Rodinná oslava - ako je to u vás s alkoholom?

4. apr 2023

Ahojte, aké mavate rodinne oslavy? S mužom sme sa odsťahovali do domu, no je daleko od všetkých. Rodina z každej strany má k nám tak na 2 hodinky cesty autom. Tešila som sa, že budeme všetci tráviť sviatky spolu, mame miesto kde “ich uložiť”. No hneď prvé sviatky má vrátili do reality 🙈 Všetci (moji rodičia, svokrovi, mužov brat so zenou) sa u nás opili, robili bordel, hluk, ja som bola vo vysokom štádiu tehotenstva a v noci sme riešili ich hádky a naháňali každého do postele. Nehovoriac o tom, že vždy niekto niečo v dome zničil (olial stenu, zhodil vazu, atd atd).. Tak sme si povedali dosť, budeme každého volať postupne, najmä po tom čo sa nám narodil synček. Na tieto sviatky sa nám najskôr nahlásili svokrovci že prídu. Reku OK. Potom, že prídu aj moji rodičia. To sme vraveli, že dobre aspoň mám pomôžu pri malému a v domácnosti. No svokrovci si zavolali ďalšiu rodinu (krsnu, mužovho brata s rodinou) a chystajú rodinnú opekačku. Samozrejme s tým, že zase chcú všetci u nás spat. Tak sme s mužom zavolali krsnej aj bratovi a poprosili ich aby prišli inokedy, čo nebol problém. Napísali sme aj mojim rodičom aj svokrovcom, ze sme volali len ich, ze nechceme party opekačku a nechceme aby sa u nás pilo (jasne dať si pivko, víno, či jeden dva poháriky nie je problém ale nie divocina). Na to sa svokor urazil, ze on “nebude na sucho”, ostal doma a všetkých (okrem nás) si zavolal k sebe na opekačku 🙈 Všetci teraz z toho vinia mna, ze huckam muža (pričom muž bol iniciátor, mame dohodu, ze každý riesi svoju stranu rodiny). A to nás čakajú narodeniny maleho čo chvíľa, tak netuším ako to riešiť.. Nechcem aby narodeniny dieťaťa boli zámienka na party pre dospelých… Ako take veci riešite vy?

anjelicek26
4. apr 2023

Nechapem, preco si im hovorila, co sa bude pit vopred... dojdu na oslavu a bude co bude... U nas mame vzdy sampanske, alko/nealko pivo a tym to vacsinou aj hasne, ked su pritomne deti nevidim dovod nalievat tvrde... casto mavame aj punch s/bez alkoholu, ale to je minimum pokial toho clovek nevypije par litrov... a ano, kazde detske narodeniny su party pre dospelych, aspon tie prve roky... dietatu je to totiz uplne jedno... je to na tebe ako si to zorganizujes... ak nechces bordel doma, tak chodte do restiky, tam sa mozete zbalit ked bude maly unaveny a opustit priestor...

evulincula
4. apr 2023

Co ja viem, moja rodina sa zakazdym vedela na oslavach spravat, ci sa pilo alebo nie, takze neviem. Pride mi to ako dost prehnana reakcia, kedze viem, ako to v beznych rodinach chodi, ludia si proste lubia vypit. A ked im to zakazes, tak si najdu sposob a daju si inde 😀 K oslave to proste patri a hotovo. Ak sa ten clovek ale spravat nevie, tak asi by som ich nevolala vobec.

autor
4. apr 2023

@anjelicek26 lebo oni si zoberú aj sami. Veľa krát sa stalo, že som išla napr do obchodu a prídem a vybratý alkohol. Vezmú si buď z chladnicky alebo zo skrinky či z pivnice kde sú este zásoby zo svadby. Alebo si častokrát donesú aj vlastný

autor
4. apr 2023

@evulincula no oni sú u nás aj 2-3 dni. Nie je to “len oslava”. Len proste nevedia byt len u nás, vždy musí každá grilovačka dopadnút takto :/ Mne to teraz príde, že im ani nešlo o to byt na sviatky s nami ale urobiť si party 🤷🏽‍♀️

autor
4. apr 2023

@evulincula druha z veci že my sme žiadnu oslavu neplánovali 😀 my sme ich zavolali na sviatky k nám a oslavu si naplánovali bez nás 😀

cipina
4. apr 2023

Nam sa toto nikdy nestalo, ked mal maly narodky, tak sa polialo aj tvrde proste kto co chcel, ale vzdy sme posedeli v medziach slusnosti. Dokonca ja som bola ta co sa opila na tej oslave 😄 ale tak snad ako kazdy rozumny dospely sa viem kontrolovat. Keby sa stalo u nas to co u Teba, tak by som bola riadne napalena, takze mat rodinne posedenie za ozranparty by bolo u mna fakt cez ciaru. Myslim, ze volat ich samostatne je fajn riesenie, kedze vam to zasahuje do toho, aby ste sa citili vo vlastnom dome dobre, ak su vsetci spolu. A to ze si beru sami alkohol mi pride akoze drze aj to ze si u vas spravia program ako niekde na chate 🙈

juliet86
4. apr 2023

divny je svokor ze sa k vam pozyva dalsich ludi a ze nerespektuje vase pravidla pri mavsteve u vas. divmi su oni nie vy

larrylurex
4. apr 2023

Ako ja neviem, veď máte malé dieťa, neviem kto by chcel najmä vtedy doma opijáše. Aspoň z tohto pohľadu by to mohli pochopiť. A bez vášho vedomia si sami pozývať druhých a organizovať opekačku s tým že budú U VÁS, mi príde cez, tiež by ma to naštvalo.

tenerifka
4. apr 2023

tvoj dom-tvoje pravidla

babulkomale
4. apr 2023

Som fakt vdacna za svoju rodinu. Mavame krasne srdecne oslavy bez alkoholu.
Opiti sa mi hnusia aj na ulici, nieto doma 🤢
Vas dom, vase pravidla. Ked niekto potrebuje narodeniny dietata ako zamienku ozrat sa, nemusi ani chodit.
N tvojom mieste by som na oslave pre dieta podavala vyhradne nealko. Nech sa zrubu doma a idu spat.
Pre mna hnus takito ludia. Deti to potom kopiruju a sme narod ozranov.

stanislavicenka
4. apr 2023

Ja ti rozumiem. Toto by som tiez netolerovala, nech sa ofukuju kolko chcu

januska12323
4. apr 2023

No nič máte v rodine nevychovanych ľudí, ale to si určite vedela aj pred svadbou a domom. 2 hodiny nie sú až taká strašná vzdialenosť aby u vás museli byť niekoľko dní. Pozvem na obed, maximálne jedno prespatie a nech idú domov.

kitycat
4. apr 2023

Divne je, ze vasi pribuzni nemaju v alkohole mieru, ale to asi vies a, ze si svokor pozyva k vam dalsich? To je svagor na hlavu padnuty?

Vsak nech griluje a opekaju, aj Morenu nech palia a vy mate klud co si chcela s tvojimi rodicmi

macekovam
4. apr 2023

Ak sú alkoholici co asi sú tak potrebujú piť...

gejb
4. apr 2023

Takéto ožranparty a bordel sme robili keď sme mali 20 na chatách...toto si neviem predstaviť, aby sa dospelí ľudia nevedeli spravat a museli chlastat. Tvoj svokor je podľa mňa alkoholik, keď radšej ostane doma ako by mal ísť na návštevyu kde nebude alkohol. Asi ma problém bez toho vydržať. K tomu ze sú drzi a sami si povyberaju alkohol a pozývajú ďalších ludi ...no comment. Teba to vobec nemusi trápiť,mate to podelene ze ich riesi tvoj muž. Tak nech sa s tým vysporiada. Narodeniny syna by som riešila potom tak, že ich pozvem do nejakej reštaurácie na obed a čau.

jankalukasova
4. apr 2023

Pre mňa je divné, že si k Vám svokrovci pozvali ďalších ľudí (k nám ľudí pozývame my s manželom).
Čo sa osláv týka, tak napr ak má narodeniny niektoré z detí, tak alkohol nepodávame. Ja nevidím dôvod piť, keď ide o deti. Ďalšia vec je, že v rodine sú aj ľudia, ktorí si vypiť ľúbia a potom to nerobí dobrotu.
Ja si tiež dám rada pohár vína ale v 99% keď už deti spia. Rovnako nemusia vidieť, že oslava=alkohol.
Rovnako máme v okolí ľudí, kde sa alkohol bežne pije poobede, v nedeľu. To vždy odmietneme.
A, že si zoberú sami?? Nonsens. Je pekné, že sa u Vás cítia ako doma ale malo by to mať svoje hranice.

luccija
4. apr 2023

Oni majú problém s alkoholom?svokor nemal pozývať krstnu a ostatných ľudí.Nevoem, aby si niekto vyberal z pivnice a chladničky alkohol nech zostane radšej doma urazený.Asi ide len o to, keď už aj na minulej oslave boli opití, hádky...načo ich vôbec voláš choďte vy k nim a hotovo...a tráv sviatky s mužom a synom, alebo sprav grilovačku jednu noc nech prespia a preč.

anjelicek26
4. apr 2023

Kompromis kludne moze byt, ze sa oslavovat bude u svokrovcov (ak tam chcu aj spat a boh vie co) a ty navaris, nachystas, proste krok ty k nim, krok oni k vam... oni su zvyknuty takto oslavovat a len tazko budes starych ludi preucat... takmer nemozne bez seknutia vztahov... takto mozete odijst ked sa to vyostri, lebo dieta unavene... to plati aj pre restiku...

solange7
4. apr 2023

To su nejaki pijani zrejme. Ja sice mam nazbieraneho alkoholu plnu komoru ale nie pri kazdej navsteve ho vytahujem.
A nikdy sa u nas nepilo tak, ze by boli hadky a rozbijacky. A ked uz aj zurka bola, tak bol niekto dobrovolne zodpovedne na sucho aby sa mohli dopravit domov. Aj tak sme vzdy koncili tak okolo 23:00 max polnoc. Neviem kolko by sme toho museli do seba naliat aby sme tahali aj dalej.

solange7
4. apr 2023

Teraz citam ze su u vas aj 2-3 dni. To by som nedala. Nielen to, ze by sa mi tam ozrali ako dogy, ale este s takymi ludmi 3 dni existovat vo vlastnej domacnosti musi byt umorne.

h2
4. apr 2023

Preboha, to čo ste za rodina, že aj keď im nenaleješ, tak ledva vytiahneš päty, zoberú si sami, či dokonca si nosia vlastné zásoby a ožerú sa tak, že robia bordel a krik?! 😳 Nehnevaj sa, ale toto mi už príde, ako ťažký alkoholizmus.

belllinka
4. apr 2023

Tak to ste sa stretli teda dve podarené rodinky 🙂 Ani si neviem predstaviť, že sa dospelý ľudia na rodinnej návšete nevedia ovládať a ožerú sa ako dogy, zvlášť, keď si ty tehotná alebo sa staráš o malé dieťa.
Oslavy by som riešila iba ako návštevy, nie prespávačky, s tým, že vždy niekto nepije, aby ich potom odviezol domov.

ivangeline
4. apr 2023

Hranice udrzat. Nech nechodia,ked nechcu vidiet vas a vnuka. ;)

tosomja
4. apr 2023

Tak nech nejdú. Oslavu viete urobiť aj vy, mama, otec a dieťa. Buď viem, že bude alko párty a všetko, čo si vymenovala, alebo bude kľud a nikto.

panelacikova
4. apr 2023

autorka: je to na tebe a mužovi. ak sa to nepáči ani jednému z vás, nevolajte nikoho. napokon, máte už "svoju" rodinu, máte dieťa, vy traja tvoríte rodinu. mne by to sakra vadilo, aby mi tam vystrájali nejaké opité opice (viem, o čom píšem). ja by som ich nevolala. nech si sedia oni vo svojej domácnosti a spíjajú sa a vadia. vy si seďte vo svojej alebo si choďte na výlet, na nejaký pobyt... určite by som bola radšej len v trojici.

vroni
4. apr 2023

Vasa rodina je banda ozranov a hulvatov. Mne je skor zahadou, preco by som mala taku luzu tahat pod vlastnu strechu. Ulov v meste troch bezdomovcov, mozu sa u vas ozrat a hulakat a vecer ich vyhodis. Je to to iste, len to stoji menej nervov a penazi.

mane01
4. apr 2023

Tak my sa casto stretavame ako rodina, aj na viac dni. Aj oslavy, aj opekacky, aj varenie gulasa byva. A teda popija sa vzdy, a aj tvrde. Ale ze by sa niekto tak ozral, ze by nieco nicil alebo hulakal alebo nevedel, kedy uz ma dost, to sa teda este nestalo. Vzdy je to tak do nalady, nikto sa nehada, probuuuh… som celkom v soku, ako sa tvoja rodina sprava! Vsak su to dospeli ludia, nie 20 rocni fagani 🤦🏼… za mna, neviem, ci by som mala chut s nimi nieco oslavovat…

autor
4. apr 2023

@babulkomale áno, práve preto nechcem aby dieťa videlo že oslava = alkohol. Ako je jasne ak bude chcieť muž osláviť svoje narodeniny a pozve dospelých tak sa opijú. S tým asi každý ráta.. A aj keď rozumiem že dieťa nechape narodeninám do určitého veku, tak aj tak nechcem aby to bola zámienka… som zvedavá ako pochodim s nápadom “nealko narodenin” :/ Neviem prečo mame na SVK taký opíjacky zvyk

autor
4. apr 2023

@januska12323 paradoxne nevedela. Lebo keď mali oslavu, my sme vždy prišli len na chvíľu, ja som nepila a šoférovala domov. A ani by má nikdy nenapadlo ako oslava môže vypáliť 🙈

simka1454
4. apr 2023

Nastav si svoje pravidlá a ak ich niekto nebude rešpektovať, nech zostane doma. A podľa mňa žiadne také aby prišli na 2-3 dní a robili bordel. Ak bude oslava, prísť doobeda a večer všetci pekne domov. Maximálne na druhý deň ráno odchod. A pri oslave narodenín dieťaťa by som žiadny alkohol ani nedávala. A rovno ZAKAZAŤ komukoľvek behať po dome a brat si veci bez dovolenia.
A ak to nebude návšteva respektovat, tak jednoducho nerobiť žiadne oslavy. Načo je to dobre, to čo sa u vás vždy robí. Keď sa chcú ožierať, nech to robia doma.
A teda tiež nerozumiem, keď si tvoj muž zavolá niekoho na oslavu, prečo píšeš, že sa opiju. To mi príde ako, že veď nevadí. No nehnevaj sa ale vadí. To aj tvoj muž sa musí ožrať, len preto, že ma narodeniny? Vy mate tuším všetci problém s alkoholom.