Svokra a jej každodenné návštevy u nás doma

lyenocka
18. jan 2015

Ahojte, chcela by som sa opýtať a poprosiť vás o radu. Bývame s manželom a 10 mes. synom vo svojom byte,odkedy sa maly narodil. Moji svokrovci a takisto aj moji rodicia byvaju od nas pomerne blizko na tom istom sidlisku. S mojimi rodicmi sa stretavame cca 1krat az dvakrat za tyzden, co pridu na kavicku alebo ideme my k nim na chvilu. Manželovi rodicia k nam chodia pomerne častejsie, a to je naš problem. Je to skoro každy den, niekedy každy druhý. Zo zaciatku nam to nejak neprekažalo, ale čím dlhsie spolu sami byvame, tym nam to viac začína vadiť.Je tam viac vecí, čo nam vadí, hlavne na strane svokry, ako sa neustale do nas stará, aj ohladom vychovy našho syna a podobne( co uz vsetko moze jest, pavúky, a nam to davala ked sme boli malý a nic nám neni a podobne). Viackrat sme jej naznacili ze chceme mat sukromie a byt viac sami, ale nejak jej to nedochadza, je velmi citliva a ked jej cosi take naznacime, tak hned sme my ti zlí a je schopna sa aj rozplakat.Ona sa vyhovára na vnúča ako jej veľmi chýba, a že ho už dlho nevidela (2dni). Nevieme ako jej to tak jemne vysvetlit aby si to nezobrala osobne, aby konecne pochopila,ze my uz sme rodina a chceme zit podla seba a nie podla toho co nam ona povie.Ďakujeme za Vaše rady.

pribinak
18. jan 2015

Neotvorim dvere, nie som doma

moni244
18. jan 2015

@lyenocka ak je ako moja starka, tak jemny sposob neexistujs, za vsetko sa urazi a rozplace, proste narovinu, priamo a urcit pravidla

mima4
18. jan 2015

@lyenocka je dolezite, aby v tomto smere zapracoval manzel, nie ty... cize on aby jej slusne povedat, ze ste radi, ked sa stretnete, ale kazdodene navstevy su pre vas pricaste. Ale nech tam je iba ona a tvojj muz...aby nemala svokra pocit hanby, ponizenia....
A ako to zobere? No ak jej to povie citlivo a slusne... s laskou... tak to je uz na nej.

evelynm
18. jan 2015

svokra zrejme nema nejake svoje aktivity a upla sa na vas. tu by som jej citlivo, jemne ale jednoznacne dala najavo, ze dennodenne navstevy mi nevyhovuju. Mas svoj program, svoje sukromie a mas na to plne pravo.
Chodi neohlasene, ci ohlasene? Ak sa zvykne ohlasit vopred, povedz jej, ze uz mas naplanovany iny program. Ak pride neohlasene, mozes jej medzi dverami povedat, ze mas iny rogram, nech nabudúce da vopred vediet, ze chce prist. Skus sa s nou dohodnut na nejakom pevnom termine - napr. 2x do tyzdna, tak, aby to vyhovovalo aj tebe. Jednoznacne je ale treba, aby ste s manzelom boli zajedno.
Skus jej v ramci debaty navrhnut, poradit, co s volnym casom. Su vselijake moznosti, zalezi, aky je typ. Plavanie, prechadzky, stretnutia s kamoskami, kostol...

silvikam
18. jan 2015

No čo Ti na to napísať. Moja svokra má ešte aj od nášho domu kľúče a príde kedy chce. Zrazu sa objaví v obývačke ako duch. Do mňa vtedy vojde 100 čertov. Už som jej vravela, že nech pred tým aspoň zazvoní a rešpektuje naše súkromie, ale minule prišla opäť bez zazvonenia. Sila čo? S manželom sa iba hádame.

mala_hobitka
18. jan 2015

@lyenocka My mame tiez dohodu ze co sa tyka nejakych problemov a nedorozumeni s rodicmi tak sa riesi ja s mojimi a drahy o svojimi. Zatial sme vazne veci nemuseli riesit, zatial iba drobnosti. Zaklad je aby ste v tychto veciach boli jednotni. Moj byt, moje sukromie, moje pravidla a ak sa to niekomu nepaci tak nema co robit v mojom byte.
Takze nech tvoj muz sa jemne porozprava s nou, ze zacinate mat nove aktivity s malym (nejake vylety, materske centrum, plavanie pre babatka alebo kludne co sa ti zda vhodne) - aj keby ste nemali tak ich mozes vymysliet a realizovat, cim teda vas tak casto nezastihnu a ze treba sa vzdy zavolat den dva dopredu aby sa dohodlo stretko aby vam to ("obom") vyhovovalo. Ze proste sa to neda aby dosli kazdu chvilu ze nie vzdy je nalada na navstevy - lebo mas svoj povinnosti, starosti, nie vzdy si vyspata, nie vzdy mas to popoludnie urcene navstevam a tiez takto je velmi tazke niekoho ineho pozvat z kamaratov.
Suhlasim @evelynm ze ohlasene navstevy posunut na inokedy alebo ked dojdu neohlasene tak milo ale razne povedat ze teraz sa ti vazne vazne nehodi - pride ina navsteva, malo ste spali, upratujete, chystas nieco, malemu nie je dobre atd atd. Alebo len nahod zufaly vyraz ze teraz sa ti to vazne nehodi a nechces to specializovat (napr ja ked mam menzes a pride mi navsteva neohlasena tak by som im nehovorila co mi je).
Tak ako tak vas byt nemoze fungovat ako kaviaren ze si niekto pride hocikedy alebo chodi casto. Mat to tak doma uplne stratim pocit sukromia, coz je v mojom vlastnom domove smutna situacia.
Manzelkam muzov, ktorym nevadi ze svokra je tam furt doporucujem dohodu s kymkolvek z okruhu manzelky (matka, sestra, kamoska s malym babom atd atd prosto hocikto blizky) aby k vam chodil rovnako ako svokra zrovna v case ked je manzel doma, aby na vlastnej kozi zistil ake to je.

mala_hobitka
18. jan 2015

Ked manzel argumentuje na svoju matku ze "ona len chce pomoct, je sama bla bla" treba vysvetlit ze je to jeho matka, nie vasa kamaratka takze je prirodzene vy sa s nou nepotrebujete stretavat tak casto a ked to bude nasilu tak budete mat cim dalej tym vacsiu averziu voci nej aj voci nemu ze ci to je lepsie riesenie ako byt chlap a priznat ze matka chodi casto a nieco s tym urobit lebo chlap co ma rodinu musi v prvom rade stat za svojou rodinou.

aicha15
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jasminet
18. jan 2015

@lyenocka pokial sa neohlasi a ty neodobris navstevu, tak neotvor - ak teda pride doobeda (proste si bola v obchode, na prechadzke, spali ste bla bla bla). ak chodi poobede a muz je doma, tak sa zober a chod za kamoskami, nech ich tam ma muz aj s malym.... on sa s nimi vyrozprava, oni si uziju vnuka, ty si oddychnes... po par razoch to muza aj bavit prestane a povie to mame rovno

mihula
18. jan 2015

@lyenocka pises,ze svokra place,ze nevidela maleho dva dni,čize nechodi,kazdy den,a vlastne si napisal,že tvoji rodicia chodia tak 2x za tyzden,alebo si s nimi.Myslim si,že je to tak u vas vyvazene,nazvala by som to kratky a dlhy tyzden.Tri krat za tyzden su u vas tvoji rodicia a dva krat svokrovci.Boze,preco taka nespravedlnost od muzovych rodicov.Ja viem vyhra pre matku je mat dcery,ale o tom my zeny nerozhodujeme.Ale ako sa vraví,všetko sa nam raz vrati.Ja mam dvoch synov

ivkadracova
18. jan 2015

@lyenocka neda sa neotvorit dvere .. nech jej skusi dohovorit manzel, dohodnite sa s nim.. a skuste ist na tyzden-dva prec (nejaka dovolenka, napr. na velku noc atd..), aby si zvykla. Urobte si zaneprazdnene dni, chodte za kulturou, sportom, pomotajte sa po meste, proste skutocne nebudte doma. Postupne sa to mozno takto utrasie.

veronka
18. jan 2015

@lyenocka mam to iste, som tiez z Povazskej, len my byvame v dome a svokra hned vedla v druhom dome a chodi sem kazdy den, tiez ma to stve, ale priatel jej nic nepovie, lebo ten je viac v robote ako doma a predsa je to jeho mama 😠
aj ked sa zamykam, aj tak to nepomaha, bud pride cez kotolnu, alebo zacne buchat na okno a to uz sa otvorit musi, ked starsi zacne kricat, ze niekto klope....uz som rozmyslala, ze jej to poviem aj narovinu a aspon budem mat pokoj a viac sem nepride

dilino
18. jan 2015

@silvikam vymente zamok bez toho aby to vedela a je po probleme ja by som to vyriešila tak tam ina možnosť nieje a uvidiš prestanu aj hadky.

bosoriak
18. jan 2015

@lyenocka A co ked sa svokra rozplace alebo urazi, je to pre vas nejaky velky problem? Ste od nej nejakym sposobom zavisli? Ak nie, tak jednoducho oznamit, ze vam to takto nevyhovuje. Dohodnut si pravidla, kompromis pri stretavani a aj ho dodrziavat. A najma sa dohodnite vy dvaja s manzelom, ako si to predstavujete, svokre potom uz len oznamit vysledok.

kimina7
18. jan 2015

Ja by som sa tesila, keby ma tak s malym dietatom chodili navstevovat tolko a kym sa zahraju, ja mozem porobit daco ine alebo odbehnut. A to, ze co ona hovori, tak jednym uchom dnu, druhym von. Moja mama aj so sestrou chodili kazdy den po robote, ked sa mi prve dieta narodilo a vobec mi to nevadilo, brala som to ako normalne, aj som sa tesila, ked mi muz chodil az okolo siestej alebo neskor domov, ak prave nebol odcestovany na dlhsie.....Teraz nepridu, len ked mi prideme k nim (sice uz tadeto ani nemaju poceste) a mne to aj chyba!

kimina7
18. jan 2015

A na to, ze matky alebo svokry niekto vyvre a nepusti do domu, ked klopu, tak mam nazor a nie prave pozitivny...Dufam, ze od nich potom neziadate ziadnu pomoc neskor

mikema
18. jan 2015

@lyenocka Tu pomoze len jedna vec: povedat to otvorene a nenechat sa citovo vydierat. Lebo plac a obvinovanie vas je citove vydieranie a vies co je super? Ked povies narovinu "Neplac, citovo vydierat sa nenecham": Väcsinou to takychto "vydieracov" uplne vhodi do uzasnu a zpamätaju sa. Musite ratat s hadkou, s trucovanim. Ale tu by som jej povedala, nech netrucuje, ked jej uz tak strasne vnuca chyba, tak nech sa nesprava ako mala a nevykrikuje, ze uz nepride (lebo to urcite bude) a dohodnite sa s nou, ako casto moze prist, alebo nech pred tym zavola. To je vyhoda, lebo sa clovek fajne moze vyhovorit (prave sa chystame prec, cakame navstevu, boli nas hlava, maly spi...) alebo nezdvihnut telefon, ked nema naladu. Ak otvorene nepoviete dost a nestavite si hranice, jej to nedojde. A inak naj by bolo, keby s nimi hovoril tvoj muz. Su to jeho rodicia a predsalen si clovek viac dovoli k vlastnym rodicom, ako ku svokrovcom.
@silvikam Zober svokre kluce, uz davno si ich mala zobrat! Moji svokrovci aj kluce maju, ale dokonca aj ked ich cakame, nikdy si neodomknu, ale cakaju pekne a pred dverami a zvonia.

@kimina7 No asi si este nezazila cloveka, ktory vie vsetko lepsie ako ty, do vsetkeho sa ti stara, vsetko kritizuje... Je pekne, ze si uzivas cas s TVOJOU maminou. Ale aj to je nieco ine, ako cudzia mamina. A okrem toho existuju ludia, ktori chcu zit svoje sukromie a do toho patri dieta a muz a nie cela rodina. Kazdy to vnima inak. Su aj kultury, kde zije viac generacii spolu a je to OK. Ale nie kazdy to tak vnima, takze neodsudzuj len preto, ze niekto to vidi inak... 😉

nicemary
18. jan 2015

aj my sme kedysi riešlil podobný problém, svokrovci bývali blízko a neustále chodili k nám, pritom aj nenápadne "skontrolovali" , či máme dosť upratané, nakúpené, navarené..... Hrôza...
Ja som sa teda potom s nimi dohodla, že dvakrát do týzdňa som im dala malého do kočíka a zobrali ho na také 3 hodiny von, na prechádzku alebo k nim.. Od synových 3 mesiacov, proste som ho nakojila, prebalila, dala do kočíka a išli... Vedela som, že sa môžem spoľahnúť, že sa o neho dobre postarajú, naozaj nikdy sa mu nič nestalo. Bolo to síce pre mňa aj ťažké, lebo najradšej by som ho mala stále pri sebe, ale zasa oni boli spokojní, šťastní....
Brala som to tak, že to nie je len moje dieťa, ale aj ich vytúžené vnúča a tak ho samozrajme chcú vidieť.
A pre mňa sa tým zároveň ich nečakané návštevy obmedzili na znesiteľnú mieru.

lucinocka
18. jan 2015

@silvikam zijeme tak 5 rokov, ale budeme sa stahovat...keby sme sa nestahovali, prave pre tento dovod, by sme sa rozisli... za 5 rokov, sme riesili minimum nasich problemov, stale sa hadky vrteli kolo jeho mamy...

lucinocka
18. jan 2015

@nicemary to mas fajn, moja za 2,5 roka nevzala malu ani raz von... raz som jej vtisla kocik do ruky, ked som zahradku okopavala a ona ho dala susede, sadla a zapalila cigaretu...

lila77
18. jan 2015

najdi si clanky o manipulatoroch vraj je aj dobra kniha tam najdes riesenie

timea7
18. jan 2015

@lyenocka tiež som toho názoru, nedať sa citovo vydierať a na rovinu to aj povedať, že ty by si mohla použiť takú istú zbraň - plakať, že ťa asi považuje za neschopnú manželku a matku, ale to predsa robia deti, dospelí sa hádam dokážu dohodnúť. Keď sa s ňou budete rozprávať, tak obaja, aj s manželom a on by mal mať hlavné slovo, k tomu ho musíš za každú cenu dokopať. Rozprávajte s kľudom, ale dôrazne, samozrejme, že môže povedať svoj názor, čo sa týka výchovy syna, ale vy si aj tak urobíte po svojom, s tým sa musí zmieriť, ona si už svoje deti vychovala a vy si budete robiť podľa seba, bez ohľadu na to, či sa to niekomu páči alebo nie. Že ju máte radi a myslíte si, že návšteva raz týždenne u nej, raz týždenne ona u vás, postačuje.
Ak to nepadne na úrodnú pôdu, dva mesiace vydrž, oteplí sa, zbaliť malého na celý deň a poď ho -výlety, kamarátky, nie sme doma, keď bude takto vyzváňať desiaty krát a nikto jej neotvorí, myslím, že ju to prestane baviť. Je to ale hrozné, že to musí byť takýmto spôsobom, no keď sa niekto nevie dovtípiť....

nicemary
18. jan 2015

@lucinocka vieš, ja mám zasa takúto vlastnú mamu.... :( proste naši rodičia sú v tomto protiklady,extrémy.
Ale všetci 4 starí rodičia sú so sebou spokojní.....

miadi
18. jan 2015

k nam svokrovci nechodia lebo ich nepozyvame-nemame dokonceny interier domu a tak to chapu 🙂 svokra bola u nas za 3roky asi 3krat len na chvilku. A maju aj kluc a dojdu len ked sme odcestovani skontrolovat ci je vsetko ok poliat kvety popripade nam da do chladnicky jedlo ak sme mimo par dni. Dom maju na druhej strane cesty.Skor ideme raz za cas k nim ako oni k nam.Len u nich sa zdrzime aspon 4-6hodin na obed alebo veceru. Radi vela rozpravaju co mne nevadi mam ich rada ale manzel na to niekedy nema naladu 🙂 +maju rodinne podnikanie takze on ich vidi kazdy den a idu mu na nervy.Je to na nom.Ja som ich aj chcela pozvat sak jedalen mame iba nemame obyvacku ale jemu sa nechce a su to jeho rodicia 🙂 on ma rad doma klud ked dojde z roboty kazdy den ho otravuju s nejakymi poziadavkami 🙂 no a ked bude babatko tak sa to zmeni..ideme si doriesit tu obyvacku a svokra iste bude chciet vidiet male dost casto. Je prehnane starostliva vsetko vie najlepsie ma naj vkus a chce len dobre 🙂 ale ked budem unavena viem si predstavit ze jej slusne poviem ze dnes nevladzem mat navstevu ze male plakalo celu noc a ona to pochopi a nebude plakat alebo robit scenu.Asi sa snou rovno dohodnem nech pred kazdou navstevou zavola a zisti aky mam den ci je to ok prist k nam. Ved to ti musi uznat ze pritomnost navstevy v dome moze byt unavna ked je to kazdy den.Moju mamu by som u nas chcela aspon na pol roka 🙂 a manzel si predstavuje ze dojde na 2tyzdne raz za rok...tak snad aspon tie 2-3mesiace snou vydrzi ked uz poleti taku dialku za vnucatkom a za mnou. Mal by to tvoj muz poriesit so svojou mamou inak budes ty ta zla 🙂 je to jeho mama od neho to zoberie inak ako od teba. A fakticky je to jeho zodpovednost+ked vravis ze aj jemu to vadi ze je u vas moc casto.

znama
18. jan 2015

@mihula ty mas teda divnu matematiku...

silvikam
18. jan 2015

@mikema Vieš koľko krát som to chcela spraviť, len ona ich má niekde schované, pretože vie, že by som ich vzala. Aj som už spravila takú hovadinu, že akože som stratila moje a potrebujem jej ako náhradné. A asi po dvoch týždňoch si ich vypýtala zase po mojom mužovi späť. Zámok vymeniť nemôžem, bol by ešte väčší problém. Bohu žiaľ mm je tak trošku mamičkár, takže smola! Ona to vie a ťaží z toho. takto je to už takmer 20 rokov a ja som si žiaľ nezvykla. ☹

lyenocka
autor
18. jan 2015

@mihula Ahoj, zle si to pochopila. Veď ja som napísala SKORO každý deň.To znamená že, niekedy prídu svokrovci každý druhý deň.V pracovnom týždni je to cca 3x. Cez víkend to býva pravidlom,že sme s nimi vždy. S mojimi rodičmi bývam raz až dva krát do týždňa a niekedy ani to nie.Ak sa nevidíme v ten deň so svokrou tak vždy zavolá, čo je nové za ten jeden deň čo nás nevidela, všetko podrobnosti o synovi, kedy spal, čo jedol, čo sme mi jedli atď..čo už je podľa nás moc.Manžel práveže chce s tým niečo robiť, preto som vytvorila túto diskusiu a chcela poradiť.Ďakujeme za rady a skúsime s tým niečo urobiť.

katkalubkova
18. jan 2015

@silvikam no coment

mikema
18. jan 2015

@silvikam No to by som si ja teda nezvykala a narobila by som pekny bordel... Moj manzel je jedinacik a ma s rodicmi skvele vztahy no i napriek tomu pochopil, ze v dospelosti sa musi prestrihnut pupocna snura a keby nam nejak moc zasahovali do sukromie (skusali to pocas priprav na svadbu), tak rychlo povedal, ze takto teda nie. A sice ma tiez zlate nervy, ale od tial po tial... Kym s manzelom neprehovoris ty a nepovies, ze si to neprajes, tak sa tazko nieco zmeni. Vydupkaj si to. Ved to je co toto za zivot?
@lyenocka Nemusis sa tu obranovat ci kazdy den, alebo kazdy druhy. Proste ti to je privela a chces radu. Nechapem, co tu niekto riesi, kolko krat do tyzdna. Aj keby ti bolo raz do mesiaca primoc, nema sa co do teba kto starat... 😉 Je fajn, ze manzel to tiez tak vidi, lebo väcsinou su chlapi proti tomu uplne slepi. Tak to vyuzi a nakopni ho trochu, nech mamu trochu zbrzdi. Uvidis, ako ti odlahne!

liebling98
18. jan 2015

@lyenocka keď svokra príde, skús jej dať kočík, nech ide malého kočíkovať, aby si si mohla porobiť, čo potrebuješ.