadku a že ho uvidí hneď, ako ho zohrejú...

aristka
4. apr 2013

@iwesska to ,že bola veľmi milá,neznamená,že bola dobrá,ak si mala takýto stres mala ťa prispať,nie len upokojovať,potom by si toto neriešila,lebo by si sa nemala čoho báť,ak ťa dajú do celkovej anestézie,je zo vše všudím,aj intubácia,narodenie bábätka prespíš.premysli si čo zvládneš a čo chceš,to ,že si predtým reagoval takto,mohlo byť dôsledkom 2 dňového stresu.

iwesska
autor
4. apr 2013

@aristka No, neviem ci sme sa pochopili, ja celkovu anesteziu nechcem. Celkova anesteza je v podstate navodeny umely spanok. Zato tato tabletka na spanie co sa podava je vraj ako ked v noci zaspis, teda sa aj jedoduchsie pri akomkolvek podnete prebudis a clovek sa neciti ako zdrogovany potom. Chcela som vediet ci konkretne s tymto ma niekto skusenost.

iwesska
autor
4. apr 2013

@sveta27 No, s tym dychanim som aj ja mala problem. Po chvili co mi maleho vybrali som mala pocit, ze si neovladam pluca, taka bezmocnost ma ovladla. Ale anesteziologicka mi povedala, ze to je vraj normalne, ze hodnoty su dobre, ze sa mozem upokojit a po chvili mi to preslo. Ktovie cim to je sposobene, lebo mna to vtedy velmi vystrasilo. A druhykrat som sa zlakla velmi vtedy, ked ma zasivali a zacali tam robit paniku, ze im z ktorejsi cievy nejde zastavit krvacanie, tak som sa bala, ze tam uz ostanem ☹ Ale tak tiez som bola stastna, ked som maleho hned videla, potom mi ho priniesli zabaleneho, mohla som mu dat pusu na licko, to mi dalo potom silu to cele zvladnut. A dodatocne si sa potom nedozvedela, ci boli nejake problemy, ked ta uspali? Lebo toto by som veru brala, uvidiet babo a potom vstat az na izbe 🙂

aristka
4. apr 2013

ja pracujem ako anesteziologická sestra a toto u nás ti nikdo aj keby to tu bolo pri sekcii nedá,sekcia je operácia kedy sa ide do dut ,brušnej,to jesť dosť veľká operácia,ktorá potrebuje aj dôkladné zaistenie pacienta a anestéziu,a analgéziu,to nie je operácia kŕčových žíl,preto ti píšem,pekne si daj spinálku,s tým,že dr.musí vedieť čo si si odžila v predošlej sekcii a dokážu ťa jemne prispať,troškou diazepamu,s tým,že dobrý dr.to vie odhadnúť,aby ťa vedeli zobudiť,keď bude bábo vonku,alebo ťa len jemne zblbnúť preto ti píšem,že tá doktorka to zobrala na ľahkú váhu,aj napriek dobrým vit.funkciám ťa mala prispať.

sveta27
4. apr 2013

@iwesska nič nehovorili, predpokladám, že žiadne problémy neboli, lebo doktorka bola za mnou 2x na izbe. Ale prebrali ma ešte na sále, tesne pred odvozom... Myslím, že spinál je dobrý, dá sa to zvládnuť, keď sú tam dobrí lekári. 😉

iwesska
autor
4. apr 2013

@aristka Aha, diki za vysvetlenie, konecne tomu rozumiem 🙂 Tak urcite to nabuduce spomeniem, ked uz viem ako to funguje. Hrozne, ze este aj taketo veci si clovek musi zistit sam 😒

ataz
12. jún 2013

ja som mala posledný pôrod ukončený sekciou (kvoli epil. a posledné mes. ma rezala aj jazva po 1.sekcii) Anesteziológ ma presviečal asi 10min. na spinál, hoci ho kvoli môjmu zdr. stavu neodporúčal ani zást. primára....a ja som sa ukecať dala...jediné pozitívum bolo, že som videla malého. Počas "operácie" mi bolo príšerne zle, hoc som ležala mala som neskutočné závraty, stále na zvracanie, nemohla som chvílu dýchať..proste zle...asi po 10-15min. to prešlo. Po skončení, ked ma previezli na izbu, som "vraj" nemala nič cítiť do večera ( spinál mi robili o pol 11) no do hodiny na izbe, prišli bolesti, na utíšenie mi nemohli nič dať pokial mi neodtrpnu nohy, čo trvalo stráášne dlho..prvú injekciu som dostala až večer o 7. na druhý deň na obed ma stavali na nohy, ale ked som sa postavila, nohy sa mi podlomili akoby som ich ani nemala. Do večera som to skúšala ešte pár krát, ale bez úspechu. Podarilo sa mi pevne postaviť na nohy až na druhý deň ráno :( Posledné dva dni a ešte aj doma ma zas brutálne bolela hlava ( a to mám dosť vysoký prah bolesti...) silný tlak medzi očami a na čele. Vraj som vychytala nežiadúce účinky..takže asi som rada, že ich bolo len tolko.
Inak mám za sebou aj sekciu v celkovej narkoze- robenú na poslednú chvílu, z ktorej som sa pozbierala raz-dva (2005), prirodzený pôrod ( 2008) a teraz spinál. v porovnaní by som spinál zaradila na posledné miesto!!! Ale poznám veľa dievčat, ktoré si ju nevedia vynachváliť. Určite beriem, že je lepšia pre bábätko a to je to najdôležitejšie... 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre