Ako dostať dieťa do osobnej starostlivosti otca?

aadusik
4. feb 2015

Ahojte mamičky ale i oteckovia, kedže táto téma sa týka skôr otcov. Dobrý známy potrebuje pomoc s tým, že odišiel od matky svojho dieťaťa.Hlavným dôvodom jeho odchodu bola neustála nevera atď. Chce si podať návrh na zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti na súd. Keď si to tak vezmeme,súd v 90% prípadoch zveruje dieťa matke. Ale ako postupovať,ak žena, matka sa rada zbaví svojho syna,keď sú jej prednejšie zábavy, alkohol a veci okolo toho, dieťa jej je viac-menej na príťaž. Svoje dieťa nazvať pankhartom je dosť trúfalé. Nemá dobrý vplyv na výchovu jediného dieťaťa.Vychováva ho štýlom ,,Poď zoberieme nožík a zabijeme tatina" smutné,ale tá žena,to asi nemá v hlavičke v poriadku. Prosím o rady ako sa v takomto prípade postupuje súdnou cestou a ako by ocino vedel dostať syna do svojej starostlivosti. Ďakujem za všetky rady 🙂

materina_duska
4. feb 2015

@aadusik Píšeš, že sa dieťaťa rada zbaví, tak potom by to asi išlo aj dohodou, či?

karin1811
4. feb 2015

@aadusik a ty si bola pri nich, źe to vieš tak dobre opísať? Nikdy nie je chyba len na jednej strane...
Ako vychováva matka si opísala. A ako sa podieľa otec na výchove?
A pokiaľ ide o tvoju otázku, buď sa dohodnú, čo by sa mohlo dať, keďže podľa teba je mame jej jediné dieťa na príťaž a uprednostňuje tzv. ,,nočný život'' alebo si otec podá návrh ...

sissmiss
4. feb 2015

@karin1811 moze byt chyba iba na jednej strane, ale inak tiez suhlasim ze kamaratka otca to vidi inak nez nestranny clovek...

aadusik
autor
4. feb 2015

@materina_duska praveze ona ho chce do svojej starostlivosti, on tiez .. viacmenej ona pozaduje striedavu, co jemu kvoli trojsmennej prevadzke nevyhovuje.

janickacrazy
4. feb 2015

@aadusik Nech si podá návrh na súd. Ak matka dieta zanedbáva alebo vychováva štýlom ako píšeš, treba aby mal o tom nejaké dokazy, bud nejakých svedkov, ktorí to dosvedčia alebo dokazy o tom, že pije, ponocuje, atd. Možno sa ho matka aj tak nebude chciet vzdat, ak nanho dostáva napr. rodičovský príspevok alebo alimenty, potom by mu musela platit ona výživné, čo na SK sa stáva dost ojedinele. Dalšou možnosťou je striedavá starostlivost, stále lepšie ako nič. nepíšeš, kolko má dieta rokov, tak pri úplne malom striedavku asi neodklepnú.

aadusik
autor
4. feb 2015

@sissmiss poznam oboch nie len jedneho, ale viac menej to berem tak ze z kazdej strany nastala chyba. teraz nesudim to aky je jeden aky druhy, treba mysliet a radikalne konat

tykat
4. feb 2015

@aadusik ....najlepšia rada...nemiešať sa do toho...hlavne ak sú info len z jednej strany
btw. ako sa chce on starat trvale o dieta ked mu nevyhovuje ani striedavka?

aadusik
autor
4. feb 2015

@janickacrazy problem je v tom, ze svedkovia by sa aj nasli,ale ako svedok sa dotycny stava uplne zainteresovanou osobou, ktory moze byt v buducnosti kvoli tomu vypocuvany. zase len starosti a opletacky so sudmi. dieta ma 3,5 roka, matka pracuje, takze rodicovsky nepobera.

janickacrazy
4. feb 2015

@aadusik Možno by tá striedavka bola takým najlepším riešením pre obe strany. To, že on robí na smeny mu vadí pri striedavke a keby ho mal stále tak mu to vadit nebude? Aj tak si bude musiet nájst niekoho, kto by mu s malým pomáhal, zaviest ho do školky alebo postrážit ked bude chorý, to je jedno či bude mat striedavku alebo úplnú starostlivost. Jeden človek to málokedy stihne všetko úplne sám, poznám robila som pár mesiacov na 3 smeny a bolo to náročné.

materina_duska
4. feb 2015

@aadusik Mňa skôr zaujíma, ako chce riešiť dieťa na fulltime, keď mu NEVYHOVUJE ani striedavka kvôli práci.

mandarinkadarinka
4. feb 2015

@aadusik ked mu striedavky nevhovuje kvôli trojsmennej práci, ako ho bude vychovávať, ked ho bude mat v úplnej so. Starostlivosti? Hmmm?

guinevre
4. feb 2015

@karin1811 keby to iste pisala matka o otcovi, tak na 100% by si v tie slova nepochybovala, na tomto fore som to este nevidela.

sissmiss
4. feb 2015

@guinevre vo vseobecnosti sa matky skor staraju o deti, menej ich zanedbavaju, neodchadzaju od deti. Nepoznam presne cisla ale asi tazko sa deje pol na pol ze matka odide od rodiny kde su male deti, zalozi si novu rodinu a ma nove deti s novym partnerom a na predch.deti len prispieva, alebo sa dokonca snazi aj z toho vykrutit. Kdezto je uplne bezne, caste a ovela viac tolerovane ak take robi muz. Je bezne ze muz si zalozi novu rodinu, ma nove deti s novou partnerkou a tie predch.deti nechava s matkou. Nevravim o tom co je spravne a co nie, ale ak tu mame takuto spolocnost kde zena matka zostava s detmi a neopusta ich, a muz naopak ano, je prirodzene ze tych par vynimiek medzi zenami ktore sa rady dietata vzdaju vseobecnu mienku nezmeni. Takze je pochopitelne ze skor sa pochybuje o otcoch ktori sa zial v situaciach kedy dojde na lamanie chleba, otocia detom chrbtom. Taka je raealita, netvarme sa ze je to inak.

sissmiss
4. feb 2015

@mandarinkadarinka ak ho bude mat v starostlivosti on, bude od nej dostavat vyzivne, pri striedavke by neplatil ani jeden...iny rozdiel nevidim. Pretoze na tri smeny by si vedeli dohodnut system v striedavke aby to pasovalo na jebo pracu

guinevre
4. feb 2015

@sissmiss Hej, je to asi prirodzene, matersky instinkt je silnejsi ako otcovsky, a psychologovia hovoria, ze otcovstvo vela zavisi od toho aky vztah ma otec s matkou, lebo matka je ten most medzi dietatom a otcom, takze ked matka brani otcovi stretavat sa s dietatom, vacsina to vzda a radsej si zije zivot s nekonfliktonou osobou. To aj tak nehovori, ze otec by sa o dieta postarat nevede alebo nechcel.Ty asi hovoris o tych co dieta ignoruju aj ked matka styku nebrani, tak ti su zase ina kategoria o ktorich radsej nebudem hovorit. Ked uz hovoris vo vseobecnosti, tak velka vacsina matiek ani nechce otcovi dieta dat, na vikend aspon,a ked sa tak aj dohodnu/vysudia, tak furt chlapovi vesaju na nos, ze aj ten vikend co ma s dietatom "je vela", proste to dieta beru ako vylucne svoj majetok a casto aj ako rukojemnika.

sissmiss
4. feb 2015

@guinevre to ano, to suhlasim...proste nezrela osoba je jedno akeho pohlavia je katastrofa.

maminuska
4. feb 2015

@guinevre to je fakt zaujímavé 🙂 . Pretože ja žijem asi v inom svete.
Môj ex nevidel deti 5 rokov, v podstate sa o nenzaujíma.. ,ženy v mojom okolí by si aj rady od svojich detí na víkend , cez prázdniny oddýchli, len otecko akosi zabudol že aj on má rodičovské povinnosti ... , ako ja chápem že sú ženy ktoré bránia otcovi v styku , a to sú u mňa obyčajné kravy , ale som toho názoru že je podstatne viac mužov ktorí sa zo svojimi deťmi stýkajú minimálne alebo vôbec z vlastnej vôle alebo z popudu svojej druhej manželky / partnerky.

guinevre
4. feb 2015

@maminuska No, neviem, ci zijes v inom svete, ale uz sme hore uzavreli, ze su naozaj rozne pripady, tak zrejme mas tu inu kategoriu byvaleho muza. Ja mam v rodine taky pripad, ze byvala vobec nechce dat dieta otcovi, ze vraj moze chodit on za dietatom, inak nic. Proste, nechce aby sa otec stykal s dietatom aj v pritomnosti jeho zeny, este mu aj povedala, ze ked to skusi dat na sud, ze to zariadi tak aby dieta nikdy nevidel... to je podla mna dost psycho.

karin1811
4. feb 2015

@guinevre neviem o akej veľkej väčšine matiek tu píšeš, že robia z detí rukojemníkov, sú také, ale veľká väčšina... Nesúhlasím! Ako píše @maminuska, že maminy sú skôr radi, keď sa otec zaujíma o deti a berie si ich aspoň na tie víkendy. A rodič, ktorý chce byť so svojím dieťaťom si nájde k nemu cestu či už mu to niekto komplikuje alebo nie.
Kde je vôľa, tam je cesta 🙂

karin1811
4. feb 2015

@guinevre ktovie, čo sa medzi nimi stalo, keď tak tvrdo bráni v styku s dieťaťom 🙄

guinevre
4. feb 2015

@karin1811 Nestalo nic, proste sa hadali, islo to dole vodou, a on si dovolil ju opustit. 🙂