Osvojenie môjho syna priateľom a spoločné dieťa

19. sep 2023

Ahojte.. ak má niekto podobnú skúsenosť budem vďačná za akékoľvek radu, pomoc..
S priateľom sme spolu 6 rokov, o mojho syna sa stará vzorne, ukážkovo od jeho pol roka,malý ho volá tato a veľmi ho ľúbi. Bývame spolu takmer od začiatku.
O vlastnom otcovi syn vie,avšak ten záujem nemá žiadny žije v Prahe a nezaujíma sa nijak.. s priateľom čakáme spoločne bábätko aktuálne som v 6.mesiaci a bola by som rada keby sme tvorili komplet rodinu pod jedným priezviskom.. ešte zobrati niesme, len som chcela poradiť ako postupovať so zmenou priezviska prípadne oficiálnym osvojenim mojho syna priateľom.. predpokladám že ex bude robiť naprieky a nebude súhlasiť..

doriiis
19. sep 2023

Jedine súdnou cestou...

januska12323
19. sep 2023

Keď nebude otec súhlasiť tak jedine súdom.

kacena4
19. sep 2023

biologicky otec bude stale otcom, ak nebude suhlasit a teda nevzda sa rodicovskych prav aby presli na noveho otca nic s tym nespravite. apropo naco chcete riesit osvojenie ked nei ste svoji? to moze byt tiez prekazkou, aspon teda minusom v ziadosti o osvojenie, nakolko je to pre dieta "cudzi" clovek nie nevlastny otec

autor
19. sep 2023

@kacena4 cudzí človek je pre neho biologicky otec, ktorého pozná len z fotky a z toho že som mu to vysvetlila ja..
Samozrejme sa chceme najprv zobrať keďže čakáme bábätko..

lenja123
19. sep 2023

Biologický otec musí s osvojením otčimom súhlasiť. V tom prípade už nebude musieť platiť výživné - čo by mohlo ako argument zabrať, keď píšeš, že o syna nejaví záujem. Ďalšia možnosť je, že ak má syn meno po tebe, môžte toto priezvisko používať aj celá nová rodina.

kacena4
19. sep 2023

cudzi som myslela pravne

mogaa
19. sep 2023

nO ak biologický otec nesúhlasí, tak jedine súdnou cestou...my sme chceli riešiť len zmenu mena a ani súdne to neprešlo, keďže biologický otec nesúhlasil....

mariska1989
19. sep 2023

Alimenty platí ? Ak horko ťažko možno sa stačí dohodnúť že aby sa vzdal ocovskych práv ak dobré píšem ak nie tak pardón . Biologický otec bude mať po probléme nebude tým pádom platiť alimenty a myslím že to sa rieši aj rodný list nový a písal by sa nový otec . Niečo takéto riešili jedny aké ako to dopadlo netuším

kikuska555
19. sep 2023

Ak natrafis na dobreho sudcu tak priezvisko nebude problem. Osvojenie ke velky problem a na roky susedia

jonnie
19. sep 2023

V prvom rade...v dobrom...chráň seba, a výdaj sa. A potom rieš dieťa.

maranco
19. sep 2023

Ak by otec dal súhlas, priezvisko dieťaťa na rovnaké pre zvyšok rodiny zmeníš na stránke https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/... aj bez osvojenia.

petronelka47
19. sep 2023

@mogaa môžem sa opýtať, ak to nieje tajné prečo vám súd neschvál zmenu priezviska? Tiež ma toto čaká...Vďaka

stanulienkat
19. sep 2023

Hlavne poriešte seba, ste spolu dosť dlho, čakáte dieťa a nie ste zosobášení. A partner vie, že keby ste sa rozišli, musí potom na tvoje dieťa platiť alimenty, aj keď nie je jeho biologický otec? Stať sa môže hocičo, tu nejde len o priezvisko.

autor
19. sep 2023

@stanulienkat áno samozrejme že to vie, už sme sa veľa krát o tom bavili a nechce robiť rozdiely medzi deťmi typu moje tvoje..