Je menšie zlo smotana alebo šľahačka?

lavanta
15. mar 2016

Rozmyslam ako zformulovat otazku aby ma niekt. mamicky neupismenkovali..... 😝 😅 😝
viem ze su na svete vacsie a horsie problemy, ale zaujima ma, ked varim omacku, polievku , privarok ma smotane....z hladiska zdravej vyzivy a aj udrzania si postavy.....je lepsie dat smotanu 10% tuku a zahustit mukou, alebo dat šľahačku hustu 30-33% a uz nezahustovat...kedze je dost husta sama o sebe... 😎
dakujeeeem 😉 😉

natalym
15. mar 2016

To je jedno, hlavne neležať na gauči potom. 😀

evittam
15. mar 2016

@lavanta - presne ako píše @natalym, alebo čo sa dá zahusťuj na jemno nastrúhaným zemiakom. 😉

biokozmetika
15. mar 2016

@natalym 100bodov 😀 😀 😀 a velka pravda!!!! zevraj je slahacka alkalicka a celkom zdrava tak ja by som asi volila skor to.

whitecat666
15. mar 2016

@lavanta No ak to beries naozaj vazne, tak z hladiska zdravej vyzivy a aj udrzania si postavy ani jedno nie je lepsia moznost. Pomoze len nevarit take tucne jedla.

alexxandraa
15. mar 2016

sojove mlieko, ale tiež tam treba dať múku, lebo nie je husté
alebo existuje aj sojova smotana, ale tú som ešte neskúšala

martina833
15. mar 2016

Podla toho, kam to ide, ked uz tak 10% smotana + napr. celozrnna spaldova muka, alebo zahustit zemiakom, alebo do nejakych polievok davam francuzsku pomazanku s trochou muky.

simca06022011
15. mar 2016

Je to fuk.. ide o recept, moja svokra by ta ukamenovala za slahackovu smotanu v polievke napr., Ak potrebujes zahustovat odporucam napr. zemiaky 🙂 Kremove polievky s tym urobis lepsie ako zahustene mukou a vacsinou netreba ani smotanu, ak to nevyzadujete, pripadne len ozdobit smotanou nakoniec. Inak existuje aj menej sladka smotana a to je smotana na varenie ;) Ale da sa pouzit aj kokosova, sojova, ryzova.. milion druhov :D
Z hladiska stihlej linie je to fuk, plati co napisala natalym, ked budes sediet aj z vody priberies :D

bonaqa2013
15. mar 2016

šľahačka sa lepšie papá - lepší pôžitok, ale sa aj rýchlejšie na človeka nalepí vo forme faldíkov....
Ja dávam mlieko z automatu..... 😀 😀 😀
šľahačku len do omáčok - v nedeľu.....

sirinka
15. mar 2016

Otazka je, co vlastne chces, pokial mas postavu ok a ide ti len o udrzanie, zahustene polievocky, privarky atd nevaris prilis casto, tak mozes vyskusat miesto klasickej bielej muky zdravsiu alternativu, ktora bude mat aj nejaku vyzivovu hodnotu, pripadne ja zahustujem obcas aj vlockami.
Pokial si vo faze, kedy chudnes, tak by som sa takymto jedlam vyhybala co najviac, zahustit radsej nastruhanou zeleninou a ziadna muka navyse.

rb7fashion
15. mar 2016

Zdravsi ako smotana alebo slahackova smotana je urcite jogurt,, ale pozor nezlaknut sa ked nejaka omacka bude zdat kysela 😊😊

santafe
15. mar 2016

ja davam vsade kyslu smotanu na zahustenie, ci uz je to svieckova, zemiakovy privarok, privarok zo zelenych fazulkovych luskov atd...

seahorse27
15. mar 2016

Nemam rada zahustovanie omacok a polievok mukou, ja som teda za 30%-nu slahacku 🙂

glowix
15. mar 2016

razova smotana je super....maju ju aj v DM ke

anuska74
16. mar 2016

Otázka znie ako často varíš omáčky prívarky ?

horana
16. mar 2016

Ziadne nizkotucne a vynechavanie tukov, tie su nepravom zatracovane, v primeranom mnozstve musia byt. Slahacka je to najlepsie z mlieka, vlastne jedine hodnotne, zbytok - samotne priemyselne spracovane mlieko, teda ak nie je vyslovene cerstve a domace je skor balast.
Normalne tam daj slahacku, a bez zahustenia. Tuky (tie spravne a kvalitne) maju vo vyzive nezamenitelne miesto, aby telo nestradalo.
Ked chces (niekedy inokedy) zahustovat tak napr. v Bille maju spadlove otruby na zahustenie, za par centov, v bio obchodoch zmes Hraska na zahustenie (z hrachu).
Ked uz vynechavat, nie tuky, ale muku, bielu muku celu a pripadne aj lepkovu ako taku (napriek tomu ze nemas zrejme meratelnu alergiu na lepok, vacsina populacie po 30tke ma problemy s jeho travenim, ktore uvidi az ked ho vyluci). Vaha pojde dole sama, travenie sa odlahci, bude aj dobra postava aj energia. Ziadne vylucovanie tukov, tie je potreba pre spravnu cinnost mozgu, regulaciu cholesterolu, pri potlacani zapalovych procesov, pre spranvnu tvorbu hormonov a zlce, termoregulaciu tela, vitaminy su rozpustne prave v tukoch, okrem toho prave tuky prinasaju A, D, E, K. Ich vynechanim vznikaju uzimene neduzive dietliny, alebo vecne jojo efekty.
Najviac tych nezdravych a pritom casto skrytych tukov, ktore robia telo zle je vo vyprazanom, udeninach, sladkostiach, cipsoch, pastetach, tucnom mase...

"Bez tukov v strave sme veľmi rýchlo hladní a bohužiaľ ešte rýchlejšie tuční, ako bez nich. Je to dosť veľký paradox oproti tomu, z čoho sú tuky dnes najviac obviňované.Dôvod je ten, že tuky efektívne "spomaľujú" sacharidovú výživu, ktorá je dnes v prevahe pred ostatnými dvoma živinami (tuky a bielkoviny). Môže za to poľnohospodárska a potravinárska orientácia na jedlá s vysokým obsahom sacharidov.
"Perlička" o nízkotučných potravinách, ktoré sú dokonca aj niektorými odborníkmi odporúčané pre lepšie zdravie a vitalitu. Nech sa to môže zdať akokoľvek čudné, tieto odporúčania veľmi poškodzujú vaše zdravie. Nízkotučné mliečne produkty, ktoré sú zbavené tuku, sú zbavené aj jednej z najdôležitejších mastných kyselín CLA (conjugated linoleic acid), ktorá naopak napomáha efektívnemu chudnutiu z tukových zásob. Okrem toho pitie nízkotučného pasterizovaného mlieka môže teda spôsobovať aj obezitu!
...
Z hore uvedených informácií môžete hneď teraz hádať, či vás tuky robia skutočne takými "tučnými", ako sa dodnes tvrdilo a či skutočne má nejaký význam zaoberať sa nízkotučnou výživou. Domnievame sa, že je na mieste zaoberať sa práve naopak - vysoko tučnou výživou, v ktorej budú dominovať správne tuky a ich vyvážený pomer.
V otázkach nízkotučnej výživy je kalkulácia jasná. Ak znížite obsah tukov vo výžive napríklad o 30%, musíte ich niečím nahradiť. To jednak platí pre to, čo konzumujete priamo z taniera ale aj pre potraviny, ktoré sa týmto nízkotučným označením "honosia". Môžete trikrát hádať, čím nahrádzame vo výžive tuky.
Aj potravinársky priemysel a zle informovaný konzumenti ich nahrádzajú najmä sacharidmi (chlieb, pečivo, cestoviny, cereálie, celozrnné produkty, múčne jedlá, prílohy: zemiaky, ryža, iné).
Dôvod je ten, že prevažná konzumácia sacharidov zvyšuje hladiny inzulínu v krvi, znižuje hodnoty HDL cholesterolu (tzv. dobrého) a zvyšuje hodnoty triglyceridov. Všetky tieto tri menované faktory sú pre vaše zdravie najviac rizikové. .."

vlastulina1
16. mar 2016
Používateľ vlastulina1 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od vlastulina1.

myslim si ze lepsie riesenie je dat slahacku

jonki
16. mar 2016

kremove polievky sa daju uvarit aj bez zahustenia mukou ci slahackou. (zemiak, pseno, fazula biela)
privarky-robim sosovicovy a davam jogurt...zahusti ho oprazena cibula. Myslim, ze podobne by sa dal aj hrachovy. Otazne je ci z hladiska udrzania postavy su privarky idealne jedlo.

Podla mna pridat viac pohybu a potom aj male prehresky z lyzicou muky nemusia byt az takou tragediou.

Kazdy ti tu odpovie inak...pre niekoho su mliecny vyrobky tabu uplne...cize kolko ludi tolko chuti, rozhodnut sa musis aj tak ty 😉

mirka822
17. mar 2016

Polévky zahušťuju bramborou a zjemňuju většinou šlehačkou (takže 33%). Omáčky naopak většinou spíš smetanou na vaření (ta má asi 11%) s moukou 🙂 Z hlediska zdravé výživy vážně nevím, protože se tím nezabývám 🙂