Čaká ma tretia sekcia

17. aug 2023

Dnes na mňa došla slabá chvíľka. Čaká ma tretia sekcia /otehotnela som neplánovane po dvoch rokoch od druhej sekcie. Tešíme sa, dieťatko milujeme, verím že to dobojujeme do šťastného konca. Mrzí ma tá sekcia, nie že pôrod,ale tá separácia po pôrode. Ja chcem mať svoje dieťatko pri sebe, nechcem aby mi ho vzali ako nejaký tovar preč a doniesli po XY hodinách už keď budem postavená na nohy. Viem, že je to Jis a čo to obnáša po sekcii, aké sú bolesti a podobne, ale veď to dieťatko pomáha mamičke všetko zvládnuť lepšie. Neviem ako pre to bojovať, aby nás nerozdelili, aby sme mohli mať bonding aspoň na Jiske, aby som si ho mohla priložiť na prsnik a ležať po celý čas s nim :(

basska_b
17. aug 2023

Mrzi ma, ze si to musela takto zazit. Tiez som si tym presla a bola to pre mna asi najvacsia motivacia skusit prirodzeny porod po sekcii. Ak z nejakeho dovodu nemozes skusat prirodzeny porod, co samozrejme chapem, neboj sa - za posledny rok sa roztrhlo vrece s tzv. respektujucimi cisarskymi. Bonding po sekcii, co najmensia separacia. Neviem odkial si, ale chvalia si napr. Staru Lubovnu , Ruzinov. V Ruzinove stavaju na nohy co najskor to ide. Aj v Cechach je toho plno. Moze byt otecko na sale, sestricka ti prilozi babatko, kym ta siju. Bolo by zaujimave pozistit, ako je to v novej porodnici Bory

zenulkaaa
17. aug 2023

Ja fakt niekedy zeny zasnem, co vsetko vas dokaze trapit. Ved to su naozaj zbytocne starosti pre nic. Tvoje dieta ta nebude mat preto predsa menej rado a ty jeho tiez… nic sa nestane ak budes par hodin po porode bez neho. Naozaj nic. Cele nasledujuce roky predsa bude stale spolu. Tak naco sa pre toto trapit??? Tiez som rodila sekciou prve, ani ma len toto nenapadlo.. syn sa narodil v noci o jednej, priniesli mi ho rano o osmej. Ani ma len nenapadlo si toto vycitat, trapit sa preto atd.
Teraz cakam druhe a poviem ti ze tak isto nerozmyslam nad takymito vecami a je mi uplne jedno ci budem rodit normalne alebo sekciou. Podstatne pre mna je aby babatko bolo zdrave, to je najdolezitejsie. A nie si este vyrabat zbytocne starosti.

autor
18. aug 2023

@zenulkaaa za mna to niesu zbytočné starosti, samozrejme základ je zdravie .. ale veľmi by som ho chcela mat tie prvé hodiny pri sebe , je to pre mna dôležité tiež.

autor
18. aug 2023

@basska_b ďakujem, som zo stredného Slovenska ale nemám problém kvôli tomu vycestovať , budem si zisťovať kde takto robia

lauriik
18. aug 2023

V niektorych porodniciach je po sekcii dovolene aby bonding mohol urobit muz. Skus si zistit. Ja zijem v CR a viem, ze tam kde som rodila (Zlin) je to bezna prax. 😉

guliver19
18. aug 2023

@zenulkaaa to je tvoj nazor. Vacsina zien si chce vychutnat tu neopakovatelnu chvilu s prave vyliahnutym babatkom. Napokon tak je to prirodzene!!!

autor
18. aug 2023

@guliver19 suhlasim do bodky..čerstvo vyliahnuté bábätko patrí k mamičke

basska_b
18. aug 2023

Ahoj, urcite si pozistuj, zazmluvni si porodnika, komunikuj, aby boli tvoje priania vypocute. Porod je zazitok na cely zivot a naozaj bonding a co najmensia separacia je vec, ktora sa DA zabezpecit, len musi byt ochota personalu. Niekedy mala porodnica moze byt lepsia ako velkomestska. Odporucam ti facebook skupinku "Recenzie na porodnice a porodne pribehy", tam je toho vela. Da sa tam aj anonymne napisat. Bol medializovany pripad, ako nejaka americka rodina tu na Slovensku napochodovala na porodnu salu aj so svojimi detmi, neviem ci troma ci styrma. Nemali ich kde nechat asi a personal nejako nebol proti. Vsetko sa da, len treba najst ochotne ucho. Ak bude sekcia planovana, naozaj sa da aj za lepsim pristupom vycestovat. Krasny pribeh zverejnila uzivatelka tinadeville z Vyskova, ktora mala prve dva cisarske v celkovej anesteze a treti porod chcela zazit inak. Zverejnila ho v skupinke "Po cisarskom chcem rodit prirodzene"

any_soj
19. aug 2023

Uuuplne rozumiem. Pridaj sa na FB do skupiny Recenzie na pôrodnice a pôrodné príbehy - tam ti poradia, kde je možný aj bonding aj otec pri sekcii a ešte aj rodinná izba hneď po pôrode, kde je otec dieťaťa s tebou a pomáha ti starať sa o dieťa hneď po pôrode. NApriklad Žiar nad Hronom 🙂

any_soj
19. aug 2023

@basska_b v Bory je bonding, otec pri pôrode aj rodinná izba po 🙂

mamelka
19. aug 2023

Prvé dve som mala ako ty(na SK)tretiu (V DE)som mala nonstop pri sebe a pre mňa najkrajšia sekcia a celý pobyt. Nikto nemal potrebu ju brať. Ešte ma aj vysmiali,že,,ved je to Vaše dieťa,, ... hneď som ju videla, keď ma zasili, tak som bola 2h na pozorovaní a mala som ju na sebe. Ten čas mi tak krasne ubehol🥰
Ešte pozri Starú Ľubovňu, alebo CZ... na Fb nájdeš veľa informácií v skupine

makodob
23. sep 2023

Ahoj, v Krompachoch umožnia byť manželovi s bábatkom na izbe, kým prídeš z jis na izbu ty. Sú tam celkom ústretoví, tak skús osobné stretnutie s primárkou a poinformuj sa. Myslím, že aj bonding robia, ale nie som si istá.

maryetta
23. sep 2023

Ja som mala prvu akutnu sekciu o pol noci. Museli ma uspat takze absolutne som z toho nemala nic. Len si matne pamatam ze mi muz povedal ze babatko je ok. Ze syncek je krásny a videla som ho az po neviem kolko hodinach. Jedno co som sa potom ako tak zmierila ze po sekcii bol s malickym manzel. Jemu ho dali na ruky. Rozpraval sa s nim. Hladkal ho.
Aj ked som bola na jiske ze ku mne ist nemohol tak isiel za syncekom.niektore nemocnice ponukaju “apartmany” kde moze byt aj muz. Aj babatko spolu.
Uplne ta chapem. Kedze som zazila aj prirodzeny porod. Kedy som mala deticky rovno na sebe dve hodky.
Ako som presla na izbu doniesli mi babo hned za mnou. Proste to bolo nieco uplne ine 🙂

makodob
23. sep 2023

@zenulkaaa ahoj, asi si si neštudovals danú problematiku, ale priebeh tehotenstva, samotný priebeh porodu a následne okamžitý kontakt koža na kožu matky a bábatka zabezpečujú bábatku, že sa ustália životne doležité funkcie, znižuje sa stres u bábatka, upravuje dýchanie a pod. Nehovoriac o tom, že kontaktom sa matke vyplavuje oxytocín, ktorý okrem iného spúšťa aj laktáciu. Prvé chvíle a dni sú rozhodujúce pri dojčení. Na Slovensku je podpora dojčenia nulová a je úplne ignorované puto medzi matkou a bábatkom, ktorí patria k sebe a nie od seba. Mnoho ľudi má z toho nespracované traumy, že boli takto oddelení ako bábatká, nehovoriac o tom, že u rodičky može byť dlhá sepatácia spúšťačom poporodnej depresie. Skús si to ozaj naštudovať a možno zmeníš pohľad. Matky nie sú rozmaznané a rozmarné, ale žiadajú to čo im patrí. Všetky zvieratá si chránia svoje mladé a nikomu z ľudí ani nenapadne brať im narodené zvieratko, ale ženám berú deti ako nič. Nie je to normálne a nie je to v poriadku.

bluka2
23. sep 2023

Určite chod niekam, kde ti to umožnia

zenulkaaa
23. sep 2023

@makodob ojoj studovala, pocula o tom, nie je to pre mna ziadna novinka, viem o tom vela, ale nebazirujem na tom a neprezivam taketo veci.
Horsie veci v zivote sa stavaju, ako napr 5hodinove odlucenie od babatka po sekcii, s ktorym budem po zvysok zivota, a kvoli tomuto sa trapit, za mna fakt prehnane.
Sama som zazila sekciu pri prvom, hned mi ho ukazali, dali k tvari, mohla som si ho pobozkat, pomaznat, nasledne s dojcenim som nemala absolutne ziadny problem, od uplneho zaciatku do 15mesiacov som syna kojila bez akychkolvek problemov.
A mam pocit ze prave zeny ktore to silia a silou mocou chcu tak maju s tym problemy.
Ak ma byt sekcia, tak bude sekcia, ten lekar asi vie preco a pre mna je najdolezitejsie aby dieta bolo zdrave. Silne puto a vztah si s nim budem vytvarat po zvysok zivota. 😊😊

ctahka
23. sep 2023

V Starej Ľubovni robia bonding po sekcii

lucia147852
23. sep 2023

@zenulkaaa kým budú mat ženy takýto postoj, tak sa v našom porodnictve nič nezmení. Ja som mala po sekcii babo nonstop pri sebe. Hodinu som strávila na jis a to bolo babo s tatom. Ktorá žena to takto nechce, vzdy má možnosť nechať dieťa na novorodeneckom, ale ktorá to chce mat inak, prečo by mala byt o kontakt s dieťaťom ukrátená.

lucia147852
23. sep 2023

Autorka: skús pozisťovať nemocnice kde sa to dá, pripadne zvaz pôrod za hranicami. V čr je porodnictvo o 20 rokov popredu. Ja som rodila v Boroch, tam bolo samozrejmosťou, že babo je nonstop pri mne.

lucia147852
23. sep 2023

@makodob úplne súhlasím. Prvý pôrod som mala prirodzený ale hrozný, malú hneď brali preč. Mlieko žiadne. Druhý sekcia s bábom hneď pri sebe a mlieko sa mi rozbehlo prakticky hneď.

elisebah91
23. sep 2023

Ja mám tiež tri sekcie...a môžem ti poradiť? Daj sa so celkovej...a lepšie sa zotavuje, oddýchneš a čas ti na JIske ujde rýchlejšie...za mňa celková je top. Moja prvá sekcia spinal...malú mi ukázali a to bolo všetko, pri zmysloch má priviezli na JIS, kde som každých 5 minút otravoval sestru koľko je hodín a kedy mi ju prinesú (novorodenec musí byť 2hodiny sledovaný na vyhrievanom lôžku +po mojej sekcii bol Ing pôrod tak nemali čas riešiť)..takže som v slzách a psychickom zlom rozpoložení čakala do 18:00kdd to bolo možné a prišli s malou ku mne...ja po spinale ležala na chrbte ako lata 24hodin, malú som ovonala a hlavu natočila a dáko mi ju dali na prsník aby sa prisala. Toho dňa som nebola mobilizovana, to začali robiť druhý deň, čo znamenalo že kým sa mi pustili vetri a odcievkovali má bola som tam bez malej ďalšiu noc. Na oddelenie k malej som šla na tretí deň po sekcii spinal.
2-3sekcia celková 🎉 odporúčam. Po sekcii som spala na JISke snáď 5hodin(dieťa som nevidela , no a? Aj tak mi zobrali okuliare a ja by som videla tak veľký fľak ako pri prvej). Takže čas mi prešiel oveľa rýchlejšie kým prišli dieťa ku mne. Bonus- keď prišli z novorodeneckého dali má do polosedu na posteli, prisatie bolo úplne niekde v inej úrovni ako pri prvej sekcii, takto sme sa tulili a mojkali pekný čas, pri prvej som sa dotýkala hlavou detiata a malaho nahrudi, teraz po celkovej som ho mohla aj v polosede držať. Večer má začali mobilizovať. Na druhý deň keď prišli vetry má prepustili na oddelenie.
Aj sestry na JISke povedali že pre mamičky je celková oveľa lepšia ako spinal.
Mám za sebou dve celkové a už ma nikdy neukecaju na spinal (zabudla som že som mala po spinalj ešte v nemocnici postapinalny syndrom, že len ležať a žena odvalena)

makodob
24. sep 2023

@zenulkaaa vieš ty podľa seba porovnávaš druhých, ale to, že tebe nevadilo odlúčenie od bábatka a nebazíruješ na tom, hovoríš to mimochodom ako keby ti to bolo jedno. Tak to neznamená, že iné ženy to nemožu mať inak a že s tým nemajú problém. Každá žena je iná a aj každé dieťa to znáša inak. To že sa tebe nlieko spustilo bez problémov neznamená, že sa spustí všetkým ženám. Ak ti to je jedno, tak sa zbytočne v takýchto témach nevyjadruj, lebo sa len snažíš zhodiť autorku. Ak si ty s tým ok, tak si tak rob. Autorka prosila o radu a ty si ju len verejne posúdila a nijak si jej nepomohla. Pekný deň.

autor
24. sep 2023

@makodob 👌👏👏👏 presne tak .. ďakujem

zenulkaaa
24. sep 2023

@makodob ja som jej poradila, aby sa pre take veci netrapila. To je zbytocne trapenie sa. Pretoze horsie veci sa mozu stat pri porode, ako toto. Ale ok, kazdeho vec.
Pekny den tiez zelam 🙂

mamelka
24. sep 2023

@elisebah91 záleží od ženy😊😉
Ja mám za sebou 2celkové a 1 spinal. Už by som do celkovej nechcela ísť. Bola pri mne, robili ma 11:30 a večer o 18tej som prešla pár krokov, ráno cievka preč, sprcha a snažila som sa chodiť. Prešla som si pre vodu, čaj. Pre mňa nebolo nič krajšie ako to,že som mala dieťa od začiatku pri sebe. Len prišli sestričky ci niečo nepotrebujem.

elisebah91
24. sep 2023

@mamelka áno záleží od ženy a dosť aj od zariadenia, možnosti...tu v RK to je tak blbo urobené že pôrodnica je nadruhom poschodí a JISka na prvom, čiže nieje tam taká možnosť byť s bábom hneď a mať ho pri sebe ako by bola keby pôrodnica a JISka boli tesne pri sebe...a veľmi záleží na aký personál človek natrafí...ochotný, neochotny...viem že v starostlivosti po spinali sa názoy líšia čo sa týka ležania po, jedna smena ťa nechá ležať len 12-18hodin iná aj 24...takže naozaj zalezi od veľa faktorov a okolností...

lucia245
24. sep 2023

Prirodzený porod neprichádza do úvahy? Čechy/Rakusko mate daleko do porodnice? Tam sú veci, co píšete samozrejmostou

nikaeli
24. sep 2023

v SL bol manžel počas sekcie pri mne na sále, drobca držal ako prvý a keď ma previezli na izbu, bol tam so mnou aj s drobcom 💙 sestrička mi ho pomohla priložiť, mohla som ho mať pri sebe ako dlho som chcela. Na druhý deň som bola preložená na normálnu izbu a drobec mohol byť pri mne celý deň. Na vizity a na noc brávali bábätká na novorodenecké, inak mohli byť s mamičkami.
Pred sekciou som mala sedenie s anesteziológom a preberali sme možnosti celkovej narkózy alebo spinalu. Celkovo personál od upratovačky po primára bez jedinej výčitky.

tinkavvv
24. sep 2023

@zenulkaaa no len vo vacsine SK nemocnic to nie je 5 hodin. Minimalne 12 -24 hodin. V PB to bolo dokonca viac, pokial sa mamicka neozvala (moja spolubyvajuca bola bez dietata 2 dni, nosili len na kojenie). Nie, nie je to normalne (pokial to zdravotny stav dovoluje samozrejme).

makodob
24. sep 2023

@zenulkaaa absolútne vobec nerozumieš o čom to je a je to veľmi doležité. Autorka to chápe a hľadá riešenie ako to, čo najlepšie vramci možností vyriešiť. Preto mnoho žien rodí mimo SR, lebo to pochopili. To že naše zdravotníctvo je mimo a u nás po nielen sekcii sa to nedeje nezmamená, že je to dobré. Ty chceš aby bolo tvoje dieťa zdravé a byť zdravé znamená nielen fyzicky, ale aj psychicky. Len psychika sa často podceňuje, veď malé deti nevedia hovoriť, len plačú. Nevedia povedať ako sa cítia, keď nie sú bezpečne pri mamke, ale v nejakej divnej vyhrievanej nádobe, kde na nich pozerá kopec cudzích hláv, rozprávajú cudzie hlasy a pod. A ty povieš, ,,veď sa dejú aj horšie veci, nech je hlavne zdravé.” Je to smutný názor.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre