Ako naučiť 3,5 mesačné bábo spinkať v postieľke?

lucianka222
27. sep 2012

Milé maminky, prosím o radu. S uspávaním nemáme problém, teda drobec zaspí buď v hojdačke a potom ho prekladáme, alebo pri prsníku. No keď ho preložíme tak bude spať v postielke max. 1 hodinku, potom sa začne krútiť vrtieť, kopať až sa zobudí nakoniec. A tak putuje ku nám do postele a hneď zaspí. Dokonca mu ani nemusím dať prsník niekedy... Len ho otočím na bok a už buvká... Skúšala som aj v postielke ho otočiť na bok no to nepomohlo. Ani cumeľ, nakoľko ho odmieta... Manžel mi začal vyčítať, že načo má tú postieľľku a že som ho tak naučila... Teda teraz mi to nevadí je mi to pohodlnejšie... Len sa bojím čo potom... Prejde to samé,a lebo už je neskoro? A malý si zvykol...?
A druhá otázka... Zaspí niekedy sám od seba? Teda ako ho naučiť ľahnúť do postielky a spinkať? On totiž na kolotoč a zvukové hračky reaguje tak, že sa začne šantiť a rehotať a naťahovať, teda úplný opak... :( A už len keď ho dám do postieľky aj unaveného, keď viem, že už bude hajať nezaspí sám od seba, začne sa zlostiť, keď ho nechám, tak sa rozreve..., musím ho dať do hojdačky, alebo prsník... Naučí sa to niekedy sám? Prejde to?

aksas1
27. sep 2012

Ahoj ak by som mohla za seba nehaj tak ako sa jemu paci ja mam dve deti a aj prva aj druha zaspavali v kocari pri kolisani tak do roka a pol potom sapavali medzi nami starsiu som tri krat ucila spat samu v deckej az ne treti krat sa to podarilo a nas 2,5 rocný drobec večer zaspi v nasej posteli , potom ju prenesiem do postielky ale v noci o jednej je hore a musim ju dat k nam a spi az do rana . Tak ju necham ved ked podrastie tak pojde za sestrou do izby. Tak prajem uspesne zaspavanie . 🙂 🙂 🙂

hradnapani
27. sep 2012

nechaj ho tak, urcite ho teraz nepreucaj na postielku, ked ti pekne spi. Reaguje uplne normalne. No a co, ze spi s vami? vyrastie z toho,skor ci neskor. Ale skor to bude tak, ze skor ako pred prvymi,druhymi a mozno i tretimi narodeninami to nebude. (Deti sa od toho tazko "oducaju", ale na druhej strane, pre ich vyvoj citovy i fyzicky i vztah k vam rodicom je to jedna z najlepsich veci. Precitaj si nieco o vztahovom rodicovstve a pochopis.

ladytt
27. sep 2012

Ja osobne si myslím, že na všetko treba len čas. Ešte je veľmi maličký, potrebuje ťa cítiť, preto to všetko. Ale ono to časom prejde, aj keď nie možno, tak rýchlo ako by si chcela, ale raz ti ešte bude chýbať 🙂 Keď ti to teraz nevadí, kľudne to tak rob ďalej a s tou postieľkou to môžeš skúšať, ale nenútila by som ho. Na zaspávanie sám má tiež ešte čas, aj to sa postupne naučí, teraz je ešte vo všetko odkázaný na teba. Presne tak bol aj môj drobec bez prsníka nezaspal, ale to prejde.

zuzanockamt
27. sep 2012

@lucianka222 moj syn spava s nami doteraz - ma 2 roky a nevadi mi to ... postielku som uz davnejsie vyhodila ... kym bol malinky, tak zaspaval len na rukach a sam od seba sa naucil zaspat aj na posteli - mal rok a pol, ked mu uz uspavanie na rukach vadilo ... teraz chodi do skolky a nema so samostatnym spanim problem ... zo spolocneho spania a z uspavania sa robi zbytocne strasiak ... kazde dieta sa nauci zaspavat same, len musi dozriet, chce to len cas ... urcite je na to este v takmer 4 mesiacoch skoro ... zvycajne nastavaju zlomy okolo 2 rokov

zajaciq
27. sep 2012

dieta ti dava signaly, ze ta potrebuje, ze chce spat pri tebe. materinsky instinkt je dnes potlacany civilizacnou chorobou, ktora sa vola "norma". otcovia sa stavaju otcami aj ovela neskor po narodeni, takze mudre vety typu na co ma dieta tu postielku za nich hovori ich pragmatizmus, snad nie otcovska laska a pochopenie ?! nie su na novu siuaciu pripraveni, chceli by mat svoj zivot usporiadany ako predtym..

myslim, ze vo veku 3,5 mesiaca je dietatko este primale na tolko audio-vizualnych podnetov akym su kolotoce a zvukove hracky, moze ho to skor rozrusit nez upokojit a uspavat.

a kedy bude chciet zaspavat same??? o par rokov... je to nieco, s cim sa musi vysporiadat kazdy rodic, postupne. ideal, ze dieta zaspi same v postielke za par minut, bez placu, stresu a znervoznenia rodicov je len a len imaginarnym vyplodom nasho prisneho svedomia 🙂

sharlotta
27. sep 2012

Malinke dieta nas potrebuje nonstop. Ak sa vam takto nespi pohodlne, tak si dajte postielku k svojej posteli bez bocnice. Takto bude aj pri vas (pri tebe) aj vo svojej postielke. Nasa tiez spi s nami. Mozno by spala sama, ale mne je takto pohodlnejsie, kedze este kojim. Nechce sa mi ju hore-dole prekladat.

nanulik
27. sep 2012

aprečo by mal spinkať sám? opustený v postilke ked v teplučku pri maminke je mu lepšie? moj má dva roky a niekedy ešte spí s nami v posteli. ale už nie tak často, len ked mám pocit že mi dáva najavo že by chcel byť pri mne. a je to užasný pocit ked sa ku mne natlačí a ja cítim že pekne dýcha a je mu pri mne dobre

a stým zaspávaním, no neboj určite sa to raz naučí, niektoré deti sa to naučia skôr niektoré neskôr.

moma
27. sep 2012

presne viem o čom píšeš, u nás to bolo rovnaké. Ale dohodli sme sa, že malá bude spávať vo svojej postielke, tak sme ju tak učili od narodenia. Uspávali sme rôznymi spôsobmi, či už na rukách, alebo v hojdacom kresle, neskôr stačilo keď som ju držala v postielke za ruku, alebo hladkala a pekne zaspala....sama začala zaspávať až okolo roka. Chce to veľa veľa trpezlivosti.
Môj názor je, že do postieľky hračky nepatria, a už vôbec nie tie zvukové, do postieľky sa chodí spať a nie hrať. Úplne stačí nejaký obľúbený maznáčik, s ktorým bude spinkať.

vianne
27. sep 2012

ahoj, myslim ze drobec sa ti snazi povedat, ze ta potrebuje aj v noci pri sebe. Iste z hladiska pohodlia je mozno lepsie, aby babo spalo v postielke.
Ja som sa snazila maleho tiez vzdy prekladat do postielky, ale ked som ho niekolkokrat v noci kojila a vacsinou som zaspala skor ako on, ostaval pri mne v posteli. cca v 6 mesiacoch sa kojenie obmedzovalo na 2-3 za noc, este do polnoci som zvladala davat ho spat do postielky, ale nad ranom uz ostaval pri mne. a presne ako pises, ked bol v postielke budil sa a pri mne spal ako zabity 🙂 Neskor nam pomahalo dat mu do postielky moju koselu/pyzamo a spinkal.
podla mojich skusenosti - odstranili sme z postielky akekolvek hracky, kolotoc a pred spanim sme zhasli a ovela rychlejsie zaspal ako ked mal okolo seba vela podnetov.

teraz ma maly 15 mesiacov, a uz zhruba od roka spava v postielke az do rana, ale zaspava pri mne v posteli, trva mu to tak pol hodinku. potom ho prekladam do jeho postielky, kde spi do rana. ale bol to postupny proces "osamostatnovania sa". 3 mesacne babo ta este vemi potrebuje, skus sa na to pozriet z hladiska ze o chvilu uz bude samostatnejsi a tieto mile chvile si treba v ramci moznosti vychutnat, lebo to rychlo ubehne.

neboj, v tej postielke si este pospi 🙂 v minulosti boli babatka vsade s matkami a oteckom to nevadilo ;)
skus si dat postielku tesne vedla postele, mozno ta bude drobec lepsie citii a bude tam pokojnejsi.

luciferkax
27. sep 2012

Jooooooj, moja, užívaj si, že mu stačí na upokojenie tvoja blízkosť 🙂 🙂 fakt ti nie je príjemné, že pri tebe spí malinkaté bábatko? Vonavé, túli sa k tebe?
čo bude potom, neboj sa, nepoznám žiadneho školáka, ktorý spinká pri svojej mame 🙂
Prvý syn spal pri nás, prvých 15 mesiacov zaspával na rukách, do dvoch rokov sme ho zaspavali pri nás, sám sa odučil od rúk, a potom bez problémov prešiel do svojej postele..
Druhý syn- 19mesačný - spí ešte pri nás, ale len dva mesiace ho netreba nosiť, len lahnem, nadojčím, spí.. a viem, verím,ž e ked sa o rok odsťahujeme, tak budú mať chalani svoju izbu a pôjde tam spinkať bez problémov a j bezomna 🙂
Ja si teraz strašne užívam, že je dosť velký, že ho neprilahnem, ale ešte taký vonavučký 🙂
ALe zas, ani mne, ani manželovi vôbec nevadí, že spí pri nás. Večer ked zaspí, ho dáme do postielky, a až okiolo polnoci ide k nám

jankagun
27. sep 2012

ja som moju nechala spat v kociku sem-tam a tam krasne buvala...od 4roch mesiacov mi spava aj zaspava sama v postielke a spala a spí mi az doteraz celu noc (vynimkou su len dni,ked jej idu zubky) 🙂 ...tak asi skus ten kocik,mozno to pomoze 🙂

salma22
27. sep 2012

no dobe viem co prezivas...moj manzel nasu starsiu naucil s nami spavat v posteli,spavala s nami 3roky stale vkuse ci bol den ci noc pri zaspavani stale s nami ...no najlepsie je pri maminke citi tvoje teplo 🙂 lepsie sa mu buvka a mozno aj dlhsie

emmulik
27. sep 2012

ahoj ako tak citam tak asi aj ja to neham na svojej babulke kym to bude chciet sama.my mame taky problem ze mala ma 1,5 roka a spinka somnou.ked bolo mensia tak spavala v postielke az nad ranom som si ju brala k sebe aby este pospala.no potom spinkavala v postielke len cez obed v noci s nami.a teraz uz aj cez obed musi spat v nasej posteli pritom tam s nou nikto nieje.tak asi mna k tomu nepotrebuje len chce spat v nasej posteli moze nast citit s tej posteli a preto chce spat tam?a aj ja uz sa tesim kedy len tak sama zaspinka.ako na to ?ci sama to raz spravi?

nicky182
27. sep 2012

dietatko je malinke, chce byt s tebou - s vami, citi sa pri tebe bezpecne, tak by som to neriesila ....postupne dietatko prekladaj spat do postielky, je to unavne viem, sama to mam za sebou, no uvidis prejde to 🙂 a k druhej otazke - je tu tema "ako naucit dieta spat" - je to podla jednej knizky, no v tomo veku dietata je to podla mna este skoro ....

bambulka81
27. sep 2012

U nas je to podobne aspon bolo...maly spal s nami do 3.mes. kedze mal reflux a moc som sa bala ze sa mi zadusi ked si gucne...nskoniec sa zacal mrvit a pretacat sa v posteli a manzel sa bsl ze ho prilahne.tak maly putoval do postielky.no ale ja som sa bala tak sme dali rost na uroven nasej postele,dali dole bocnicu a pritiahli postielku k posteli.takto sme rozsirili postel.ja som sice chvilku lezala na krajnici ale maly mi bez problemov zaspal v postielke a spal tam celu noc...pribeh ale nema konca...maly sa zacal splhat hore na nohy a opat putovala bocnica na postielku aby mi odtial skoro 6mes. spunt nevyletel.maly mi odvtedy v postielke spal do polnoci a reval kym som ho nedala k sebe. manzel sa stahoval do obyvacky a maly spal so mnou.ani som ho nepolozila a spal...opat hadky vycitky.3.den mame bocnicu dole postielku pri posteli a maly spinka nereve iba cajik si pyta.zeby koniec trapeniam, nocnym revaniam?

ollski
27. sep 2012

je to na tebe a dietatku...dcerka (zial nebola kojena) pekne zaspinkavala a spavala sama v postielke, samozrejme nie cele noci a kazdu noc, ale prevazne ano...a syncek....ten ma 4 a pol roka 😅 a uz hodinku caka na mna v posteli, aby sa mohol tulit...neviem ci je to zvyk, ci jeho potreba ma citit pri sebe (kojila som ho 15m), snazim sa si to uzivat...niekedy sa mi podari "utiect" a spim sama, no to vacsinou spi mm medzi nimi dvoma na manzelskej 😅....

hviezda21
27. sep 2012

Ahoj jedna vec je vztahove rodicovstvo a spanies rodicmi a kojenie dokym vladzes a mozes. Druha vec je ze napr. nas maly sa bezomna budil na prsniku zaspaval aj 2h a to som padala do komy aj ja potom uz. Ziadny cas pre seba a pre manzela ten chudak pride domov a zacina druhu smenu v star. o domacnost do 22. kym nejde spat....maly ma 11,5mes. a v postielke mi spal v porodnici sam. Niekedy sa muza nespytam ani co nove v praci lebo riesime dieta a domacnost. O partnerskom zivote a romat. veceri pri filme snivame.....takze je na zvazenie kazdej matky co si vyberie a ako nauci dieta spat. My sme asi pred 2-3mes. isli na samostatne spanie podla jednej knihy kde sa pise ze uz polrocne dieta je schopne naucit sa samo spat. nakojis pomojkas resp.vsetko ako obykle a este v bdelom stave prekladas do postielky. dieta musi vstat tam kde zaspalo inak sa zobudi a zlakne sa nepoznaneho. dieta moze mat v postielke nieco co ma rado-plienku decku hracku a pod.dietatu potom zaorajes dobru noc a z izby na 3min odides. obvykle sa hra alebo caka ze prides. ked sa vratis NEsmies uz brat na ruky zas len pohladkas pobozkas povies ze ho lubis aze bude spinkat samo. inak nesmies byt unho v izbe dlhsie ako 2min!. prides o 5 min.tak by si mala pokrac. az kym zaspi same. druhy den sa intervqly kedy je sam predlzuju ty si tam vzdy len 2min. do 1-2tt sa nauci spat same. Odskusali sme to viacere. odporucam mu davat do postielky nieco co je napachnute tebou- tv. nocnu koselu plienku a pod.ja som ten rev prvy vecer vydrzala asi hodinu potom som nabehla s flaskou mlieka a ostala par min. dlhsie. ukludnil sa a zaspal. v noci bol parkrat hore ale utisila som ho a spal v postielke. po 3-4 veceroch prespal celu a pokial sa cez den nic speci nedeje alebo nieje chory vecercernakojim prelozim bdeleho ddo postielky dam este trosku mliecka z flase a zaspi sam. nie hned chvilu lozi hlada si miesto taha snurky z chranicov ale ja uz som vedla neho a vravim mu "filipko uz hajame aj mami uz haja pekne. manzel si lazkaj a spi" alebo podobne veci. na ruky uz nebrat! A spi az do rana. v noci obcas mrnci polozi ale to len urobim Sssss a haji milacik a on spinka dalej

yesno22
27. sep 2012

myslím, že už bolo všetko napísané/povedané ... ja som pri synovi urobila veľkú chybu, keď som to po 10m neprespatých nocí vzdala a uchýlila som sa k toľko spomínanej knihe o spaní...áno, syn sa naučil zaspávať sám a z cca 8-10 nočných budení nám ostali 2 a ja som bola opäť vyspatá ALE som si istá, že naše terajšie problémy súvisia s tým "núteným" samostatným spaním....dcérka má necelé dva roky a to, kedy začne zaspávať sama a kedy prespí celú noc /už sa to výnimočne stane/ vôbec neriešim...samozrejme spí so mnou v posteli 🙂 takže je to len na tebe, ako sa rozhodneš...tvoje báboo ti dáva jednoznačné signály, kde a s kým chce spať 😉 je to jeho prirodzená potreba a nie nejaká "rozmaznanosť" alebo niečo podobné...a čo sa týka kolotočov a pod. ..u nás slúžili len na hru a zábavu a nie na uspatie 😵

adkaa
27. sep 2012

Ja by som len dodala k tomu kontrolovanemu placu, ako naucit dieta spat... Boli robene vyskumy, kde sa zistilo, ze u deti, ktore sa takto ,,ucia" spat, boli namerane vysoke hladiny stresovych hromonov a este aj mnoho mesiacov po tom, ako sa to ,,naucili". Pretoze oni sa spat same v podstate nenaucili, len rezignovali, pretoze na ich plac nikto nereagoval ☹ Takze ten starch a samotu si riesili potichu v sebe... Podla mna knizka, ktora nikdy nemala uzriet svetlo sveta ☹

lilysk
28. sep 2012

Suhlasim na 100% s hviezda 21 ....ja som tiez tak ucila dieta spat podla tej knizky a ziaden stres mala nema -akurat co mame s manzelom je viacej casu pre seba a menej stresu pre vsetkych ,lebo kym som chodila po byte s nosickou a skakala na fitlopte skoro celu noc a kocikovala a ja neviem co vsetko spievala a dookola sa to tahalo niekolko mesiacov ...potom som malu zlozila a do 20 min bola hore s placom .To by som sa bola dostala akurat na psychiatriu akokolvek mam svoje deti rada -proste je hranica .Starsia nemohla spat ,lebo mama v jednom kuse sa budila -bola nevyspata mrzuta nehovorim o atmosfere doma !
Takze ano ja tiez knizku velmi odporucam a hlavne pisatelkam ,ktore ju ani necitali a citali len nejaku studio o strese pre dieta odporucam si ju najprv pozorne precitat a potom komentovat v zmysle ,,Pretoze oni sa spat same v podstate nenaucili, len rezignovali, pretoze na ich plac nikto nereagoval,, Nikde sa v tej knzke nepise ,ze netreba reagovat na plac dietat -prave naopak -treba na ten plac reagovat a dieta utisovat .
Teraz malu zlozim do postielky sa uzmeje ju pohladkam poviem dobru nocku a do 3 min spi a spi az do rana a zobudza sa usmiata ako leco .
Keby som chcela tak tu do 5 min najdem studiu o comkolvek co moze byt aj najuzasnejsia vec na svete ,ale urcite existuje nejaka studia co to vyvracia .Keby som sa mala riadit studiami tak by som nic nejedla -ani moje deti a by som ani nedychala vzduch .Asi tak .

m.i.r.i
28. sep 2012

u nas islo hlavne o rezim..od narodenia sme mali ritualy, ktore prerusovali len kolikove place prve 2 mesiace..potom to uz bolo uplne ukazkove..ale vlastne od prveho dna doma sme mali presny cas na vecerny spanok, ktoremu predchadzalo kupkanie, papkanie atd..a ukladali sme o siedmej vecer, zo zaciatku spal asi 4 hodinky vkuse kym papal, potom uz 5, neskor 6 atd..v 4 mesiacoch sme prestali v noci papat a spinkaval vkuse do rana, pripadne sa raz zobudil, dali sme vypadnutu dudu a spinkal dalej..no a zaspavanie bolo po napapani ulozit do postielky..prve tyzdne zvycajne pri tom papani zaspinkaval, tak som ho ulozila, ale aj to som videla, ze ze nespi uplne, lebo sa pomrvil, otocil a spinkal..neskor uz nezaspaval,ale najedol sa, polozili sme, pusa a odisla som..a tak to slo proste od narodenia a vzdy...a je to tak doteraz...ma 2.5 roka, dame pusu, poprajeme dobru noc, zavriem dvera a spime..teraz samozrejme obcas uz vymysla, ze este jednu pusu, este vycikat..ale to je normalne a je to len tak 5 minut🙂 inak vie, ze ide spat..je to neskutocne super, lebo celodenne ritualy mu dali komfort, istotu co ide dalej nasledovat, teraz zacal so skolkou a ide tam presne tym istym stylom, nema problem sa najest, spat, umyt zubky..vsetko ako zvyknuty doma..cez den mi ako malicky spaval hlavne v kociariku, lebo este spaval vela a chodili sme na prechadzky, potom neskor ale tym istym stylom ako vecer chodieval spinkat aj cez den..do postielky..mavali sme vtedy este aj cestovnu rozlozenu, takze zvykol cez den spavat v cestovnej a v noci nromalne v spalni..a ta cestovna sa dala tak jemne pohojdavat, tak som ho zvykla pohojdat trosicku..ale inak nic.asi v 9-10 mesiacoch sme uz tu cestovnu zrusili na spanie a spinkal normalne vylucne vo svojej postielke aj cez den..
Ja teda odporucam jednoznacne ritualy a pravidelny rezim..my sme nikdy neboli stotozneni s tym, ze dieta spalo ako prislo, ved nalozim do auta, raz zaspi, nalozim do kocika, do nosica, niekedy zaspi..vecer vzdy v inom case, zaspavanie o 22:00 ci neskor..u nas sa aj teraz o 20:00 spi..vylety a navstevy boli vzdy a aj su prisposobene malemu, takze ak uz ma spat v aute, tak ideme na cestu presne v case obedneho spanku, ked viem, ze mi v aute do 5 zaspi a tym spi vlastne normalne svoj spanok ked ma..