Rodičovský príspevok po narodení tretieho dieťaťa

morandia
31. jan 2020

Potrebujem poradiť, dúfam, že to vysvetlím správne, mam dcérku, vo febr. bude mať 2 rocky, poberala som materskú a teraz pobetam rodičovský príspevok, s manželom by sme chceli ešte tretie dieťatko, som nezamestnaná momentálne, zo zdravotných dôvod som neprešla vstupnou prehliadkou, tak ma prepustili, ale mala som odrobenych cez 270dni, čiže materskú mi schválili, prejdem k veci, ak by som tento rok otehotnela,, viem, že nárok na materskú nebudem mat, čiže budem od začiatku poberať rodičovský? A aky je postup, ak dcérka bude mať 3 roky až o rok? Ďakujem za každú radu

fokuska
31. jan 2020

@morandia
Len ta poopravim: Matersku ti schvalili, lebo si mala aspon 270 dni nemocenskeho poistenia, nie odrobenych dni.

Ak otehotnies zas a ku dnu porodu nebudes mat splnene podmienky na zisaknie materskej (ktore este mozes splnit), tak budes poberat RP odo dna porodu.
V pripade ak starsie dieta este nebude mat 3 roky, tak je to bezpredmetne, pretoze RP uz poberat budes. Dalsi nedostanes, pobera sa len jeden.

morandia
autor
2. feb 2020

@fokuska ja som si odrobila 270dni, dokonca cez, len pri ďalšej prehliadke ma nepustila lekárka ďalej koli zdravotným problém, tak mi dali výpoveď..

evittam
2. feb 2020

@morandia Skus pochopit ze hlavnou podmienkou nároku na MD nie je mať 270dni odrobenych. Zvysok napisala
@fokuska

fokuska
2. feb 2020

@morandia Nejde o to ci si odrobila. Nemusela si ich odrobit. Stacilo mat aktivne nemocenske poistenie.
Ale chapem, nevies aky je v tom rozdiel.

morandia
autor
2. feb 2020

@evittam ved ja tu část chápem, a nejde mi o to. Ja viem, že nebudem mať schválenú materskú keby ze teraz otehotniem, ale môžem, a materskú som mala schválenú pri dcérke, nejde mi o to, 8de mi o rodičovský, keďže teraz ešte pobetam rodičovský, cely rok..

morandia
autor
2. feb 2020

@fokuska viem aký je v tom rozdiel, pri synovi som to riešila,až veľmi dobre..

morandia
autor
2. feb 2020

@fokuska viem, že 2 rodičovské poberať nemôžem, ide mi o to, aký je postup, ak poberam rodičovský a v tom čase by som ešte rodičovský, ako sa bábätko narodí, poberala dalej za dcérku.. O ten najskôr prídem a začnem poberať rodičovský na bábätko.. O to mi ide, aký je tam postup

julka828
2. feb 2020

@morandia ved ak chces mozes poberat rodicovsky na starsiu dcerku. Ked dosiahne 3 roky vybavis si rodicovsky na to babetko a vyriesene. Aky postup potrebujes ?

ivaliko
9. feb 2020

Dobrý deň chcem sa opýtať ID januára teraz mal byť zvýšený rodičovský príspevok bude to automaticky alebo treba o to požiadať ďakujem za odpoveď

evittam
9. feb 2020

@ivaliko Je to štátna sociálna dávka. Zvyšuje sa podla zakona a naroku. Cize nie.

ivaliko
9. feb 2020

@evittam čiže nemusím si o to ziadat