Ide o nejakú poruchu?

7. dec 2022

Mam doma prvaka. Som z neho zufala. Uz som si takmer ista, ze ma nejaku poruchu. Objednali sme ho aj k psych. Ale termin ma az buduci rok. Aj ucitelka povedala, ze sa to riesi az po pol roku v skole. Ak by sa v tom niekto nasiel, budem rada ked sa podelite o skusenosti.
- pise skaredo, pri diktate si pismenka myli a napriklad ked mu nadiktujem slovo ,,sivà" tak on napise sv, alebo sama - sm
- cita hrozne pomaly, ucitelka ho nemohla nechat ani docitat, lebo deti sa nudili...
- nevie si nic zapamatat, od mala mal problem naucit sa basnicku, museli sme mu ju milion krat povedat, proste 4 riadky sa ucil mesiac, kym bol schopny to sam povedat. Takisto boli problem farby, to sme vseliak mozne skusali, hovorili sme farby aut, hladali zelene veci....
- ma 6 rokov, po 6 narodeninach mal velky problem si to zapamatat, vlastne aj dnes musi par sekund porozmyslat. Cislice vie takym sposobom, ze ked mu ukazem cislo 8, tak si na prstoch porata a zisti, ze to je osem. Proste vie, ktory prst je 8, len to musi zratat, nepovie hned 8. A to sme to omielali donemoty. Napocitat vie do 15. Dalej ked ho aj naucim, za tyzden zabudne. Adresu som neni schopna ho naucit.

Ja neviem ci to je slaba pamat, dyslexia, alebo nejaka ina dys...
Ak ste mali nieco podobne, ako to vekom pokracovalo? Ako deti fungovali v kolektive, nesmiali sa im? Mali kamaratov?
Som z neho zufala...

pribinak
7. dec 2022

A aké výsledky dosiahol v školskej depistazi?
Mne to príde ako dieťa nezrelé pre školu

januska12323
7. dec 2022

Podľa mňa nemal ísť ešte do školy. V škôlke sa im zdal zrelý na školu?

katkine_terapie
7. dec 2022

Ako dietatko rozprava?

morgane1975
7. dec 2022

Môže mať dyslexiu, dysgrafiu keď mu nejde čítanie a písanie

omama40
7. dec 2022

tak sama citis, ze "nieco" tam je. ale aj tak musis pockat na vysledky testov, ktore mu budu robit a tie sa nerobia na jedno sedenie. cize realne v januari nebudes vediet po jednej navsteve psychologicky este nic.

viestta
7. dec 2022

Budes rada ak v septembri bude mat uzavretu diagnostiku, cize cim skoro to zacnes riesit, tym lepsie pre neho aj pre vas.

negymama
7. dec 2022

nechcem strasit, ale ked tak zaostava vo vsetkom rovnomerne, moze ist mentalne zaostavanie.
Je v nejakej oblasti popredu?

negymama
7. dec 2022

este teoreticky by mozno pomohol navrat do skolky, aj ked sa to velmi nerobi, a za rok dozrie. Ale ta velmi slaba pamat plus rozmyslanie nad farbami v siestich..hm.

negymama
7. dec 2022

moja byvala kolegyna mala neterku, rodicia vzdelani, velmi sa jej venovali, ale skola jej isla velmi tazko. Pamat mala ako reseto, cele hodiny sa s nou ucili do skoly a ona to na druhy den zabudla. Snazili sa ju co najdlhsie udrzat na zakladnej skole ale nakoniec ju dali do specialnej, vydrzala v skole asi do 6-7 rocnika. V puberte sa jej zacali deti posmievat, vnimali ze je ina, na vyletoch ju nik nechcel do paru, isla s ucitelkou za ruku,, dievcata ju mali za velmi naivnu a detsku.

kacena4
7. dec 2022

ahoj poruchy ucenia dys... sa v tomto ceku este nedaju urcit. este nepise. necita. nepocita poriadne. az v 2.r. skor to moze byt problem so sluchovou pozornostov vnimanim... treba vyskusat elkonona ak mate v meste. ucit skabikovat, vytlieskavst, hlaskovat slova sk toto nevie spamati nedokaze pisat a citat.

autor
7. dec 2022

@negymama toto myslim, ze sa nas netyka. On je do takych praktickych veci velmi sikovny. Vie postrazit svojho mladsieho brata, spravi mensi nakup, pomaha otcovi okolo domu... Aj co sa pamate tyka, ked mu citam nieco, co ho zaujima, tak si to zapamata. Alebo aj tie pismena, ked som mu ich vytlacila, pokreslil, polepil tak si to zapamatal. Len je to s nim daleko narocnejsie ako s inymi detmi.
@katkine_terapie - rozprava normalne, sice dost nespisovne nato, ze my s muzom hovorime spisovne, ale chyta to od starych rodicov

katkine_terapie
7. dec 2022

Kazopadne, skus aj logopedicke vysetrenie, problem moze byt aj NKS a tym padom porucha porozumenia.

negymama
7. dec 2022

a sluch ma oK?

negymama
7. dec 2022

a kedy mal presne 6 rokov, preco ste neuvazovali o odklade sk. dochadzky?

luccija
7. dec 2022

Ako spravil testy zrelosti v skolke?z tohto je zvlastne,ze nevie svoju adresu to vedia bezne 3-3,5 r deti v skolke ostatne moze mat nejaku poruchu ucenia a pod a na to je este skoro.Nie je taky tichsi introvertny?

negymama
7. dec 2022

este sa spytam, tehotenstvo a porod bolo OK?
Moja najstarsia dcera, dnes 18r, sa narodila mesiac skor pre moju infekciua infarkt placenty, kriesena, apgar skore 3, nasledovali neurologicke problemy, zistena cysta v hlave pre neokyslicenie mozgu a organov, cvicili sme vojtovku 5x denne. hrozila DMO:

Preco to pisem,...nasledkom bol v niektorych oblastiach pomalsi vyvoj, farby zvladla ledva na 4-4,5 roka aj to len zakladne a neustalym opakovanim a hranim hier na rozlisovanie farieb. ako 5,5 rocna nepresla depistazovu predskolakov, nevedela naratat ani do 5, doslova. ani vymenovat cisla za sebou, nieto poratat predmety, tiez nevedela vytlieskat slabiky slova, rozoznat prve pismeno slova atd. atd. Na predvadzacej hodine predsk. vychovy v skolke som videla, ze aj to co vie, robi pomalsie ako ine deti.
Je augustova a samozrejme isla s odkladom. za rok ale vela dobehla, aj mala volu to vediet. Pamat ako taku nemala zlu, v skolke sa zapajala, dokonca sme ju v predskolskom rocniku dali do skolky s vyuc. jaz. madarskym a za ten rok zvladla plynule dalsi jazyk.

Cize u nej bolo len o nezrelosti, mozno nahoda, ale prave pri kontrole v 6rokoch jej zistili, ze cysta v mozgu sa cela vstrebala. 🙂

palomka
7. dec 2022

Môže mať dyslexiu aj dysgrafiu a aj dysortografiu. To zisti psychologička. My sme to zistili až v 4r keďže cez kovidove obdobie sa testy posielali cez net. Teraz je v 5tr. Učiť sa sám nevie. Dám mu prečítať, nie všetko si zapamätá. Vie o čom čítal napríklad ale ne uloží si to ako poznatok do hlavy, ktorý vie potom z hlavy vytiahnuť... Príklad.... Aj 3 hod. sa niekedy učíme a povedať mi vie učivo ale keď je písomka, nevie si niektorú otázku dobre vysvetliť, nevie spracovať co ma urobiť, akoby mu ju musel niekto "preložiť" a potom to vypracuje. Neviem ako to mam napísať. 😆 Vie proste odpoveď ale niekedy nerozumie otázkam. Najhoršie sú písomky z viac uciv, keď sú kontrolné práce... Určite nás to stojí veľa námahy a času, niekedy ozaj po práci nemám náladu na vysvetľovanie učiva do nekonečná... Akoby hrach na stenu hádzal... Ale keď by som to nechala na neho, tak by sa to proste nenaučil. Robím to pre neho 🙃

palomka
7. dec 2022

@negymama nám psychologička povedala, že febrilne krce v 2r syna mozu mat súvis s tým, že je dyslektik, dysgrafik aj dysortografik

negymama
7. dec 2022

@palomka uff tak to mate tazke. 😲

jonnie
7. dec 2022

Zatiaľ by som to videla ako nezrelost...možno mal mať odklad.

autor
7. dec 2022

@negymama tehotenstvo bolo uplne ok, narodil sa 4 dni po termine. Vdakabohu nicim takym ako tu opisujes sme si nepresli. To mi je luto, co ste si zazili. Neviem si to predstavit.
Sluch ma vporiadku aj tie testy urobil, mal tam nejake nedostatky, ale to akurat povedali, ze to mame doladit cez prazdniny, ale ze je to v poriadku. Keby viem, co nas caka tak isto mu dam odklad

autor
7. dec 2022

@luccija je presny opak ticheho introverta

euka210
7. dec 2022

Moze byt len nezrely alebo mat dyslexiu...tam sa zamienaju pismenka. Slaba sluchova diferenciacia...treba sa s nim len ucit a ucit a pockat na vysetrenie, co zistia.

nellye9
7. dec 2022

To písanie sivá -sv a sama sm, bolo napríklad na našej škole (žijeme v Nemecku) normálne, vraj prirodzene deti zachytávajú viac spoluhlásky a časom tam doplnia aj samohlásky, normálne sa to naučili... Je tu trochu iný spôsob učenia, takže to bolo v norme. Bolo dôležité aby zachytili začiatočné pismeno slova a potom spoluhlásky. A s narodeninami mám problem aj ja, najskôr si pripomeniem v ktorom roku momentálne sme a od toho odpočítam rok narodenia 🤷🏻‍♀️
Možno to chce len čas. Držím palce

heln
7. dec 2022

dys poruchy sa diagnostikuju az ked vie dieta pisat, ale uz ste mali mat konzultaciu u skolskej specialnej pedagogicky, ak skola nema, tak konzultovat v cpppp so specialnou pedagogickou, tam maju inak aj psychologicku, ktora by uz napriklad teraz mohla adekvatne veku zmerat iq. ak by aj nezmerala iq, vie zhodnotit oblasti, v ktorych ma dieta priemerny, podpriemerny a nadpriemerny vykon.
zrejme tam bude nejaka dys, oslabenie vidim vo verbalnej pamati, kedze sa nevie naucit to co pocuje, opakuje. ked bude vediet citat mozno mu pojde lepsie ucenie z precitaneho, schemy, pojmove mapy, graficke znazornenia.

letfenixa
8. dec 2022

@negymama návrat do škôlky už nie je možný, už sa to vôbec nerobí.

negymama
8. dec 2022

@letfenixa niekedz to bolo mozne vo vynimocnych pripadoch, teraz neviem, najmladsieho mam siestaka, tak uz nesledujem take informacie.
v kazdom pripade by mali skusit , to co odporuca
@heln. Ist na konyultaciu ku spec. pedagogicke.

Ja som riesila u mladsej dcery naruseny vyvoj reci. No mam sa nudit? Ked prve dieta nieco malo, tak aj druhe, a to sa narodilo uplne v pohode.
Mladsej v 4 rokoch jej diagnostikovali receptivnu dysfaziu, mala znizene porozumenie reci a aj ked nam povodne autizmus vylucili, ma aj take slabsie prejavy AS, hlavne po puberte sa to zacalo prejavovat. Chodili sme raz za dve tyzdne do DIC v nasom meste , detske integracne centrum, kde s nou robila spec. logopedicka sedenia na rozvoj reci a porozumenia. Bolo to aj cez 1 hodinu, mala v tom fonematicke uvedomovanie, rozvoj slovenej zasoby, motoricke cvicenia, logicke priradovanie, sustredenie ,....vsetko ako preavenciu vzniku poruch ucenia, pretoze ako dieta s dysfaziou mala na to zvysene riziko. A kedze bola takto podchytena od 4,5 roka, potom po nastupe do skoly ako 7 rocna v podstate nemala vyraznejsie problemy v skole. My sme ju edukovali aj doma. a bolo vidno , ze je zvyknuta pracovat, riesit ulohy, byt sustredena.

Nieco take mimo skoly kebz ste nasli, nejake terapie, ci sedenia na rozvoj v oblastiach kde mu to nejde. Lebo diagnostika je jedna vec, ze mu zistia , co ma aky problem. Ale vacsinou si rodic musi sam poradit, co s dietatom robit, ako s nim cvicit, ucit sa atd...

lucciia
8. dec 2022

Choď sa poradiť s učiteľkou...veľa detí má s týmto presne ako píšeš problém...tiež som bola v škole a učiteľka mi povedala, že sa treba len učiť, prvák veľa veľa čítať...a hlavne ešte pred pár rokmi mali na jedno písme 9 vyučujúcich hodín, teraz majú 5, že podľa nej idú veľmi rýchlo...učí už nejaký rok...nemyslím si že ma nejakú poruchu, niesu všetky deti rovnaké, niektorým páli rýchlejšie, niektorým pomalšie..niesu všetky deti rovnaké...neboj, naučí sa aj čítať aj písať aj počítať...len sa s ním musíte učiť...

autor
8. dec 2022

@lucciia dakujem 💖 bodaj by si mala pravdu. Ucit sa ucime. Kazdy den aj 2 hodiny. Lenze on uz je niekedy tak strasne protivny... Poviem mu, ze ideme citat, najskor sa jeduje, potom place, potom trochu pocita, potom sa predvadza, zase place... Cista psychiatria 🤦‍♀️ niektore dni sa mi to aj zda byt lepsie, necham ho ucit sameho a len skontrolujem, inokedy robi taketo cirkusy.

linduska86
10. dec 2022

Skus si prečítať o ADD a ADHD