Som na rodičovskej a chcem druhé bábo. Čo budem poberať?

tomynika
23. jan 2013

Prosim Vas poradte som na rodicovskej dovolenke (mala bude mat rok) a s manzelom ba sme chceli mat druhe babo. Chcem sa opytat budem potom poberat aj rodicovsky prispevok + matersku alebo ako to je? Alebo by mohol byt manzel na rodicovskej dovolenke a ja poberat matersku?
A aka to je suma? Nejako sa v tom nevyznam
dakujem

bajti1234
23. jan 2013

ak mala bude ti mat rok, tak mala by si poberat matersku, ale ak si nemala narok tak rodicovsky prispevok je nejakych 190 eur plus minus nejake drobne... ak toto poberas budes to poberat pokial ti nevznikne narok na matersku pri 2. dietati... ak materska bude nizsia ako rodicak, tak budes poberat vyssiu sumu t. j. rodicak. nemozete s manzelom poberat vzajomne aj matersku aj rodicak. ale pozor, rodicak bude stale len jeden aj pri dvoch detoch, nezdvojnasobnuje sa, (smola, mohol by, vsak 😉 )

zuzana909
24. jan 2013

rodičovský príspevok nám zvýšili v roku 2013 na 199,60 € 😉 pekné to od nich ☹
ty ako matka môžeš poberať buď materskú alebo rodičovský príspevok, nemôžeš poberať oba príspevky 😉 aj keď staršie dieťa nemá ešte 3 roky.
budeš dostávať jedine prídavky na dieťa 2x23,10 €
to či ocko môže poberať rodičovský príspevok a ty materskú neviem, ale zaujímavé riešenie ak by to bolo možné 🙂

liz_lemon
24. jan 2013

6/8 tyzdnov pred dalsim porodom budes poberat materske, a musis sa odhlasit z poberania RP, inak ho budes musiet vratit
a otec nemoze poberat RP, ked budes poberat materske, pozri si zakon o RP 571/2009 § 3 odsek 8
Nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak
a) aspoň jedna z nich má nárok na materské alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku podľa § 4 ods. 1 a 2 alebo § 4 ods. 3

jullinkka
24. jan 2013

Baby ja som tiez na materskej a ked budeme moct tak chcem druhe babo ked bude mat rodicovsky a ak ostanem tehotna a dr ma vypise na pn-ku budem dostavat z co? iba rodicovsky alebo pnku akoked som bola predtym na rizikovom a dostavala som pn-ku 😲

leeenka26
27. jan 2013

@julinkka nemozes byt na pn pocas materskej, to by neslo. Na matersku pojdes 6-8 tyzdnov pred porodom a budes dovtedy poberat rodicovsky.