Pod jednou strechou so svokrou

monika8311
7. jan 2013

Ahojte všetci ! Som na tu nová členka a celkom sa mi páčia, témy, diskusie na tomto fóre. Rada by som predstavila seba i svoju situáciu. Od minulého roka som vydatá, a minulý rok v septembri sa nám narodila malá Barborka. Po svadbe sme sa dohodli že budeme bývať u svokrovcov... u nás bývajú aj bratia a on žil už iba s rodičmi. Jeho brat švagor má postavený dom hneď za svokriným domom, takže švagor dostal pozemok a manžel vraj dom..So svokrou sa dá vychádzať len máme spoločnú kuchyňu a je dosť náladová...S dcérkou tu bývame už od narodenia, manžel chodí do roboty aj svokra aj svokor takže som vlastne celý deň sama. Problém je že svokra o všetkom rozhoduje v dome, manžel sa s ňou nikdy neháda, všetko musí byť tak ako ona chce.. Hypotéku by som v živote nezobrali, mne sa zdá absurdné platiť 30 rokov a manžel sa tiež nikam nehrnie. Manžel je v pohode, dobrý otec, zarába len keď dôjde víkend a má po celom týždni voľno tak v piatok má zapotreby ísť s kamarátmi von. Ja samozrejme nemôžem ísť von lebo svokra by už o pol hodiny telefonovala aby sme už išli domov, postráži malú ale nerada. Párkrát sa stalo aj to že manžela kamaráti doniesli domov spitého na mol, a na mňa svokra začala revať že som chuderka, že čo nerobím scény ako ona. Ja som tolerantná manželovi som slušne vysvetlila že keď ide na pivo, tak nech ide na 2-3 pivá nech sa vráti po vlastných. Svokra po týchto skúsenostiach už zakazuje synovi ísť na pivo..a ja tiež nemôžem ísť von s manželom, lebo ona nepostráži dcérku. Ja sa s nou maximálne slušne rozpravám a nijak sa s nou nemienim hádať, ani zbytočne rozprávať. Manžel je v pohode až príliš má svojich kamarátov, ktorým pomôže aj o polnoci ak treba ale niekedy s tými kamarátmi preháňa, jednému ide robiť toto, druhému pomáha na stavbe...Chcela by som nejakú radu alebo vlastnú skúsenosť. Dakujem.

xlucia
7. jan 2013

@monika8311 no ziapat by som neziapala a sceny nerobila. naco, vsak opity aj tak nevnima anebude si pamatat. ale inak so svokrou suhlasim. nie je jej povinnost strazit vam dieta a manzelovi by som toto netolerovala ale sa s nim v klude dôrazne porozpravala. je nedostojne ked je namol otec rodiny 😒

broken_arrow
7. jan 2013

@monika8311 ach jo ... manžela musíš dostať na svoju stranu vysvetli mu že sa cítiš sama bez podpory ale tak aby to pochopil .. to znamená nie keď pozerá futbal lebo vtedy zvykneme bývať vypnutý ... , Tvoja svokra je typ Generál a to je nič moc ... a ešte je doma tak šéfuje, ak sa to nenapraví o chvíľku sa Vám začne montovať do výchovy malej dcérky a zlikviduje Vám manželstvo. Môj názor hľadajte si bývanie lebo ako sa hovorí toto "nem dopadne dobre" , Alternatíva je prestavba domu na dve bytové jednotky. To znamená vlastná kuchyňa a najlepšie vlastný vchod !

Ešte by som doporučil to skúsiť u svokra, on už vie ako na "starú" lebo s ňou žije dosť dlho aby poznal finty musíš nájsť spojenca, vnučka je isto pre neho zlato a mohol by babe dohovoriť.

To chlastanie sa zvykne časom zhoršovať na to pozor. V istom veku 25-30 to zvykne byť také návalové ... potom to normálne ustupuje. Slopanica je zlá ... pije aj mimo týchto chlastačiek ?

PS: moja mama je podobný prípad a ver mi X krát som sa strašne škaredo pohádal doma a nepomohol som si ani manželka to neocenila a mame to bolo jedno ak neakceptuje svojeho syna nebude ani teba ...

sissy27
7. jan 2013

@monika8311 no nezávidím ti, ale bývaš v svokrinom dome a teda platia jej pravidlá, s tým nenarobíš nič, vám sa do vlastného nechce (asi iba že by vám to niekto dal zadarmo), k tvojim rodičom sa tiež nedá, tak holt potom len byť ticho a šúchať nohami, inak to nevidím... svokra nepostráži malú? no ale to nie je jej povinnosť, ak chceš ísť von, tak odnes malú k vašim alebo si zaplať na tých pár hodín opatrovateľku... neviem no, ale vlastné bývanie je vlastné bývanie, že sa ti do hypotéky nechce, to síce chápem, ale potom sa nesťažuj, že si pod svokrinou kontrolou...

monika8311
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreah25
7. jan 2013

@monika8311 Vadí Ti svokra, alebo manželove výjazdy s kamarátmi a jeho občasné spitie sa? Príspevok si nazvala ako si nazvala, ale nemyslím, že svokra je Tvoj problém.
Keď Ti vadí manžel, tak sa s ním porozprávaj a musíte si to vyriešiť vy medzi sebou, svokra s tým nič nemá, je to iba váš problém a váš život, darmo Ti ona do toho bude niečo hovoriť. Svoju poznámku o scéne možno myslela iba tak, že s tým máš niečo urobiť - a môj názor je tiež, že plazenie muža domov by som netolerovala, stretnutia s kamarátmi v určitej miere zase naopak problém nie sú.
A ak Ti vadí svokra - nenapísala si však nič také, čo prečo by Ti mala vadiť, tak si treba nájsť vlastné bývanie. To, že si nechce brať hypotéku na 30 rokov je totiž iba Tvoja pohodlnosť a samozrejme, prepáč za názor, ale všetci by sme sa radi dostali k vlastnému bývaniu zadarmo, no bohužiaľ bežne nie sú také možnosti, tak si váž, že máš kde bývať a najmä, že vlastne tam svokrovci ani celý deň nie sú - čo by za to iné ženy dali. A že o všetkom v dome rozhoduje? Je to jej dom, či? Tebe by sa páčilo prijať niekoho k sebe domov a potom akceptovať, že ten dotyčný by chcel rozhodovať o Tvojej domácnosti? Myslím, že aj o Tebe by sa potom niekto isto vyjadril, že si náladová.
Takže moja rada je - zabezpečiť si vlastné bývanie a s mužom si dohodnúť pravidlá jeho návštev pohostinstva - veľa šťastia 😀 .

monika8311
autor
7. jan 2013

Svokor je v robote a ked je doma tak radšej zdúchne na ryby lebo svokra zdeptá za nijakú hlúposť a ten dom je vraj manželov....Jeho brat dostal pozemok a on vraj dom...Som sa nato spýtal manžela a že vraj mna do toho nič nie je, stahovať sa mu nechce má tu na dedine kamarátov a tak..

luna22
7. jan 2013

V prvom rade si daj hypotéku, určite by manželovi nevyšlo na ožer párty 🙂 Môžte šetriť a dat si hypo na 10 rokov alebo tak.V sobotu pôjde makať na dom a nebude môsť vysedávať v krčme.

andreah25
7. jan 2013

@monika8311 Dom má vraj manžel - to by si mala vedieť isto, či je jeho - stačí si dať na nete stránku katasterportalu, zadať základné údaje a zistíš, či je dom manželov, alebo nie. A jeho reči typu, že Teba do toho nič nie sú vôbec na mieste, pretože Ťa je do toho veľmi veľa, pretože v prípade rozvodu (dúfajme však že nikdy nebude) - nemáš na ten dom žiaden nárok, tzn. musela by si sa bez akéhokoľvek nároku naň okamžite vysťahovať - čiže aj toto je dôvod, prečo by ste si mali zabezpečiť vlastné bývanie mimo tohto domu, pretože s nového bývania by si mala nárok na polovicu a druhú polovicu by Ti prípadne v prípade problémov možno nechal, keď on vlastní dom - no to by musel byť seriózny chlap.
Osobne sa mi však nezdá, že by bratovi stačil pozemok a Tvoj muž má dom - možno to tak skutočne je, ale možno nie.
Ale je to v podstate jedno, ako to je - treba svoje bývanie. A na stráženie malej si treba zabezpečiť občasné opatrovanie, alebo ju vziať so sebou (my sme bežne malého brali so sebou aj keď sme išli s mužom niekam, nebol problém, že by mali nespal a doma sme ho iba preložili do postieľky, takže dá sa) alebo pekne svokru popros, neverím, že ak ju milo poprosíš tak by odmietla.

sissy27
7. jan 2013

@monika8311 aj keby svokrovci dom prepísali na tvojho muža, stále sú to oni, kto ho postavili / kúpili, zariadili a väčšinu života doňho investovali peniaze aj energiu, takže úprimne - naozaj je ťa do toho nič... smutné je, že ti takto odpovedá tvoj manžel a to by ma štvalo viac ako to, že príde domov štvornožky zo záťahu...a ako som písala vyššie - ak chceš ísť von (čo ja osobne nepovažujem za žiadny hriech), tak si stráženie malej zaobstaraj u tvojich rodičov, kamarátiek alebo zaplať opatrovateľku, prípadne choď teda ty s kamoškami a muž nech ostane s malou doma...

monika8311
autor
7. jan 2013

No to že švagor je troška špekulant dostali pozemok zadarmo a ešte manžel im dal peniaze na posledné investície aby sa tam mohli nasťahovať s rodinou a ešte je aj ručiteľ na ich hypotéku.. Uvidíme on sa sťahovať nejak nechce a on má strašne veeela kamarátov a už sa mi nepozdávajú.. aj na Silvestra sme boli doma..

lucinddas
7. jan 2013

Ja ked chcem ist cvicit (1xtyzdenne), alebo von s kamoskami (1xmesacne) manzel sa stara o nase deti. Chape, ze je narocne sa o ne starat a aj ja si potrebujem obcas oddychnut. Keby moj muz prisiel domov opity, urcite by som to netolerolala. Lebo tieto veci sa vzdy len zhorsuju, hlavne ak zijete na dedine a manzel tam ma vela kamaratov. Ked im on teraz pomaha, tak preco si nekupit maly pozemok a postavit 3 izb. bugalov, ved nech Vam kamosi pomozu na stavbe. Vela stastia.

lucinddas
7. jan 2013

No s tym rucenim si ma dostala, ja by som nesla rucit nikomu na hypoteku, ved je to na 30 rokov a fakt nevies, co sa stane. Ked by ste isli stavat vy, mozno Vam koli tomu rucitelstvu ani nepozicaju.

jasmika
7. jan 2013

názov témy je odstrašujúci 😀 😀 😀 😀 😀 😀

monika8311
autor
7. jan 2013

Vraj sa po čase ked už majú skolaudovaný dom sa potom ručiteľa z toho dajú preč, ručia už postavenou nehnuteľnosťou..

maznacik007
7. jan 2013

v prvom rade si over aky je pravny stav tej nehnutelnosti co ako darovali svokrovci synovi.... pozri na katasterportal, velmi by som sa cudovala ak by to bolo prepisane... skor pojde o ustne dohody, pripadne nech ti ukazu zmluvu, o tych peniazoch co im dal ma zmluvu?

o hypoteke uz tazko uvazovat kedze tvoj manzel je rucitel.... kludne sa ti moze stat ze budete musiet platit a svagra... ak on platit nebude...

co sa tyka svokry tak neviem mozno skusit slusne poprosit ci ti malu nepostrazi, v kazdom pripade si v jej dome tak musis sa prisposobit ty...

a alkohol u manzela tak mozno je nevybureny, tiez by som nezniesla aby dosiel domov v takom stave.... skus sa s nim porozpravat....
ale najma dorieste majetkove veci ...

palinkovamaminka
7. jan 2013

@monika8311 ked chces ist von, nech manzel strazi deti...svokrina povinnost to nie je, aj ked obcas mozes poprosit aj ju 😉
inak tazko radit, dopredu ste sa zhodli na takomto byvani. neviem, o aky velky dom ide,ak by sa dalo, aspon by som skusila dalsiu kuchynu tam dat. ak sa obidvaja nechcete stahovat, vela vychodisk nevidim 😕

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monika8311
autor
7. jan 2013

Ako absurdné to nepovažujem, len napríklad manžel je ručiteľ niekomu, ani kosačku mu nadali na splátku..Financie sú nejaké nasporené hlavne manžel má niečo našetrené, uvidíme.. Mne aj tak najviac vadí to pitie s kamošmi, aj som mu to vysvetlila že ja nemienim byť hysterická alebo zlá, jednoducho si neželám aby ho niekedy doviezli domov...Baby ďakujem pekne za názory., ináč Vy sa ako chováte správate k svokre..Este dávate si dievčatku zaplombovať náušničky, máte s tým skúsenosti ..

digysa
7. jan 2013

@monika8311 K tvoju prispevku iba jedna rada........ Pripada mi, ze si ako vezen za mrezami....

Nemas ziadne slovo ( nemozes vyjadrit svoj nazor 🤐 )
Nemas ziadnu volnost ( spolocensky zivot nula bodov, lebo svokra bude volat???? 😖 )
Nic tam neznamenas ( co poviem manzel, to bude 😠 )
Nic nie je tvoje (iba muzove ☹ )

Radsej 50 rocnu hypoteku, ako zit Tvoj zivot. 😔 😔 😔

kmkke
7. jan 2013

@monika8311 Čo sa týka tvojho manžela, aj on si potrebuje "vyhodiť" z kopýtka, ale samozrejme nie každý piatok. Môj napríklad ide raz do mesiaca s kamarátmi von, keď už druhý mesiac sedí doma, tak posielam ja, nech im zavolá a neotravuje ma 🙂 Dohodneme sa kedy príde, v akom stave, sem tam síce príde "nacvendžaný" trochu viac, ale má taký krásny milý "zvyk" alebo "zlozvyk", ak ho náhodou vymáknem (teraz sa to deje častejšie, keďže väčšinou som kojila keď došiel domov, teda stalo sa to 2x za posledné 4 mesiace), usmeje sa na mňa, povie že ma aj tak ľúbi aj keď sa budem hnevať, vytiahne peňaženku, čvachne mi ju do ruky a povie že si mám kúpiť čo chcem 😀 Ráno ju hľadá (resp. na obed keď sa preberie a ja sa vrátim z obchodu) a z úzkosťou v hlase sa pýta koľko som minula (viem Pin ku kreditke takže má furt smolu 😀 )

monika8311
autor
7. jan 2013

To zas celkom pravda nie je, len manžel nechce nejak odísť, a s prácou po materskej tiež neviem či budeme zarábať aby sme teda boli teda niečo schopný splácať,. S manželom sme vlastne tak teda aspoň ja že má u mňa druhú a poslednú šancu, lebo na svadbe na našej, sa strašne opil a spravil niečo čo asi tak lahko neodpúšťa, takže v najhoršom sa sťahujem k mame.. keby bol náš vzťah stabilný tak možno že by sme pristúpili na nejaké spoločné bývanie..Zadlžovať sa ale nejak veľmi nechceme

monika8311
autor
7. jan 2013

No tak môj manžel na našej svadbe rozhadzoval peniaze a to doslovne...bol tak podgurážený že začal hádzať peniaze..mimochodom svadobné čo sme dostali od príbuzných...

czechzuzanaba
7. jan 2013

@monika8311
1. to ze manzel pije tak, ze o obcas privezou, je problem sice, no ty mas ocividne horsi problemy.
2. hypoteka ti pripada absurdni, no to, ze mnazel se zaruci nekomu jinemu na 30 let, to se ti zda v pohode?
3. svokra je ve svem dome, vy muzete byt radi, ze tam muzete bydlet. Jeji dum, jeji pravidla. Nepaci se, muzete jit.
4. ze ti nepostrazi deti - aj nam nikdo nepostrazi, no za tu cenu, ze by mela svokra (kterou mam jinak super) bydlet s nama, dekuju, nechci
5. ze ti vola, kdyz jdes ven, to jednoduse nemusis prece zvedat telefon. I kdyz zase...jeji dum, jeji pravidla...Mohla by se urazit, nastvat se, vykopnout vas a vy by ste si nedejboze museli vzit hypo...
6. i kdyby ses ty rozhodla, ze chces jit jinam, vzit hypo, osamostatnit se jen s muzem a dcerkou, co na to muz?
Souhlasim s @dygysa , jako vezen za mrezami, akorat si to este ani neuvedomujes. Drzim palce.

6mia6
7. jan 2013

Veta môj dom moje pravidlá sa mi zdá tiež divná, časom väcsina rodičov chce mať niekoho pri sebe hlavne v tých obrovských chalupách a potom tam počúvajú túto priblblu vetu namiesto toho aby sa tešili že neostanu samy. Pises že iné problémy nemáte. To že si ona nepraje aby chodil ozraty, nech mu to povie sama. A stráženie no to už asi bohužiaľ, teraz je moderné nestarat sa o niečo keď treba ale starať sa do všetkého čo netreba. Nechaj ju chlapovi a ruka hore 🙂 rozhadzovanie peňazí je zvláštna záľuba ale ozrati toho narobia.

jabadaba
8. jan 2013

ja asi len tolko, ze najhorsie ksefty su s rodinou. U vas priam ucebnicovy priklad toho co sa deje potom na sudoch. Pravnici by vedeli romany pisat...

Velmi salamunsky poriesene deticky, len co je pravda - jednemu pozemok na solo barak, druhemu prislub baraka, ktory ani nesplna kriteria viacgeneracneho byvania a ani nie je v dohladnej dobe k dispozicii! K tomu rucenie bratovi! Fasa, uplny jackpot!

To k pomerom v muzoverj rodine. Co sa tyka vasho vztahu, tak add. jedna take, ze co Ta do toho, ak sa pytas komu patri dom, to nepatri medzi manzelov! Je Ta do toho a dost. To budete mat do buducna co za vztahy? Nebudes sa moct pytat na stav vasich uctov ci nebudes ani len tusit kolko mate penazi? Pan manzel nech sa uvedomi. Partnerstvo, manzelstvo je aj o tom, ze obaja zucastneni su ferovo informovani o vsetkom co sa ich tyka. Vlastnicke pomery, financne pomery, rozne bremena, zataze, zavazky a pod....toto vsetko sa tyka oboch a odpoved, ze niekoho do toho nic nie je je chrapunstvo!

Add. dva, svokra ma plnu pravdu v tom, ze synacik nema co lozit domov na mol ozraty. A to su co za moresy? Ale mala si ho mamicka aj patricne vychovat. Zrejme budes musiet napravit vychovne lapsusy svokry Ty sama. Ved Ta k tomu svokra aj pobada, aspon ze tak, su aj take, co by Ti este vynadali a ozrana sa zastali. Kazdy piatok s kamaratmi? Ehm....a to je co? Tak pekne ferovo potom, zvol si den kedy vypadnes Ty a pan manzel postrazi dieta. Ak by ste chceli ist spolu, nuz, uz len poprosit svokru o laskavost ci by vam dieta na dve tri hodky nepostrazila.

No a k celkovej tvojej situacii - nezavideniahodna. Zial, dom ak je nadalej svokrin, tak je to vyhradne jej domacnost s jej pravidlami. Darmo sa to tu niekomu nepaci. Si raz v cudzom, tak to tak aj vyzera. Muz sa dal natiahnut do rucenia co je vrcholne rizikovy krok a teraz nemate vela moznosti poriesit solo byvanie. A take, ze muz nema ani on zaujem by som nebrala. Co to je za postoj? Raz darmoi, stale plati naprv faru potom maru. A nie ze si uplacnem rodinku a hodlam zit rodicom za zadkom ako taky bezstarostny pavuk aj nadalej.

monika8311
autor
8. jan 2013

Ale keď išiel teda ručiť tak teraz keď už majú skolaudovaný dom tak už ho môžu dať preč z ručenia, môžu ručiť nehnuteľnosťou, či zostáva 30 rokov spoludlžníkom... Ako to je, lebo ani kosačku mu nedali na splátky....

kmkke
8. jan 2013

@monika8311 Môžu, ale pre nich je výhodnejšie keď ručí on, lebo keby náhodou prišli o príjem, dom im zoberú, ale v tomto prípade exekútor bude naháňať so splátkami tvojho muža a im na dom nesiahne. To, že môže exekútor zobrať vám účty, prípadne auto, ich asi neserie a v tomto prípade by som riešila čo sú to za svine, keď "teoreticky nechajú vás s dieťaťom napospas súdom", hlavne že oni budú v teple ☹ A manžel tým pádom že je ručiteľ neviem či vôbec dostane nejakú pôžičku alebo niečo na splátky, resp. či by vám vôbec dali hypotéku keď je ručiteľom. Možno sa to odvíja od ceny za akú ručí. Viem že môj otec mal problém ešte za totality, ručil kolegovi na televízor a nakoniec musel zaplatiť 1200 korún on, lebo tamten nesplácal a presne v tom období chcela mama práčku a nedali im ju 😀

dada1212
8. jan 2013

@monika8311 s tou svokrou, je to jej dom a pokým nechcete alebo aj nemôžete mať hypotéku, neostáva ti nič iné, len ju rešpektovať. prípadne sa snažiť ešte viac jej porozumieť alebo nájsť nejaké finty aby sa trocha prispôsobila aj ona.
k mužovi, mňa osobne by to pitie alkoholu dosť trápilo. vekom sa takéto pitie zvykne ešte zhoršovať, takže ja by som to rozhodne riešila a dávala na to pozor.
lebo s týmto bude problém asi vždy a časom len horšie, šanca že by len tak sám od seba prestal kvôli niečomu byť je možno 5 percent, na 95 percent to bude iba horšie a bud budeš trpieť s ním, bud raz pretečie pohár trpezlivosti a rozvedieš sa alebo sa mu prispôsobíš a ked budú deti väčšie budete piť obaja.

luna22
9. jan 2013

Keby ste bývali sami, tak aj svokra ti skôr postráží dieťa

zabka88
9. jan 2013

@monika8311
moja rada:
1) čím skôr riešiť to ručenie (časovaná bomba pre vás)
2) sadnúť si s manželom a porozprávať sa o tom pití
3) vo svokrinom dome nikdy nebudeš vlastnou paňou, rozmysli si či chceš takto žiť celý život...