Nezamestnaná s chorým dieťaťom na OČR. Máte skúsenosť?

monikapo
14. apr 2010

Zdravim vsetky a vsetkych:O) Poprosim o nejake rady a postrehy. Som od 2.2.10 vedena na urade prace s narokom na poberanie davky v nezamestnanosti, syna 4r. som dala od tohto terminu do skolky. Samozrejme zacal byt viac doma ako v skolke. Popri soplikoch a lieceni nosnych mandli, zacal mu vyskakovat pruh a hydrokela na pravej strane, takze som to riesila operaciou. Predtym som sa pripoistila na nemocenske, ale hned som si dala vypisat OCR od detskej lekarky. S tym, ze urad prace mi stopne zatial evidenciu, nakolko sa nemozem venovat hladaniu prace, vyplati ma socialna s OCR a predlzi sa mi doba uradu prace.... skratka OCR sice plati hned po priplateni si nemocenskeho,ale urad prace OCR neakceptuje, iba PN. Ale ako mam ist so sebou na PN, ked ani nemam v podstate cas, iba ak zoberiem dieta a sadnem si s nim do cakarne pre dospelych<!?! A ako mozem lietat s dietatom cez moju PN-ku??? Kontrola nic??? Tak som z tohoto nasho Slovenska mierne znechutena. Ked som sa chcela poradit na vyplacani davok nemocenskych na Soc. poistovni, akoze konkretne ako mam mat napisanu OCR aby sme teda dostali peniazkov co najviac ,samozrejme rata sa to z toho co mam priplatene, ale tak som chcela vediet, ze co s tym chorym malym, no bolo mi povedane, ze teda ona mi taketo rady teda davat nebude a ze to sa posudzuje zvlast a skratka mi to tak padlo, ze nesiahaj nam na nase premie...:O((( Tak ak mate nejake skusenosti s OCR nezamestnanej maminy, piste, bude vdacna, aj ked na tomto nasom Slovensku je to velmi malo a ani sa to nerata,ked je niekto len vdacny...so cerstvo po prichode z nemocnicneho zariadenia, tak kym to so mna vyprcha ten neprijemny pocit, tak to asi potrva:O) Dakujem Monika

vodicka75
15. apr 2010

monika, ak si ty chora, tak mozes ist k lekarke a ziadnu PN ti nevypise a za ten cas bude s dietatom niekto iny,...alebo neviem, o co ti ide.

janazuza
16. apr 2010

monikapo, ako si myslela, že Ti stopne evidenciu?
ja som bola na OČR a so synom v nemocnici a oni odomňa,(urad prace) nechcel ani OČR papier- potvrdenie. Oni nič nestopnú, a ešte sa musíš ísť podpísať presne na dátum a ak Ťa predvolajú tak prísť- OČR je opatrovanie člena rodiny a netýka sa teba- tak to bolo vysvetlené môjmu manželovi, ked sa bol pýtať a ja v nemocnici. Ospravedlnenie- teda závažné dôvody _-plati, iba keby si bola na PN a v nemocnici Ty sama so sebou.
Tak to bude asi tak , že budeš musieť zobrať dieťa k lekáre so sebou, ak chceš PN.
Ja som bola na RD 6 rokov a ak som bola chorá ja , tak malý musel so mnou k lekárke, ked som ho nemala kde nechať. ☹
Vodicka prečo by jej nemala dať PN? ak je skutočne chorá, tak má nárok naPN- či už platenú(ak splňa podmienky) alebo neplatenú. Aspoň tak to viem ja . alebo je to inak?

gapa
16. apr 2010

monikapo,
predpokldám, že ti ide o to, aby si nemusela počas starotliv. o dieťa chodiť sa hlásiť na UP.

je možnosť požiadať o vyradenie z evid. uchádzačov o zamestnanie z dôvodu starostlvosti o dieťa do 10rokov. Aké su podminkey a podklady neviem (ale žiadost by som si nechala na kopii potvrdiť, ak by som ju dávala). Po ukončení očr = starostlivosti o dieťa by ťa mali be zproblémov znovu zaregistrovať, ale neviem ti povedať, čo by bolo s nárokom na podporu!!!!!!! ☹ ☹ . Som myslela, že by si si dobrala zostatok podpobrnej doby, ale zákon o tomto prípade (vyradenia z dôvodu starotlivosti o dieta) nehovorí. Hovorí len o prípade vyradenia z dôvodu začatia výkonu zamestnanca (t.j. nového).
Či by sa podpora rátala nanovo (asi ) a ktoré dni by sa rátali (dni, ktoré sa rátali predtým asi nie????)

To by bolo treba zistiť na UPSVaR podla závažnosti situácie.

ošetrovné určie vieš, že môžeš poberať max. 10dní.

babatko37
5. feb 2017

Zajtra som mala začať rekvalifikačný kurz cez Úrad práce. Od včera má dieťa veľmi vysoké teploty. Stačí mi na Úrad práce potvrdenka od detskej lekárky alebo majú nejaké svoje tlačivá? Mne sa marí, že áno, len sa mi to nedarí na nete nájsť. Poraďte mi, prosím. Ďakujem.

9lf9
5. feb 2017

@babatko37 evidovany na urade maju vlastne tlacivo na PN, ale revalifikaciu riesi ine oddelenie ako to kam sa chodi hlasit, takze treba obehat jedno aj druhe oddelenie a hlavne teda odd. rekvalifikacie, lebo ak nenastupis ako si mala (bez vazneho zdokldovania dovodu) tak je to povazovane za nespolupracu s uradom ak si kurz robis cez nich a zisti si hned ako dalej postupovat. http://www.upsvar.sk/buxus/docs//urady/TO/pdf/p...

dani125
5. feb 2017

@babatko37 najlepsie bude zavolat si hned rano na UPSVAR, co ja viem, tak ich starostlivost o deti zial nezaujima...akosi to nedomysleli, ze matky sa musia starat o deti:( ani ocerku neberu ako ospravedlnenie:(