Koľko si zapýtať ako opatrovateľka?

agi07
18. júl 2011

Od augusta by som mala začať opatrovať 3,5 ročného chlapčeka. Mám však dilemu. neviem koľko si mám od rodinky zapýtať ako hodinovú mzdu vzhľadom k mojím skúsenostiam. Koľko ste platili opatrovateľke vy, resp. boli by ste ochotné jej zaplatiť. Jedná sa o to , že rodičia sú fajn, aj máme voči sebe dôveru, tak nechcem byť drzá. Keď som opatrovala doteraz, tak som dostávala na hodinu 2,5-3 eura. Neviem, čo navrhnúť.Poraďte

ivka225
18. júl 2011

To dosť záleží od toho, čo všetko budeš robiť, napríklad či aj variť alebo nie, ale 3 eur za hodinu sa mi zdá primerané.

agi07
autor
18. júl 2011

Zatiaľ to vyzerá len na opatrovanie malého, ale z doterajších skúseností viem, že sa časom pridá aj varenie alebo upratovanie 🙂 máte skúsenosti s opatrovaním resp. s opatrovateľkou?

kathynka
18. júl 2011

ja som opatrovatelka a dostavam 4e za 1 dieta a 5e za 2 deti s tym, ze sa staram len o deti, ziadne domace prace...ono tiez zalezi odkial si...v BA su ceny taketo...

staronova
19. júl 2011

Ja som z BA a dostávala som 3,5 Eur a popritom som aj žehlila aj občas navarila malej aj upratovala.

sandricka2011
11. júl 2012

...sice neskoro som nasla tuto temu,ale .....
....mozno by sa bolo dobre pozriet na to aj z tej druhej strany. Niekto chce aby si mu strazila dieta --zivy tvor -- za 2 eura??? Ved to mi pride uplne chore. Ved za psov si pytaju ludia viac.
Ja som sama robila dlhe roky aupair - ku a za 3 eura by ma ani nehlo. Viem,ze na SK je situacia ina, penazi niet...ale stale sa tam jedna o ludsky zivot !!! Keby sa nieco dietatu stane pocas tvojej opatery, kto myslis ze bude za to zodpovedny?? A za 2-3 eura???
@staronova
@kathynka
@agi07
@ivka225

staronova
12. júl 2012

Nuž ak si mimo Slovenska,to sa ti komentuje.V podstate máš pravdu,ale je tu veľa vecí,ktoré sú iné ako vonku. Ja som pociťovala tú zodpovednosť za dieťa a bola som každý den patrične unavená. Nedovolila som si vzdialiť sa od malej ani na krok. A s výškou honoráru som bola /musela som byť/ spokojná,pretože to bolo na každodenné stráženie 10 hodín 35 Eur,krat 5 dní v týždni,krát 20 dni v mesiaci cca 700 Eur. Za každú začatú hodinu mi platili celú hodinu čiže 3,5 Eur plus. Jesť som mala u nich a aj nejaké darčeky a prezenty. Cez jej spánok som si zavše aj pospala, čo považujem za úplne super,lebo potom som mohla doma si porobiť dlhšie. Opatrovanie na dve tri hodinky za týžden ti v pohode rodičia dajú aj 5 Eur na hodinu. No každodenné opatrovanie je o iných cenách. Možno niektorá z opatrovateliek natrafí aj na rodinu,ktorá zaplatí za mesiac aj 5 Eur ,ale sú to výnimky. Bohužiaľ sme na Slovensku. A k tým psom. Tie sa dajú opatrovať raz dva razy do roka, teda to sa ľahšie dá 5 Eur na hodinu, ako za dieta každý den v roku. Áno jedná sa o ľudský život, ale to by si mala každá žena, čo ide do tohoto UVEDOMIŤ!!!!

maslenka47
12. júl 2012

@sandricka2011 Presne ako pise @staronova, ak niekto hlada opatrovatelku pre dieta, je to zrejme kvoli tomu, ze potrebuje zarobit viac, ako zaplati opatrovatelke. Zober si, ze das 700 eur z platu opatrovatelke, tak to kolko musis zarobit, aby sa ti vobec oplatilo vytiahnut paty z domu. Na slovensku je obcas problem najst pracu aspon za tcyh 700e.

kathynka
12. júl 2012

@maslenka47 lenze si uvedom, ze opatrovatelky, co opatruju na full time, to maju tiez ako robotu, pracuju na zivnost...a ked maju dostat 400e mesacne a zaplatit si 160e odvody, tak kde zas tie vyziju? je to proste praca ako kazda ina...takze by mala byt aj patricne ohodnotena, co mi tych 600-700e pride akurat...ja chapem, ze pri slovenskych platoch sa neda moc vyskakovat, ale nech si potom kazda mamina zrata, ci sa jej oplati ist do prace alebo pockat a dat potom dieta do statnej skolky za par drobnych...
@staronova kazdopadne tvoj plat mi na slovensko na celodenne opatrovanie pride uplne v pohode...vratane vsetkych tych vyhod, ktore si vymenovala...ja uz teraz obedy v rodine nemam, lebo mi zistili celiakiu, ale tiez si davame darceky, dokazeme si vyjst v ustrety, ked niekto nieco potrebuje navyse (ci uz ja mam dlhsie ostat alebo ja potrebujem volno)...
ale stale suhlasim so @sandricka2011 , ze dieta je zivy tvor a mame zan taku obrovsku zodpovednost, ze dovidenia...a 2e na hodinu je fakt ubohe a nedocenene...za upratovanie su zeny ochotne platit 4-5e/h a za vlastne dieta nie? co na tom, ze dieta treba strazit kazdy den a upratuje sa raz za tyzden na 4 hodiny? hadam sa tu nenajde matka, ktorej je poriadok prednejsi pred vlastnym dietatom...

monika15
12. júl 2012

ty bdro dobre palky aj doma za nany letia :(((((

maslenka47
12. júl 2012

@kathynka ale ved to je uplne vporiadku. Nikto do toho tie opatrovatelky ani mamicky nenuti. Kazda si musi zvazit , ci sa jej to este za danu cenu oplati. Len mi pride trochu naivne mysliet si, ze "hura pojdem robit opatrovatelku za 5e/hodina". Samozrejme, urcite su aj take pripady, ale podla mna je to zopar, co mali stastie na riadne zazobanu maminu. Trh nie je tak velky aby 5e/h mohla byt pri celodennom opatrovani bezna cena. Bezny clovek tiez nikomu neplati za uplatovanie a uprace si sam.

A btw pre male dieta opatrovatelka nie je ten najlepsi sposob a matka, ktora zveri male dieta niekomu cudziemu (ci za 3e alebo 30e na hodinu) len aby sa mohla venovat niecomu insiemu by sa mala hambit. Ano, su pripady, kedy to je nutne, ale ver tomu, ze taka mamina si nemoze dovolit mesacne ani tych 400 euro za opatrovanie.

kathynka
12. júl 2012

@maslenka47 ale ja som sa vobec nebavila o cene 5e/h pri celodennom opatrovani...to pri 8h kazdodennom opatrovani vychadza na 800e (a to je to minimum, kedy ma mesiac iba 20 prac.dni, casto ma totiz 21 aj 22) a ja som hovorila o cene 600-700e, ktora mi ale normalna pride...najma ak treba ratat aj s cestou, ktoru mamina absolvuje a v konecnom dosledku je to aj 9 hodin...
na to sa vzdy bude kazdy inak pozerat...ci uz matka, opatrovatelka alebo uplne nestranny pozorovatel, co nepozna vobec situaciu konkretnej rodiny a pracu opatrovatelky...

sandricka2011
12. júl 2012

@staronova ja som tym len chcela povedat,ze netreba s podcenovat a pytat si ledva 3 eura. Pokial to tak budu ludia robit,ze sa budu bat vypytat si za svoju pracu, samozreje,ze sa z tejto sracky Slovensko nikdy nedostane . Nikto ti nebude platit dobrovolne viac,ked si nevypytas. Pokial mas na to skusenosti preco nie? Ide predsa aj o tvoje zivobytie. Tiez sa treba pozriet an rodinu,ktora ta potrebuje. Ci su tam 2 zivitelia,ako byvaju...ake maju asi naklady na zivot. Ja viem,ze to nie je jednoduche... ale ako som vravela...pokial si clovek sam nevypyta,nikto mu nic navyse neda.

sandricka2011
12. júl 2012

@maslenka47
@kathynka
ja som tym len chcela povedat,ze netreba sa podcenovat a pytat si ledva 3 eura. Pokial to tak budu ludia robit,ze sa budu bat vypytat si za svoju pracu, samozreje,ze sa z tejto sracky Slovensko nikdy nedostane . Nikto ti nebude platit dobrovolne viac,ked si nevypytas. Pokial mas na to skusenosti preco nie? Ide predsa aj o tvoje zivobytie a o zivot ich dietata. Ty to nerobis z dlhej chvile..tiez potrebujes zit. Tiez sa treba pozriet an rodinu,ktora ta potrebuje. Ci su tam 2 zivitelia,ako byvaju...ake maju asi naklady na zivot. Ja viem,ze to nie je jednoduche... ale ako som vravela...pokial si clovek sam nevypyta,nikto mu nic navyse neda.

vietnamka
12. júl 2012

Podla mna zavisi od dietata. Ja som si vedoma, ze si budem musiet zabezpecit niekoho, kto mi bude chodit po deti do skolky.. jednoducho to z prace nestihnem, ledaze by chodili do sukromnej skolky, a na to nemam.
Necakam upratovanie ani varenie, vyzdvihnut zo skolky, prist domov, dohliadnut, aby sa prezliekli, dat jest (uvarim ja). V lete mozno este ist na ihrisko na polhodku. O polsiestej som doma. Toto 4x do tyzdna.

Moja predstava je, ze za kazdu zacatu hodinu ponuknem 3 eura. Neocakavam, ze za to ziskam vysokoskolsky vzdelanu zenu s certifikatom "opatrovanie deti". Asi to bude studentka, ktorej tie 3 eura budu pripadat fajn.
Viac penazi by som v dnesnej situacii nedavala, uvidim, co bude o 3 roky, ked to bude aktualne.

kathynka
13. júl 2012

@vietnamka no o 3 roky bude uz uplne ina situacia...ja som zacinala pred 5 rokmi s 50sk...to je 1,70e...a dnes mam 4e/h...ale suhlasim teda, ze studentka by mala dostavat o nieco menej ako opatrovatelky, ktore sa tomu venuju profesionalne a maju to ako svoju pracu...
len pri full time opatrovatelke hladaju maminy zamerne zivnostnicky, aby mali narok na prispevok na opatrovanie dietata vo vyske 230e, co teda nie je na zahodenie a moze si tym padom trebars viac dovolit dat jej o nieco vyssi plat...cize je trochu skreslujuce povedat, ze da zo svojho platu 650e, ked v skutocnosti to je 420e...ak sa teda bavime o detoch do 3 rokov, ktorych maminy potrebuju ist do prace (cest vynimkam niektori skolkari, ktorych neprijali...)

vietnamka
13. júl 2012

@kathynka fiha, tak taketo kulehy ani nepoznam. podla mna je ine starat sa o dvojrocne dieta a ine o trojrocne. Ale zase, aj trojrocne dieta moze byt narocne, pripadne chore, a podobne, preto vravim, ze to zavisi od dietata.

Tiez by som asi zvazovala pomer dopyt-ponuka. Napriklad, moja sestra,ktora je na VS mi povedala, ze 2,50 je pre studenta pekny hodinovy zarobok. Na druhej strane, ja osobne by som to strazenie potrebovala asi na hodinu denne, max2 (ak by som isla este na nakup, alebo tak). Co v praxi znamena, ze ak dievca byva na druhom konci mesta, bude dochadzat ku mne hodinu, odo mna hodinu, a pracovat hodinu, strati realne 3 hodiny casu, ale placa len 2,50.
Keby som si za tie 3 eura nikoho nenasla, tak by som asi isla mozno aj na tych 5 eur/hod, ale v tom pripade by som si uz predstavovala, ze platit sa bude za kazdu zacatu polhodinu. Alebo by som to robila tak, ze by som ich vyslala zo skolky na nakup. Tu vsak stale hovorime o tom, ze ide o jedno/dve deti, ktore sa vedia sami najest, preobliect a zahrat, ak im niekto nachysta jedlo a oblecenie (a nevyzaduju teda zvlastnu starostlivost).

kathynka
13. júl 2012

@vietnamka vies, ale vzdy su to deti, za ktore nesies obrovsku zodpovednost...4-rocne dieta sa sice vie zahrat same (co ale na druhej strane nie je ulohou opatrovatelky, ta sa mu ma venovat) a moze sa zdat, ze je menej narocne ako 1-rocne dieta, ale tiez sa mu moze nieco stat...
a teda ale v BA neviem, ci 2,50e je pre studenta pekny hodinovy zarobok...a navyse za 2 deti...
ak si budes hladat opatrovatelku, tak si hladaj vo svojom blizkom okoli...neviem, v akej casti BA byvate, ale bude to vyhodnejsie pre vsetky strany...ty ju mozes zavolat aj inokedy, ked budes akutne potrebovat a ona nebude riesit, cas a peniaze, co strati cestovanim...
ja okrem mojho opatrovania mam aj agenturu na opatrovanie, takze viem o com hovorim...a napriklad nerobime nieco take, ze kazda nacata hodina sa rata ako cela hodina...ak je tam opatrovatelka 3,5h, tak dostane zaplatene za 3,5h a rodic zaplati za 3,5h (to iste plati pre 5h15min alebo 2h45min)...proste sa plati po stvrthodinach a pride mi to tak najviac ferove pre vsetkych...plati sa totiz raz mesacne, kedy sa vsetky hodiny zrataju a aj tak vyjde len jedno cislo...

vietnamka
13. júl 2012

@kathynka teraz to este neviem posudit, uvidim, ked budem mat dve deti 🙂.

Tak mi hovorila sestra, 2,50. Na inom portali som videla, ze tam zeny ponukaju opatrovanie aj za takuto sumu, ale je fakt, ze chcu, aby im deti priniesli domov.

Viem, ze cez agenturu je to drahsie, nieco som pozerala, tam som videla sumy okolo 6 eur/hod.

Toto, co pises, je vec pohladu. Napriklad, mne je sum a fuk, ci dotycna osoba z place, ktoru jej dam vyzije, alebo nie, riadim sa trhom. Ak to bude tak, ze na trhu nezozeniem nikoho pod 10eur/hod, tak to akceptujem, a vysporiadam sa s tym (nejako 🙂). Ak zozeniem studentku za 2 eura, nebranim sa tomu.
Trh je bestia, vdaka nemu teraz dostavas 4 eur/hod a nie tych 1,70 🙂.
Rovnako je vecou pohladu, ci sa peniaze davaju za zodpovednost alebo za odvedenu pracu. Ak by si povedala, ze za zodpovednost, tak ja osobne nevidim dovod platit profesionalnej opatrovatelke viac, ako studentke, pretoze ma presne tu istu zodpovednost (ak si dieta zlomi nohu vinou opatrovatelky, bude mi jedno, ci je to proficka alebo studentka). Ak ale povies, ze sa plati za pristup k detom, ako vyriesi krizove situacie a podobne, tak to uz ano, profesionalka je lepsou, a teda aj drahsou volbou.

Toto pisem nie aby som niekoho urazila, to je moj pohlad na vec, ak sa ukaze, ze nespravny, tak ho pravdaze prehodnotim. Len mi prislo prakticke napisat aj moj postoj z pohladu buduceho zamestnavatela 🙂.

kathynka
13. júl 2012

@vietnamka chcu tie deti preto domov, lebo maju aj 4 naraz a vedia tym padom znizit cenu...a preto to tak potom vyzera, ze im staci 2,50e/h...
co sa tyka agentury, to som ti len rady davala ako opatrovatelku vybrat...ja viem, ze tam su ceny vyssie, preto 4e/h som hovorila ako cenu mimo agentury...
a ze sa riadis trhom, tak to je ale pri vsetkom...ak kupis v tescu chleba za 1,50e a v bille za 1e, tak nabuduce pojdes uz len do billy, to je logicke...

vietnamka
13. júl 2012

@kathynka dakujem za radu, ja si to cenim..

maruska24
17. júl 2012

dievčatá, čo už opatrovateľky ste a reálne aj opatrujete detičky, predpokladám že pracujete pre rodiny, ktoré si môžu dovoliť pri svojich výdavkoch dať aj jeden celý plat práve pre opatrovanie, čo mi vyjde že takáto mamička pracuje na vyššej pozícii a práve preto aby svoju dobre ohodnotenú prácu nestratila tak išla do práce a takáto položka /niekoľko stoviek eur/ je pre ňu zanedbateľná. Pritom je to cena, ktorú si pýtajú aj súkromné škôlky, kde je zabezpečená starostlivosť až do večerných hodín / v mojom okolí dokonca 24 hod, baby sa tam striedajú/. a berú dokonca aj detičky od pol roka /niečo ako jasle/. Takáto práca je nielen zodpovednosť, ale často aj náhrada rodiča, preto ak na to ten rodič má a z nejakého dôvodu opatrovateľku potrebuje, tak prečo nie si vypýtať plácu akou je plat.

kika87
12. apr 2013

TRNAVA : Ak by mal náhodou niekto z okolia TT záujem, rada by som postarážila dieťatko u nás domka my máme 2- ročnú Sofinku stačí mi napísať IP a na všetkom sa dohodneme

kubuliatko
25. apr 2013

ja davam opatrovatelke 2,50 € zijem na vychode slovenska a nerobi ziadne domace prace ani nevari. vsetko nachystam ja. len ide s malym von nakrmi ho , hra sa s nim a prebali ho

adusik77
19. jún 2013

rada sa postarám pracujúcim rodičom o dieťatko u nich doma v Prešove, najradšej o dievčatko, skúsenosti mám, na ďalšie, bližšie informácie by som potom poskytla e-mail... Nie som študentka.

froschka
28. jún 2013

Aj ja davam odmenu na hodinu, 3 eura ale nepravidelne no mam teraz chyic ist od septembra do prace. A potrebovala by som opatrit malu 2 rocnu, mame v meste jasle kde sa plati cca 230 eur aj so stravou ktore vlastne preplati urad prace.
Opatrovatelke by som tiez vyssiu sumu ako 230 eur neponukla pretoze je potom pre mna irelevantne ist pracovat za 500 eur ked vkastne zarobil o to co dam na jasle len 300 eur.... Takze vyplaty typu 600-700 eur no kocky nehnevajte sa....

kathynka
28. jún 2013

@froschka a vies si predstavit, ze tato praca nas zivi a ty by si dala opatrovatelke, ktora ma na to zivnost 230e a ona zaplati 165e odvody a ostane jej 65e na cely mesiac? je to rovnake zamestnanie ako to, kam mas nastupit ty...len nas zial neplati stat, ale mamicka, ktora tie peniaze dostane od statu ako svoju vyplatu...je to o volbe...kto na opatrovatelku nema, nech da dieta do jasiel za 230e, ale nevycitajte nam prosim, ze pytame 600,700,800e za celodenne opatrovanie, ked je to nase plnohodnotne povolanie...

froschka
28. jún 2013

@kathynka nevycitam ti to vobec len ma to prekvapilo ake su ceny za sluzby

ivi_kiwi
28. jún 2013

Ahoj moja pyta 5eur / hod

veronikam
30. jún 2013

Oplati sa to robit paniam na dochodku. Napr. sestra davala 2,50 za hodinu panej na dochodku, byvalej ucitelke v MS. Mala 3 deti takto a privyrobila si tym. Ked u nej aj obedovali, priplatila 3 eura z obed. Vyhodne pre obe strany. Priemerne zarabajuca zena si nemoze dovolit dat 600 ci 700 eur za aupairku. To si mozu vyssie vrstvy dovolit s 3000 platmi. Bezni ludia ktori nemaju inu moznost hladaju dochodkyne.

modrofuzik11
30. jún 2013

my sme davali 2,5 na hodinu. niektore dievcata davaju aj menej.