Katastrofálny pôrod v Grécku

dimitra
1. jan 2014

Ahojte zienky, citam tu vselijake nazory na porody u nas doma, ale musim vam povedat, ze mam 2 deti rodene na Slovensku a jedno v Grecku. Ak by som to mohla porovnat, tak je to nebo a peklo. Od zaaciatku porodu, az po poporodnu starostlivost. Navstevovala som sukromnu kliniku , kde bolo vsetko ok, ale nakolko porod na nej stal az 3000e, tak som sa v 9 mesiaci rozhodla pre statnu nemocnicu. Jedneho pekneho dna som sa vybrala na vysetrenie, ktore prebiehalo asi tak, ze mi zmerali tlak a odvazili a vzapati mi oznamili , ze sa mam dostavit na prijem , lebo bude cisarak. tak som pekne naklusala 25 v stredu do nemocnice na predoperacne, kde mi bolo oznamene rukami a nohami ze ostavam uz v nemocnici a ze mi 26 rano urobia zakrok. Grectinu ovladam tak 50 na 50 takze hruza.Bez ultrazvuku a oziev za mnou stale chodil doktor a pytal sa ci mam bolesti. Bola som v soku, ved ake bolesti ??? Ja mam is na cisarak. v ten isty vecer ma zavolali k sestricke a ta mi nieco pichla, strasne to stipalo a az z odstupom casu som si uvedomila, ze take nieco mi pichli aj pri mojich detoch na vyvolanie porodu. Po injekcii cuduj sa svete som dostala bolesti do 15 min.Tieto mi vsak do rana postupneslabli, aj ked som s uz tesila ze nemusim ist na cisarak. Este za mnou prisla jedna doktorka z ruska a povedala ze ziaden cisarak, ideme rodit normalne. Takze bolesti kolo 4 ustali uplne a uz som bola aj sklamana. asi o 5 rano vo mne nieco puklo a ked som sa postavila tiekla zo mna voda. Nechali ma sa trapit v izbe asi do 7, kedy ma previezli na salu. Porod asi tak , ze lekar sa ma pytal ci nechcem ist na wecko a ja furt ze nie. Sak v takych bolestiach komu sa chce. Nakoniec dosla ta ruska a pytala sa ci chcem tlacit. takze som zatlacila a babo bolo na svete. Potom asi hodinu sme cakali kedy vylezie placenta. A teraz baby pride goool. ked placenta nesla, tak sa lekar pytal, ze kto mi robil ultrazvuk pri prijati a oni ze nikto. Tomu studovanemu doktorovi sa zdalo, ze mam deti dve, tak mi narychlo robili ozvy. Samozrejme ziadne tam nebolo. ked ma prevazali na izbu, tak mi plesli malu na hrudnik, lebo tu neexistuje novorodenecke. O hygiene ani radsej nepisem. Cely den a noc na izbe s druhou zenou pri ktorej den a noc niekto je, takze ak je to manzel, mozem len zavriet hubu a cakat na prepustenie.nasledovalo dlhych 8 dni v nemocnici, podotykam, ze som bola stale napojena na infuziu a stym som musela chodit s malou vsade, n kupnie, na vazenie atd...v jednej ruke mala v druhej stojan s infuziou.....takze babky uz mame 3 mesiace a sa tomu len smejem, lenze vtedy to bol horor. Slovenske porodnice aj tie najhorsie , su urcite luxus oproti porodu v Grecku. Porodom zdar

horana
1. jan 2014

Citala som uz niekolko greckych porodnych pribehov, mozno to bola nahoda ale ziaden z pribehov nebol pozitivny, a bolo to viacmenej v tomto istom duchu, bude to tam taka klasika. Ano, je to jedna z najhorsich EU zemi co sa tyka porodov. Cisarske ako na beziacom pase a vobec ziadny priestor pre pocity rodicky, zaroven miera laxnosti tam kde nepatri, skratka presne toto co pises. Skoda ze uz nemam ulozene tie linky na ne, bolo to par rokov dozadu, dokonca som bola v pomykove ci si tie autorky nevymyslaju nieco nenadcenuju, nakolko mi to prislo az prilis brutal a absurdne, na europske pomery.
Grecko je krasna krajina, dovolenkovat na ich ostrovoch milujem, chodime tam pravidelne, aj na ludi sme tam mali vzdy stastie, dokonca jedno z mojich deti v greckej statnej nemocke muselo absolvovat neplanovany akutny chirurgicky zakrok a na jednotku vsetko - nemozem pol slova kriveho povedat v tejto oblasti aj co sa tyka materialneho vybavenia aj ludskeho pristupu vysoko nad SK priemerom,... len rodit po tom co som doteraz pocula by ma tam nikto nedostal.
Je fajn ze 3 mes po porode sa dokazes povzniest a odpustit, tak si uzivaj uz len to krasne z tejto nadhernej krajiny.

bosoriak
1. jan 2014

@dimitra Nic v zlom, ale v com je to akoze ine, nez na Slovensku? Dostala si oxytocin, co sa bezne deje aj tu. Ultrazvuk tesne pred porodom nerobili ani mne, ani pri jednej dcere a to som bola na Kramaroch. Porodila si vaginalne, po prasknuti plodovej vody. Nedali ti klystir, co je pre mnozstvo zien vyhoda ako tu tak citam diskusie. Zena sa aj tak vacsinou sama ocisti pred porodom, vacsinou ma riedku stolicu aj sama, takze preto sa ta pytali, ci nechces ist na WC. Hodinu ste cakali, kym vyjde placenta, no u nas sa rovno picha oxytocin, aby vysla skor, takze opat to islo prirodzene. OK, aby lekar neodhadol, ci cakas dve alebo jedno je trochu cudne.
A ze ti dieta hned pleskli na hrudnik? A co cakas, ze sa ti o nu postaraju po dobu v nemocnici? Ved je to tvoje dieta, ktore si porodila a ma byt s tebou. Ak ste obaja zdravi, tak nie je dovod mat dieta inde. Hygiena? A co cakas 5* hotel? To si si mala zaplatit sukromnu porodnicu. Na Kramaroch tiez plesne v kupelni, prach v rohoch miestnosti, krvave obliecky a podobne lahodky. Ale ja som tam prisla rodit a odist, nie uzivat si pobyt. Na Kramaroch su 4 rodicky s detmi v jednej izbe, takze je to este horsie, nez to, co opisujes ty. 8 dni v nemocnici si ostala, pretoze si mala pravdepodobne nejaky problem, kedze si mala infuziu. Si lekar? Vies, preco ti ju dali? Vies, co v nej bolo?

Nechcem nikoho obhajovat, ale taketo jednostranne hodnotenie je minimalne usmevne. Obzvlast, ked fakty ktore ostanu po "ocisteni" od emocii su uplne rovnake, dokonca lepsie (kedze viac veci nechavaju na prirodu) nez na Slovensku.

dimitra
autor
1. jan 2014

rada by som reagovala hned na niekolko veci, ktore asi neboli pochopene spravne. Tu nejde o to, ze mi nerobili ultrazvuk pred porodom, ale mne ho od nastupu k statnemu doktorovy nerobili vobec.A klistir som dostala. Ak pisem ze mi hned dali dieta, tak to myslim doslovne, neexistuje nijaka sestricka, ktora sa o neho postara ani v case ked zasivaju a cistia matku, takze u nas a urcite ani na Kramaroch sa to nedeje. ak poviem, ze sa ma pytal lekar asi po 3 dnoch ze ci uz som rodila, tak asi to hovori za vsetko, teda aspon za informovanost medzi doktormi. Proste nerodila som na Kramaroch, ale na slovensku ano a 2x, takze presne bviem co pisem. A myslim, ze ziadnej matke po porode, ked krvaca anevladze chodit, nie je prijemne ak na vedlajsej posteli chrape muz spolubyvajucej, takze minimalne v tomto sa ten porod a starostlivost porovnat nedaju. Ako pisem, nebo a peklo. Ani slov. nema v porodniciach luxus , ale tuna je to proste bordel

janinah
1. jan 2014

tiež by som nechcela v Grécku vážne ochorieť,človek z nášho zájazdu tam zomrel a doma na sk by možno mal šancu,pôrody sa ma už nebudú týkať,len trochu nechápem,na čo je tento príspevok založený?

dimitra
autor
1. jan 2014

no napisala som to preto, aby buduce mamicky vedeli ako sa rodi aj inde a ze slov. zdrav. je na tom nie az tak velmi zle a asi som mala chut to dat vediet svetu 😉

syrik
1. jan 2014

Príspevok bol založený asi preto, aby sme si všetky uvedomili, že na SK žianda slasť, ale že inde je to oveľa horšie. A to by nebolo témy, aby sa do zakladateľky neobula aspoň jedna supermatka, ktorá zjavne nepochopila obsah príspevku. Niektoré supermatky by takýto pôrod zvládli ľavou zadnou. Dokonca sú schopné sa pár minút po pôrode postaviť na nohy a kmitať okolo bábätka. Hold, na niektoré nemáme 😎

veriiii
1. jan 2014

@dimitra je mi luto,ze si mala taku zlu skusenost..muselo to byt velky stres..mozno vela zapricinila zla komunikacia, bud si im nerozumela vela alebo ti nevysvetlili vela postatneho,co je velka chyba, napr ja by som im ani nepodpisala papiere na sekciu, to ti museli dat suhlas podpisat bez toho aby som nevedela,ze preco.. a preco ti povedali,ze ti spravia sekciu, ked ti dali vyvolavacku...nechapem..ked ti oznamili, ze ta caka sekcia, no,musela si byt riadne sokovana, a potom ked vsetko prebiehalo akoby cakali na norm.porod..sok.. Ja som rodila v Anglicku, tiez som mala sekciu, dietatko som mala hned ako mi zasili rez, a vlastne od prveho dna som mala ,na Slovensku je prvych 24 hod dietatko po sekcii na novorodeneckom, takze toto je ine, takisto vsetky deti co sa narodia sekciou idu na par hod na zohriatie do inkub,.v Anglicku nie, kedze su hned s maminou..Ja som tych prvych 24 hod musela doslova ziadat a prosit nech mi pridu malu prilozit,alebo prebalit..tym chcem povedat,ze nikoho nezaujimalo ci je moje dieta nakrmene,prebalene, co je tych prvych 24 hod po cisarskom dost nemozne, ak mate bolesti, toci sa vam hlava a zavedeny kateter....na druhy den som sa uz pytala sama, ze to budem robit, tak mi odstranili kateter a uz som frcala..co sa tyka hygieny, tu od casu co ta daju na tvoje lozko az do casu ked odides z nemocnice ti nik neupratuje tvoju lozkovu cast..a navstevy chodia hore dole, dokonca tam bola jedna rodina Uzasnych co boli prechladnuti, kaslali ostoset, az mamicku nakaziliale toalety akupellka sju cisle, jedlo velmi dobre🙂 svedske stoly..🙂..jaj a este jedna rozdielna vec, po cele tehotensto som nebola ani raz vysetrena vaginalne, tu sa to za normalnych okolnosti nerobi, pre riziko infikovania a podrazdenia krcku, plod obalov atd..pri bezproblemovom tehotenstve sa vysetruje az po odtecenni vody alebo nastupe kontrakcii..

aliza
1. jan 2014

@syrik a ty sa preco obuvas do matiek, ktore nemaju problem starat sa po porode o vlastne dieta? 😕. Ano, postavila som sa na nohy hned po porode a starala sa o svoje deti....to je podla mna uplne normalne a prirodzene, ale ak mas z toho nejaky komplex, tak je to tvoj problem a tie 'supermatky' si odpusti, je to trapne.

linda20111
1. jan 2014

@dimitra ja si myslim, ze je dobre ze si o tvojej skusenosti oboznamila mamicky tu na MK, pretoze grecko je krajina kde ziju slovenky (aj moja sesternica tam zije), takze je logicke ze niektore tam budu aj rodit, nech vedia do coho idu..
@syrik o tych supermatkach si to napisala velmi trefne, tie su take uzasne ze by sa hned po porode vedeli postarat nielen o svoje dieta ale aj o deti dalsich spolubyvajucich a uz by boli schopne aj navarit nejaky super obed z morskej vody, zeleno-hnedo-fialovej riasy a korenia deviatich voni, ked nahodou stihli rodit pred obedom.

veriiii
1. jan 2014

@dimitra ja s tebou suhlasim, to len niektore mamicky nepochopili o com pises, lebo si ani nevedia predstavit,ze je porodna a poporodna starostlivost niekde ina..tak, tak, ja som opisala moju skusenost z Anglicka, a ked pocuvam kamaratky, aku maju skusenost,hlavne poporodnu so starostlivostou o novorodencov je to ine..a to ani nehovorim,ze v Anglicku po vag.porode opustate nemocnicu do 24 hod, po sekcii 3-5 dni..a veru, je to sok, ked po sekcii hned od 1 .minuty ako ta pustia z jisky-cca 3-6 hodin je starostlivost o dieta na tebe..na slovesnku je dieta 24 hodin na novorodenceckom, a z toho co hovorili kamafratkt tak sa dba anby dieta riadne priberalo, kdezto v Anglicku pri prepustani na 3 .den mi malu neodvazili..az na 5.den ma navstivili doma..len preto,ze som bola po sekcii, normalne by som muslea naklusat do nemocnice..

syrik
1. jan 2014

@aliza Rozdýchaj sa a ešte raz si prečítaj, čo som napísala. Myslím si, že až taká dokonalá, že si sa pár MINÚT - opakujem MINÚT po pôrode postavila, si určite nebola, pretože minimálne dve hodky ležíš na sále. Bolo to myslené obrazne. A všetky sme kmitali. A tiež nám to problém nerobilo. Takže kľud 😝

aliza
1. jan 2014

@veriiii v UK po porode navstevuju doma vsetky mamicky, nielen tie po sekcii 😉.

veriiii
1. jan 2014

@aliza no, kamosky sa museli trmacat do nemocnice kde rodili,neviem preco..

dada2107
1. jan 2014

@dimitra heheheh...baby toto je presne ako pise dimitra...ja som tam rodila tiezprve a katstrofaaaaa!!!!!! fakt v porovnani u nas je to tu luxus a to nemyslim len v izbach vybaveni a tak ale hlavne o starostlivosti o matku a dieta..... kks mne tam ledva nieco dali od bolesti..trpela som jak svina po cs..a tu cisarsky bezproblempv tabletky a hned na druhy den som sama vstala a aj dieta mi postrazili na noc a nie ako tam po cs a mala som ho hned na izbe a musela som sa starat a nemala som ako kedze som sa nevedela postavit...nastastie tam tiez bola somnou aj moja svokra...

aliza
1. jan 2014

@syrik nie, nelezala som 2 hodky na sale, ja som na sale ani nerodila 😉. Pockala som, kym vysla sama placenta, nebolo to par minut, to je pravda, ale cely ten cas som mala maleho na rukach...potom som sa osprchovala, maleho zatial vysetrili a odvtedy som ho mala pri sebe bez prestavky, kym som nesla na druhy den domov. nepovazujem sa za supermatku, ani dokonalu, len som si porodila dieta 😉. nerobim okolo toho takyto cirkus 😔 😖. A najma, ak niekto nevie jazyk, tak darmo bude nadavat a kritizovat, je velka pravdepodobnost, ze zakladatelka temy nerozumela ani polovicu toho, co jej hovorili. Trebalo si najprv zistit, ako sa rodi v danej krajine a popripade mohla ist rodit domov, robi to vela zien, co ziju v zahranici. Alebo si zaplatit porod na sukromnej klinike, ako planovala...kazda krajina ma svoje postupy, napriklad v UK tehotnost do 12.tyzdna nezachranuju, nechaju to na prirodu, ak zacnes krvacat, poslu ta domov, ani ultrazvuk ti dovtedy neurobia. Takisto sa nevysetruje vaginalne a ak je vsetko v poriadku, robia sa len 2 uzv za cele tehotenstvo, nenastrihuje sa, prepusta dokonca v ten isty den, ak porodis rano....apod. Kto s tym ma problem, moze ist rodit tam, kde mu to vyhovuje.

aliza
1. jan 2014

@veriiii tak to teda neviem, mozno nevedeli, nerozumeli? ja som rodila normalne a klasicky chodil Health visitor domov a vazil a pod. Aj k ostatnym kamoskam.

syrik
1. jan 2014

@aliza Vidíš, úprimne, takto som si predstavovala pôrod aj ja. Namiesto toho som bola 2 hodky na sále, to, čo oni nazývajú bonding, tak to sa na to ani nepodobalo, mala som malú pri sebe asi 5 minut po dvoch hodkach. Nehovoriac o tom, že mi za dva a pol mesiaca vyberali ešte zvyšky placenty 🙂

dimitra
autor
1. jan 2014

Tak najprv k tej reci.Neovladam odborne terminologie po Grecky, ale uplne tupa nie som, nakolko tu zijem uz 2 roky, takze urcite som nieo rozumela a potm k tym super matkam, Rodila som na slov., kde mi taktiez bolo prinesene dieta asi po 2/3 hodinach na izbu a odvtedy uz boli vzdy so mnouj. Len aby som dodala, tu od kedy sa narodila mala tak bola v kuse so mnou. No nech si vyskusa jedna z tych supier zien zasivanie a cistenie s diettaom na bruchu.A este jeden dotaz by som mala, ak je autorka clanku o tom ze je to vsade rovnak taka super nech si skusi priviazat portvis k ruke a tahat ho za sebou aj s malym dietatom, podotykam ze ja som mala zabodnutu este aj ihlu, takze kym ma prepustili tak mi 6x praskla zila a museli pichat inde. Proste ak niekto neskusi, neuveri co je to za katastrofu

ladywitch26
1. jan 2014

rodila som v irsku 3x a nemenila by som. ultrazvuk nielenze pred porodom ziadny, ale prvy az v 12tt, druhy v 21tt a treti taky rychly v 36tt. pocet kontrol zospodu pocas vsetkych troch tehu = 0 (slovom nula!), klystir = 0, nastrih = 0. v izbe 3dalsie mamicky s babatkami. ako doktor, co nerozozna, ci uz zena rodila, alebo nie, je fakt prinajmensom nezvycajne, ale ostatok je pre mna normalne. deti mi dali tiez hned na hrud, vsak su predsa moje, kto iny by sa mal o ne starat. na svk ich hned beru prec a potom maju zeny problem s kojenim a nedostatkom mlieka. dieta ma byt nonstop s matkou. a nevravte mi, ze si potrebuje mamicka po porode oddychnut. ak je dieta nonstop pri matke, dokonca spi s nou v jej posteli, je ovela kludnejsie. moji bezne spali aj 6-7hodin v kuse, potom som ich znova nakojila, prebalila a spali dalej. takze vyspata a oddychnuta som bola dostatocne. (ale kludne ma volajte supermatka, ak sa vam ulavi 😀 😎 )otec dietata moze zostat v den porodu v nemocnici aj pocas noci, dalsie dni pocas celeho dna az do 10tej vecer. ak tam mala spolubyvajuca partnera, preco tam s tebou nebol aj ten tvoj? moj bol pri vsetkych troch. no a 8 dni v nemocnici? urcite tam bol nejaky iny problem, mozno s tlakom, zle vysledky z mocu, atd. ak si nebola spokojna, mala si sa pytat, v com je problem. zrejme si nemala ziadne informacie, co ale nebola chyba doktorov, ale tvojej nedostatocnej znalosti grectiny. mozno to doktori brali tak,ze co ti to budu vysvetlovat, ked aj tak nerozumies. zrejme preto ti tam aj posielali tu rusku, aby si sa s nou lepsie dohovorila. 😉

dimitra
autor
1. jan 2014

a este ziaden papier som nepodpisovala, ale rozumela som perfektne preco idem na cisarak, kedze primarka nemocnice bola ceska. Vraj mam 35 a ona sa do normalneho porodu so mnou nepusti. A fakt je pravda ze asi tristvrte oddelenia, boli zeny po cisarskom, cize je to tu uprednostnovane pred vaginalnym porodom

dimitra
autor
1. jan 2014

ano suhlasim, ze dieta je potrebne dat hned k matke, ale aspon pocas ukonov na sale by ho mohli odobrat. A ak je to potrebne pocas hospitalizacie pomoct s babom

dai
1. jan 2014

@bosoriak nebola si v grecku v nemocnici tak nepis... ja som mala to stastie kedze som tam bola na 6mesacnom studijnom pobyte a nase statne nemocnice su oproti greckym super luxus...

dimitra
autor
1. jan 2014

Ako ja len este jeden priklad na sukromnej klinike, pri kazdej navsteve som cvakala 70 e a zakazdym tam sedela doktorka so zapalenou cigaretou , takze uz len to je dostatocny obraz greckeho zdravotnictva

ladywitch26
1. jan 2014

@dimitra inak preco nebol s tebou otec dietata? mohol drzat dieta on, kym teba cistili. alebo ak nemohol on, neuvazovala si nad dulou prip, kamoskou pri porode?

aadulik2110
1. jan 2014

@dimitra
@syrik
@aliza
opäť téma na hádanie..... ďakujem zakladateľke, že nás oboznámila s pôrodom v inej krajine a verím, že tie, ktoré tam budú rodiť budú vďačné za takúto tému a skúsenosť.... a pridám v krátkosti svoju slovenskú skúsenosť... rodila som v 42tt, ráno na 2cm otvorená - všetci ma presviedčali, že nemôžem mať kontrakcie - okrem jedného doktora, ktorý mi uveril a spravil monitor, potom to nabralo rýchli spád - kontrakcie boli pravidelné, praskol mi vodu, keďže bola zelená, tak ani neviem ako mi spravili klystýr a ocitla som sa na sále, vybrala som 2 infúzky oxytocínu počas 9 hodín na sále, ďalšia infúzia po pôrode, 2 x zašívaná (aj zvnútra), na sále som bola ďalšie 3 hodiny. 36 hodín som nemohla nič piť a ani jesť - potom sa čudovali, keď ráno po pôrode som mala nízky tlak a bolo mi na odpadnutie. Automaticky mi ponúkli injekciu od bolesti, čo som aj 2 dni využila. Malého mi dali po pôrode a potom mi povedali, že keď som rodila až večer, tak cez noc si ho nechajú na novorodeneckom, čomu som bola veľmi povďačná, aj keď mi nebolo ráno dobre, tak som sa už tešila na malého, ale mohla som ho mať pri sebe až po 20hodinách od pôrodu.
Na záver by som rada dodala, že každá sme iná, každá sme mali iný pôrod - každá konala podľa toho ako sa cítila a podľa toho aké boli možnosti. Ja som bola povďačná, že prvých 12 hodín som mala naozaj čo robiť zo sebou a nie to ešte kmitať okolo malého, bola som povďačná za novorodenecké oddelenie a starostlivosť, ktorú malému venovali. Že po pôrode za mnou chodil personál - z gynekológie - či som ok a nechcem niečo od bolesti, z novorodeneckého kontrolovali ako sa mi vodí s malým, ukázali mi ako sa kúpe, dojčí a pod. - a to som rodila v pôrodnici, ktorá zostala na chvoste rebríčka hodnotenia Slovenských pôrodníc.

barbarelka
1. jan 2014

Dievcata,sama som v Grecku, na ostrove, zila 3 cele roky,po VS a predtym este nejake 3 letne sezony pocas studia. Zdravotnictvo je tam absolutne katastrofalne, presne tak,ako opisuje Dimitra ☹. Spina,bordel, absolutne ziadne sukromie,chlapi spolu na oddeleni so zenskymi(jasne,ze to nehovorim o gynde..🙂 Co sa tyka porodov,tak ano, je tam jednoznacne preferovany cisarsky, pretoze sa robi za poplatok..a k tomu este doktorkovia ocakavaju nejake chechtaciky navyse do obalocky(co je GR uplne normalne a bez uplatku vam neosetria ani zarasteny necht). Prirodzeny porod teda nieje pre doktorov zaujimavy..Drviva vacsina grekov si preto roky odklada na porod a predporodnu starostlivost,aby si mohli financovat sukromnu kliniku,kde staroslivost o tehulu je cca 3000 euro a samotny porod je opat 3000-5000,plus este uplatky pre sestricky. Svagrina tak rodila..ostala pri jednej dcerke,bo si vraj nemoze dovolit mat dalsie..no cudujte sa preco! Ked sme s manzelom cez skype oznamili svokrovcom, ze cakame babo, tak boli zdeseni, ze tu na SK som ziadnu sukromnu kliniku neriesila🙂. Jednoducho to nevedia pochopit! Decka a uz vobec niie dospeli nepoznaju preventivne prehliadky, zubara..VSETKO jedine ak mate peniaze a idete ku sukromnemu lekarovi..manzel mal raz nejaku crevnu chripku alebo co a rozhodli sme sa ist ku lekarovi.Vycalovali sme za obycajne vysetrenie,cca 5-10 min, 50 euro..plus ho poslal na krvne testy za dalsich 80, na zistenie krvneho obrazu.K tomu sme kupovali lieky,poistovna preplati istu cast az na konci roka,ak im posles ucet a robi sa akesi rocne zuctovanie..takze 90percent ludi sa na to vykasle! Teraz mi manzel vravi,ze ked raz havaroval na motorke a robili mu rontgen klucnej kosti(ktoru mal zlomenu a doteraz ma nan ej hrcu ako svina,proste zle liecene), tak platil 28 euro,cca 10 rokov dozadu..A Este jedna storka🙂,citajte🙂.. Robila som si v Grecku zachranarsky kurz na otvorene more a potrebovala som k certifikatu EKG vysetrenie. Rano som sla do lokalnej nemocnice,chyba..cakala som 6 hodin,aby ma zobrali.Ked som prisla ku kardiologovi do ambulancie,ovalila ma cigaretova clona,pomaly som ho nevidela🙂, obleceny v civile a s cigou v ustach,plnym popolnikom. Kukol na mna,ze :"co chces cudzinka?" Vysvetlila som mu situaciu,ze len natocit EKG.On mi na to,ze mi to proste neurobi,lebo nema cas,ale ze poobede od cca 18 tej ma sukromnu ambulanciu a ze mi to urobi za 200 euro.Tak som mu podakovala a zufala,rozculena, bohujuc na cele Grecko som odisla. Ked som to vravela sefovi u ktoreho som si licenciu robila,tak sa len pousmial a povedal,ze daco vybavi. Na vysetrenie som sa nikdy nedostala.Ani licenciu,za ktoru som zaplatila som nikdy nevidela,ale pracovala som normalne, plat som dostavala na cas( co je tiez na pomaly zazrak),takze som to uz neriesila a riesit nebudem,kedze sme sa pred troma rokmi prestahovali aj s manzelom(grekom)na Slovensko a sme tu spokojni 🙂

dai
1. jan 2014

@barbarelka mam podobne skusenosti... nemocnice aj urady - vsade smrad a bordel a bez uplatkov a znamCh som sa nikde nepohla☹
moja znama ktora ma mentorovala odrodila vsetky deti v nemecku - tak si vybavovala staze aby tam bola v case terminu porodu, hovorila mi ze keby ma rodit doma tak nikdy nema 3 deti...

slniecko77
1. jan 2014

@barbarelka verim tomu co pises 😉 my sme boli cca pred 16 rokmi na dovolenke v Grecku, jednemu panovi zo zajazdu prislo zle a kedze s nami v skupine boli lekari diagnostikovali mu prasknuty zaludocny vred. Lekar to napisal po latinsky na papier, dal tlmocnicke zajazdu..ta sa vratila z nemocnice absolutne zhrozena, ze nevedeli po latinsky (latina sa pouziva najma v postkomunistickych krajinach), tak mu to vysvetlovala po anglicky a grecky..anglictina 0 bodov. Pacienta nemali kde umiestnit tak ho nechali na chodbe kde lezalo dalsich x pacientov na posteliach, hygiena katastrofalna, ked to popisovala znelo to strasne 😅 pokracovanie zial neviem kedze som bola dieta az tak ma to nezaujimalo.
@dimitra Grecko je uplatkarska krajina to sa vo vseobecnosti vie, kvalita zdravotnictva tiez nic moc. Preferuju sa cisarske rezy, najviac v Europe ich robia na Cypre, takze v Grecku to bude velmi podobne. Ale tiez ma napadla otazka aku polozila @ladywitch26 kde si mala partnera? Najlepsi je bonding okamzite po porode, dve hodiny dieta nebrat pokial je zdravotne v poriadku..tak som to mala aj ja v UK, sla som dokonca po 7 hodinach domov, ja na tom nevidim nic zle, skor mi to vyhovovalo..nikto mi so starostlivostou nepomahal, mm este tyzden pracoval, potom mal dva tyzdne volna z coho sa nam tyzden intenzivne venoval a dalsi tyzden bol tak chory, ze spal pre istotu v hostovskej izbe. Nemala som tu nikoho zo SVK, nikoho som nechcela a ani nepotrebovala... @syrik a necitim sa ako supermatka, ze som to bez najmensieho problemu zvladla..aj tu starostlivost o novorodenca bezprostredne po porode 🙂
@veriiii neviem kde v UK si rodila, ale ako napisala @aliza mna prisla skontrolovat na druhy den community midwife a dalsie dni tiez..ked som ochorela od manzela cca v treti tyzden od porodu, vtedy uz chodila HV a v tom case sme uz mali chodit na kliniku, tak sa ma spytala ci chcem prist alebo ma prist ona, kedze som sa necitila najlepsie tak som ju poziadala nech pride opat, nemala s tym najmensi problem 🙂 na moj porod spominam velmi pekne 😵

dimitra
autor
1. jan 2014

nechcela som zadat temu na hadanie, len som chcela tymto povedat, ze budme vdacne zato, co mame doma, aj ked to nie je u nas 100 percentne, ale su krajiny kde je to mnohonasobne horsie

dimitra
autor
1. jan 2014

otec dietata v grecku nemoze byt pri porode, ani na porodnej sale.Funguje to tu tak, ze uz caka na izbe a hned po porode mu dieta odnesu. Otec mojho dietata sa na nas vykaslal, ale to je na inu temu V grecku som mala aj sestru, ktora nestihla dojst vcas, pretoze bol planovany cisarsky na 10 hodinu a mala uz bola uz na svete rano.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre