Na čo dbať a čoho sa vyvarovať pri výbere asistentky

lienkafoj
22. júl 2014

Dievčence, tie ktoré ste si prešli a využili ste asistenčnú službu - prosím o radu. Moja 84 ročná babička už nevládze na nohy a nie je v našich silách, aby sme pri nej boli 24 hod denne. Tak že sa budú súrodenci striedať a v čase, keď sme všetci v práci sme chceli využiť asistenčnú službu vybavenú cez Mestský úrad /Trnava/.
Tí, ktorí ste to využili - ako to chodí? Asistentka si sama stanoví čas, kedy príde? Alebo sa dá dohodnúť? Lebo babka o nej nechce ani počuť, že čo keď príde keď bude ona práve na poobednom šlofíku?
Ona je dosť energická, aj jej to normálne myslí, do domova seniorov nechce, radšej bude sama v dome..... Prosím o rady a konštruktívne pripomienky, na čo by sme mali pri výbere asistetky /alebo nám pridelia?/ dbať a čoho sa vyvarovať. Ďakujem

digysa
22. júl 2014

Poviem ti tolko, mame 88 rocnu babku a byvame v okoli Hlohovca. Mali sme 3 asistentky ale to boli take tupane, ze to sa ani opisat neda. My sme asistentku chceli na veci ako- dat na zachod, poupratovat, navarit, urobit spolocnika...
Oni boli ako neme mury- vobec neboli spolocenske, mile, neprehovorili slova s nasou babkou. Moja mama tam raz prisla necakane a za dverami sledovala, co ta slecna robila. Babka sa jej nieco povedala a ona nic...Nakoniec ju aj mama vyhodila a to iste urobila aj s ostatnymi.

Moja rada- hladaj cloveka, ktory rozume a chce vykonavat tuto pracu, cloveka empatickeho, mileho, priatelskeho a trpezliveho.

Teraz je babka v dome dochodcov, nam sa nepodarilo zohnat zenu, ktora by tuto pracu vykonavala s tym, ze je to urcite "poslanie" postarat sa a pomoct staremu cloveku. Vsetky to robili cez zatate zuby a boli zhnusene. 🙄 🙄

mawka
22. júl 2014

@digysa taketo su aj v zahranici a reprezentuju. dalsia vec ale je, ze je to malo platene uz nielen vonku, u nas ani nehovoriac a skutocne za almuznu zozeniete akurat prave to tupelo. bohuzial. nase podmienky neumoznuju, aby ste si najali riadne kvalifikovaneho cloveka. praca so seniormi je tazka, to musi cloveka aj bavit.

kaktusik007
22. júl 2014

@mawka no praca so seniormi je priserna, castokrat su horsi ako moje male deti.... Akurat teda 3 rocnemu decku ked sa zacne hadzat o zem a prezenie to das na zadok, ale 80 rocnemu cloveku to nespravis - a ten sa sprava castokrat este horsie.

suhlas s tym, ze to musi byt poslanie.
@lienkafoj ak to ides riesit cez mesto, nerataj s tym, ze si budes moct niekoho vyberat. Vyberat si budes moct vtedy, ak si takeho cloveka najmes sama - ak ides cez mesto, budes rada ak niekoho pridelia.
Ak babka o nikom nechce ani pocut - nepomozes si. Bude opatrovatelku terorizovat, pretoze ju tam nebude chciet. A ono privyrobenie je sice fajn, ale nie u arogantnej a zlomyselnej starej babky (ktora sa pri vsetkej ucte z tvojej babicky ak tam tu opatrovatelku fakt nebude chciet stane). Takze najprv si to porieste v prvom rade s nou a nerobte nic, co nechce. Ked to bude naozaj neunosne, a bude existencne odkazana na pomoc druhych, zmeni nazor.

mawka
22. júl 2014

@kaktusik007 vystihla si celu podstatu. presne tak. ak seniori nechcu opatrovatelku, asistentku /nech si to uz nazve kazdy ako chce/. tak su potom strasne protivni, robia zle, trpi tym prave ten opatrovatel a cela praca sa stava pritazou. naopak, su ludia, ktori su za opatrovanie vdacni, aj za spolocnost a to je potom radost robit. ale kolko je prispevok na opatrovanie u nas? 200 eur? cize vy musite doplacat ako rodina. ci uz z dochodku alebo z vlastneho, ale aj keby ste platili 400/mesiac, za to vam tazko niekto take nieco bude robit. viem, mozno je to nepochopitelne, ale praca so seniorom, cely den je niekedy narocnejsia ako si odmakat niekde vo fabrike. a chce to strasne vela pevnych nervov, trpezlivosti, navyse op. je u cudzich, musi kopu veci akceptovat, aj ked prekazaju pri opatere. nie je to lahke. na slovensku sa viac oplati senior dom.

mawka
22. júl 2014
kaktusik007
22. júl 2014

@mawka tak... mame to dvojmo, takze uplne presne viem o com to je....

mawka
22. júl 2014

@kaktusik007 tak nasej babi to tiez coskoro hrozi, demencia, alzheimer a sialene rychlo sa stav zhorsuje. zatial je este mila a prijemna, ale pride cas, kedy to prejde do agresie, pripadne ju budeme hladat v celostatnom patrani. a mame tu novy senior dom, takze pojde tam. sak sme vsetci pracujuci a viem, ze ona by u seba doma cudzieho nezniesla.

bibika55
22. júl 2014

@lienkafoj Najdite si ženu súkromne.Mala by byť staršia,aby lepšie porozumela potrebám babky.Až je babka pobožná-riešte katolíčku.Zistite si potom od nej akú sumu si predstavuje na hod.Vysvetlite jej potreby,nálady a zdravotný stav babky.Musí to byť žena,ktorá starým ľuďom rozumie.Dohodnite si vždy s ňou čas,ako dlho bude s babkou a čo jej treba spraviť.Je mnoho žien,ktoré si hľadajú takýto druh práce,sú zodpovedné a majú zmysel pre poriadok.Mladá žena nebude tráviť čas so starou ženou.Dajte si inzerát na regionálnu TV.V prípade záujmu nejakej ženy-trošku si ju preklepnite otázkami,aby ste získali prehľad čo je to za človeka.

lesanka845
22. júl 2014

V Trnave poskytuje opatrovatelsku sluzbu Katolicka charita.Mali sidlo na Hlavnej ulici. Vyuzivala som ich sluzby pred desiatimi rokmi. Bola som velmi spokojna a co je najdolezitejsi spokojna bola aj babicka. Vyuzivali sme hlavne ostrovatelsku sluzbu,maleaj opatrovatelsku. Osetrovatelsku hradi poistovna,opatrovatelsku som hradila ja. Chodili mlade dievcata,velmi mile s vybornym pristupom. Vyskusala som aj sukromnu opatrovatrelku abolato jedna velka katastrofa. Takz e ja po mojich skusenoostiach odporucam charitu.

lienkafoj
autor
23. júl 2014

@digysa
@mawka
@mawka
@kaktusik007
@bibika55
@lesanka845 žienky, veľmi pekne ďakujem za názory - problém je ten, že babka z nášho pohľadu opateru už potrebuje /tie nohy/, ale ona sama si to nepripúšťa a len vyplakáva, že jej nikto nepomôže.... deti tam chodia pravidelne /ja som vnučka/, ale keďže sme všetci zamestnaní, nie je v našich silách tam chodiť furt..... keď jej navrhneme asistenciu, celé zle, že ona to nepotrebuje, a tak dokolečka.... už sa pokúsila nás vystrašiť keď pojedla pirule /potom bola týždeň v nemocke/, že sa jej nikto nevenuje a za takýto život jej to nestojí, ale podľa jej slov "asistetnku nepotrebuje..." no čo s ňou?

kaktusik007
23. júl 2014

@lienkafoj nic. kto chce kam, pomozme mu tam --- ale tento pristup chce uz hooooodne asertivity a nie je vysledkom par dni ani tyzdnov, ale rokov komunikacie s niekym obdobnym....

simca06022011
23. júl 2014

@lienkafoj ja mám takúto babku 88r 🙂 Nie je to sranda ale je sama, ked ide niekto okolo zastaví sa, našťastie si našla kamarátky a obedy nejaký klub dôchodcov či kto nosí priamo domov... v domove bola chvľku keď nevládala chodiť ale to bola hrôza, chceli sme ju zobrať ku nám do mesta do iného bytu ale nechcela ani počuť o tom a to jedného syna má až v ČR, druhého na východe a my sme v BB... no žiadna sranda. Ostala tam sama. Prenajímala kedysi jednu izbu a slečna z nej jej ako tak pomohla/nakúpila. Tiež veľké problémy s nohami má /resp. mala, lebo po poslednej vážnej chorobe a behačkách po nemocniciach si vstúpila do seba a schudla veľmi a to jej pomohlo (má problémy so žilami a chrbticou atd, cize len o 2 paliciach vie chodit, po schodoch ledva). variť nevarí veľa, iba čo pre seba raňajky/večeru/kávu/čaj... upratuje pomaličky.. a je spokojná. Vyplakávať a robiť cirkus nebude, veď všetci jej na rovinu povedai, že sa to inak nedá, všetci sme ďaleko a pracujeme.... navrhli sme jej riešenia, teraz este riesime jeden domov na vychode, mozno ju prehovorime a dostaneme tam, predsa ma tam svojich oblubenych vnukov 🙂)) Tazko dostat clvoeka co je zvyknuty cely zivot v tom svojom dome/meste, aby siel do neznama... a to ze si nepustia niekoho k sebe tiez ma svoje dovody 🙂) nie su hadam batolata :P Podla mna by opatrovatelku/spolocnicku vedela akceptovat prave tak, ze by to bola starsia pani ktorou by si mali co porozpravat a mozno keby tam aj byvala s nou casom a rozumeli by si, tak by sa "pokamaratili" 🙂))

bibika55
23. júl 2014

@lienkafoj Nespomínajte jej slovo asistentka.Zožente ženu ako som vám písala.Starkej sa snažte nahovoriť,že tej pani je samej veľmi smutno a že potrebuje s niekym tráviť čas.Len tú ženu doveďte a starku postavte pred hotovú vec.Starka:toto je tá pani čo si želá byť s tebou.Nech jej nejakých pár dní robí len spoločníčku,aby si starka zvykla a potom už pomaly prejde na práce,ktoré sú pre starku potrebné.Malé klamstvo-ale potrebné.

caoli
23. júl 2014

po vlastnych pekelnych skusenostiach by som ti odporucila lovit vo vodach katolickych rádov - opatrovatelky reholne sestry.
mala som mamu s tazkym telesnym postihnutim, ktorej asistencnu sluzbu poskytovali sestry z rádu sv. Vincenta de Paul, ktorých hlavnou naplnou je starostlivost o chorych a starych. trvalo to niekolko rokov, a to aj za zivota mojho otca, ktory bol relativne v dobrom zdravotnom stave a kondicii. otec potom nahle zomrel a mamin stav sa zhorsil natolko, ze zostala trvale leziaca, odkazana na 24-hod. starostlivost. takuto sluzbu vsak ani radove sestry neposkytuju, ani im to poistovna nepreplati.
kedze mama sa nam vyhrazala samovrazdou, ak sa co len pokusime umiestnit ju do domova, vyvinuli sme nadludske usilie a vdaka nemu, dobrym ludom a stastiu sa nam podarilo zohnat opatrovatelku, samozrejme na privatnej baze, ktora bola pripravena tuto ulohu plnit, a to po neobmedzeny cas, t.j. niekolko mesiacov nepretrzite.
Hoci sa tato skvela zena o mamu starala lepsie ako o kojenca, po velmi kratkom case ju mama zacala sikanovat, sekirovat, obvinovat z kradezi, ublizovania a co ja viem coho este, a to z jedineho jedneho dovodu - jej cielom bolo, aby sme obe so sestrou opustili zamestnanie a trvale sa o nu starali obidve sucasne. a to podotykam pri plnom dusevnom zdravi, bez akejkolvek formy stareckej demencie. proste len tak, lebo to sa patri a musi a je to nasa povinnost sa jej odvdacit za to, ze nas porodila.
dospelo to do stadia, ked sa to uz nedalo zvladat, ta pani, hoci takmer svatica, uz nedokazala strpiet to neustale ponizovanie. zacali sme teda hladat riesenie v podobe domova. mamine plane vyhrazky sme nebrali na zretel (cely zivot nas niecim vydierala) a domov sme aj nasli, v pôsobnosti VUC.
Nakoniec k umiestneniu nedoslo, mamin stav sa velmi zhorsil a zomrela. Mala 86 rokov.
Preco to vsetko pisem - tak ako uz aj predo mnou - ak vasa babi odmieta opatrovatelku uz teraz, je velmi pravdepodobne, ze k tym tzv. profesionalkam bude pristupovat s odporom hned od zaciatku, a to veru nie su osoby, ktore by ju dokazali presvedcit, ze nepravom. A z milovanej babicky sa rychlo stane nestastny clovek, ktory urobi aj vas nestastnymi, lebo nebudete vediet, ako jej pomoct.
Preto skutocne odporucam bud sa orientovat na reholne sestry alebo hladat a najst sukromnu preverenu opatrovatelku s referenciami, nespoliehat sa na stat. bude to o nieco drahsie, ale ver, ze ten rozdiel nie je az taky priepastny a za spokojnu starobu babi to stoji.