Čo všetko vybaviť pri nástupe na RD?

15. mar 2020

Ahojte 😊
Nakoľko je situácia aká je a úrady pracujú v obmedzenom režime, viete mi prosím poradiť čo všetko treba vybaviť pri nástupe na materskú, resp. rodičovskú dovolenku? Aký je postup, kam zájsť, čo vypísať, koho informovať, o čo žiadať a tak..
Ďakujem za každú radu 🙂

evittam
16. mar 2020

Tak MD ci RD? Malo info.

daniela1911
16. mar 2020

Všetko vybuješ rovnako ako ešte týždeň dozadu, treba pozrieť staré diskusie... gynekológ ti výpise žiadosť o materskú, zanesies ju zamestnávateľovi (môžeš ju teraz poslať) a ten ju odovzdá sociálke, teraz určite prijímajú aj mailom. Do 60 dni ti príde rozhodnutie do SP či máš alebo nemáš nárok na materskú. Ak zamestnaná nie si, žiadosť od gyn pošli rovno do poisťovne sama.
Ak by si nemala nárok na materskú, tak s týmto rozhodnutím zo SP pôjdeš na úrad prace - teraz z domu zavolaj pani pod koho patríš a telefonicky sa dohodnete že to rozhodnutie odmailuješ alebo pošleš a úrad ti začne vyplácať rovno rodičovský príspevok (ale neviem či nie až po narodení dieťaťa, toto ti neviem povedať presne- skús pozrieť tie diskusie staršie).
Po poberaní materskej 34 týždňov pôjdeš opäť na SP alebo zavolaš a dohodneš sa, opäť ti dajú rozhodnutie o skončení poberania materskej a s ním na úrad prace - vybaviť rodičovský príspevok.

evittam
16. mar 2020

@daniela1911 Len ta doplnim-zamestnavatel nie je povinny odovzdať žiadosť o MD do SP.
A ano RP dostane az po narodení dieťaťa je zbytočne ho vybavovat skor-je to RODIČOVSKÝ prispevok.

autor
18. mar 2020

@daniela1911 ďakujem pekne za odpoveď, môžem napísať súkromnú správu?

daniela1911
18. mar 2020

Môžeš