Manželove šetrenie

11. apr 2022

Ahojte chcem sa poradiť lebo neviem už ako reagovať.som vydatá 7 rokov s manželom máme jedno dieťa obaja pracujeme a dieťa navštevuje škôlku..manžel sa pred 2 rokmi rozhodol že ide šetriť peniaze na nové auto..auto máme aktuálne rok výroby 2013 a rozhodol sa že chce kupit časom nové .tak že naň postupne našetri.to v praxi znamená že vždy keď má v práci nejakú väčšiu výplatu ci už odmeny alebo 13 plat všetky tieto financie vyberie z uctu a odkladá bokom na auto..ja som na jednej strane rada ale vadí mi zas že si tým pádom nemôžeme dovoliť nic navyše..zaplatíme účty strava škôlka malej nejaká tá hračka a oblečenie a peniaze sú fuč .keď sa aj teším že bude lepšia výplata a kúpim si konečne niečo či už do bytu alebo vybehnem na kozmetiku manžel na hneď schladí že peniažky síce budú ale idú na auto..zo začiatku som bola.rada že šetrí a viem že naše auto nebude pojazdné vecne ale strašne dlho sme.sa uskromnovali už predtým keď som bola na Materskej a teraz keď už obaja zarábame som sa tešila že si už konečne aj niečo môžme dovoliť..a zase dlho nič

ivik4
11. apr 2022

No ja by som si vobec nepytala povolenie,vsak svoju vyplatu mas, objednam sa na tu kozmetiku a idem

pribinak
11. apr 2022

Však ale a tvojou výplatou si ty rob čo chceš, či mu ju odovzdávas?

andrea_86
11. apr 2022

Kozmetiku a niečo pre seba si môžeš z vlastnej výplaty kúpiť, či? Šetrí na auto pre domácnosť, buď rada, že je šetrný a nerozfláka svoju výplatu na stávky

jaskolka
11. apr 2022

To ti akože berie aj tvoju výplatu a dáva na auto, či čo?

0silvia0
11. apr 2022

Tiez nerozumiem, ci ti uplne celu vyplatu manazuje? Toto objasni...

autor
11. apr 2022

Nie z mojej neberie...len zo svojej keď ma navyše..keď dostane odmenu alebo dačo navyše

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monka105
11. apr 2022

Presne ako ti tu píšu baby, výplata je tvoja, ty tiež zarábaš a tiež rozhoduješ o tom, na čo pôjdu peniaze. Šetriť na auto je síce fajn, ale nie na úkor celej rodiny. Dohodnite sa, aká suma sa bude mesačne na auto odkladať tak, aby zostalo aj na vaše prípadné ,,potešenia”.

lilyianka
11. apr 2022

Mna by zaujímalo aké auto resp v akej hodnote chce kupovať? Veď ak predá to co mate,čiže ročník 2013 tak aj z toho mu niečo kápne. A nerozumiem načo novšie auto. To co mate mi staré nepríde. Ale tak to už on vie...
A ako pisu baby vyššie,tak veď z tvojej výplaty si rieš kaderníčku, kozmeticku. Mňa by toto napr veľmi hnevalo,že by som si sama na seba svoje skraslenie nemohla urobiť čas resp ísť,"lebo" sa na niečo šetrí. A povedzme si na rovinu,zase tieto procedúry až toľko nestoja.

autor
11. apr 2022

Ja mám príjem cca 700 eur on na cca 1000 s tým že vždy keď zarobí nad 1000 to "nad" odloží

zmrzlinka2021
11. apr 2022

Nájdi si lepší Job, kde zarobia viacej. Zo 700 platiť 40-50 eur kozmeticku je fakt luxus

sid515
11. apr 2022

@zmrzlinka2021 aký luxus? Zo 700€ idem ku kozmetičke, na nechty, na masáž. Nechápem, čo je na tom luxus 😀

mondolina
11. apr 2022

9 ročné auto bude zachvilu nepojazdné? 🤔

autor
11. apr 2022

@mondolina nie myslela som to tak že nebude pojazdné vecne a navyše sme kúpili lacné auto muž už chce väčšie a bezpečnejšie

solange7
11. apr 2022

Tak to neexistuje, ze by skreckoval vsetky prachy pre seba. Ved si ponakupuj zo svojej vyplaty co potrebujes a potom mu v polke mesiaca povedz, ze potrebujes peniaze. (Ak mate oddelene ucty) Asi to nebude uplny tyran, ze by ti ich nedal. Ale zrejme potrebuje nastat az ten moment prekvapenia, popredu ti ich dat nechce.

luccija
11. apr 2022

Z 1700 eur Ti musi zostať na občasnú radosť, keď nechceš zrovna nábytok kupovať.Na jednej strane super, že má cieľ a šetrí, ale ty zarábas, tak si tiež dopraj.Ak To nevychádza povedz mu

solange7
11. apr 2022

Ja tomu ale nerozumiem. Moj muz mi kolko x len tak pre radost prevedie peniaze. Vie ze to nepotrebujem, ale chce aby som si objednala nejaku blbost, na ktoru som narazila na stranke trebars s handrami, s vedomim ze to mam od neho.
To tvoj muz nerata s tym, ze si chces kupit aj nejaku radost sem tam? Nemusi ti na nu davat, ale musi ratat s tym ze nezijes asketicky zivot len o chlebe vode a zaplatenych uctoch. Ved to je cista depresia.

annamalaga
11. apr 2022

No ono, podľa toho, aké máte výdavky, lebo dokopy 1700€ plus hypo ,už dieťa aj, moc nato auto neodložíte. Ináč je tiež dôležité , aké auto máte ( model), za koľko je ten schopný predať. Vo vašom prípade Vám auto vie vydržať Ešte aj 10 rokov, u nás sa bežne ľudia vozia aj na 16-17 ročných autách. Mesačne keby ste mali 500€ odložiť , to máte za 5 rokov 30000€. A to musíte mesačne odložiť. Klasické auta ako Škodovka, Seat, Dacia a podobne za 5 rokov klesnú dosť hlboko, čiže prerobíte a ak denne nenajazdite kopec km, je Vám nové auto zbytočne. Auta ako Mercedes, BMW, Audi im podobné kupujú už ľudia, ktorí nato fakt majú peniaze. Lebo staršie auta týchto značiek pýtajú dosť značný servis. Čiže asi tak.

annamalaga
11. apr 2022

Ono je to aj o tom, aké on auto chce kúpiť.

orangiiina
11. apr 2022

@mondolina toto je ta Slovenska mentalita - jednoducho vlastniť niečo dobre a zväčša ide o to auto. My mame 15rocne auto, ktoré už bolo jazdene. Mame najazdených 100tis km za 5 rokov za rodičmi a ešte muž hovorí, že by mohol nejakxch 5 rokov vydržať 😀 vďaka za to, že uvažuje takto. V dnesnej dobe, keď ma kazdy druhý nové auto, sa chlap citi menejcenne, lebo nema novšie a modernejšie. A to nehovorím, ze nemame na lepšie. Nepovažujeme to za podstatnú vec.

maryskas
11. apr 2022

Nehovorím, že šetriť netreba, aj my odkladáme všeobecne na niečo, keby bolo treba, ale roky šetriť na niečo hmotné (pričom to vaše auto nie je až také staré), tak to mi príde ako blbosť. Treba žiť prítomnosťou a aj si dopriať/užívať život. Nikto z nás nevie, dokedy tu bude.

mandzula
11. apr 2022

@solange7 nie pre seba, setri na ich spolocne auto.

janickacrazy
11. apr 2022

@orangiiina No lenže nie každé auto 15-rocne je dobré, niektoré vyžadujú už drahé opravy, čo sa tiež neoplatí. Keď kúpiš nové, tak minimálne 5 rokov jazdis a nemusíš sa báť, koľko necháš v servise.

luccija
11. apr 2022

@janickacrazy áno, len odchodom z predajne hneď cena klesne o 30% nové auto sa oplatí pre firmu, ktorá si leasing odpisuje či potrebuje investovať a vie, že to auto na seba zarobi a nie šetriť roky.Nikdy sme nemali nové auto vždy 2,3 r niekto si na to potrpí my nie.Okrem toho teraz sa na nové autá čaká veľmi dlho mesiace, roky nie sú.
@orangiiina presne aj ona može chcieť nový stôl, topánky a pod...je pekné, že šetrí, ale nie na úkor dovolenky, či rodiny, že jeden sa cíti ukrateny

mandzula
11. apr 2022

@orangiiina my mame zas auto 10-rocne, najazdenych ma 450 000, chysta sa odist automaticka prevodovka, cize sa tiez musime pozerat po novom, kedze jej vymena by stala viac, ako je sucasna hodnota auta. Teda naozaj nam nejde o nejake nove repre auto, ale o nevyhnutnost. Takze velmi tazko povedat, aky maju dovod na vymenu auta a o ten tu ani nejde.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
opica_skorica
11. apr 2022

@solange7 to mas super 👌👌👌👌👌👌

caroline_
11. apr 2022

Chodis do prace,predpokladam ze sa staras aj o domacnost. Nejaky cas pre seba,ci uz kozmetika,kino,fitko hocico nie je luxus,ale nutna samozrejmost. Bud sa s muzom este porozpravaj,alebo chod potajomky :D

akvi
11. apr 2022

@orangiiina moja rec.. My mame 18 rocne auto 😅 a sme s nim maximalne spokojni. Absolutne neplanujeme v najblizsich rokoch nove, to by sa muselo nieco vazne pos..t..

Rozumiem, ak na to niekto ma, ze si kupi nove, kludne aj kazdy rok.. ale ak si niekto ide odtrhat od huby najblizsich 5 rokov a nemoze si dopriat kozmetiku za 50 ecok..akoze halooooo.. By som muzovi povedala, ze je sice pekne, ze grose nepreflaka niekde, ale tak aj zit treba..

caroline_
11. apr 2022

@solange7 presne tak