Spinálna verzus celková anestéza

valdovalda
16. okt 2019

Anesteziológ mi odporučil pri druhej sekcii celkovú anestézu, nakoľko po tej prvej som mala postpunkčné bolesti. Som z toho dosť zmätená a dávam si na vážky pri jednej a druhej možnosti klady a zápory a neviem si vybrať, ktoré z toho je to menšie zlo. Pri spinálke mi povedal, že bolesti hlavy budem mať určite, keď som mala aj predtým, dokonca možno aj natrvalo migrény a tak, aj po podaní krvnej zátky môžem mať natrvalo následky ako bolesti chrbta. Pri celkovej anestéze je zase riziko zvracania, viac chémie ide do bábätka a po prebratí nastupuje okamžitá silná bolesť po šití rany. Píšte mi, aké mate vy skúsenosti alebo ma odporučte na nejaké linky s touto témou, prípadne odborníkov na konzultáciu. Ďakujem.

jankaalaci
16. okt 2019

Ja som mala pri oboch sekciách celkovú anestezu a určite by som si ju dala znova. Nemala som žiadne problémy,aj bolesti po šiti boli v pohode. Ja by som zas nedokázala rodiť v spinale.

niiikaaa
16. okt 2019

@valdovalda
Ahoj, ja som po dvoch spinálkách, dalo sa, migréna neskutočná asi týždeň ale vydržala som, o celkovej som ani neuvažovala

lubica285
16. okt 2019

Spinal som memala. Ale po celkovej som žiadnu silnú bolest rany nemala, nezvracala som, hlava ma nebolela. Aj v pohode som chodila. 10.45 som porodila, o pol 12 som sa prebrala a hneď večer ma postavili na nohy sa umyť. Trochu jedine ma ťahala ta rana, ale nič hrozné. Na druhý deň ráno som už v pohode behala a starala sa o malého

dezire1000
16. okt 2019

Ahoj ja mam za sebou 3 cisárske a 3 celkové narkozy. Na výber som mala ale nešla by som do spinalu.Jasne že po vyprcháni narkozy rána boli ale hneď dostávaš aj od bolesti infúzie čiže sa to dá zvládnuť a vôbec som negrcala ani ma ne bolela hlava len som strašne chcela spat aj po prebudení co je dobre lebo tak nevnímas tu bolest

dadika117
16. okt 2019

@valdovalda mala som celkovu prvy krat a druhy krat spinal. Podla mna urcite spinal bol lepsi, nemala som vobec bolest hlavy len akysi nepokoj v nohach a tak celkovo, takze sa mi ani spat nedalo, po celkovej anesteze som bola cely den uplne mimo, zle mi bolo a najhorsie ze som babatko nevnimala. Ale tak za mna spinal, trosku je neprijemne ze citis ako ti vyberaju babatko take trhave pohyby. Ale zazitok ked mi dali babatko o dost lepsi ako pri celkovej kedy som to nevnimala omamena chemiou.

lenuska0075
16. okt 2019

Ja som rodila v celkovej. Bolesti hlavy som nemala, len som asi 2 hodiny potom bola ospala a len som spala. Bolest rany som citila ako som sa prebudila. Nebolo to take strašne. Len viac ma mrzelo, ze som nevidela maleho hned ako sa narodil a doniesli mi ho potom az o niekolko hodin aj to max na pol hodinku. Celkovo pocas 3 dni mi ho doniesli denne len 3x.

mon895
16. okt 2019

Ja som mala spinal, o 10 sa maly narodil dali mi kednu infuzku od bolesti ako ma previezli na pooperacnu izbu a viac uz nic od boleati som nemala o 22 som sa prvykrat postavila a na druhy den uz normalne chodila po nemocnici. Bolesti som mala len pri vstavani potom uz nie hlava ma nebolela vobec

stela01
16. okt 2019

@valdovalda 2 x spinal , žiadne bolesti hlavy som nemala .
Tento druhý som znášala po fyzickej stránke horšie viac som pýtala lieky od bolesti rany , ale psychicky lepšie 🤷🏼‍♀️.

nataliaseidlova
16. okt 2019

Ja som mala prvy krat celkovu a druhy krat spinal. Celkova bola ok. Vsetko prebehlo hladko. Len som si lahla na operacny stol a uz som len zaspala. Ked som sa prebrala bola som dost mimo. Snazila som sa lahnut si na bok aj sa mi to podarilo ale sestricky hned utekali za mnou a dali ma na spat na chrbat 😅 Ziadne hrozne nahle bolesti šitia som nemala..budu ti podavane lieky od bolesti rovnako ako po spinale. Postavila som sa rychlo na nohy a rychlo som to aj rozchodila. Pustili ma na 3.den (preto tak skoro lebo bez babatka). Druhy krat (2r 10m od tej prvej sekcie) som mala opat sekciu ale spinal. Spinal sa mi nedal pichnut, pichli mi to az na 3.krat a zohnut sa tak do obluka s velkym bruchom na 3 krat bolo dost obtiazne. Citila som rez, tlak ako sa mi otvorilo brucho, bolest ked mi tlacili na rebra ked vytahovali dieta, to umyvanie po operacii bolo tak bolestive ze som slzu vypustila. Otras 😅 fakt tazko na to spominam. Pocut dieta plakat vsak bol naozaj nadherny pocit..keby si ale mam vybrat, kedze viem porovnat aj jednu aj druhu moznost, urcite si vyberem celkovu. Po spinali som sa ledva postavila..asi na 3.krat. Nevedela som sa rozhybat..mala som priserne bolesti chrbta..jeden den ma aj hlava bolela ale kava mi pomohla. Ten chrbat ma vsak bolel velmi a dost dlho (este aj doma ma bolel) .. takze za mna osobne celkova jednoznacne bola lepsia a jednoduchsia.

juditka_d
16. okt 2019

2x spinal, a uz nikdy viac. Tretie neplanujeme, ale keby sa stalo, urcite uz len celkova

bibina32
16. okt 2019

@valdovalda Určite celkovú anestéziu, ja som mala prvú tiež spinalnu a tiež som mala potom strašné bolesti hlavy až som odpadávala a tak mi dali krvnú zátku. Pri druhom má presviedčali tiež na spinalnu ale dala som si celkovú a dobre bolo, žiadne vracanie ani bolesť hlavy. A rana bude bolieť tak či tak. Držím palce.

pininka1
16. okt 2019

2x spinal,žiadne bolesti hlavy, normálne som fungovala po pôrode, bolesti prišli postupne a neboli zdaleka také hrozné ako po celkovej anestézie pri prvom pôrode. Za mňa určite radšej spinal aj keď je to dosť neprijemne. Pri celkovej som mala strašne závraty, tri dni som sa nevedela poriadne postaviť. Po spinale nič. Ale je to veľmi individuálne.

valdovalda
autor
16. okt 2019

@valdovalda Mna anesteziologicka prehovara na celkovu kvoli tym spominanym bolestiam hlavy ale zaroven ma upozornila na mozne zvracanie, nie vsak po narkoze ale pocas nej, vraj sa to moze stat pri sekciach, co je znacna komplikacia, preto som z toho taka rozladena

tahomi
17. okt 2019

@valdovalda urcite spinalna, aj ked si mala postpunkcne. Som anesteziolog.

valdovalda
autor
17. okt 2019

@tahomi Jeej, hura anesteziolog, info z prvej ruky, (hoci viem, ze kazdy organizmus reaguje inak) Uz som konzultovala aj osobne z dostupnych zdrojov ale predsa len opytam sa: suvisi postpunkcna bolest s dlzkou lezania po spinalke? Mna stavali po 12 hodinach, niekde stavaju az po 24. Je riziko trvalych migren ked budem mat opat spinal a opat bolesti hlavy? Ake je riziko krvnej zatky? Vraj to velmi pomoze ale ze mozem mat zrasty na chrbtici a trvale bolesti chrbata. Dakujem za odpoved.

valdovalda
autor
17. okt 2019

@pininka1 kolko si prosim ta lezala po spinalke?

pininka1
17. okt 2019

@valdovalda niekto udáva že 12 hodín sa má ležať bez pohnutia, niekto dokonca 24 hodín. Ja som sa pri prvej za hodinu otočila na bok, lebo ma strašne bolel chrbát, ale vstala som až na druhý deň.

bobricek1979
17. okt 2019

Ja som mala spinal ku a pohoda akurát že mi tesne po sekcii brutálne klesol tlak inak všetko oki držím palce nech to bude radšej spinal anestézia je vraj vždy horšia aj pre bábo yale ak už tak nech to máš bez problémov aj s babetkom

carie32
17. okt 2019

@valdovalda prvý pôrod celková anestézia, druhý pôrod spinal... Z môjho pohľadu bol spinal oveľa lepši, po celkovej anestézii som mala neskutočné bolesti po prebratí, veľmi zle som sa cítila, za to po spinali úplne v pohode, žiadny väčší problém nebol.. takže za mňa jednoznačne spinal.

steinbock
17. okt 2019

Ja som mala prvú sekciu spinal=tlaky pri vyberani babätka sa dali prežiť, počuť plač neopisatelny pocit, potom mierna bolesť chrbta hlava bez bolesti akurat postavenie bolo ťažšie; 2 sekcia plánovaný spinal (dr. mal problem pichnúť)tak nakoniec celková anestezia hotový HOROR PRE MŇA závraty, točenie hlavy, zvracanie(neviem kolko mi toho dali) davali mi injekcie na upokojenie a aby som spala, neskôr pohoda a postavenie bolo v pohode aj ked som sa v posteli sama hybala kedze som vedela ako to prebieha so sestrami, CELKOVÚ NIKDY VIAC!

valdovalda
autor
18. okt 2019

@carie32 ako dlho si lezala po spinalke kym si sa postavila?

valdovalda
autor
18. okt 2019

@steinbock ako dlho si lezala po spinalke kym si sa postavila?

valdovalda
autor
18. okt 2019

@stela01 ako dlho si lezala po spinalke kym si sa postavila?

stela01
18. okt 2019

@valdovalda po 12 hod má postavili , ale cca po 8,9 hod som začala sa ťahať sedieť .

valdovalda
autor
18. okt 2019

@stela01 a bolesti hlavy ste mali?

carie32
18. okt 2019

@valdovalda bolo to po 24 hodinách, ale ja už som sa trochu na posteli otacala na bok, lebo ma veľmi bolel chrbát...

steinbock
18. okt 2019

@valdovalda po 1-vej spinalke, keďže som bola o 18.25h tak ma sestry postavili na druhy den okolo 17h, a po druhej (02.35h),keďže som sa hybala v posteli sama tak po 12h som uz sedela na posteli,ale mala som dren tak mi nedovolili veľmi chodiť

jachin
18. okt 2019

Prvá celková, žiadne bolesti, zvracanie, rýchle zotavenie. Druhá spinál, bolesti jazvy, hlavy, pomalé vstávanie, ťažké zotavovanie. Za mna teda rozhodne celková.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre