Ročný rozdiel medzi deťmi

8. máj 2023

Ahojte! Som čerstvo po pôrode nášho prvého syna. Pôvodný plán bol taký, že sme sa zhodli na tom, že medzi deťmi chceme čo najmenší vekový rozdiel. Musím povedať, že zatiaľ si za tým aj obaja stojíme pretože pôrod bol v rámci možností dobrý 😊 zotavujem sa rýchlo, našťastie som nezažila nič traumatické a synček je veľmi dobré dieťatko... Zaujíma ma však od vás žienky ktoré to máte podobne... Kedy ste začali od pôrodu pracovať na ďalšom bábätku a či by ste to spätne urobili tak aj druhý krát keby na to príde. Je to dobré rozhodnutie mať takto detičky po sebe?
Prosím odpovedzte mi len tie ktoré to tak máte, názor maminiek ktoré majú veľké/ väčšie rozdiely medzi deťmi a majú len chuť sa vyjadriť ma nezaujíma ďakujem ❤️

bibina32
8. máj 2023

Ja som mala rozdiel 1rok aj 4 mesiace. Dosť záleží, aj či ti má kto pomôcť. Či manžel chodí domov z práce každý deň. Prvé dva roky sú najhoršie. Pretože to ročné dieťa, ešte nechápe tak dobre, že musíš ísť k bábätku, musí byť tichšie až ho nezobudí. Chce to veľa trpezlivosti. Sama ísť na kontrolu s bábätkom a ešte aj druhé dieťa držať za ruku je fuška. Alebo aj na nákup.Keď už boli väčší tak sa stále spolu hrali. Aj do škôlky som ich dala spolu, tak ráno neplakali. Všetko má svoje výhody aj nevýhody.

hipuska
8. máj 2023

My máme. 1+4. Ja osobne by som si dala aspoň 4-6 mesiacov kým budeš mať ďalšie. Trosku nech sa zaceli maternica. Neznamená, že keď s prvým bolo ok, s druhým tiež tak musí byť. Kľudne môžeš preležat celé tehotenstvo. Čo sa týka detí, bolo to super. Oblečenie som vždy presúvala o poličku nižšie (rovnaké pohlavie,). Taktiež výlety. Program vyhovoval vždy obidvom deťom. Teraz máme o čosi väčšie vekový rozdiel a je to dosť katastrofa. Starší nechcú chodiť, lebo ich už tie veci pre madsieho nudia. Ja by som určite nemenila

mirko84
8. máj 2023

Jeden by povedal, ze zalezi kedy sa nastartuje cyklus, niektorym zenam to trva aj rok

melisa281
8. máj 2023

My mame rozdiel rok a tri týždne. A vôbec to neľutujem. Prvé dva roky boli ťažšie, ale potom už celkom pohoda. Teraz sú už teegneri a sú ako dvojičky. A celkovo vyrastali stále spolu, a vidno, že majú medzi sebou silný vzťah.

kaktusik007
8. máj 2023

no takto, na rovinu. Mam deti do roka - rozdiel medzi nimi je 360 dni. Nikdy by som takto si dieta neplanovala dopredu a ano - viem uplne presne z akeho omylu druhy syn vznikol 🤣

bol to des - drzi ta pri zivote akurat to ze kazdym dnom su deti vacsie. Mne sa deti do roka odrazili na zdravi - nevydrzali platnicky a som uz cez 10 rokov na invalidnom ;)

vyhody ---- byt mas prisposobeny iba raz, vsetky vylety ci dovolenky su prisposobene s ohladom na jeden vek, rovnako muzika v aute, filmy na dvd.... detska izba detto - proste vsetko davas a aplikujes rovnako.

nevyhody - oblecenie vedia nosit do 1 roka, potom uz nosia rovnake velkosti sucasne - cize kompletne vsetko riesis dvojmo akoby si mala dvojicky. Narocne to je financne najma teraz, kedy maju nohu 45 a nosia uz panske M ;) to, ze detom potom obom potrebujes / chces zabezpecit napriklad telefony / notebooky a ze vlastne vsetko nasobis dvoma - to uz je proste u nas standard 🤷🏼‍♀️ ak by si mala vacsi rozdiel, taketo vydavky mas sice tiez, ale rozlozene v case..... kupovat 2 macbooky a ipnony je celkom zahul 🤣

za mna - ak by sa druhy syn nesmykol, nebol by. Starsi bol narocne dieta. Za to mladsi velmi pokojne babatko - no moja nocna mora bola ze by bol rovnako narocny ako starsi ;)

mne s detmi velmi pomahali moji rodicia --- avsak to bolo aj kvoli tomu ze mali 1,5 a 2,5 roka ked som s nimi ostala sama a teda mladsi mal iba 3 mesiace, ked som prestala chodit a ostala leziaca na posteli --- cize u mna bola ta situacia ina, realne sama s detmi som od ich 3-4 rokov. Budes urcite potrebovat niekoho pri sebe - na vylety som si bez druhej osoby nikdy nedovolila ist, bolo to pohodlnejsie pre mna ;)

nevenka
8. máj 2023

@mirko84 no aj toto je dolezite, ano. Ja mam 40 rokov a pi porode 4.dietata mi na ehol cyklus napriek dojceniu 2 mesiace po porode 🙃😅. Tesila som sa, ze to bude aspon ten rok a nic take sa nekona. Ale dobrovolne by som nechcela rozdiel medzi detmi mat cca rok. Ja mam najmensi rozdiel 21 mesiacov a 2 roky a aj to je niekedy zahul.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaktusik007
8. máj 2023

@elizabet173 toto inak bola moja nocna mora ---- tri deti do roka - to uz su detske jasle 🤣🤣🤣🤣🤣

malapepka
8. máj 2023

Medzi mojimi je rozdiel 1,5 roka.
Nebudem klamat, prvy rok, dva bol zaberak. Bolo to velmi narocne. Kazde dieta ine potreby, iny rezim spanku, bola som v jednom kole, neustale len vsetko okolo deti. Mnohokrat som bola so silami na konci, unava fyzicka aj psychicka.
No postupne sa to zlepsovalo. Ako obaja nastupili do skolky, ja do prace, je to super. Po skolke sme isli na ihrisko, oni sa tam prebavili spolu. Ja som iba z lavicky sledovala situaciu.
Doma mali aj maju spolocne hry, zaujmy, kamaratov maju spolocnych, aktivity vsetky spolocne. Teraz maju 10 a 9 rokov a kolkokrat sa zavru do izby a pol dna o nich neviem. Na futbal chodia spolu, su v jednom muzstve, takze aj na zapasy nam staci chodit 1x 🤣
Dovolenky, vylety staci orientovat na akoby jednu vekovu kategoriu. Oni sa spolocne prebavia aj na turistike, aquaparku, v zoo... skoro ako dvojicky.
I ked bol zaciatok velmi narocny, isla by som do toho znova. Vyhovuje mi, ze su taki partaci, vsetko robia spolocne.

luccija
8. máj 2023

@kaktusik007 klobúk dole mala si to tazke

pohodacka03
8. máj 2023

Medzi prvou a druhym je 14 mesiacov. Chceli sme maly rozdiel. Na jednej strane super, pohraju sa spolu(aktualne 2 a 3). Ale aj narocne. Da sa to zvladnut, aj bez pomoci, ale ked chces mat napr.aktivity ako baby plavanie ci kruzok tak jedno babo ti musi niekto postrazit. Pomahaju nam aj babky teda. Nevies nikdy, ale ake bude druhe babo🤷‍♀️. A nemenili by sme 🙂.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaktusik007
8. máj 2023

@elizabet173 super ze ta mala... a aj mne starsi povie ze naco som mala este jeho brata, ze on ho nechce 😀 ale len co skusim ja na jedneho nieco povedat, karhat a tak, zrazu je z nich silna dvojka proti mne 😀

ivangeline
8. máj 2023

Ak ostane manzel na materskej alebo je niekto iny v pripade potreby,tak je to fajn. 13m rozdiel medzi prvymi mam ja. Prvy bol ozaj pokojny a dalo sa to s dvoma. ;)

denisah6
8. máj 2023

My máme rozdiel 1 rok a dva dni. Prvé dievča, druhý chlapec. Dokonca dievča po ťažkej pôrodnej asfyxii, takže kontroly u všelijakých lekárov do troch rokov dieťaťa boli na dennom poriadku. Ja by som nemenila ani za svet. Prvý rok mi neprišiel taký náročný, dcéra bola inak veľmi nenáročné bábo. ALE keďže manžel je podnikateľ a ja som mu robila papierovačky, tak tie papierovačky som robila aj popri deťoch, vtedy mi strážili rodičia, takže ja som mala pomoc. Ale kebyže 'nemusím' pracovať, tak to dám aj sama. Finančne náročnejšie je to iba dovtedy, kým potrebujú obaja plienky, prípadne umelé mlieko, to prechodné obdobie pol roka alebo koľko, kým sme mali oboch na UM a s plienkami, to bol iný masaker pre peňaženku. Kým mi vlastne druhé dieťa nechodilo, bolo to úplne super. Položila som a pekne sa zahral, dcéra tiež, nebolo treba nonstop im robiť animátora. Teraz je to horšie si myslím (budú mať 5 a 4 v auguste), pretože už majú obaja svoj rozum a hádajú sa. Takže hádky na dennom poriadku. Ale na druhej strane nedajbože niekto cudzí jednému niečo povie, spiknú sa proti nemu 😃
A ešte asi dôležitá info, že my sme tiež plánovali čo najmenší vekový rozdiel. A mali sme to šťastie, že sa vlastne zadarili obe deti na prvý raz a šťastie v tom, že sme mali extrémne nenáročné deti. Veľa mamičiek vraví, že sa nevyspali roky a podobne. No moji spachtoši prespali od zhruba troch mesiacov celú noc a to si myslím, že je sakra rozdiel, či sa vyspíš v noci, alebo nie.

mamickalisticka
8. máj 2023

My máme tri deti, a sice prvý mal 2roky, keď sa nám narodili dvojičky 😂 tiež sme chceli malý vekový rozdiel.. stalo sa to takto a musím povedať, že je to geniálne, až na to, že si posuvaju choroby dookola.. inak sa zahraju spolu, bavia ich rovnaké veci, starší ich ťahá a čoskoro budú rovnako veľkí.. ale verím, že to bude finančne náročné keď budú väčší 🙈 ale s tým sme počítali

evkars
8. máj 2023

2,5 roka po porode sme sa zacali snazit a vyslo to az 8 rokov porode🤷🏼‍♀️

jana_eyre_2
8. máj 2023

Ja som mala druhu dcéru do roka a pol, neplánovane.. prvý syn bol taký spomalený chlapček, čo sa vedel nahnevať, ale v rámci veku to bolo ok.. sestričku ktorá takmer neplakala, hoci nespavala bola dobre dieťatko a ja som bola v tom čase naozaj šťastná mama, ktorá na to obdobie spomína rada.. potom sa narodil tretí ktorý bol extrémne uplakané dieťa, ostalo mu to do dnes (ja už zvažujem že budeme musieť riešiť asi aj nejaku dg, podľa toho ako mu to pôjde v skole) no to už bolo náročnejšie..

Tým všetkým chcem povedať - závisí na tvojom type osobnosti, na type dieťaťa a mnohých iných veciach.. keby si sa ma spýtala pred 9timi rokmi, poviem ti že to je úžasné.. pred 7dmimi rokmi to už také easy nebolo.. takže želám ti pokojne deti a môze ich prísť aj 5naraz.. zatiaľ si užívaj to prvé 😃

mandarinka555
8. máj 2023

Môj syn mal len jedenásť mesiacov, keď sa mi narodil druhý....

divokykonik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz