Ťažké uspávanie 5-týždňového bábätka

freckled_cat
24. júl 2022

Ahojte žienky. Vopred sa ospravedlňujem za dlhý post. Potrebujem poradiť, som prvorodička a nikdy som v okolí nemala niekoho s bábätkom, od koho by som mohla "odkukať ako na to". Ide o to, že mám 5-týždňovú dcérku, ktorej spánok je posledné 2 týždne moja nočná mora. Od začiatku spáva s nami v posteli, keďže sa cca každé 2-3 hodiny budí na kojenie, aj teraz. Prvé týždne zvykla zaspať na prsníku, stačilo sa odtiahnuť a spinkala ďalej. V noci je jej spánok ako tak zmanažovateľný, hoci vstáva každé 2-3 hodiny, ale cez deň je to totálna katastrofa. Keď sa nakojí, tak sa ju buď snažím uspať, ak je unavená alebo sa s ňou rozprávam, ukazujem jej hračku a keď vidím, že zíva alebo si trie očká/ušká, tak sa ju snažím uspať. Ak ju po kojení presuniem rovno do postieľky, alebo nechám len tak na tej našej, tak nezaspí, iba sa tam vrtí a po niekoľkých minútach spustí plač. Dcérka inak strašne rozhadzuje rukami a keď je na rovnom povrchu, často vystiera rúčky, ako keby sa cítila nestabilne. Do zavinovačky ani ulitky ju dať nemôžme, neznáša zviazané ruky, strašne ju to nervuje a plače ako keby ju "rezali", skúšali sme swaddler, plienku, ulitku, zavinovačku, neznáša to proste a neprestane plakať, kým jej to nedáme dole a potom je z toho celá podráždená. Uspať sa dá iba v šatke, alebo dlhým poskakovaním na fitlopte, pričom ju držíme na rukách, avšak oba spôsoby nefungujú vždy a ten druhý je časovo náročný, väčšinou plače, vystiera sa. Ak aj zaspí na lopte, tak sa takmer vždy prebudí, keď ju presunieme do postele (presúvame vo fáze hlbokého spánku, opatrne a pridržiavame ju) alebo nevydrží spať dlho (pričom keď ju presunieme do postele, tak s ňou niekto musí byť vedľa, kto ju pridŕža a na koho môže naraziť, keď sa hýbe). Skúšali sme nosenie po byte, rozprávanie, spievanie, biely šum i Kidvak, ten sa jej vôbec nepáči a kočík priam neznáša, nevydrží tam viac ako 15 minút a tiež rozhadzuje končatinami, aj keď jej ho vypchám pérovou zavinovačkou, taktiež sa jej vôbec nepáčia otrasy kočíka. Už sme z toho zúfalí, po každom kŕmení uspávame kopukrát tak dlho, že už je čas ďalšieho kŕmenia a toto je celý deň náš kolobeh. Nestíham ani chodiť na wc/napiť sa či navariť, čo sa neustále snažím, aby zaspala a neplakala. Mlieka mám dosť, pije rada a cca každé 2 hodiny na požiadanie, priberá dobre. Rady typu nechaj ju vyplakať nepomáhajú, lebo ona bude plakať až kým ju nebude dusiť, chytá potom z toho amok. Naozaj už neviem, čo robiť, som z toho zúfalá, máte niekto nejakú radu? Priberá dobre, dávame jej i probiotiká a Sab Simplex, lebo nás trápia aj mierne koliky. Kaká cca každé 3 dni posledný týždeň, predtým to bolo častejšie. A aby nám málo nebolo, začala tento týždeň občas grckať niekoľko minút po nájedení :( . Čo robíme zle, alebo čo robiť, aby konečne spala? Ja už som z toho na prášky, spím tak 2 hodiny denne, ďakujem.

hilda08
24. júl 2022

@freckled_cat no chcela som poradiť paperovu perinku ale ak správne chapem mate aj tu…moj tiez v tom obdobi prestal spávať ale perinka nas zachránila položím ho do nej nakojim a spi …ale bez nej nehrozí dlhšie ako 20 minut…prajem vela sil musi to byt zufalstvo treba myslieť na to ze to nebude trvat vecne

lenkaspalka
24. júl 2022

@freckled_cat Ahoj nám sa osvedčilo, že krpec zaspí na dojciacom vankúši. Teraz keď sú horká máme tiež veľký problém ho uspať. Robíme to tak že keď zaspí pri kojení, presunieme ho z dojčiace ho vankúša do hniezdocka. Skús zistiť koľko máte stupňov v miestnosti a pripadne miestnosť schladiť. Tieto teplá sú zlé aj pre krpcov. Hlavne sa musíš ukludnit ty aj muž, lebo aj z toho môže byť nervózna. Viem, že sa to ľahko povie. Možno ju trápia prdíky. My to máme podobné ako vy, ale teda nie až tak zlé. My máme chlapca, takže uňho je príčina väčšinou hlad, alebo prdíky a hovienko. Pomáha espumisan, masírovanie, pupík masť, rektalnu rúrka. Potom sa ukludní a pri kojení zaspí. Ešte pomáha na skludnenie poloha" na tigríka". Možno ešte kvapky baby calm alebo viburcol čípky sú na skludnenie. Neboj tiež som bola prvorodicka, dostala som milión rad, ale každé bábo je aj tak iné. Veľa šťastia

hermiona12
24. júl 2022

@freckled_cat mám 2 mesačnú dcérku tiež som to mala. Takže čo u nás bola príčina:
* Bolo horúco tak nemohla zaspať , celý deň tak mohla byť hore a späť max 40 min. Tak sme to vyriešili.
* Potom tak isto koliku, no naša je na UM tak sme vymenili mlieko tiež.
* Keď plače a nemôže zaspať cvičím s ňou nožkami, dávam potom na bruško a robím masáže , tak sa unaví.
* Ešte odporučil pediatr kvapky Biogaja , sú probiotiká taktiež od koliky.
* Ešte moja nemohla zaspať keď nemala plyny a chcela kakať, musí každý deň, tak možno aj tvoja by chcela častejšie , môžeš skúsiť rúrku keď jej to bude ísť ťažko možno naozaj nie je spokojná kôli brušku.
No my sme hľadali príčinu kým sme všetko nevylúčili tak možno niečo s tohto keď si nevyskúšala tak skús.
A ešte mám kolotoč nad postieľku, tam púšťam jej zvuky ako tečie vodopád, veľmi to ukľudnuje.

nikpa
24. júl 2022

@freckled_cat síce len 3 príspevky ale rád čo robiť, tu máš už dosť. Ja ti len poviem, že keď bude najhoršie tak mysli na to, že je to len obdobie a čoskoro skončí. Viem ako zúfalo a unavene sa cítiš ale ani sa nenazdas a prejde to. Tieto prvé týždne, niekedy mesiace sú často najťažšie ale prejde to. Veľa trpezlivosti prajem.

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aliaray1
25. júl 2022

@freckled_cat ahoj, babatko nie je pes, necvicime na rezim ci spanok. V tomto veku sa manazuje same, vsetko sa ma prisposobit dietatku a nie naopak. Neskor sa kludne rozhodni zavadzat rezim ale teraz je to blbost, iba ju nastvete a potom nezaspi.
Metody vyplakavania a cvicenia su idiotina, totalne by som toto vypustila z hlavy. Mozes si s nou pospat pri kojeni aj cez den...

Z toho co citam mala potrebuje byt s tebou a nie sama v posteli ci postielke, ani vaky, hupacky, satky...na to mas cas. Ved vasa len teraz vysla z bruska na tento svet 😊. Ze sa s nou hras a venujes je super 👍.

Vzajomnym lezkanim a tulenim si budujete doveru a moja skusenost je, ze cim vacsiu istotu a doveru som si s malou vybudovala, tym viac sa nam to v dobrom vracia spat.
Dnes, v 4tom mesiaci je pokojne usmievave babatko, ktore prespinka s nami od 21-22 do cca 6 hod rano a cely den je usmievava, hrava a zaspinka aj sama...

Rozhadzovanie ruckami je normalne, v tomto obdobi vobec prichadza na to, ze ma koncatiny, pohyby su trhane, nema este rozvinutu psychomotoriku.

Prosim ta precitaj si nieco o vyvoji babatka, to dost pomoze. Moorov reflex je tiez normal. Ked babatko pohladis po jednej strane (ruky), spusta sa aj uchopovy reflex atd.

Co nam robi/lo dobre:

- kojit v tichu a na zaver zapnut radio s vaznou hudbou a pri kojeni zaspinkala,
- po zobudeni kojenie, pocas prekladania na druhe prso ju tam kde kojim prebalit, znova dokojit,
- vecer kratky kupel na vankusiku do vanicky s cistou vodou,
- pri kojeni hladkanie, drzanie sa za ruku, rozpravanie rozpravky, spievanie..,
- nalepky na stene chodime pozerat,
- po kojeni odgrgat a v lahu na chrbte cvicit troska s nozkami a vraviet dajaku riekanku,
- pocvicit na brusku pasenie konikov (pred jedenim apebo hodinu po a nikdy nie vecer)

freckled_cat
autor
25. júl 2022

@hilda08 Perinku veru máme, ale malá neznáša keď je zviazaná, navyše v týchto horúčavách sa to nedá, je iba v plienke čo je tak teplo, ale ďakujem 🙂.

freckled_cat
autor
25. júl 2022

@lenkaspalka Ahoj, veru teplo je riadne, sme si toho vedomí. Snažíme a byť kľudní, ale niekedy to veru vnútorné už nedávam, hoci sa snažím. Na prdiky dávame Sab Simplex, Bio Gaia, natierame pupikom, civičíme nôžkami a každý deň prdká pekne, rúrku sme použili iba pár krát, keď mala tvrdšie bruško, čo už nemáva. Na tigrika nosiť sa jej moc nepáči. Ďakujem 🙂

freckled_cat
autor
25. júl 2022

@hermiona12 Snažíme sa chladiť byť ako môžme, cvičíme s ňou i dávame na bruško i masíruje. Probiotiká tiež dávame, presne BioGaia. Moja prdká pekne ale nekaká denne, ale bruško má mäkké. Rúrku sme skúšali, ale nevyšlo nič. A používame my hummy bear s bielym šumom na spanie a keď skáčeme na lopte, tak púšťam digestor. Ďakujem 🙂

freckled_cat
autor
25. júl 2022

@nikpa Ďakujem Ti krásne 🙂 ❤️

freckled_cat
autor
25. júl 2022

@nekonecna_katastrofa Ďakujem Ti veľmi pekne 🙂 ❤️

freckled_cat
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
freckled_cat
autor
25. júl 2022

@aliaray1 Ahoj, necvičíme ju a ani sa nesnažíme jej robiť režim. Jedinou našou snahou je to, aby si cez deň pospala, pretože je neskutočne viac hodín hore, ako v spánku. Prispôsobujeme sa jej maximálne, nič iné nerobím, len kojím a snažím sa ju uspať a naplniť jej potreby. Zástancom vyplakania nie sme, preto to ani nerobíme, navyše ako píšem, ona keď plače, tak plače non stop. Aj by som si s ňou pri kojeni cez deň pospala, to by však musela aj reálne zaspať. Ja som šťastná, že chce byť pri mne a je to taký môj ceckoš, len ma trápi ten jej neustáli plač a neschopnosť zaspať cez deň, trhá mi to srdce. Šatka je práveže to jedno, čo ešte ako tak pomôže. Je super, že vám tak krásne prespinká, dúfam, že i jej sa upraví ten spánok. O reflexoch a vývine som si čítala, ale príde mi, že naša krpatá má ten moorov až prisilný, preto to spomínam. Z tých vecí, čo si písala sme skúšali takmer všetko, len namiesto vážnej hudby máme biely šum a kojime poležiačky, to malej viac vyhovuje. Prebalujem pred kojením, lebo počas/po by sa mi pogrckala a dostala štikutku. Ale ďakujem 🙂

aliaray1
25. júl 2022

@freckled_cat ak place, tak jej asi nieco je, len dojst na to co.
Nemoze mat skryty reflux, nedostatocny prietok mlieka, teplo, prdiky? Nemoze jej vadit, ze ta neciti, ked ju das spat do postele?

Nasa plakala vyse 3 tyzdne a mala som pocit, ze ani nezijem...skoro som nespala, v priemere 3 hod denne. Vsetci ma presviedcali, ze babatka proste placu, ze je to normalne atd. Nonstop som bola pri nej, skoro ani na wc som nechodila. Manzel velmi pomahal.

Mala herniu, skryty reflux a koliky, hladovu zltacku
a hypoglykemiu (mala rastovy spurt a ja asi menej mlieka, po UM zvracala atd) ...pomohli nam na urgente a s manzelom sme mali pravdu...dokonca pediatricka sa bavila na tom, ze nemoze mat zltacku ani hypoglykemiu ked som ju prosila o testy. Potom hystericky vyzvanala v nedelu poobede, ze ma vysledky...uz sme ju poslali do prdele, sami sme malej pomohli a pedi vymenili.

Drz sa a daj potom vediet na co si prisla 🤗🌷

lenkaspalka
26. júl 2022

@freckled_cat a pediatra si sa pýtala, či nie je aj iná príčina? My napr. musíme cvičiť s krpcom vojtovku, kvôli krku a fyzioterapeutka povedala, že účinok uvidíme nielen v pohybe tela ale že aj bude lepšie tráviť a bude kľudnejší. Že mohol byť mrzutý aj kvôli krku. Má totiž skrátené krčné väzy na jednej strane. Tak ešte možno aj touto cestou vylúčiť iný zdravotný problém. V každom prípade si nič s mužom nevyčíttajte, robíte všetko čo môžete a najlepšie ako viete. Držím Vám obom palce, treba len vydržať.

freckled_cat
autor
27. júl 2022

@aliaray1 a @lenkaspalka Pediatrička tvrdí, že malá je ok, kolíky síce má, ale sú menežovateľné, doktorka hovorí že to je len obdobie a máme to prečkať. Ale že ak sa ten jej morov reflex do ďalšej kontroly nezlepší, môžme skúsiť neurológa. Ďakujem Vám dievčatá 🙂

aliaray1
27. júl 2022

@freckled_cat nasa ma 3,5 mes a stale ma moorov reflex, je komoletne ok...kontrolovana sukromnym pediatrom, primarkou detskej fyzio nemocnice a sukromnym neurologom...neboj, postupne sa to zacne az vytracat

zorkahorka
30. júl 2022

Moj syn sa narodil v juni do horuceho leta. Cez den nedokazal zaspat a stale reval, ked som ho podvecer sla kocikovat, reval este viac. Pochopili sme, ze su to koliky. Prichadzali v tu istu hodinu. Dost mi pomohol vtedy nosic, tam si v klude pospal a ja som popritom varila. Casom sa to upokojilo a je z neho sedmospac 🤗