Prvák má problémy

lucindao
16. sep 2014

Syn nastupil do prveho rocnika.vzdy bol taky zivy a nesustredeny ale adhd mu zistene nebolo.chodila som s nim ku psychologicke ale ona iba na to ze ma taku povahu a treba to vydrzat.v skolke s nim problemy neboli iba obcas ale nebolo to take vazne.teraz nastupil do prveho rocnika a uz ma poznamku ze zbil spoluziaka.vychovavatelka s druziny nam povedala ze musi ho stale napominat a ze zlomil spoluziakovi ceruzky.a ze bude ho sledovat a ze taketo deti byvali predtym v pomocnej skole.ale on ma rozum a ucit sa chce a ide mu to.a vie aj ratat spocitavat.praveze si myslim ze rozumovo mu to pali.len asi nevie vychadzat s detmi v jeho veku.vecsinou sa na hrisku hrava so starsimy detmi.neviem ako to mam vyriesit.mozu ho vylucit zo skoly?

miamia3
16. sep 2014

@lucindao ahoj, je to veľká zmena pre dieťatko, noví spolužiaci, , učiteľky, každý hustí že sú už veľkí prváci, moje deti tiež prechádzali zmenami v správaní, je to len pár dní......doma sa porozprávajte , každé dieťa chce robiť radosť a motivuje ho to. A ja by som z jeho pokladničky spolu s ním vybrala čo si zbiera na niečo a išli kúpiť nové pastelky pre spolužiaka, za jeho peniažky. U nás to má úspech.

esterba
16. sep 2014

@lucindao Ahoj, asi ti moc nepomozem, tak sa ospravedlnujem. Len mi to pripomenulo, ako to bolo u nas na zakladke. Od prvej triedy sa nikto nebil, ale v tretej k nam preradili chlapca, ktory to mal proste nejak vo zvyku a hned ako sa rozkukal, zacal mlatit chalanov, jasne, ze sa aj branili a bola z toho hromadna bitka. Prisla k nemu spoluziacka, taky ten tichy a velky mohutny typ dievcata a poriadnu mu uvalila a povedala, ze u nas sa mlatit nebude. Odvtedy bol pokoj 🙂 Pritom za prve dva rocniky na inej škole si s nim ucitelky nevedeli dat rady.

0604katka
16. sep 2014

Ahoj ja si myslim ze treba len cas a trpezlivost ja mam takeho isteho syna....s rovesnikmi si nerozumie....Ak robi v kolektive zle doma mu zakazem to co ma najradsej ci uz playko ,tablet....atd.Riesenie to nieje ale dookola mu vysvetlujem ze to co robi inym ma dosledky aj nanho...Musim poklopat zmenil sa.Dava si pozor,aby nerobil zle a momentalne je druhak....Niesu ziadne problemy

lucindao
autor
16. sep 2014

Ved sme mu uz dohovarali vela sa s nim rozpravame.viem ze si musi zvyknut ale aj vychovavatelka ma zaskocila ze vraj pomocna skola.dorazilo ma to.ako to moze povedat po tyzdni.

lucindao
autor
16. sep 2014

@0604katka tiez sme mu zakazali playko a chodit sam von.on ma na hrisku starsich kamaratov s ktorymi hrava basketbal.vcera akurat boli von a moj syn pri okne stal a pozeral na nich.on si je vedomi ze urobil zle.

erickaa
16. sep 2014

@lucindao Ahoj, ja mám síce len 3 ročnú dcéru..ale extrémnu bitkárku (už to riešime vyše roka). Je už v druhej škôlke a tiež už máme za sebou aj psychologičku. Teraz ma nová pani riaditeľka vystrašila tým, že ak ju "nezlomíme" teraz v skorom rannom veku, tak v škole budú problémy ☹ Tak som riadne na nervy, aj keď podľa mňa sa o dosť zlepšila oproti predchádzajúcemu polroku. Ale to nová riaditeľka nevidí. 😝 Tiež nemá dcérka žiadne diagnózy, len je veľmi dominantná a tvrdohlavá a potrebuje extrémne silné mantinely. Je to ťažké s takýmito deťmi a tiež som minule odchádzala zo škôlky s gučou v hrdle a s plačom na krajíčku, že kde sme spravili vo výchove chybu 😢 Ale proste niektoré deti sú také, tak ako tvoj syn. A nie je to výchovou (teda väčšinou). Tiež neviem ako to bude, keď bude staršia. Tak som ti moc neporadila 😝 Ale spoliehať sa na to, že z toho vyrastú je najväčšia chyba, treba s nimi pracovať neústale..je to náročné veľmi na psychiku. Však sme tiež len ľudia a čo by sme dali za jeden kľudný deň...

bonaqa2013
16. sep 2014

ale kdeže by ju vylúčili zo školy. Veď detí je čoraz menej. Koho by potom učili? Sú radi že majú koho učiť.
Aj ja mám dcéru prváčku. tiež sa pobije - v škole zatiaľ nie, ale so sestrami a bratom nie je problém. Už len čakám kedy to bude aj v škole. Aj dnes ráno som robila policajta. pobila sa so sestrou, ktorá chodí do 3. Niektoré detičky sú proste také výbojné. ja som sa tiež bila v škole. Mala som najviac poznámok v škole. Bila som najma chlapcov, pretože mňa bili doma starší bratia. Neboj sa, určite dcéru zo školy nevylúčia.
Mám syna, teraz je už dospelý, ale keď bol malý, tak ten plakal neustále, každý ho bil - to tiež nie je med lízať. Našťastie ja už zmenil. Deti bývajú rozne. Myslím, že je lepšie dieťa výbojné ako utláčané.

svano
16. sep 2014

@lucindao ako si môže dovoliť družinárka posudzovať mentálnu spôsobilosť dieťaťa! Skús zájsť za inou psychologičkou,možno bude mať iný pohľad, iné skúsenosti. Problém bude možno len v tom,že tvoj syn sa potrebuje aklimatizovať a preorientovať na školský život. A dobrý školený pedagóg by mal vedieť zvládať aj takéto deti. Zo základnej školy ho vyhodiť nemôžu.

ammellia
16. sep 2014

Boze, ja som bila spoluziakov asi do 7.triedy. potom mi mama povedala, ze uz sa to nepatri v mojom veku. Lol. 🙂

lucindao
autor
16. sep 2014

Teraz bol manzel po neho v skole lebo isli k zubarke tak syn sedi sam v poslednej lavici.som taka nasrata tak akto ma za trest tak aspon v prvej lavici.potom sa ucitelka bude cudovat ze bije spoluziakov ked mozno sa citi odstrceny a takto si potom vydobija pozornost

stanislavao
16. sep 2014

@lucindao vy sa bojite, ci ho mozu vylucit. ale vzite sa do situacie tych rodicov, co im deti pridu dobite, so znicenymi pomockami, ktore im znicil vas syn. samozrejme, ze ho mozu vylucit. ved to zas nieje myslitelne, aby jeden ziak bol v prvom rocniku taky, ze potrebuje neustaly dozor nad sebou, aby nieco nevyviedol. bohuzial, ale ako k tomu pridu ostatne deti? navstevujte s nim psychologa a nech sa vyblazi, vyburi po skole, alebo nieco. preco ste nahnevana, ze sedi sam? ked bije deti, vyrusuje cez hodinu, robi zle, tak s kym ho maju dat sediet. vzadu ked je, sa aspon neotaca a nevyrusuje.

stanislavao
16. sep 2014

@svano mozu ho kludne presunut do osobitnej skoly, ked si s nim nebudu vediet rady. ved preco ma trpiet cela trieda kvoli jednemo neprisposobivemu ziakovi.

abbey1
16. sep 2014

@stanislavao Našťastie to nie je také jednoduché, lebo inak by bola presunutá polovica triedy pri niektorých učiteľoch.

sulejmanka
16. sep 2014

Ako byvala ucitelka viem, že vylucit ho nemozu, pretoze je v plnení povinnej odchádzky. Do uváhy prichádza jedine preloženie, aj to len v krajnom prípade, ak vážne porušuje školský poriadok.
@stanislavao

stanislavao
16. sep 2014

@abbey1 nie je to vzdy chyba ucitelov. niektore deti su neskutocne zle a potom tym trpia vsetci v triede. netreba vinu hladat len v pedagogovi, ale treba sa niekedy pozriet aj doma co je. nehovorim,ze vzdy, ale dost casto. len to je najlepsie hnevat sa na ucitela, ze to nezvlada, ale ked ma v triede 20 deti, nema sancu sa venovat len jednemu "vyrastkovi, co sa do koze nezmesti". niekedy to ale neni ani vina dietata, ani rodiny, ale ma nejaku poruchu, len treba zistit aku. nie kazdy lekar je dobry lekar.

stanislavao
16. sep 2014

@sulejmanka jasne. mate pravdu. ja viem. ale pokial bude bit spoluziakov a neustale im nicit pomocky, tak to je dost vazne porusenie skolskeho poriadku a pokial nepride k naprave, zmene, tak vyluceny moze byt. je este len prvat a co bude robit ked bude piatak? bude bit aj ucitelku?

abbey1
16. sep 2014

@lucindao Určite zájdite za iným psychológom, ktorý poradí finty na diaťa. A nezanedbajte ani komunikáciu so školou. Je fajn, ak vidia, že máte záujem problém riešiť. Niekedy je situácia komplikovaná, ak sa nie práve najpokojnejšie dieťa stretne s učiteľom, ktorý nie najlepšie zvláda takéto deti.
Takéto situácie sú najlepšie riešiť ešte pred nástupom do školy v zmysle nájsť vhodnú pani učiteľku, dať na referencie rodičov.
Syn je prváčik, v škole je veľmi krátko, niektorým deťom trvá dlhšie, pokým si zvyknú na fungovanie v škole. Správny pedagóg by po 14 dňoch nemal mať dieťa vyčlenené ako nezvládnuteľné. Ak sedieť sám, tak naozaj skôr vpredu, aby ho mal na očiach, zapájať ho do aktivít, čo najviac, aby pocítil, že učiteľovi na ňom záleží, poveriť ho nejakou zodpovednou úlohou v triede. Ak si pedagógovia nezískajú deti hneď v prvých triedach, neskôr je to už priam nemožné.
Ak nenastanú u dieťatka zmeny k lepšiemu, škola môže navrhnúť vyšetrenie dieťa. Súhlasiť nemusíte, ale je lepšie, ak ho podstúpite. Môže to pomôcť nájsť cestu, ako syna začleniť. Psychológ píše správu pre školu, môže poradiť i pedagógovi i dieťatku. Hlavne spolupracujete s učiteľkami.
Nám je takto ťažko radiť. Problém môže byť u syna, u učiteľky a môžno len si nesadli a bude treba zmenu. Len to však treba riešiť a neodsúvať problém,držať emócie na uzde a pozerať na situáciu reálne, aby sa pomohlo hlavne dieťaťu.

lucindao
autor
16. sep 2014

V skolke nemal ziadny problem.

abbey1
16. sep 2014

@stanislavao Ja som len chcela poukázať na fakt, že takéto deti sa neodsúvajú do pomocných škôl. Pomocné školy majú trošku iné poslanie. Ak je to treba, existujú špecializované triedy pri niektorých školách, napr vyrovnávacie triedy. Ale dať inteligenčne vyzreté dieťa do pomocnej školy je nezmysel. Dieťa je v škole 2 týždne, tu by nápravu nevzdal žiadny pedagóg s láskou k deťom. A sedenie v poslednej lavici je naozaj demotivujúce, je to trest, ktorý nemá výchovný charakter.

abbey1
16. sep 2014

@lucindao Ak problémy pred tým neboli, naozaj treba komunikovať s učiteľkami, zájsť i za zástupkyňou, zistiť, či škola nemá vlastného psychológa. Občas je problémové dieťa, občas učiteľ, obač narazí kosa na kameň. Mali ste dobré referencie na pani učiteľku? Nemá syn problém s niektorým spolužiakom? Za tým môže byť veľa vecí. My tu len môžeme dať návody, ako a kde to riešiť, ale podstatu problému musíte odhaliť vy. Skúste sa racionálne bez emócií porozprávať s družinárkou, učiteľkou a násjť cestu. Vy im môžete vysvetliť aký je syn, ony ho za tak krátku dobu nepoznajú. Vy viete, čo ho zraňuje, čo na neho platí, snáď chápete, ako to myslím. Ony n aoplátku by mali objasniť, v čom je podstata problému v škole. Niekde ten problém je. Takto malé deti zvyčajne nemajú v sebe nezvládateľnú zlobu a cielenú agresiu. Skôr tak reagujú na problémy, ktoré ich trápia a nevedia riešiť.

stanislavao
16. sep 2014

@abbey1 v poslednej lavici sedia u nas ziaci, ktory su vysoky, alebo ktory vyrusuju. aj moj syn s kamaratom sedia v poslednej lavici, lebo su z tych vyssich a nemyslim, ze je to demotivujuce. a ked niekto sedi v prvej lavici a neustale sa otaca, tak preto ho ucitelka posadi do poslednej, aby sa pozeral dopredu a nie dozadu. nemyslim, ze je to vzdy za trest. dieta moze byt hrave, nevyzrete este na skolu, ale nemalo by ublizovat inym. mne by sa to teda nepacilo, keby niekto bil moje dieta, alebo mu nicil pomocky.

abbey1
16. sep 2014

@stanislavao Máte mylné info, keďže ide o povinnú školskú dochádzku, vylúčený naozaj nemôže byť a preloženie do inej školy nikdy nerieši problém, agresor by sa len presunul do iného kolektívu. Tam treba hľadať iné riešenia.
Verte či nie, ale deti nie sú tak strašne zlé, ako srší z vašich príspevkov k témam o školstve. Väčšina deti je úplne v pohode, niektoré potrebujú odbornú pomoc a minimum si naozaj zaslúži odsúdenie. Ale tu konkrétne sa bavíme o prváčikovi a ak už také dieťa radšej "vylúčime", to je smutné. Čo to deti naučí? že problémy sa proste odsúvajú?

abbey1
16. sep 2014

@stanislavao "ktorí sú vysokí, ktorí vyrušujú,..."
Posadiť vyrušujúceho žiaka do zadnej lavice je ako urobiť capa záhradníkom. 😉
Ak niekoho posadím samotného do zadnej lavice, ano chápem to ako trest, ktorý ťažko bude motivovať dieťa.

svano
16. sep 2014

@stanislavao držala som sa toho,ako sa mamička vujadrila,že podľa psyhologičky syn nie je ADHD. Isteže nie je príjemné mať v triede neprispôsobivé dieťa,ale na druhej strane možno je to riešiteľný problém. Možno postačí chlapca viac zamestnať,viac krúžkov kde si vybije energiu ....a nie hneď osobitná škola. Veď s učením problém nemá.

lucindao
autor
16. sep 2014

Nema problem s ucenim rychlo sa uci.a ku psychologicke sme chodili.a ak bude treba tak aj pojdeme.

miamia3
16. sep 2014

@erickaa ahoj , nečítam všetko, ale ako spomínaš tvoju dcérku, - môj syn to isté , problémy sme mali s ním, v škôlke nám dokonca učiteľka opakovala, že bude mať nejakú formu autizmu, ja som sa natrápila, naplakala, predstava prvej triedy ma desila......teraz má 12 rokov a je to super chalan , učiteľka ho chváli, že v správaní je jeden z najrozumnejších , pôsobí inteligentne a má skvelé životné hodnoty. Dokonca triedna psychologička mu dala nejakú funkciu v súvislosti so spolužiakmi s disleksiou. Zaoberá sa napr. množiarňami psov, životom kurčiat v klietkových chovoch a absolútne nerieši aký má mobil a oblečko - síce má super a značkové, ale nezáleží mu na tom . Nie zasa že si rád nezahrá playko, je normálny chalan, ale problémový to absolútne. A zlom nastával po dovŕšení 7-8 rokov, a začal sa meniť, dovtedy akoby nič, neriešil čo sme mu hustili. Ja som si sama povedala, že už sa nebudem trápit, a urobím čo sa dá.

reagujem čo povedala vaša riaditelka, že treba to teraz, lebo potom to nepôjde a tak....nech zbytočne nevytvára stresy a nezastrašuje, je dobre , že na to upozorňuje, ale to sa u týchto detí nedá vyriešit len tak že bum hodíme rozhovor a je to....u nás trval do bodu, kedy istým veciam dieťa pochopí.

Nám sa osvedčila kontrola nad vlastnými financiami, odmena vo forme bodov a za istý počet niečo čo chcú, vytváranie hodnôt kt. sú skutočne dôležité.

erickaa
16. sep 2014

@miamia3 ďakujem pekne za povzbudivú odpoveď 😉 Aj teraz idem pre ňu do škôlky a už ma teraz "desí", čo mi povedia učiteľky. Lebo sú dni, keď je dobrá (v rámci jej možností, nikdy to neni ale bez nejakých konfliktov), alebo bola vyslovene nezvládnuteľná. My už sme skúšali všetko možné, niekedy si aj poplačem.. Hľadáme teraz s novou riaditeľkou cestu, ako ju zvládnuť..aby sme mali rovnaké metódy doma aj v škôlke. Musíme sa zosúladiť. O pár dní nám ešte pribudne do rodiny nový člen, som pár dní pred pôrodom...Tak to som zvedavá, čo bude 😕 😕 😕

canama
16. sep 2014

@lucindao nebojte sa, vasho syna nemozu len tak preradit do osobitnej skoly. nedajte sa zastrasit @stanislavao, zda sa ze podla jej reakcie tie zlomene ceruzky patrili jej. 😉 na preradenie do osobitnej skoly je potrebne odporucanie niekoho fundovanejsieho ako je nejaka vychovavatelka. ak je intelektovo na tom v poriadku, tak sa nic take nemoze a ani nesmie stat, to by mu strasne ublizilo. ja by som skor povedala, ze je mozne ze je intelektovo na tom az prilis dobre a preto ho moze vyucovanie nudit, pripadne mu nevyhovuje ze musi cely den presediet v lavici....nie vsetky deti su nastavene na predpotopny system vyucovania v statnych skolach, ktory nedava priestor na fyzicku aktivitu, spojenie kontretneho s abstraktnym a uz vobec nie na nejaku kreativitu. na vasom mieste by som sa snazila so syna dokladne pozorovat, porozpravat sa co sa mu v skole paci a co nepaci, v com je problem. nerobte to tak, ze ho budete apriori trestat alebo len karhat za jeho chovanie v skole. on svojom agresivitou chce dat nieco najavo. samozrejme na mieste je aj porada so psychologom. viem, ze u nas je to s alternativnou vyucbou mizerne, ale skuste pouvazovat aj nad tym...mozte syna zo skoly vziat na domace vyucovanie...mozno mate v okoli komunitnu skolu, kde sa deti ktore su na domacom vyucovani vzdelavaju spolu....pozrite si stranky www.domacaskola.sk, pani ktora to o.z. zalozila ma syna dyslektika, takze si tiez presla tym ze pani ucitelky na statnej skole pozerali na jej syna ako na postihnuteho. 😠 ...ona vzdelava doma vsetky svoje deti.

lucindao
autor
16. sep 2014

Ale ziaka po 5 dnoch trestat a dat ho sediet sameho do poslednej lavici je trosku demotivujuce a ziakovy to len uskodi.ved si len zvyka na kolektiv a skolu.viem ze jeho spravanie je zle ale toto ma dnes dojalo.a rozumovo si myslim ze je dalej od prvakov

azbestica
16. sep 2014

@lucindao ja by som nehladala chybu v ucitelovi, ale snazila sa to doma s dietatom nejako vylepsit. paci sa mi napad kt. tu uz bol spomenuty za jeho nasporene peniazky kupit spoluziakovi farbicky, nech nesie za svoje ciny zodpovednost, nech vie co take konanie obnasa.ked vyvedie nejaku lotrovinu inu tak zakazat playko, urcite by som nezakazovala hry vonku. Tam sa aspon vyjasi a nemusi sa jasit v skole 🙂 a hlavne!!!!!!! nenadavat na ucitelku nech si o nej myslite cokolvek!!!!! to urcite neurobi dobrotu. ked budete autoritou pohrdat vy tak bude aj on a este vtedy sa len zacnu problemy.
ucitelia nemaju deti prioritne vychovavat (to je zakladnou ulohou rodicov) ale ucit!