Polovičný úväzok a dohoda. Mám nárok na materskú?

steblo
22. sep 2015

Ahojte,

potrebujem poradiť. Rodím na Vianoce a pracovná zmluva na dobu určitú mi končí 30. septembra 2015. Nástup na MD začiatkom novembra 2015. Mala som len čiastočný skrátený úväzok na dobu určitú, cca polovičný - ale pracovala som každý deň, čiže určite spĺňam podmienku že som bola poistená nemocensky 270 dní v posledných dvoch rokoch. Okrem toho som mala príjem v rokoch 2014 a 2015 na dohodu - bol vyšší príjem ako zo skráteného úväzku. A nejaké malé príjmy ako SZČO (neplatila som soc. odvody -nevznikla mi povinnosť).
1) Mám nárok na materskú? Počíta sa aj príjem z dohôd (z ktorých som platila aj soc. odvody) do výpočtu výšky materskej?
2) čo s mesiacom vo vzduchu pred materskou? Budem mať možno ešte malý príjem na dohodu.. Predpokladám, že ísť na PN sa mi nevyplatí a ani na úrad práce. Len zaplatiť dobrovoľne zdravotné za tento mesiac.

Veľká vďaka za akékoľvek rady a usmernenia!

M.

monicm
22. sep 2015

Ja som robila na dohodu a mala som nárok na materské, síce v smiešnej sume a doplácali mi do výšky rodičovského, ale nárok som mala. Čo sa týka tej druhej otázky, mala by si ísť na úrad sa evidovať, alebo si sama zaplatiť odvody. Ak sa tu nenájde odborník/čka, skús sa popýtať na stránke porada.sk. Mne tam vždy dobre poradili a odborne.

hhenike
22. sep 2015

matersku neviem, ale s tym zvysnym mesiacom urcite sa zaregistruj na UP. ved mas narok na podporu a stat za teba zaplati poistne.

gapa
22. sep 2015

málo presné údaje. Ak máš dní dosť, tak nárok iste vznikne, ak netrvá nem.poistenie v den nástupu na md, tak treba nástup presne 6týž. pred termínom. Č vznine nároki z viacerých poistení, to záleží od dátumov, či nasledovali nem.poistenia po sebe, či sa prekrývali, či si bola tehotná v čase ukončenia a či splnaš aj z nich 270dní. tiež nepíšeš sumy. Ak ti vznikne nové nem.poistenie po tomto poslednom (aj ked ak to bude len v jednom kalend.mesiaci=bez nem.poistenia, tj. nepravidelná činnost, tak nem.poistenie predpokladám nevznikne), tak to môže zmeniť situáciu uplne, záleží od konkrétnych dátumov jednotlivých poistení , či ide o toho istého zamestnávatela...
ak ale mzda tvoja bola menej ako 412eur, tak sa oplatí pred nástupom na md(požiadanie o materské) sa prihlásiť na dnp, napr. den či 2pred nástupom na md, zaplatiť z minima za tie 2dni a poberať materské z vym.základu 412eur. bud 65% alebo ak bude, tak 70%