Predbežné opatrenie a neuvedený otec

lenka1583
8. mar 2014

ahoj, chcela by som sa opytat, ci mi neviete niekto odpovedat na to, ze ak chcem predbez.opatrenie na zverenie dietata do mojej starostlivosti, ci v ziadosti musi figurovat meno otca, pretoze ja som otca neudala, zavislost na drogach, alkohole, psych a fyz tyranie, aj v tehotenstve, nezodpovedny ziv styl, este nenarodene dieta nepekne tituloval atd... no a otca som teda neuviedla, ale chcela by som mat svoje dieta vo svojej starostlivosti priznane sudom a bolo mi povedane, ze to by som musela v tej ziadosti uviest meno otca a dovody preco ho chcem do svojej starostlivoti. Nechcem jeho meno udavat nikde a ako teda, je to nelogicke, otec v rl neuvedeny a v ziadosti o zverenie ma byt uvedene jeho meno?? za predpokladu teda, ze mam dobre informacie mi to nejde do hlavy, slob.matky ktore napr. aj z takych dovodov ako ja neuvadzaju otca, si teda nemozu dat navrh na zverenie dieata do svojej starostlivosti? neviete mi niekto blizsie poradit? dakujem.

luba28
8. mar 2014

@lenka1583 a preco by si to robila,ked tvoje dieta nema otca???ak si ho neuviedla,tak to moze byt hocikto,ci???ani vyzivne nemozes ziadat,ani nemas narok od bio otca nieco pytat,...

lilitela
8. mar 2014

@luba28 Suhlas.

@lenka1583 Ja tomu tiez nerozumiem, ze preco ziadat o zverenie dietata do tvojej starostlivosti, ved sa onho staras ty, nie? Kludne mi to vysvetli, lebo fakt nerozumiem, mozno sa naucim nieco uzitocne.

mimla
8. mar 2014

Ak nie je otec uvedený v rodnom liste dieťaťa, tak je dieťa logicky už rovno v starostlivosti matky, za predpokladu, že nie je napríklad v ústavnej starostlivosti.. Nie je potrebné ďalšie zverovanie. Otec dieťaťa nemá žiadne práva ani povinnosti.

lenka1583
autor
8. mar 2014

@luba28 ano ja viem, na co, ked nema otca, malo by to zmysel jedine ak by si dal spravit dna testy a dokazal otcovstvo a vtedy... ano. ale proste, nevies, neviete mi odpovedat na moju otazku?

lenka1583
autor
8. mar 2014

@mimla Dakujem za POCHOPENIE.

zuzkaasd
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikita308
8. mar 2014

@lenka1583 Samozrejme, že ak podávaš takýto návrh na súd, musíš mať pre to nejaké dôvody... veď máš dieťa v starostlivosti, si jeho matka, otca uvedeného v RL nemá, tak potom načo ten návrh??? 😕

lenka1583
autor
8. mar 2014

@mimla nie je potrebne, ae nevies ci sa to da uplatnit aj za okolnosti, ze otec je neuvedeny?

luba28
8. mar 2014

@lenka1583 tak toto neviem,lebo pred kym ty chces dieta chranit???preco by on chcel testy DNA,ked neni na rodnom liste,...tomu neverim,ze nejaky "kreten" si zaplati DNA testy a bude si narokovat na dieta na ktore by musel potom prispievat,....na socialke by ti urcite poradili,ale je to tvoja vec,ze ked toho dotycneho nechces nikde udavat tak ho ani neuvedies,...je to nejake zamotane,.....urcite ti vsade povedia,ze je to zbytocne pre teba a tvoje dieta,...jemu ziadny pravny narok nevznikol

lenka1583
autor
8. mar 2014

@luba28 to je nevyspytatelny kreten, pocitam po zivote s nim uz so vsetkym, aj s dna testami... no, presne mi to vravia, ze na co ked nema otca uvedneho, ale nikto mi neodpovie, ze ci je to napriek tomu mozne, tak ma to napadlo teraz sem napisat, momentalne cez vikend nemam ist kam na urad a dieta ma len 12 dni, len par dni o tomto uvazujem. dakujem.

mimla
8. mar 2014

@lenka1583 Momentálne je tvoje dieťa akoby bez otca. Ak by biologický otec chcel nejakú formu starostlivosti, musel by to riešiť cez súd. Najskôr by musel riešiť samotné otcovstvo, a áno, aj DNA testy by mohli prísť na rad. V prípade, že by to nariadil súd, DNA testy by sa urobiť museli. Potom by nasledovalo riešenie samotnej starostlivosti. To znamená, že by súd určil, komu dá dieťa do starostliosti a ako často a za akých podmienok bude dieťa vídať druhý rodič. Asi sa bojíš niečoho konkrétneho. Ak sa bojíš, že tvoj bývalý by nebol dobrým otcom (podľa tvojho poisu by nebol), treba si odložiť akýkoľvkej doklad o jeho povahe, o jeho činoch, urob si zoznam svedkov, ktorí videli jeho neprístojné správanie a oslov ich, či by v prípade súdneho konania boli ochotní vypovedať. K súdnemu konaniu ale asi nedôjde, nakoľko pri ňom bude stanovené aj výživné na dieťa a to narkoman, alkoholik, tyran a autoritatívny typ často nemá rád. Každopádne, ak ti príde nejaká správa od neho či už do telefónu, do e-mailu, všetko treba zálohovať, raz sa to vyplatí.

lenka1583
autor
9. mar 2014

@mimla kedy vlastne prichadza k tomu, ze sud nariadi testy dna? je to jeho dieta, ale ja som ho neudala, aby som mala pokoj a z dovodu ake uvadzam...ale ak by nahodou k tomu doslo a prejavil by zaujem a podal si to na sud, tam sa ma budu pytat ci je to jeho dieta, ako mam reagovat? mam priznat, ze je jeho a uviest svoje dovody preco nie je zapisany ako otec? vtedy by sud uz nemusel nariadovat testy ci ako? mne sa nechce ani vyslovit, ze je to jeho dieta i ked je a sud je sud, neviem ako vysvetlit co myslim...

mimla
9. mar 2014

@lenka1583 Doporučujem nezapierať. Tento stav, ktorý momentálne máš v podstate je dieťa v tvojej výlučnej starostlivosti. Ak by mal súd nariadiť DNA testy, musel by tvoj ex podať návrh na určenie otcovsta. Ak je skutočne taký, ako popisuješ, nehrozí, že by sa dostal nejakým spôsobom k starostliosti. Ale ani ak teraz máš výhradnú starostlivosť, neznamená, že tento stav je konečný a vždy sa dá podať návrh na znemu starostlivosti,.Čiže to, čo by si chcela urobiť, aby si sa poistila, vôbec nemusí byť trvalé. A potom sa dá návrh na zmenu starostlivosti otvoriť znova a znova... Áno, samozrejme, ak by došlo k súdu pravdivo uveď prečo si sa rozhodla, ako si sa rozhodla. Zvyšuje to tvoje šance. Oni takých expertov už videli, vôbec ich to neprekvapí. Každopádne, ak tvoj bývalý bude pokúšať osud, môže sa mu dosť dobre stať aj to, že bude uvedený ako otec, ale dieťa bude stále v tvojej starostlivosti, on bude mať iba pár trápnych návštev v prítomnosti matky, prípadne žiadne a ešte mu vyrúbia aj alimenty. Plus, môže sa to ťahať aj roky a dieťa bude môcť vidieť až s právoplatným rozsudkom. Je to na dlhé lakte. Myslím, že z jeho strany sa to neoplatí. Ak je alkoholik, má v živote iné priority. Možnože by bolo dobré mu to takto načrtnúť, ak by začal mať silácke reči. S právami totiž prichádzajú aj povinnosti. A ak raz prizná otcovstvo a potvrdia to aj DNA testy, už nikdy z toho nebude môcť vycúvať. Toho sa zbabelci boja.

K tvojej otázke stručne - v takýchto prípadoch sa to nerobí, pretože by to bolo len potvrdenie súčasného stavu. Tvoje dieťa vo výhradnej starostlivosti už máš.

lenka1583
autor
9. mar 2014

Dakujem za tvoj cas.