čafte baby, chcela by som sa poradiť. Sťahujem sa za manželom do Nemecka a chcela by som tam pozvať jeho kolegov - priateľov na večeru, aby sme sa zoznámili aj osobne nielen cez fb 🙂 . Chcela by som im pripraviť na večeru niečo typicky slovenské. Oni sú z Francúzska, Ruska, Nemecka a Talianska (25-30rokov) a každý z nich už je zvedavý na SVK kuchyňu. Tak rozmýšľam čo pripraviť. Zatiaľ som vymyslela samozrejme bryndzové halušky alebo pirohy (prikláňam sa skôr k tým pirohom, pretože predsa len vyzerajú na pohľad vábnejšie) a krupicovú kašu 🙂 Ale rozmýšľam čo je ešte také slovenské, lebo predsa len, bryndza je dosť svojská aj chuťou aj vôňou, tak to budú skôr asi len ochutnávať. A niektoré veci tam zrejme nezoženiem, tak aby som vedela dopredu nakúpiť ešte tu na SVK. Beriem kus slaniny, bryndzu, krupicu (manžel to v regáloch nenašiel, ale možno to tam poznajú) a doma mi navrhli, aj žinčicu (to ja nemusím, ale bryndzu milujem) a samozrejme slivovicu. Ale čo vám napadne ako prvé, keď sa povie slovenské jedlo? Vďaka za každý nápad 😉 😉 😉
zemiakovy salat,rezen 😀
slivkové gule :D
šak chleba vo vajci 🙂
Šúlance, buchty (aj keď to je možno trochu české ). Z takej modernejšej slovenskej kuchyne určite pstruh či zubáč, samozrejme s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťkou. Ďalej veci z kyslej kapusty - kapustnica. Zo šalátov typický paradjkový s jemne nakráhanou cibuľkou v sladkokyslom náleve. Ako predjedlo- "očká " - jednohubky z rožkov..
@zuna89 no, myslim, ze tvoj vyber ich velmi nepotesi....bryndzove halusky zahranicnym nechutia, aspon nie na prvykrat a krupicova kasa rozhodne nie je vecera pre navstevu. Ako tu pisali, sprav rezen alebo nejake maso na stave/omacke, opekane zemiaky, ryza....ale sladke rozhodne nie, mozno len ako dezert po veceri.
zincicu by som netrepala, skor daky dobry ostiepok, ovci syr ...
a mozno by som urobila gule zo zemiakoveho cesta plnene udenym s kyslou kapustou - ked nechces len bryndzove veci. a zo sladkeho- sulance so struhankou 🙂
Súhlasím, že tá krupicová kaša sa veľmi nehodí, ja by som asi uvažovala o lokši, červ. kapuste a mäsku, prípadne mäso v zemiakovej placke a ako dezert šúľance, len tak trochu na ochutnávku 🙂
Alebo nejaké bravčove sote pikantne v zemiakovej placke... zapekane zemiaky, alebo ja robim plnené zemiaky šampinonmi a slaninkou 🙂 zapečene zo syrom, podavam s kyslou smotanou...
Domácu slepačiu polievku ako od babičky🙂
Poviem ti z mojich skusenosti, ze ziadnu bryndzu a spol neocenia, nebude im to chutit, ani zincicu. Krupicu tiez nie, poznaju, ale neoblubuju. Ak chces prezentovat bryndzu, urobila by som len ako predjedlo jednohubky so smyrkasom (bryndzovou natierkou), aby ochutnali, ale aj ine jednohubky, potom mozno dobry gulas, potom nieco s knedlikom, hovadzie na smotane, alebo kacku a lokse...K tomu slivovicu a dobre pivo
Ako zakusok mozno veterniky, alebo kremes, nase oblubene puncove im tiez nechutia
rezen nemci jedia bezne, krupica sa tam da kupit ako gries a maju ju v krabicke, nie v sacku. teda zatial som tam nasla v krabicke. a co som teda pocuvala, krupica nemcom moc nevoni.
celkom byvaju hotovi z peceneho masa, kapusty a nasej knedle. pripadne uz spomenute slivkove gule alebo kysnute knedle. takisto im chutia nase sladkokysle nalevy salatove. minule sa zalizovali nad chrenovou omackou s udenym masom a knedlou. celkovo nech uvaris cokolvek nase klasicke, bude im chutit, nasa kuchyna je pestra na chute. ich je skor taka mdla a v rakusku napriklad mi nechutilo nikdy.
skus urobit bratislavske plecko, svieckovu poriadne zeleninovu, do hladka rozmixovanu. skus ale zakomponovat knedlu. su z nej najprv prekvapeni a potom sa jej nevedia dozrat 🙂 😀
no vidis aj to je dobry napad ako @alexmianina a @lucysl pisu, to pikantne masko v zemiakovej placke
@zuna89 ja by som na tvojom mieste vzala so sebou mak. Neviem ako v Nemecku, ale v mnohých krajinách mak ľudia ani nepoznajú. Dá sa použiť na prípravu makových buchiet,makových šúľancov, makového závinu, alebo taká maková štrudľa podávaná ako zákusok určite nepokazí žiaden obed alebo večeru.
@nikawero12 zalezi kam do nemecka. u nas v bavorsku mak poznaju a miluju ho. inak som ich naucila na nasu kofolu a skalicky trdelnik - ale ten original. oni sladke lubia, "bavoraci" su mega na sladke.
@zuna89
@mawka tak to som nevedela,že mak je v bavorsku taký obľúbený? Inak ja mám také skúsenosti, že cudzincom sa veľmi páčia naše keksíky - horalky, tatranky, mila rezy a takéto podobné sladkosti.
@nikawero12 ano, to rozhodne, tie miluju ako rakusania, nemci, aj zvysok europy 😀 ani nevieme, ake zlato doma mame 🙂
hej, v cukrarni, kam chodime, maju makove zaviny, makove strudle, makove torty, sama som bola prekvapena. ale to su bavori, oni su velki gurmani. ale mozno v inej casti nemecka je to inak. popravde, v byvalom vychodnom nemecku som sa nikdy s makom nestretla, ked tak rozmyslam.
Kapustnica, ako hlavne jedlo to najtradicnejsie: vyprazany syr a treska (v majoneze, ten salat), kludne spolu 😀 ...a makove sulance ako dezert.
Myslim ze budu jasni 😠 😎 😀
@zuna89 tu krupicu urcite nie
no zle som to napísala, to nemá byť večera, akože "prídite na večeru, aby sme sa zoznámili" to je jasné, že vtedy by som nerozmýšľala, ale uvarila "niečo poriadne" z čoho by sa určite najedli všetci (normálne by som si hostí samozrejme neuctila krupičnou kašou alebo šúlancami - to by som ani slovenským priateľom nevarila). oni si tam medzi sebou vytvorili takú tradíciu, že vždy ich jeden pozve k sebe domov a uvarí im viacero jedál zo svojej národnej kuchyne ;) (a samozrejme pripraví aj nejaké chuťovky z čoho sa najedia tí, ktorým nechutí) napr. keď pozýval ten Francúz, tak im pripravil slimáky, žabie stehienka na víne... priniesol tie ich syry a vína... Proste ide len čisto o ochutnanie vecí, ktoré oni nepoznajú. 🙂
@alexmianina chleba vo vajiciiiii, no to si veru idem rovno urobiť, si mi chute narobila
@aliza oni práveže bryndzové halušky čakajú, len manžel si na to nikdy netrúfol, tu ide o to, že keďže je ich viac národností chcú poskúšať slovenské veci. Samozrejme, že keby prišli na "normálnu" večeru, určite by som ich neponúkala krupicou. Ale keby som teraz spravila klasickú "reštauračnú" večeru čo chutí väčšine ľudí, boli by sklamaní. Tu ide teraz čisto o ochutnanie toho čo jeme my tu na SVK
@ukulela tú žinčicu isto nebudem brať, ja ani manžel to nemáme radi a bryndza je dosť svojská sama o sebe
@mawka kebyže len zvyšok Európy, aj v Afrike mali naše keksíky veľký úspech. Keď sme ich doniesli ako návšteva do jednej egyptskej rodiny, chutili nielen deťom, ale aj dospelým 🙂
@zuna89 kapustnica je skvely napad, tu sprav. z bryndze urob pomazanku na jednohubky, urob zemiakove placky, supni tam to sote. dones aj spominane korbaciky, nejake nase slovenske syry. zober tiez nase vino, zober kofolu, skalicky trdelnik, urob nas majonezovy salat zemiakovy a dones tresku. to su dobre napady na ochutnanie kazdeho. a do toho mozes vlozit riadne jedlo ako napriklad tu svieckovu.
gulas nemci jedia, ten sa asi je vsade. akurat oni do toho davaju spetzle a my zemiaky. oni zemiaky nie. vidis a upec im zemiaky v supke, daj maslo, sol, oskvarky.
ja by som tiez upiekla maso, kapustu a knedlu, ale nie tu kysnutu ci aka to je, ale cesku z rohlikov 🙂) pripadne kacka, hus, lokse, kapusta cervena, mnamka 🙂
kapustu, pecene maso, knedlu, teda vepro knedlo zelo 😉
je to pri Frankfurte, ale myslím, že je to nepodstatné, pretože môj muž je vedec - fyzik a jeho kolegovia sú z rôznych národností (Francúz, Rus, Talian...) a samozrejme aj Nemec
presne, treskuuuuu!!!!!!!!!!!!
@zuna89 mne napadnu jedla mojej babky pirohy bryndzove,strapacky s kapustou,dzadky,bryndzove halusky,placky.