Mám nárok na materskú?

edina29
29. aug 2023

Ahojte chcela by som sa opytat momentalne pracujem na zmluvu,snazime sa o babo ale zatial nic,otazka je ze ak dam vypoved(praca ma strasne stresuje a nemam chut tu ostat) a nahodu by som ostala tehotna ci mam narok na matersku alebo nie pracujem tu 11 mesiacov,lebo vsade pisu inak a neviem ci sa prihlasit na urad alebo si sama platit zdravotnu ci to ma vyznam alebo ist na podporu lebo som citala teraz ze vydali novy zakon tri ochrane lehoty.

Tri ochranné lehoty
Sociálna poisťovňa rozlišuje až tri ochranné lehoty. V prvom rade platí pre viacero dávok z nemocenského poistenia tzv. všeobecná ochranná lehota.

Táto lehota trvá sedem dní od straty práce, alebo ak niekto prestane platiť povinné sociálne odvody. Ak niekto napríklad platil odvody či bol zamestnaný menej ako sedem dní, lehota môže byť aj kratšia. V tomto prípade trvá rovnako dlho ako samotné obdobie pracovného pomeru
Čo sa týka materskej, tam je ochranná lehota dlhšia. Ženy, ktoré stratia prácu v období 42 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu, majú lehotu dlhú osem mesiacov. Konkrétne ale o tom rozhoduje dátum, ktorý prvýkrát určí ošetrujúci lekár. Nárok v tomto prípade vznikne iba v prípade, že budúca matka otehotnela ešte počas pracovného pomeru.

od júna minulého roka zákon garantuje nárok na materské dávky aj budúcej matke, ktorá síce bola zamestnaná a materskú by dostala, ale o prácu prišla a v tom čase ešte dieťa nečakala.

Po novom, ak žena otehotnie do 180 dní od straty práce alebo skončenia platenia odvodov, má nárok na štandardnú osemmesačnú lehotu. V tomto prípade ju bude Sociálna poisťovňa počítať od začiatku 40. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Aj tu musí presný dátum stanoviť lekár.

Ochranná lehota vždy zanikne, ak odvody napríklad ako živnostníčka alebo sa opäť zamestná

zalka
29. aug 2023

@edina29 máš už viac ako 270 dní poistenia nárok na MD máš... ostatné môžeš riešiť až keď otehotnieť do kt.kategorie patris...či treba alebo chces riešiť aj dobrovoľne poistenie.

mogaa
29. aug 2023

@edina29 všetko sa odvíja od toho kedy otehotnieš.....ak do pol roka tak nárok na materskú mať budeš, ak neskôr tak už nie lebo už nebudeš v ochrannej lehote

helenka998
29. aug 2023

Ahoj, pokiaľ si chceš byt 100% istá v týchto veciach, odporúčam túto pani Dominiku https://www.najmaterska.sk/?gclid=CjwKCAjwrranB...
My sme s ňou mali konzultáciu, všetko mi nastavila aby som mala matersku čo najvyššiu, presne mi povedala kedy aký krok urobiť, kedy ísť na MD atď…dáš jej údaje za posledné roky čo si robila, s akým príjmom, ako dlho a ona ti to presne vyráta. Mne napr. chýbal jeden deň v sociálke načo by sme bez nej neprišli takže vďakabohu, neľutujem že sme zaplatili takúto službu.