Rozdelenie majetku po rozvode

16. jún 2021

Zeny, ako by ste prosim rozdelili majetok, ked zena ma byt (na hypoteku), ktory prenajima - kupovany zenou zaslobodna.
Niekolko rokov po svadbe sme tam spolocne zili, ale ucty som platila vzdy ja, nedelili sme sa na polovicu. Muz zas vacsinou platil dovolenky.
Potom sme kupili spolocne na hypoteku dom, v ktorom zijeme aj s nasimi detmi, kym sme nemali deti, platila som dalej vsetky ucty sama, odkedy som na materskej, tak mi muz niekolko stoviek mesacne doklada, co chyba na ucty. Cize ja to vidim tak, ze platenie islo priblizne 50:50, aj to stale by som si nebola ista, ci som na nas spolocny zivot neminula viac penazi ja, ako on. Ale akoze sme mali peniaze spolocne, ved manzelia, ale muz si narokuje na moj byt, povedal, ze ak mu nedam z neho aspon polovicu, tak sa nebude chciet dohadovat na nicom a neuvidim od neho ani cent - oficialne nema prijem, neoficialne ma a daleko nadpriemerny - velmi ma to popravde nezastrasilo, ak sa chce vyhrazat ze nebude platit svojim detom, tak je podla mna uplny chudak, ale aj tak by som sa chcela dohodnut podobrom. Nesuhlasim s jeho narokovanim na moj byt a bojim sa ze to dopadne tak, ze kvoli tomu nebudem moct s detmi zostat v nasom dome.
Iny majetok ani jeden z nas nema, auta su pisane na firmu.
Ja by som idealne s bytom hybat nechcela, ale aj dom by som chcela, aby zostal mne, nech deti so mnou zostanu vo svojom prostredi, vo svojej skolke atd... cize by som iba chcela vyplatit jeho polovicu hypoteky a zostat sama ako vlastnik, ale na to by som musela predat byt. Alebo by som chcela, aby on svoju polovicu prepisal na neplnolete deti, cize dom by sa do ich dospelosti nedal predat ani by som s nim ja nic nemohla. Pokojne by som aj svoju polovicu prepisala na deti a hypoteku platila dalej sama.
Moze to vyzerat, ze muzovi nic nechcem nechat a vsetko chcem pre seba, ale, financne si to moze dovolit, nechat svoju cast domu detom, auta (firemne) si moze nechat, z nich nechcem nic.
No ale dohodnut sa odmieta a stale trva aj na mojom byte
Prosim vase rady, nazory.
Dakujem

mistymay33
16. jún 2021

Ja by som mu svoj byt nedavala. A podla mna nema na neho narok. Kupila si si ho pred uzavretím manzelstva, tak je iba tvoj. Ine je to s domom, ten by mal ist na polovicu. Takze bud mu polovicu vyplatia a ostaneš v nom ty, alebo ho predáte a peniaze rozdelite.

felicita027
16. jún 2021

Nárok na tvoj byt nemá bez ohľadu, čo tvrdí ty si ho kúpila za slobodna a ak ste nerozširovali BSM o ten byt tak nebude ho mať je v tvojom vlastníctve. A ak sa dohodnúť odmieta tak o tom všetkom rozhodne individuálne súd vzhľadom aj na iné skutočnosti.

ivkazba
16. jún 2021

Vydieračky by som nebrala vážne. Na tvoj byt nemá žiadny právny nárok, jedine ak do neho investoval ešte pred manželstvom (čiže jeho peniaze), tak mal by nárok žiadať tie. Takže o tvoj byt sa báť netreba a vôbec by som to neriešila.

Čo sa týka domu, tak samozrejme, tam sa hádať môžete a môže nesúhlasiť. Rozhodne súd. Za manželstva už nemožno počítať, kto investoval do rodiny viac, príjmy počas manželstva spadajú do BSM, čiže toto nerieš, že ty si platila viac. A deti by som do toho zrejme neťahala (ak to nebude jediná možnosť ako sa s ním dohodnúť), proste buď sa dohodnite, kto zostane v dome alebo rozhodne súd. Neviem, nakoľko inteligentný je, ak nie je úplný tupec, tak mu musí byť jasné, že nič nevyrieši vydieraním. Čiže navrhla by som mu riešenie, ideálne písomne a žiadala písomnú odpoveď resp. cez právnika. A ak nie je reč, tak to nechala na právnikov a súd. Zbytočne inak vydáš energiu na niečo, čím nepohneš.

kitycat
16. jún 2021

A ten muz si ma pobalot igelitku a ist k rodicom? Byt je iba tvoj, dom napoly ale aj ten by mal nechat poku tebe a polku detom aby si tam ty mohla byvat s detmi... A kde je on v tvojej rovnici?

borabalazova
16. jún 2021

Pokial byt nespada do BSM, pravny narok nan manzelovi nevznika. Nezda sa mi stastne prepisovat cokolvek z majetku na malolete deti, v pripade nejakej vaznej a aktualne nepredvidatelnej situacie sa da potom s tymto majetkom hybat len rozhodnutim sudu. Mozno stoji za uvahu si sama pre seba urobit zuctovanie "ma dat-dal" (napr. podla vypisov z uctu), cloveka to trochu oslobodi v komunikacii s tym druhym, zvlast ak si aktualne na materskej. Moja skusenost totiz je, ze zvlast po narodeni deti robi zena mnozstvo nezaplatenej prace a na "par stoviek" od manzela sa naozaj netreba pozerat ako na kompenzaciu.

sense
16. jún 2021

Tvoj byť je tvoj byt ale dom patrí vám obom... Predala by som byť a vyplatila mu polovicu z domu a ak ti ešte z bytu no stanú nejaké peniaze uhradila mimoriadnu splátku z hypo za dom.
A ak si tvoj byt splacala aj počas manželstva este, neviem ci mu tam nevzniká narok na polovicu zaplatených splátok keďže si to de facto splacala už "zo spoločných peňazí" ale nie som právnik môžem sa mýliť.

Lebo takto co píšeš to ozaj vyzerá ze chceš všetko a muž si ma zbaliť 2 igelitky a ísť pod most

borabalazova
16. jún 2021

@sense Pokial je dom zatazeny hypotekou, manzel nema narok na polovicu domu, ale len polovicu splatenej casti, resp. percento splatenej casti z aktualnej hodnoty domu

autor
16. jún 2021

@kitycat ved pisem, ze muz ma na to, kupit si svoj byt, pokojne aj v hotovosti.. a nie, z tych peňazí ktore ma on, ja po rozvode nebudem mat nic, lebo mu ich nemam ako dokazat a ani nemam zaujem mu robit problémy. Takze s igelitkou k ziadnym rodicom chodit nemusi.

lienka.7
16. jún 2021

Byt je tvoj. O tom by som ani nediskutovala. Dom bud predate, vyplatite hypo a zvysok si rozdelite, alebo sa dohodnete komu ostane a ten vyplati toho druheho (co podratani hypo ostane).
Ina moznost podla mna nie je.

autor
16. jún 2021

Aby som to este raz nejako doplnila.. ja sa nebojim, o byt. Je jednoznacne iba moj. Ale on si nan narokuje.. mimo zakonnych prav, len na vzajomnej dohode.. teda pokusa sa na mna tlačiť ze mu musim dat byt, idealne cely, ale aspoň polovicu. Potom mi necha dobrovolne dom s tym, ze cela hypoteka ale zostane mne... Co zase mne nepripada fer vobec, na byte je mensi zostatok hypotéky a aj rozdiel medzi zostavajucou sumou na splatenie a hodnotou bytu je ovela vacsi ako pri nasom dome.. uvedomujem si ze kazdy z nas chce "pre seba", asi to bude musiet riesit naozaj len sud.. a to bude teda asi predaj a kopec zmien pre deti :( no dakujem vam za nazory

autor
16. jún 2021

Ak mu nedam byt, vyhraza sa vsetkym moznym, takže sa rozvedieme v zlom a budeme rozhadani a robit si naprieky... Nejako sa ma aj teraz drzi to, ze sa bojim ho nahnevat, hoci uz riesime rozvod

malva123
16. jún 2021

V manzelstve si plsby hypoteky na svoj byt platila zo spolocnych penazi..takze polovicu splatok si mu dlzna...a dom polovica je jeho...ci nato ma..alebo nema dat polku detom ...aby tebe ostal dom....si pre mna ako zkatokopka..a mojho syna by som lutovala ak by mal takto skoncit.

zuzanka.zuzu
16. jún 2021

a nerozmyslala si nad takou moznostou, ze cely dom tvoj, cely byt jeho (nech si ho zozerie) ale musi komplet vyplatit vsetky hypoteky (pises ze cash ma aj na dalsi byt)... neviem hodnotu tych nehnutelnosti ani vysku zostatku hypotek tak neviem ci radim dobre, ale mne by dom bez hypo a bez ex stacil 😉

alexk12
16. jún 2021

Vo vašom prípade navrhujem predať dom a rozdeliť peniaze na polovicu, na deti musí prispievať do 18, suud určí výživné,

autor
16. jún 2021

@zuzanka.zuzu na toto by som pristupila, ale on je ochotny zaplatiť len svoju polovicu hypo na dome, ak mu necham byt.. ale predajom bytu by som dostala viac. No mozem skusit potlacit, je to celkom dobra moznost naozaj... Kedze on to berie tak ze sa uráža ak mu byt nedam... Bolo by z casti po jeho a z casti po mojom.. to mi ani nenapadlo. Dakujem!

autor
16. jún 2021

@alexk12 vyzivne, ktore detom z jeho dokazatelnych prijmov urci sud nam nijako nepomoze. Bolo by to minimalne vyzivne

luccija
16. jún 2021

Detom bude platit z almuzny a neviem ci mu to nebude blbe aky je otec tym sa len vyhraza
Byt je tvoj...za manzelstva co sa splatilo patri mu polka splatok uz to niekto pisal... no a dom bud ty vyplatis jeho, alebo on teba...a co uz chce riesit majetky?ved este neprebehol rozvod a majetkovo sa mate vysporiadat do 3 rokov.Ak trvas na tom, ze tam chces zostat kvoli komfortu deti to bude tazke, lebo urcite by namietal predat dom za trhovu cenu urcite stupol na hodnote vyplatit hypo a zbytok rozdelit.pochybujem, ze sa uspokoji, ze ho vyplatis...aj ty rozmyslaj tak, aby Ti zostalo co najviac penazi.Mozno dokazes kupit mensi ci iny dom, predat byt....kolko rokov Ti zostava splatit hypo na tvoj byt?

borabalazova
16. jún 2021

Zaplatila by som si pravnika, pripadne dobreho financneho poradcu: dve hypoteky maju viacero premennych: splatene uroky, splatena istina, aktualna hodnota nehnutelnosti, v lukrativnejsej lokalite to moze mat prekvapivy vysledok. Potom mozes premysliet fer riesenie a dat navrh, neodporucam spoliehat sa na sud, ten moze rozhodnut tiez velmi prekvapivo.

luccija
16. jún 2021

@alexk12 pokym budu studovat nie?to moze byt o par rokov viac...

luccija
16. jún 2021

Preco ma taky zaujem o tvoj byt, ked ma na vlastny?je to dobra lokalita?a ono to nie je len tak jednofuche, ze na papieri nema prijem spytaju sa ho z coho roky platil hypo a pod.auta..zivil rodinu....firma nieco zarobila.Kamarat to mal podobne a povedali mu, ze ma VS chodil s rodinou po dovolenkach a chlap v jeho postaveni zarobi xy a vyratali mu vyzivne...na sude tiez nie su blbi, ze ked pride ma vyzivne vsetci su chudaci.pravnik mu rychlo poradil nevh mu otec vlozi na ucet xy penazi a povie, ze otec ho dotoval a bol to dar.Isla by som za pravnikom toto moze byt este komplikovane

felicita027
16. jún 2021

@luccija myslím, že to bude aj tým, že ak by si kúpil vlastný byt z "cashu" ako autorka písala, že má nato tak pre súd by to bolo podozrivé a tak aspoň zakryje to, že "nemá" peniaze. A tiež v tomto by som odporúčala právnika.

luccija
16. jún 2021

@felicita027 moze byt...autorka ma nejake dlhy ked ma problem mat ofic.prijem?

tomas97
16. jún 2021

Ak máš byt, byt je tvoj. AK boli z bytu peniaze do rozpočtu boli to vaše peniaze. Ak si byt preukazateľne zarábal na seba, tak to podľa mňa neobstojí na žiadnom súde, že by si mu mala niečo z polovice splátok dávať. Veď nakoniec, predajte dom, vyplať si byt. A ak niečo ostane, môžeš si dom postaviť. A byt prenajímať ...

lienka.7
16. jún 2021

Byt chce preto, aby mal kde byvat a nemusel vynakladat svoje peniaze (ktore akoze nema) na nove byvanie... tymto bude argumentovat na sude, aby ti nemusel akoze platit vyzivne ....
Odporucam ale dobreho.pravnika, ako pisu tu baby, sudy tiez nie su sproste ze takto chcu odrbavat. Nulove prijmy, nulove DP a pan sa vozi na terenaku a 4 dovolenky rocne... no asi tazko. Dieta ma pravo.na zivotnu uroven rodica. A ked ten si zije nad pomery, neexistuje, aby neplatil vyzivne...

levandula247
31. jan 2024

Veľmi zaujímavý ´príbeh´ - ako to skončilo?