Mám to ukončiť?

neviemakodalej
8. júl 2015

Dobrý večer, potrebujem sa vyrozprávať, získať nejaký iný pohľad na vec, lebo ja už neviem ako ďalej.
Sme s mojim mužom spolu 10 rokov, z toho skoro 6 manželia. Ešte za slobodna sme si brali hypo na byt, sme spoludlžníci, byt je máme na 1/2. Krátko po tom čo sme kúpili byt a zobrali si na krk hypo som náhodou zistila, že má nesplácaný dlh v soc. poistovni. Vtedy to zaňho vyplatili jeho rodičia (neprosil ich o to, sami sa ponúkli ...). Potom bol chvíľu pokoj, zobrali sme sa. po svadbe sa to začalo sypať, jeden dlh za druhým, všetko staré, nesplácané - soc. poisťovňa, Cetelem pôžička, neplatené účty za mobil, odpojený mobil (vtedy mi tvrdil, že sa mu pokazil mobil, a ja sprostá som mu verila ...), poplatky za znovuzapojenie, vyčerpaný debet v banke o ktorom najprv nevedel že ho má a potom naňho "zabudol". Všetko boli sumy okolo 1000,00€ až 2000 €. Postupne to splácal, po 100,00 mesačne. Mali sme exekútorom zablokovaný LV (jeho časť) 3 x, exekúcia na jeho bankovom účte.
O všetkom som sa dozvedela až dodatočne, všetku korešpondenciu predo mnou zatajoval. Pomáhala mu pri tom aj jeho matka. Vodili ma za nos kým som na to neprišla. Keď som to začala riešiť, nikdy som sa nedozvedela priamu odpoveď koľko a kde dlží. a hlavne prečo. Už je to 7 rokov čo splácame jeho dlžoby. Doteraz to vyzeralo tak, že už bude pokoj, vraj už všetko splatil -minulý rok v lete. Celkovo to bolo okolo 10000 €. Odvtedy som nenašla žiadnu novú obálku s upomienkou ...Teraz som zistila, že môj muž si zobral kredittku a už má na nej vyčerpanú sumu skoro 1300,00 €. Neviem na čo to dal, nechce mi povedať, vraj vyplácal staršie dlhy. Vtedy mi ale povedal, že ich vyplatil.. Ako vyplatil, veď si iba zobral nový a drahší ... Našla som mu schované výpisy, postupne si vyberá každý mesiac nejakú sumu, dlžná suma stále rastie. Z tých výpisov vidieť ako vyberá. Vyberie 20 € P za poplatok 4,5 € Podľa mňa je to choré. Pýtala som sa ho či to spláca, že vraj áno. Vyskočil na mňa, že čo je to za dementnú otázku. Že to nie je veľa...Už som si myslela že je pokoj a teraz toto. Ja už na to nemám nervy. Celkovo už mu neverím ani nos medzi očami. Stále ma len klame a zahmlieva. Na nič sa nedozviem priamu odpoveď. Nech robím čo chcem. Veľa ráz som sa ho po vyplatení nejakého dlhu pýtala, či ešte niečo zostalo. Stále bola odpoveď že to bolo všetko a potom po nejakom čase zase niečo staré vyskočilo. Najhoršie na tom je, že upomienky mu chodili ešte na starú adresu k rodičom. jeho matka mu to preposielala za mojim chrbtom. Dlho mi to zatajovali. Normálny rozhovor nezaberá, on si myslí že je to v poriadku. Tie ktoré ste niečo podobné zažili, má zmysel čakať na zmenu a snažiť sa ho zmeniť? Začinam uvažovať o rozvode. Nechcem sa nechať pripraviť o strechu nad hlavou. Neviem či môže byť gambler alebo niekoho má ... Domov chodí z práce normálne, nefláka sa, ale to nič nemusí znamenať. Máme 3 ročné dieťa, splácame hypotéku na byt, neviem ako ďalej. Bojím sa že sa zase zamotá do dlžôb. Na tej kreditke už má prečerpaný úverový rámec, čo mu zabráni aby si ho nechal navýšiť, resp zobral inú? Čo mám robiť? Je to dôvod na rozvod? Môže sa taký človek spamätať? Ako mu mám veriť? V podstate mi celý čas klame rovno do očí.

Ďakujem za každú odpoveď.

janinah
8. júl 2015

už včera bolo na rozvod neskoro 😒

mala_hobitka
8. júl 2015

@neviemakodalej V kazdom pripade ti radim zrusit BSM. To sa da aj v priebehu manzelstva. Minimalne kvoli dietatu. Ci moze brat dalej uver - zalezi od banky, niekde mas limit a ten nepusti ale su aj take karty kde mas limit a po precerpani ta pusti ale s brutalnymi urokmi....
Ci sa zmeni? Podla mna nie. Jeho pripad totiz nie je male posmyknutie - splacanie, poucenie a konec. Ty nemas za manzela chlapa co urobil jednu dve chyby. Ty zijes s clovekom co ti zatajil dlzoby z doby pred svadbou, grobiansky ta nechava to splacat, bere si dalsie, ty vobec netusis na co to vlastne mina, klame ti do oci, nemozes sa na neho spolahnut, na tvoje opravnene otazky (kedze kazda dlzoba pocas manzelstva sa teba tyka rovnako ako jeho) odpoveda utokom, tvari sa ze vsetko je ok (CHORE) a toto vsetko sa deje napriek tomu ze by ti mal byt vdacny ze si ho neposlala dokelu ked si zistila ze ma tazke dlzoby ...a co je najhorsie ohrozuje nielen seba a teba (!!!) ale vase dieta (!!!!!). To moze robit len totalny sebec. Sama si napisala ze ti vlastne cely cas klame do oci. S takym clovekom chces zit? Je to pre teba priklad manzelstva s pevnym zakladom? Je to vhodny partner pre teba? Spolahlivy milujuci otec? Je? Pre mna by nebol.

dankaa78
8. júl 2015

Pokial ste manzelia tak dlhy prejdu zrejme aj ba Teba.Je tu pravna poradna na MK😉 Drz sa🙂

luckamorka
8. júl 2015

Nezmeni sa nikdy a never mu uz nic, ked este intriguju s jeho mamou tak si mysli ze to je ok a nikdy zial iny nebude. Rozved sa co najskor, ale este skor zrus bezpodielove spoluvlastnictvo aby do tych dlzob nenamocil aj teba, a ak sa da pred sudom zrejme bude najlepsie nejako dokazat, ze si o tych dlhoch nevedela a ze ti aj s jeho mamou klamali zamerne.. s pravnymi vecami ti zial velmi neporadim, nevyznam sa, ale toto urob urcite

duun
8. júl 2015

Je to TO ISTE, co som prezila ja. Som rok po rozvode a nezmenil sa, ani sa nezmeni, nedospeje. Tvoj muz moze byt uplne pokojne aj hrac, alebo je to len nedospele decko, ktore pre vlastne pohodlie znici kohokolvek a cokolvek a jeho rodina si je toho vedoma. Toto je moj pribeh:

http://nehraj.sk/forum/8-co-s-tym-ako-na-to/175...

UTEKAJ cim skor a cim dalej. Dlhy, co narobil pred manzelstvom sa ta netykaju, tie terajsie uz ale ano a to sakramentsky. Chces zarabat jeho vypalnikom? Skoncit na ulici a este byt aj ty zadlzena az po usi? Jeho dlhy sa uhradia z BSM = bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov, kam patria aj vsetky tvoje peniaze, co zarobis, vsetky tvoje uspory, vratane napr. podielu zo stavebneho sporenia.. Je to priserne nebezpecne. A ktovie ake dlhy moze este narobit pocas tych mozno aj 6-12 mesiacov, kym budete cakat od podania ziadosti na rozvodove konanie a kym rozvod prebehne (bude zrejme robit obstrukcie, zdrzovat, odvolavat sa..).

helmanka
8. júl 2015

Myslím, že manžel potrebuje hlavne odbornú pomoc, jeho správanie tomu nasvedčuje, určite to len tak neprejde, ja by som sa znažila zabezpečiť hlavne strechu nad hlavou a rozvod, to musíte vedieť sama, keď ste toľko vydržali.

mariannah81
8. júl 2015

ďakujem vám. Väčšina z toho je už splatená - zmizli exekúcie na byt ..., ale neviem koľko a čo má aktívne.
Až doteraz som si myslela že to všetko splatil a už budeme fungovať normálne. Preto som ešte stále vydatá 😒 až teraz som našla tie výpisy a už viac nechcem. Nemôžem. Aký život a štart do života pripravím malej? Mám okolo seba 3 takéto prípady, kedy jeden člen z rodiny narobil nebankovkami dlhy do sumy 60000 - 100000. Tiež to začalo malými sumami. Tí ľudia nakoniec prišli o byty, domy.
Problém je v tom, že on to vôbec nechápe, tvári sa akoby bolo všetko v najlepšom poriadku.

pribinak
8. júl 2015

Cim skor ziadaj o zrusenie BSM, ja by som ho asi zabila!!!!

mariannah81
8. júl 2015

@dankaa78 ako sa nakontaktujem na tú právnu poradňu? Asi by som sa potrebovala porozprávať s niekým kto tomu rozumie. Netuším čo ma čaká.

duun
8. júl 2015

...a neveriť. Zmeň si PIN na karte / kartách, doma nenechávaj hotovosť. Nenechaj ho, aby mal prehlaď o tom, kde máš koľko peňazí, ktoré sú tvoje. Posuň rodičom, ulož u kamarátky ako štart ďalej, aby sa k nim nedostal.

Znie to desivo, ja viem. Ale.. skoncila som s vybielenym uctom, bez uspor, s dlzobou na bytovom, bral mi postu, aby som nic nevedela, bral peniaze z penazenky, kartu, ked som sa pytala, kde su peniaze, doniesol akoze zaplateny sfalsovany sek (dopisal cislice k sume), odniesol veci z domu. A vzdy nejake smiesne klamstvo.

Odborna pomoc je predlzovanie agonie. Ok, ak chce, nech sa ide liecit a po rozvode o vas/teba zabojuje. Ale zial o tom pochybujem.

dankaa78
8. júl 2015

https://www.modrykonik.sk/group/1900/detail/ pravne poradenstvo skupina🙂

duun
8. júl 2015

Pravna pomoc - http://www.cpp.finalarea.com/ je to Centrum pravnej pomoci. Ak mas nizky prijem, je to zadarmo. Ak vyssi, prva konzultacia - hodina je za 4,50€ a bohato postaci, aby ti poradili co a ako. Ako podat navrh na rozvod je na ich stranke ako pdf na stiahnutie - http://www.cpp.finalarea.com/o-nas/informacne-m...

Mne pomohli, pomohli aj dvoch dalsim zenam, ktore osobne poznam.

sandey
8. júl 2015

Ale aj tak nechápem, keď sú manželia, nemali by náhodou dávať úvery so súhlasom aj druhého? Lebo jeden si narobí dlhy A druhý potom spláca

duun
8. júl 2015

Zrusenie BSM za trvania manzelstva sa da z dvoch dovodov - bud zavazny (nasilie, gambler a pod. ale to treba dokazat) alebo "dobrovolne", ak jeden zacne podnikat, zalozi zivnost, tak ten zivnostnik moze poziadat o zrusenie bsm. Zivnost je rucena majetkom, cize aby neohrozil rodinu, tak moze oddelit svoje prijmy a teda aj pripadny bankrot.

U teba neviem ako by si to dokazovala - ak nemas poodkladane vypisy, blocky, vymahanie, exekucie..

Naviac, konanie o zruseni BSM sa plati - sudne poplatky tusim okolo 200€ (rozvod cca 170€). Podanie navrhu na rozvod AJ podanie navrhu na zrusenie BSM - su to dve nezavisle podania, dve konanie, dvakrat sudny poplatok a nik ti nezaruci, ze sud urci pojdenavanie o zrusenie BSM skor ako pojednavanie o rozvod. Nerob to, podla mna.

duun
8. júl 2015

Az uvery nad 2000 potrebuju suhlas druheho manzela. A co brani nebankovke alebo aj banke dat mu aj 50 uverov po 1999 euro?

sandey
8. júl 2015

Ja viem že je to tak, ale nemalo by byť

bonaqa2013
8. júl 2015

No asi by som uvažovala nad tým rozvodom. on iný už nebude, len samé dlhy a ešte raz dlhy. ak nechceš zostať bez strechy nad hlavou tak iného východiska ako rozvod neexistuje. Len by ma ešte asi zaujímalo kde tie e míňa. čo nakupuje, alebo má zopár utajených detí..... 😉

duun
8. júl 2015

.. alebo nechodi do prace a tie eura su akoze "vyplata", aby mal co doniest. Alebo gambling, alebo automaty, alebo tipovanie.. a nie je to jedno? Klamstvo je to vzdy.

ninda25
8. júl 2015

IHNED!!!!!!

kliara
8. júl 2015

Áno, je to dôvod na rozvod a ako tu už bolo napísané, už včera bolo neskoro.

timea7
9. júl 2015

@duun si silná žena, urobila si veľmi dobre, že si to ukončila tak rýchlo, predstav si svoj život s ním ďalších päť,desať rokov.....bol by to zmarený život. Želám ti, aby si v ďalšom živote bola šťastná..

timea7
9. júl 2015

@neviemakodalej zruš BSM a daj podmienku - alebo sa pôjde liečiť, alebo je koniec. Nekompromisne!

ninda25
9. júl 2015

🙂

slavicita
9. júl 2015

@sandey my sme boli predvčerom v banke informovať sa o úvere a tam majú podmienku, že až nad 3000 eur treba súhlas manžela/ky, do 3000 si môže vybrať bez vedomia parrnera/ky...ale ak si vyberie 5krát po 2000, tak sa to nazbiera...

timea7
9. júl 2015

@slavicita nebankovka nemá s týmto najmenšie problémy 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝

slavicita
9. júl 2015

@timea7 no to je možné...🙂 oni sú ako hyeny...🙂

timea7
9. júl 2015

@slavicita bohužiaľ sú, už som to tu čítala vo viacerých témach....

lilla69
12. júl 2015

Ahojte baby.Potrebujem radu.Viem,ze mi manzel klame v niecom.Podla mna ma niekoho.Ale samozreje by to neprezradil.Mam aj podozrenie na jednu pipku 20rocnu,pracuje tu v bare,vcera som spomenula ze ma 22rokov ale on m upravil,ze nie 22 ale 20.ked som si s nim sadla na Colu von,poslal ma von,ze potom zaplati,ale za mnou neprisiel.Stak pri nej usmieval sa a otacal sa za nou ked isiel "konecne' za mnou von.Proste neviem,uz nam to isty cas neklape.Ale toto som si nemyslela o nom.Podla vas????

kliara
12. júl 2015

@lilla69 - netuším. To, čo píšeš o tej mladej, podľa mňa ešte vôbec nemusí znamenať, že s ňou niečo má.